Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șoc în Polonia: Primar, ucis pe o scenă

Ziarul de Vrancea
14 ian 2019 1142 vizualizări

Edilul orașului Gdansk, membru al opoziției, a fost înjunghiat la un eveniment caritabil n nu este clar deocamdată dacă asasinatul a fost motivat politic

Primarul din Gdansk, un oraș mare în nordul Poloniei, Pawel Adamowicz, a murit ieri în urma agresiunii cu cuțitul a cărei vicitimă a fost duminică seara. Operat în noaptea de duminică spre luni, timp de cinci ore, Adamowicz nu a mai putut fi salvat de medici.  Primarul, în vârstă de 53 de ani, a pierdut o ”cantitate enormă” de sânge.

Agresiunea a provocat un șoc în Polonia, o țară care nu s-a confruntat, practic, cu acest tip de incident violent de la căderea comunismului, în urmă cu 30 de ani, cu excepția asasinării, la Lodz, în 2010, a unui membru al Partidului Lege și Justiție (PiS, conservator) de către un bărbat considerat responsabil de faptele sale care și-a invocat ”ura” față de acest partid, la acea vreme în opoziție.

Unii comentatori se întreabă dacă atacul de la Gdansk a fost favorizat de violența dezbaterii politice între PiS, în prezent aflat la putere, și opoziția de centru. ”Cred că atmosfera generală în Polonia poate să fie (de vină) într-o măsură. Ne insultăm, ne atacăm reciproc. Există o agresivitate în atmosferă”, a declarat un locuitor în vârstă de 30 de ani de la Gdansk.

”De aceea Adamowicz moare”

Agresorul, un bărbat în vârstă de 27 de ani - care a ieșit din închisoare în urmă cu câteva săptămâni după ce a ispășit peste cinci ani de detenție în legătură cu mai multe atacuri armate vizând bănci la Gdansk - a vizat principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO). Înainte să fie reținut pe scenă, unde l-a înjunghiat pe Adamowicz, acest bărbat a declarat că a fost aruncat în închisoare, în pofida faptului că era nevinovat, și ”torturat” de PO, care a susținut candidatura lui Adamowicz în alegerile municipale din toamnă. ”De aceea Adamowicz moare”, a spus el.

Însă, potrivit primelor informații, motivațiile agresorului - identificat ca fiind Stefan W. - par mai degrabă personale decât politice. În timp ce-și ispășea pedeapsa la închisoare, sănătatea sa psihică s-ar fi deteriorat puternic, potrivit presei. Polonezii se întrebau de asemenea despre securitatea evenimentului public, asigurată de o societate privată. Potrivit unor martori, agresorul purta un ecuson de ”presă”, care i-ar fi permis să urce pe scenă.

Atacul a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României) în fața câtorva sute de persoane, pe o scenă ridicată în vederea unei acțiuni de caritate la nivel național de colectare de fonduri destinate achiziționării unor echipamente spitalicești.

Președintele polonez Andrzej Duda, premierul Mateusz Morawiecki și aproape toți conducătorii politici polonezi - de la putere și din opoziție -, dar și oficiali de rang înalt europeni, între care președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, și-au exprimat solidaritatea cu Adamowicz.

May avertizează că Brexitul ar putea fi anulat

Premierul britanic Theresa May a avertizat că cel mai probabil rezultat al respingerii acordului său privind Brexitul de către Parlament va fi o paralizie care ar aduce riscul „anulării Brexitului”, scrie The Guardian. May, într-un discurs ținut la o fabrică din orașul Stoke-on-Trent, unde majoritatea locuitorilor au votat pro-Brexit, a afirmat că parlamentarii trebuie să ia în considerare consecințele acțiunilor lor în ceea ce privește încrederea poporului britanic. „Dacă am fi fost în situația în care parlamentul ar fi încercat să scoată Marea Britanie din UE, în opoziție față de un vot pro-UE? Încrederea oamenilor în procesul democratic și în politicieni va suferi enorm. Cu toții avem o datorie să implementăm rezultatul referendumului”, a declarat May. Ea a precizat că a publicat luni concluziile discuției sale cu UE privind îngrijorările despre soluția de rezervă. Premierul susține că liderii UE au precizat în repetate rânduri că nu vor renegocia acordul. De asemenea, May a anunțat că a cerut un termen limită pentru implementarea soluției de rezervă privind granița dintre Irlanda de Nord și Irlanda, care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a blocului european. Totuși, UE a informat-o că acest lucru nu este posibil. Întrebată fiind dacă are șanse să îi convingă pe parlamentari să își schimbe opinia privind acordul, May a declarat că a vorbit cu parlamentari tot weekendul și că va emite un comunicat. Ea a precizat că unii parlamentari își schimbă punctul de vedere. Aceste asigurări de la UE ar trebui să îi liniștească pe parlamentari, consideră May. Ea a precizat că se opune ideii ca Marea Britanie să facă parte din uniunea vamală, pentru că acest lucru nu ar permite implementarea unei politici independente privind comerțul. Întrebată fiind dacă exclude amânarea Brexitului, May a precizat că nu consideră că guvernul ar trebui să prelungească implementarea articolului 50 și nici să organizeze un nou referendum.

 Liderii Uniunii Europene au promis într-o scrisoare transmisă Marii Britanii și publicată luni că soluția de rezervă privind Irlanda de Nord este una temporară însă ei au refuzat să modifice acordul care va fi votat azi de parlamentarii britanici.

Schimb dur de replici între Ankara și Washington

n Turcia i-a transmis lui Trump că nu poate avea ca aliați „teroriști”, după ce președintele american a amenințat cu o „devastare economică” dacă militarii kurzi vor fi atacați

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a răspuns pe Twitter președintelui american Donald Trump care amenințase Turcia cu o „devastare economică” dacă va ataca militarii kurzi. Kalin a afirmat că SUA nu poate avea ca aliați „teroriști” și că Turcia se așteaptă ca SUA să își onoreze parteneriatele strategice. Adresându-se lui Trump, Kalin a scris: „Este o greșeală fatală să echivalezi kurzii sirieni cu PKK-ul, care se află pe lista Statelor Unite de grupări teroriste precum și cu ramura sa siriană, YPG. Turcia luptă împotriva teroriștilor, nu a kurzilor. Vom proteja kurzii și sirienii de toate amenințările teroriste”.

Turcia consideră YPG ca făcând parte din Partidul Poporului din Kurdistan (PKK), care s-a luptat pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei în ultimii 30 de ani și care este văzută de Ankara ca fiind o grupare teroristă. Erdogan dorește să îi oprească pe kurzi din a-și consolida controlul în teritoriul sirian pentru a evita astfel formarea unei regiuni autonome la graniță. Kalin a continuat: „Domnule Trump, teroriștii nu vă pot fi parteneri și aliați. Turcia se așteaptă ca Statele Unite să onoreze parteneriatul nostru strategic și nu dorește ca acesta să fie umbrit de propaganda teroristă. Nu există nicio diferență între DAESH (ISIS), PKK, PYD și YPG. Vom continua să luptăm împotriva tuturor acestor grupări”.

Trump a avertizat că va „devasta economic Turcia” dacă armata turcă va ataca militarii kurzi aliați ai SUA. „Începem retragerea din Siria care trebuia să aibă loc demult în timp ce atacăm puternic și din mai multe direcții teritoriul califatului ISIS care a mai rămas”, a scris Trump pe Twitter. „Vom ataca din nou dintr-o bază care există deja dacă se va reforma. Vom devasta economic Turcia dacă vor ataca kurzii. Vom crea o zonă de siguranță de 20 de mile..”, a adăugat președintele american.

Google Assistant va traduce conversații în timp real

Google anunță că asistentul său digital va putea realiza în curând traducerea conversațiilor cu ajutorul unui nou mod de interpretare în timp real. Google Assistant va integra ceea ce compania americană a denumit “Interpreter Mode”, un mod dedicat special traducerii în timp real a conversației dintre vorbitorii a două limbi diferite. Spre exemplu, un vorbitor de limbă engleză va putea da comanda vocală “Hey Google, be my Spanish interpreter”, atunci când dorește ca Google Assistant să traducă în timp real discuția cu un vorbitor de limbă spaniolă. Traducerea în timp real va avea loc în ambele direcții. Google Assistant va începe să traducă la o secundă după ce primul interlocutor a terminat de vorbit și va face același lucru după ce va termina de răspuns al doilea interlocutor. Pentru vorbitorul de limbă engleză din exemplul dat, Google Assistant va traduce din spaniolă în engleză, iar pentru vorbitorul de limbă spaniolă, traducerea se va face din engleză în spaniolă. Google nu a anunțat o dată de lansare a aceste facilități, însă a spus că în momentul lansării vor putea fi făcute traduceri în 27 de limbi. Primele dispozitive care vor integra noul mod de interpretare al lui Google Assistant, chiar înaintea smartphone-urilor cu Android, vor fi dispozitivele inteligente din seria Google Home. Google vede o largă aplicare a acestei tehnologii în zona de retail și de suport al clienților, unde traducerea în timp real va ajuta angajații companiilor să comunice rapid cu clienții din alte țări. De altfel, înaintea lansării oficiale a noii facilități, aceasta va fi testată în mai multe hoteluri din Las Vegas.

Google Assistant a fost recent integrat și în aplicația Google Maps, unde va ajuta utilizatorii să folosească telefonul în timpul navigării exclusiv pe baza comenzilor vocale.

AfD cere reforme radicale ale UE pentru a se evita ieșirea Germaniei din blocul european

Partidul de extremă-dreapta Alternative pentru Germania (AfD) a criticat membrii „privilegiați” ai Parlamentului European chiar în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. Germania va trebui să părăsească UE dacă blocul european nu va fi reformat, se arată în manifestul partidului, citat de Deutsche Welle. Membrii radicali ai partidului au cerut la convenția din landul Saxonia ca în manifestul grupării pentru alegerile europarlamentare să fie inclusă și o cerere ca Berlinul să părăsească UE în următorii cinci ani dacă blocul european nu se va reforma, punct de vedere cu care nu sunt de acord liderii partidului Alexander Gauland și Jorg Meuthen. Versiunea finală a manifestului aprobat duminică seara include amenințarea unui „Dexit” (ieșirea Germaniei din UE) însă nu este specificată o perioadă anume. Deși a recunoscut că UE este „bolnavă”, Gauland a declarat că partidul trebuie să ia în considerare consecințele unei părăsiri a blocului european. „Cine se joacă cu ideea unui Dexit trebuie să se întrebe dacă nu cumva este vorba de o utopie și ar trebui să fie mai realist”, a afirmat el. Partidul i-a criticat și pe cei „751 de membri privilegiați” ai Parlamentului European în manifestul său. „Vedem națiuni care au competența exclusivă de a face legi”, se arată în manifest.

AfD a fost înființat în 2013 ca un partid eurosceptic cu scopul de a scoate Germania din zona euro. Însă de atunci a fost preluat de membri islamofobi și anti-imigranți și a crescut în popularitate, devenind cel mai mare partid din opoziție în Parlamentul german.

Primăria și Biserica se ceartă pe banii aruncați în Fontana di Trevi

O dispută a izbucnit între primăria Romei și Biserica Romano-Catolică cu privire la destinația monedelor recuperate din Fontana di Trevi, una dintre cele mai faimoase atracții turistice ale Romei, în care turiștii aruncă câte o monedă, pentru ca, potrivit legendei, să se poată întoarce în "cetatea eternă", informează BBC. În fiecare an, circa 1,5 milioane de euro sunt strânși din celebra fântână și oferiți, în mod tradițional, unei organizații caritabile catolice care îi ajută pe nevoiași. Mai nou însă, Virginia Raggi, primarul orașului, dorește ca această sumă să ajungă la infrastructura sever afectată a orașului, deși organizația catolică Caritas, beneficiara de până acum a sumei, susține că schimbarea destinației banilor îi va lovi pe cei săraci.

"Nu am prevăzut acest rezultat", a declarat Benito Ambarus, directorul Caritas, pentru Avvenire, ziarul oficial al conferinței episcopilor catolici italieni. "Încă sper că nu va fi final", a precizat el.

În ediția de sâmbătă, ziarul a publicat un articol critic despre această inițiativă a primăriei, cu titlul sugestiv "Banii luați de la cei mai săraci".

Pe de altă parte, consilierii municipali au aprobat schimbarea, prevăzută să se producă în luna aprilie. Cu toate acestea, numeroși italieni și-au manifestat dezaprobarea față de idee, cerând consiliului municipal să-și reconsidere poziția.

Raggi a devenit primarul Romei în 2016, după ce a candidat din partea Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem), însă popularitatea ei a scăzut în urma eșecului de a aborda problemele presante ale orașului. În luna octombrie, mii de protestatari s-au adunat în fața primăriei, nemulțumiți că Raggi nu a făcut nimic pentru a rezolva problema deșeurilor necolectate sau a drumurilor pline de gropi.

Fontana di Trevi, cu o istorie de aproape 300 de ani, este vizitată anual de milioane de de turiști. Tradiția aruncării monedelor a fost făcută celebră de piesa lui Frank Sinatra "Three Coins in the Fountain" din comedia romantică cu același nume din 1954. Fântâna a apărut, de asemenea, și în filmul "La Dolce Vita", în care actrița Anita Ekberg se plimbă prin apa sa într-o rochie neagră, fără bretele.

Mister pe Instagram: O imagine cu un ou a bătut recordul de like-uri

Acesta ar putea fi cel mai popular ou din istorie, scrie Bloomberg. O imagine cu un simplu ou a strâns peste 27 de milioane de like-uri pe Instagram până ieri, devenind cea apreciată postare de pe platforma de socializare. Fotografia a fost postată pe 4 ianuarie de un cont denumit @world_record_egg, împreună cu un îndemn la doborârea recordului anterior de like-uri. Precedentul record de pe Instagram era deținut de vedeta Kylie Jenner, cu postarea din februarie anul trecut prin care anunța că a născut-o fiica ei Stormi. Postarea a primit 18 milioane de like-uri. Nu este clar de ce a fost postată imaginea cu oul, sau dacă există un înțeles mai profund în spatele ei. Kylie Jenner n-a stat cu mâinile în sân. Ea a răspuns cu un clip video în care sparge un ou pe stradă. Postarea ei a acumulat rapid peste 16 milioane de like-uri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.