Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Secret Service: Cei mai mulți autori ai atacurilor în masă din 2018 amenințaseră înainte

Ziarul de Vrancea
8 iul 2019 2607 vizualizări

Două treimi dintre atacatori au avut un istoric de tulburări de sănătate mintală, mai arată raportul

Cei mai mulți dintre cei responsabili pentru atacuri în masă în spații publice comise în 2018 în Statele Unite au făcut mai înainte amenințări ori au trimis mesaje care au provocat îngrijorare, a arătat Secret Service, într-un studiu care evidențiază indici premergători unor astfel de violențe. De asemenea două treimi dintre atacatori au avut un istoric de tulburări de sănătate mintală iar jumătate au fost motivați de nemulțumiri personale sau la locul de muncă, a relevat agenția în raport. “Violența descrisă în acest raport nu este rezultatul unei singure cauze sau al unui unic motiv. Concluziile subliniază, cu toate acestea, că putem identifica semne de avertizare anterior unei acțiuni violente”, a adăugat aceasta. Raportul a studiat 27 de atacuri cu trei sau mai multe victime, cu un număr total de 91 de morți și 107 răniți.

Printre incidentele analizate se numără atacul din februarie de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Florida, soldat cu 17 morți, și cel din octombrie de la sinagoga din Pittsburgh, în care au murit 11 oameni.

Nouă din zece atacatori, înainte de a acționa, au făcut amenințări sau au trimis mesaje care au provocat îngrijorare iar trei sferturi încercaseră în trecut să atragă atenția, a precizat agenția.

Analiștii centrului au descoperit totodată că 8 din 10 atacatori au fost afectați de un stres major în viața lor în interval de mai puțin de cinci ani înaintea producerii tragediei, fiind vorba de evenimente precum divorțul, pierderea serviciului sau lipsa unui adăpost.

Pescărușii australieni, purtători ai unor “superbacterii” rezistente la antibiotice

Pescărușii argintii australieni sunt purtători ai unor “superbacterii” rezistente la antibiotice care ar putea provoca în cele din urma infecții grave la om, a anunțat ieri o echipă de cercetători.

Publicarea acestui studiu realizat de o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Murdoch din Perth (Australia) are loc în momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă în legătură cu bacteriile pe care medicamentele moderne nu le mai pot distruge. Circa 20% dintre pescărușii argintii australieni ar fi infectați cu bacterii ultra-rezistente, precum E Coli, potrivit studiului.

Cercetătorii cred că păsările au fost infectate prin contactul cu excrementele umane, probabil prin apele reziduale sau scutecele pentru copii din gunoaie. În cadrul studiului au fost prelevate 550 de probe de la pescărușii argintii de pe întreg teritoriul Australiei și testate pentru diferite bacterii. “Ceea ce am descoperit, și nu ne-am fi așteptat să descoperim, sunt aceste niveluri ridicate de E Coli rezistente la antibiotice, este foarte neobișnuit”, a declarat Mark O”Dea de la Universitatea Murdoch. “Multe dintre aceste bacterii se găsesc în organismul oamenilor, pescărușii au fost contaminați într-un fel sau altul de către oameni, nu sunt bacterii care se găsesc în mod direct la pescăruși”, a mai spus el. Bacteriile E Coli pot provoca infecții urinare, meningită sau septicemii.

OMS a avertizat că lumea se va confrunta cu lipsa unor antibiotice eficiente, iar anul trecut, agenția specializată a ONU a cerut statelor și marilor companii farmaceutice să creeze o nouă generație de medicamente capabile să lupte împotriva acestor “superbacterii”.

Ambasadorul britanic la Washington demisionează

Ambasadorul Marii Britanii în Statele Unite Kim Darroch a demisionat ieri, în urma divulgării unor telegrame diplomatice în care critica extrem de dur administrația președintelui american Donald Trump.

Ambasadorul Kim Darroch este un diplomat superb, iar angajații statului nu ar trebui să fie incluși într-o agendă politică, a declarat ieri Boris Johnson, principalul favorit pentru a deveni noul premier britanic. Johnson nu își exprimase până acum susținerea față de Darroch. Însă într-o vizită de campanie, miercuri, Johnson a declarat: „Este un diplomat superb”, adăugând că oricine a oferit presei notele diplomatice „a făcut un deserviciu grav persoanelor care lucrează pentru stat, cei care oferă consiliere imparțială miniștrilor”.

Trump l-a denunțat marți pe “ciudatul ambasador pe care Regatului Unit l-a pasat Statelor Unite”, care “nu este o persoană care să ne ambaleze, un tip foarte stupid”. El a criticat-o, de asemenea pe Theresa May. “I-am spus Theresei May cum să încheie un acord, dar ea a făcut-o în felul ei ridicol - incapabilă să reușească. Un dezastru!”.

El a dat asigurări luni că echipele sale “nu vor mai avea vreun contact” cu diplomatul britanic, aflat în post în capitala federală americană din ianuarie 2016. Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a denunțat marți declarații “lipsite de respect și false” ale președintelui american referitoare la Regatul Unit și premierul Theresa May.

În telegrame diplomatice divulgate sâmbătă de Mail on Sunday, ambasadorul britanic Kim Darroch îl cataloghează pe Donald Trump drept “instabil” și “incompetent”.

Trupă iraniană, condamnată la închisoare pentru că a cântat rock

n membrii formației au scăpat de pedeapsa capitală pentru că l-au insultat pe Dumnezu – care îi poate ierta - , nu pe Profet, care e mort, și nu se mai poate apăra

Trupa iraniană Confess, ai cărei membri fondatori se află în Norvegia, a fost condamnată la 14 ani și jumătate de închisoare pentru că a cântat heavy metal, scrie loudwire.com. Pentru aceeași „infracțiune”, liderul grupului a primit și o pedeapsă fizică: 74 de lovituri de bici.

În 2015, grupul Confess a fost arestat de Armata Revoluționară iraniană. Nikan Khosravi și Arash Ilkhani au fost închiși și, inițial, urmau să fie executați pentru blasfemie și pentru faptul că au vorbit la posturi de radio străine. Potrivit lui Khosravi, cei doi au scăpat de pedeapsa capitală datorită unei „portițe” în legea Sharia. „Dacă insulți Profetul, ești executat, pentru că este mort și nu se poate apăra. Dar dacă îl hulești pe Dumnezeu și pui sub semnul întrebării existența lui, el te poate ierta. Din acest motiv nu am fost executați”, a explicat muzicianul. După ce au fost eliberați din închisoarea Evin pentru a-și aștepta sentința, Khosravi și Ilkhani au fugit în Turcia. Ei au făcut apel în proces și, mai târziu, au primit azil în Norvegia, unde se află astăzi.

Decizia emisă la Teheran pe 3 iulie prevede ani de închisoare pentru mai multe capete de acuzare și reprezintă respingerea apelului lor.

Confess a fost fondată în 2010, la Teheran.

Consumul de canabis a scăzut în rândul adolescenților, în statele unde a fost legalizat

Adolescenții sunt mai puțin înclinați să consume drogul marijuana dacă acesta este legalizat, arată un studiu făcut în statele americane în care consumul este permis, relatează BBC. Cercetătorii Universității de stat din Montana au analizat fișele de sănătate ale copiilor din liceele americane dintre anii 1993 și 2007 și au constatat că, deși consumul de canabis în rândul tinerilor a crescut, în rândul adolescenților a scăzut cu 10% în cazul statelor în care a fost legalizat consumul. În SUA, consumul de canabis medicinal este permis în 33 de state, iar în alte zece este legal consumul în scop recreațional. Consumul rămâne interzis însă în rândul copiilor sub 18 ani.

Conducătorul studiului, doctorul Mark Anderson, a declarat că rezultatele „ar trebui să-i liniștească pe cei care se tem că va crește consumul rândul adolescenților”. Acesta a explicat că motivul ar putea fi faptul că pentru minori e mai greu să cumpere canabis de la magazinele autorizate, unde trebuie să dovedească cu acte că pot cumpăra, decât de la traficanții de droguri. Un alt motiv ar fi faptul că marijuana din aceste magazine este mai scump.

Studiul s-a bazat pe analiza informațiilor medicale a 1,4 milioane de copii din toate statele. Cercetarea confirmă un alt studiu, publicat în decembrie anul trecut, care arăta că a scăzut consumul de marijuana în rândul adolescenților după legalizarea drogului, în anul 2012.

Instanță: Julio Iglesias este tatăl lui Javier Sánchez

Judecătorul valencian José Miguel Bort a închis, ieri, un caz inițiat în urmă cu trei decenii, când fosta dansatoare portugheză María Edite Santos a deschis un procesul de paternitate lui Julio Iglesias. În urmă cu 30 de ani, judecătorul i-a dat dreptate lui Santos și l-a declarat pe artist tatăl lui Javier Sánchez Santos, însă decizia a fost revocată în apel din cauza unui viciu de procedură. Sánchez are 42 de ani, iar în urmă cu doi ani, o analiză ADN a demonstrat că este fiul lui Julio Iglesias.  María Edite Santos l-a întâlnit pe cântăreț în 1975, pe când el era căsătorit cu Isabel Preysler, mama primilor trei copii ai lui - Chabeli Iglesias (3 septembrie 1971), Julio Iglesias Jr. (25 februarie 1973) și Enrique Iglesias (8 mai 1975). Iglesias a refuzat tot acest timp să facă testul ADN. Firma de avocatură Osuna din Sevilia a obținut o probă de ADN în 2017 al cărei rezultat a fost de 99,99%, maximul posibil, concluzionând că Julio Iglesias este tatăl lui Sánchez.  Judecătorul valencian a completat miercuri că „asemănarea fizică este evidentă” între tată și fiu.  Julio Iglesias nu a depus mărturie în acest proces.

Japonia: Nouă căprioare, moarte după ce au mâncat pungi de plastic

Nouă căprioare au murit după ce au înghițit plastic în Parcul Nara din Japonia, a anunțat ieri o organizație pentru protecția faunei sălbatice.

Fundația pentru Conservarea Căprioarelor din Nara a indicat că mai multe pungi de plastic și ambalaje de alimente au fost descoperite în stomacurile căprioarelor găsite decedate între lunile martie și iunie.

“Cea mai mare cantitate (de plastic) găsită la un una dintre cele nouă căprioare a fost de 4,3 kilograme”, a declarat un membru al organizației, Yoshitaka Ashimura. “Am fost surprinși. Era așa de mare”, a adăugat reprezentantul. Parcul pitoresc din vechea capitală a Japoniei medievale adăpostește peste o mie de căprioare, care de multe ori sunt văzute cutreierând pe străzi, în căutarea gustărilor oferite de vizitatori. Turiștii nu au voie să hrănească animalele cu altceva în afară de biscuiți, însă potrivit lui Ashimura unii dintre ei oferă căprioarelor și alte alimente. Numărul turiștilor care ajung în orașul Nara, unde se află parcul cu același nume, a crescut în ultimii ani. În 2017 au fost înregistrați 16 milioane de vizitatori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.