Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Serviciul de informații al armatei ruse, în spatele piratării campaniei lui Macron

Ziarul de Vrancea
7 dec 2019 2400 vizualizări

Dezvăluirile intervin cu puțin timp înaintea vizitei la Paris a președintelui rus Vladimir Putin

Hackeri având legături cu serviciul de informații al armatei ruse (GRU) au fost implicați în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidențialelor din Franța din 2017, afirmă sâmbătă cotidianul Le Monde.

Le Monde scrie că două unități înalt specializate cu legături cu GRU „au luat succesiv la țintă conturile de e-mail ale unor apropiați ai viitorului președinte” francez. Publicația își sprijină afirmațiile pe munca a doi cercetători specializați ai Google, precum și pe o anchetă a companiei FireEye, specializată în identificarea celor mai sofisticați hackeri, mai ales din aparatul de stat al Rusiei.

Dezvăluirile intervin cu două zile înaintea vizitei la Paris a președintelui rus Vladimir Putin, pentru un summit privind conflictul din Ucraina. Potrivit Le Monde, un prim grup de hackeri, cu numele de cod APT28, a început în martie 2017 o operațiune de „phishing”, constând în trimiterea de e-mailuri în scopul furtului de identitate.

O lună mai târziu, o altă entitate - Sandworm, potrivit cercetătorilor de la Google - a preluat ștafeta cu același mod de operare.

Pe 5 mai, cu două zile înaintea turului secund al alegerilor, mii de documente din campania lui Macron au început să fie difuzate pe internet. Candidatul centrist, ales pe 7 mai 207 în detrimentul rivalei sale de extremă dreapta Marine Le Pen, a denunțat atunci o „operațiune de destabilizare” vizând „să semene îndoiala și dezinformarea”. În aprilie 2017, un raport al companiei japoneze de securitate cibernetică Trend Micro atribuise deja grupului APT28 o tentativă de phishing de amploare împotriva campaniei lui Macron.

Dar, potrivit Le Monde, nici această informație nu fusese confirmată, nici faptul că ea a dat rezultate.

Rusia a negat orice implicare în campania prezidențială din Franța, la fel ca și în altele.

GRU este suspectat de numeroase ingerințe electorale, mai ales în SUA, unde este acuzat că s-a aflat la originea piratării computerelor Partidului Democrat, preludiul scandalului implicării ruse în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Cooperare rarisimă: SUA și Iranul au făcut un schimb de prizonieri

Statele Unite și Iranul au făcut sâmbătă un schimb de prizonieri – un chinez-american deținut de trei ani sub acuzația de spionaj și un iranian încarcerat, o acțiune rarisimă de cooperare între cele două țări între care relațiile care erau deja tensionate s-au înrăutățit de când Donald Trump a devenit președinte, relatează Reuters. Trump a declarat că Xiyue Wang, un chinez-american, se întoarce în SUA. Un oficial Iranian a afirmat, la rândul său, că iranianul Massoud Soleimani a fost eliberat din detenția în SUA.

Schimbul a fost facilitat de Elveția, iar agenția iraniană IRNA a notat că ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, l-a întâmpinat pe Soleimani la Zurich, unde ar fi avut loc schimbul.  “Bucuros că profesorul Massoud Soleimani și domnul Xiyue Wang se vor alătura familiilor lor în scurt timp. Mulțumiri tuturor celor care s-au implicat, în special guvernului elvețian”, a notat Javad Zarif pe Twitter, postând și o fotografie.

Într-un comunicat al Casei Albe, Trump nu a menționat eliberarea lui Soleimanni, dar i-a mulțumit guvernului elvețian pentru ajutorul în negocierea eliberării lui Wang. “Eliberarea americanilor ținuți captivi este de o importanță vitală pentru administrația mea și vom munci în continuare din greu pentru a ne aduce acasă cetățenii ținuți captivi pe nedrept în străinătate”, a afirmat Donald Trump.

Elveția reprezintă interesele diplomatice ale Statelor Unite în Iran, de când Washingtonul și Teheranul au rupt relațiile diplomatice, la scurt timp după revoluția islamică din 1979, din Iran.

Un nou supercomputer, lansat în Berlin

n sistemul de aproximativ 30 de milioane de euro este capabil să efectueze până la 16 catralioane de calcule pe secundă

Unul dintre cele mai puternice computere din lume a fost lansat la Institutul Zuse din Berlin, informează sâmbătă agenția DPA, preluată de Agerpres. Computerul, care a fost numit Lise, oferă oamenilor de știință din nordul Germaniei servicii deosebit de complexe, alături de geamănul său, Emmy, din orașul Goettingen, a anunțat vineri Ministerul Federal al Educației și Cercetării și Cancelaria Senatului din Berlin. Sistemul de aproximativ 30 de milioane de euro este capabil să efectueze până la 16 catralioane de calcule pe secundă, sau 16 petaflopi. Această capacitate îl situează pe locul al 13-lea în lista celor 500 cele mai rapide supercomputere din lume.

Sistemul din cele două locații a fost numit după fiziciana Lise Meitner (1878-1968) și matematiciana Emmy Noether (1881-1935).

Cele două computere se vor afla în viitor la dispoziția oamenilor de știință din instituții de cercetare din Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg – Pomerania Inferioară, Saxonia Inferioară și Schleswig-Holstein. Ele sunt utile pentru calcule extrem de complexe asupra vremii, climei și mediului, precum și pentru dezvoltarea de medicamente eficiente sau a noilor materiale, notează DPA.

Jumătate din finanțare este asigurată de Ministerul Federal al Educației și Cercetării din Germania și de statele federale din nordul Germaniei. În 2001, ele și-au unit forțele formând o alianță pentru a promova sistemele de calcul de înaltă performanță.

Recent, o echipă berlineză de matematicieni, chimiști și medici au reușit să dezvolte un nou calmant cu ajutorul acestor computere gemene. Pe baza modelelor și simulărilor matematice, cercetătorii au putut prezice modul în care moleculele analgezice acționează asupra corpului. După simulări încununate de succes, noul medicament este în prezent testat în cadrul unui studiu clinic, au indicat cercetătorii.

Topul țărilor în care se vorbește cel mai fluent engleza

Peste un miliard de oameni vorbesc engleza ca prima sau a doua limbă și pentru sute de milioane aceasta este a treia sau a patra limbă vorbită, conform unui nou raport realizat de EF Education First, citat de CNN. Dintre aceștia, olandezii sunt cei mai fluenți vorbitori non-nativi de limba engleză de pe glob. Rezultatele indexului de competențe în engleză al EF Education First, companie internațională specializată în educație cu sediul în Elveția, bazat pe un test online efectuat gratuit de 2,3 milioane de voluntari - 59% de sex feminin și 41 de sex masculin - indică faptul că olandezii sunt cei mai fluenți în această limbă.

Potrivit noului raport EF EPI 2019, Suedia este poziționată pe locul al doilea, în timp ce Norvegia se află pe locul al treilea. Următoarele poziții ale clasamentului sunt ocupate de Danemarca, Singapore, Africa de Sud, Finlanda, Austria, Luxemburg și Germania.

România ocupă locul al 16-lea în acest clasament, după Ungaria (15) și înaintea Elveției (19), Greciei (22), Bulgariei (24), Franței (31), Spaniei (35) și Italiei (36). Pe ultimele poziții ale clasamentului publicat pe site-ul www.ef.com se situează Arabia Saudită (98), Republica Kârgâză (99) și Libia (100).

Țările cu acces mai mare la computere și internet este posibil să fi avut un număr mai mare de participanți, ceea ce ar fi putut influența aceste rezultate, notează CNN. În clasamentul pe orașe cu cei mai fluenți vorbitori non-nativi de limba engleză, Amsterdam se află pe primul loc, urmat de Stockholm, Copenhaga, Helsinki și Oslo. București se află pe locul 12, urmat de Budapesta. Raportul EF EPI 2019 a constatat totodată că engleza este cea mai studiată a doua limbă la nivel mondial. Sondajul EF Education First a fost realizat prin testarea vorbitorilor non-nativi de limba engleză din 100 de țări și peste 400 de orașe și regiuni - 90% cu vârste sub 40 de ani - care au acceptat să participe voluntar la test.AGERPRES

Incendiu la o fabrică din New Delhi: 43 de persoane au murit

Patruzeci și trei de persoane au murit în urma unui incendiu produs la o fabrică din New Delhi, în care se fabricau genți, au anunțat, duminică, autoritățile indiene, citate de Reuters. Incendiul a izbucnit duminică dimineață, fabrica fiind situată într-un cartier aglomerat din New Delhi. În incintă se aflau muncitori care dormeau, pompierii reușind să salveze circa 56 de persoane.

Președintele Gambiei: 60 de gambieni au murit în naufragiul de unei ambarcațiuni cu migranți

Președintele Gambiei, Adama Barrow, a anunțat că 60 de gambieni au murit într-un naufragiul unei ambarcațiuni cu migranți, miercuri, în largul coastelor Mauritaniei. Barrow a promis că vor fi sancționați cei responsabili pentru această “tragedie națională”, relatează AFP. “Poliția va ancheta penru a face lumină cu privire la acest dezastru național”, a declarat președintele într-un discurs la televiziunea publică. Ambarcațiunea care transporta aproximativ 200 de migranți și pornise la 27 noiembrie din Gambia, a naufragiat, miercuri, în largul coastelor Mauritaniei. Vasul avea ca destinație Insulele Canare.

Organizația Internațională pemtru Migranți (IOIM) a anunțat 62 de decese, iar o sursă din cadrul salvatorilor a spus că au murit 63 de oameni, majoritatea gambieni, dar și 13 senegalezi. Supraviețuitorii naufragiului au părăsit sâmbătă Mauritania pe cale terestră, cu destinația Gambia. Peste 25.000 de persoane au murit, din ianuarie 2014 până acum, încercând să ajungă în Europa din motive economice și politice. Cei mai mulți migranți au murit în Marea Mediterană, principala cale de acces către Europa. Însă peste 480 de oameni au murit și în Africa de Vest, dintre care aproxiamtiv 160 în 2019. Naufragiul de miercuri este cel mai tragic întregistrat în acest an pe calea Africii de Vest.

Un primar francez le interzice locuitorilor să moară în weekend

Primarul localității franceze Le Gresle, Isabelle Dugelet, a emis un ordin conform căruia localnicilor le este interzis să moară acasă în weekend-uri și în zilele de sărbătoare. Decizia absurdă a fost luată pentru a atrage atenția asupra problemei reprezentate de penuria de medici, relatează AFP. “Le este interzis locuitorilor să moară acasă pe teritoriul comunei în zilele de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare, pe o perioadă nederetminată”, este ordinul primăriei din Le Gresle. “Un deces recent survenit duminică după-amiază a adus dovada absurdității unui sistem, situație căreia primarul îi răspunde cu un ordin absurd”, a notat într-un comunicat primarul Isabelle Dugelet.

Potrivit cotidianului Le Progres, la 1 decembrie a durat câteva ore până când primarul a găsit un medic care să constate decesul unei persoane care era cazată în căminul de bătrâni din localitate. “Este o lipsă de respect față de defunct și de familii”, a declarat primarul pentru AFP. Edilul a precizat că a emis ordinul absurd pentru a denunța “o situație catastrofală în sistemul medical” în comuna sa și alte localități din zonă. “Oamenii nu se pot trata, nu găsesc un medic și uneori sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a ajunge la un medic. Există multă îngrijorare cu privire la acest subiect în comuna mea, sănătatea este o provocare majoră în zona rurală și le-am atras atenția politicienilor de ani de zile cu privire la acest subiect, însă nu s-a întâmplat nimic”, a precizat Isabelle Dugelet.

Banana vândută cu 120.000 de dolari a fost mâncată

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete și vândută recent pentru suma de 120.000 de dolari a fost mâncată sâmbătă la târgul de artă Art Basel din Miami Beach (Florida), informează duminică DPA. Artistul performativ David Datuna a postat pe Instagram un filmuleț, intitulat "Artist Flămând", în care poate fi văzut îndreptându-se spre banană, luând-o de pe perete și mâncând-o sub privirile mirate ale celor prezenți. "Iubesc operele de artă ale lui Maurizio Cattelan și ador această instalație. Este foarte delicioasă", a scris Datuna în postare.

Banana în cauză făcea parte dintr-o instalație creată de Maurizio Cattelan, un artist italian cunoscut pentru creațiile sale mai puțin obișnuite, cum ar fi un vas de toaletă din aur de 18 carate, în valoare de circa 6 milioane de dolari, care a fost furat în timp ce era expus la Londra.

Denumită "Comedian", opera de artă vândută pentru 120.000 de dolari consta dintr-o banană cumpărată dintr-un magazin alimentar din Miami și apoi lipită de un perete folosind bandă adezivă. Au existat trei exponate de acest fel, a precizat galeria de artă Perrotin, care le-a pus în vânzare. Potrivit lui Lucien Terras, unul dintre responsabilii galeriei, prin consumarea bananei, Datuna nu a distrus opera de artă, în condițiile în care cumpărătorii acesteia au achiziționat un certificat care le conferă proprietate asupra ideii instalației, fructele fizice fiind menite să fie înlocuite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.