Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Semne de război? Se modifică harta nucleară a lumii

Ziarul de Vrancea
13 iun 2021 1011 vizualizări

Scăderea numărului armelor nucleare în lume încetinește, arată SIPRI într-un raport n China se clasează a treia ca număr de focoase, după ce devansează celelalte state n Coreea de Nord ar putea construi 40-50 de focoase n

Scăderea numărului armelor nucleare în lume, de la sfârșitul Războiului Rece, înregistrează o nouă încetinire, în contextul în care puterile atomice își modernizează, iar unele își lărgesc arsenalele, arată un raport publicat luni, relatează AFP. La începutul lui 2021, cele nouă țări dotate cu „bmba” - Rusia, Statele Unite, Regatul Unit, Franța, China, India Pakistanul, Israelul și Coreea de Nord - dețineau 13.080 de arme nucleare - cu 320 mai puține decât la începutul lui 2020, potrivit unor estimări ale Institutului Internațonal de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI). Însă acest număr include ogivele care urmează să fie distruse. Dacă le excludem pe aceastea din urmă, stocul armelor nucleare a crescut în această perioadă, de la 9.380 la 9.620. Numărul armelor efectiv desfășurate în rachete sau în cadrul forțelor operaționale a crescut și el - cu 105 unități în decurs de un an - la 3.825 de focoase. Aproximativ 2.000 dintre acestea se află în „stare de alertă operațională ridicată” - adică pot fi lansate în câteva minute.

După ce a atins un vârf absolut în 1986 - peste 70.000 de focoase -, numărul armelor atomice a scăzut, de exemplu la 22.600 de unități în 2010 - dintre care aproape 7.500 operaționale la acel moment -, potrivit SIPRI.

Totalul din 2021 este, aparent, cel mai mic de la sfârșitul anilor '50. Însă „reducerea arsenalelor nucleare cu care ne-am obișnuit de la sfârșitul Războiului Rece pare să bată pasul pe loc”, declară pentru AFP un cercetător de la SIPRI, Hans Kristensen. „Observăm programe de modernizare nucleară foarte importante în lume și în toate statele dotate cu armament nuclear”, subliniază el, dar și o „creștere a importanței atribuite armamentului nuclear în strategiile militare” ale acestor țări. Această tendință se înregistrează atât în Rusia, cât și în Statele Unite - care dețin împreună peste 90% din armamentul nuclear mondial - prima 6.255 de foacoase, cu 120 mai puține, iar a doua 5.550, cu 250 mai puține, potrivit SIPRI. Cele două puteri au continuat o desființare a ogivelor care nu mai erau operaționale, însă fiecare număra la începutul lui 2021 cu 50 mai multe în cadrul „desfășurării operaționale” decât cu un an înainte. Tratatul semnat de Moscova cu Washingtonul, „New START”, care vizează o menținere a arsenalelor sub nivvelul din timpul Războiului Rece, a fost prelungit cu cinci ani, în ultiml moment, la începutul anului.

Îngrijorări

Această prelungire era importantă „pentru a crea stabilitate”, subliniază Kristensen, cu atât mai mult cu cât alte tratate - ca de exemplu Tratatul privind Forțele Nucelare cu rază Intermediară (INF) - au expirat în ultimii ani. Însă noua administrație americană a lui Biden „semnalează foarte clar că va continua majoritatea zdrobitoare a programului modernizării nucleare care se afla în curs în perioada lui Trump”, sublniază cercetătorul.

Campania Internațională pentru Abolirea Armamentului Nuclear (ICAN) arăta într-un raport, publicat la începutul lui iunie, că puterile atomice au consacrat 72 de miliarde de dolari arsenalelor lor în 2020, un total aflat în creștere cu 1,4 miliarde de dolari. Potrivit unor estimări SIPRI, China ar deține 350 de focoase nuclear, cu 30 mai multe la începutului 2021, devansând Franța, care deține 290 (stabil), Regatul Unit, care deține 225 (plus10), Pakistanul 165 (plus5), Irlanda 156 (plus6) și Israël 90 (stabil). Ultima dintre puterile nucleare, Coreea de Nord, ar putea construi 40-50 de capete nucleare cu materialul de fisiune produs de regim, evaluează institutul suedez, însă numărul acestora rămâne „extrem de incert”.

În august, membrii Tratatului Neproliferării (TNP), din care fac parte majoritatea țărilor lumii, urmează să se reunească la New York în vederea unei revizuiri cincinale.

Potrivit TNP, puterile nucleare se angajează să „continue bună-credința” negocierilor în vederea dezarmării. Însă, în contextul unei modernizări a arsenalelor, țările nenucleare și-ar putea pune în discuție angajamentele, își exprimă SIPRI îngrijorarea. „Statele membre ale acestui tratat ar putea, pe drept cuvânt, să întrebe «te conformezi cu adevărat tratatului?» și «dacă nu, de ce să continuăm să fim membri ai acestui tratat?», declară Kristensen. Urmează o întrebare simplă: este, oare, acesta, pur și simplu sfârșitul fazei de reducere sau începutul unei creșteri noi, fără precedent de 40 de ani? Potrivit acestui expert, creșterea arsenalului Chinei, de exemplu, ar putea afecta voința Statelor Unite și Rusiei de a se dezarma

Israel: Sfârșitul erei Netanyahu

Parlamentul a votat pentru o nouă Coaliție de guvernare

Parlamentul israelian a votat duminică seară proiectul noii coaliții guvernamentale care pune capăt celor peste zece ani de putere ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care și-a declarat hotărârea de a reveni la putere, potrivit AFP și Jerusalem Post. Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupți ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters. Ultra-naționalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcția. 59 de deputați, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta și de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus. Recunoscându-și înfrângerea chiar înainte de votul de încredere, Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, a asigurat parlamentul că va rămâne în politică, conducând opoziția, pentru a „doborî” noul guvern și că va „reveni în curând” la putere. Naftali Bennett le-a prezentat parlamentarilor pe membrii guvernului său și prioritățile imediate.

Guvernul va lucra pentru „întreaga” populație israeliană, inclusiv pentru minoritatea arabă, dar și pentru evreii ultra-ortodocși care nu au membri aleși în această coaliție, a spus Bennett într-un discurs întrerupt continuu de susținătorii lui Benjamin Netanyahu.

„Cetățeni ai Israelului! Acesta este un moment politic critic și fac apel la toată lumea să dea dovadă de reținere”, a spus Bennett, care se așteaptă să-l succeadă pe Netanyahu.

Iranul, considerat inamicul nr 1


În ceea ce privește politica externă, el a păstrat același ton cu premierul care a atacat în problema nucleară a Republicii Islamice Iran, inamicul numărul 1 al Israelului. Noua coaliție „nu va lăsa Iranul să achiziționeze arme nucleare”, a avertizat Bennett. Dar Netanyahu a reacționat acuzând următorul guvern că „este slab” în fața „amenințării” din Iran. Temele majore care divid actuala Coaliție

Conflictul cu palestinienii, redresarea economică, locul religiei sunt temele care împart coaliția anti-Netanyahu. În fața scaunului Parlamentului din Ierusalim, israelienii care afișează steaguri naționale și baloane albe și-au exprimat sprijinul pentru noua coaliție și l-au atacat pe Netanyahu, aflat în fața unui proces pentru corupție. Pe Piața Rabin din Tel Aviv, tehnicienii au testat sistemul de sunet în așteptarea unei mari demonstrații în favoarea noului guvern. „Netanyahu pleacă acasă, acest prim-ministru a fost acolo de prea mult timp, a încercat să schimbe sistemul în favoarea sa și să scape de unele infracțiuni, așa că astăzi este timpul petrecerii la Tel Aviv”, a spus Jorel Franganti, de 24 de ani.

Naftali Bennett, liderul partidului Yamina, va conduce guvernul în primii doi ani înainte de a preda centristului Yaïr Lapid pentru o perioadă echivalentă, în baza unui acord de rotație. După ultimele alegeri legislative din martie, opoziția s-a unit treptat împotriva lui Netanyahu și - un eveniment extrem de rar în istoria israeliană - a cooptat formațiunea arabă israeliană Raam, condusă de islamistul Mansour Abbas.

Palestinienii spun că schimbarea nu înseamnă nimic pentru ei

Palestinienii din teritoriile ocupate, Cisiordania și Gaza, au spus joi că schimbarea guvernului israelian nu înseamnă în mare parte schimbare, subliniind că liderul naționalist care urmează să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu va urma probabil aceeași agendă de dreapta, relatează Reuters. „Indiferent de forma pe care o va lua guvernul israelian, nu schimbă în niciun fel natura relațiilor noastre cu acesta, deoarece rămâne o putere colonizatoare și de ocupare la care trebuie să rezistăm”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Hamas Fawzi Barhoum. În ceea ce îl privește pe Netanyahu, el ar putea fi nevoit să se confrunte, pe lângă procesul său, cu un val de proteste în cadrul partidului său, Likud.

China denunță declarația liderilor G7: Nu ne mai calomniați!

China a denunțat luni o declarație a liderilor Grupului celor Șapte în care Beijingul a fost mustrat cu privire la o serie de probleme, precizând că este un amestec grav în afacerile interne ale țării, scrie Reuters. Liderii G7 au cerut duminică Chinei să respecte drepturile omului în regiunea musulmană Xinjinag, Hong Kongului să păstreze un grad înalt de autonomie și a subliniat importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwanului - toate, probleme extrem de sensibile pentru Beijing. Ambasada Chinei de la Londra a transmis că este extrem de nemulțumită și se opune cu hotărâre la mențiunile despre Xinjiang, Hong Kong și Taiwan care distorsionează faptele și prezintă „intenții sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”. „Nu trebuie intervenit în afacerile interne ale Chinei, reputația Chinei nu trebuie calomniată și interesele Chinei nu trebuie încălcate”, se arată în declarație. „Ne vom apăra hotărât suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, și vom riposta la tot felul de nedreptăți și încălcări impuse Chinei”. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a afirmat că declarația de duminică de la G7 este o mișcare semnificativă pentru grup, în timp ce liderii s-au adunat în jurul nevoii de a „contracara și de a concura” cu China pentru provocări care variază de la protejarea democrației până la cursa tehnologică. Ambasada Chinei a transmis că G7 ar trebui să facă mai multe lucruri care să conducă la promovarea cooperării internaționale în loc să creeze artificial confruntări și fricțiuni.

Casa Albă: NATO va lansa inițiative de securitate „ambițioase”

Casa Albă a anunțat duminică, înaintea summitului NATO, că liderii alianței vor lansa un set de inițiative „ambițioase” pentru a se asigura că va continua să ofere securitate până în 2030 și dincolo de acest an, transmite Reuters. Potrivit Casei Albe, cele 30 de state membre vor conveni să revizuiască „Conceptul strategic” al NATO pentru a-și adapta „abordarea la mediul strategic în evoluție, care include politicile și acțiunile agresive ale Rusiei; provocările pe care Republica Populară Chineză le pune la adresa securității, prosperității și valorilor noastre colective și amenințările transnaționale precum terorismul, amenințările cibernetice și schimbările climatice”. Un comunicat al Casei Albe afirmă că că noul concept strategic va fi pregătit pentru a fi adopt la Summitul NATO din 2022. ”Liderii aliați vor lansa un set ambițios de inițiative pentru a se asigura că NATO continuă să ofere securitate cetățenilor noștri până în 2030 și mai departe”, a adăugat comunicatul. Potrivit Reuters, este așteaptat ca pentru prima dată Conceptul strategic al NATO să includă ca provocare ascensiunea militară a Chinei. Președintele Joe Biden a sosit duminică la Bruxelles pentru summit. Liderii NATO vor aproba o nouă politică de apărare cibernetică, care să stimuleze coordonarea pentru a se asigura că alianța „este rezistentă șaa amenințările din ce în ce mai frecvente și severe ... inclusiv atacuri ransomware perturbatoare împotriva infrastructurii critice”. Casa Albă a adăugat că membrii alianței se vor baza”pe furnizori de încredere pentru rețelele de telecomunicații de generația următoare”. Liderii NATO vor afirma, de asemenea, măsuri pentru a asigura „avantajul tehnologic” al alianței și vor fi de acord cu un „Plan de acțiune pentru securitatea climatică, inclusiv reducerea gazelor cu efect de seră din activitățile și instalațiile militare”, a spus Casa Albă. Rusia, schimbările climatice, Afganistan și noile tehnologii se numără printre subiectele planificate pentru discuții în timpul summitului de o zi, care va culmina cu o sesiune specială a liderilor în camera Consiliului Atlanticului de Nord.

Joe Biden a fost primit de regina Elizabeth a II-a

Regina Elizabeth a II-a l-a primit, duminică, pe președintele american Joe Biden la Windsor, cu gardă de onoare și apoi un ceai, la finalul summitului G7, scrie AFP.

În rochie înflorată și pălărie roz, suverana în vârstă de 95 de ani, încadrată de Joe Biden și de soția sa Jill, a asistat la o paradă a gărzii de onoare, îmbărcată în uniforma roșie tradițională, în curtea reședinței unde s-a retras de la începutul pandemiei. Ei au ascultat imnurile britanic și american sub un soare arzător, apoi s-au retras să ia ceaiul, înainte ca Joe Biden să plece la Bruxelles, unde va participa luni la un summit al NATO. Regina a participat deja vineri la o recepție la Cornwall, în sud-vestul Angliei, pentru prima seară a summitului G7, cu Joe Biden. Ea a tăiat un tort cu o sabie și a stârnit râsetele liderilor marilor puteri întrebând la fotografia de grup: „Ar trebui să arătăm acum ca și cum ne-am simți bine?”. Cu excepția lui Lyndon B. Johnson, regina i-a întâlnit pe toți președinții americani de-a lungul celor 69 de ani de domnie. Ea l-a primit și pe predecesorul lui Biden, Donald Trump, într-o vizită controversată în iunie 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.