Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Se repetă “lovitura de la Instanbul” și la Budapesta?

Ziarul de Vrancea
8 oct 2019 2372 vizualizări

Adversarii lui Viktor Orban încearcă să obțină o victorie strategică în capitala Ungariei în alegerile locale de duminică

Opoziția ungară s-a unit cu obiectivul de a obține o victorie în alegerile muncipale de la Budapesta, prevăzute duminică, sperând să reușească împotriva lui Viktor Orban “lovitura de la Istanbul”.

Pentru prima oară după un deceniu, Partidul Fidesz (naționalist-conservator) al premierului suveranist nu ar obține o victorie zdrobitoare în capitala ungară, unde primarul în exercițiu Istvan Tarlos înfruntă un candidat susținut de principalele partide de opoziție. “Partidele și-au dat seama până la urmă că o cooperare între ele este singura cale de a câștiga”, își exprimă satisfacția Gergely Karacsony, liderul stângii locale, susținut de formațiuni politice de opoziție, de la liberali și până la Partidul Jobbik (dreapta radicală), care au anunțat că nu fac campanie împotriva sa.

Deja primar al arondismentului al 14-lea al Budapestei, Karacsony, în vârstă de 44 de ani, crede în șansele sale de a zgudui hegemnia Fidesz al lui Orban, care deține primăria capitalei din 2010. Acest ales cu vederi ecologiste este ușor devansat, în sondaje, de către Istvan Tarlos, în vârstă de 71 de ani, un aliat al premierului. “Recucerirea capitalei ar putea să deschidă o breșă în sistemul Orban”, dă asigurări capul de listă al opoziției, după ce liderul ungar a fost reales triumfal la conducerea țării în 2018, în al treilea mandat consecutiv. Gergely Karacsony nu ezită să compare bătălia de la Budapesta cu recentele alegeri muncipale de la Istanbul, fieful președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în care candidatul opoziției Ekrem Imamoglu a obținut o victorie în iunie. “Istanbulul a votat împotriva unei puteri iliberale agresive comparabile în numeroase aspecte, cu regimul lui Orban”, declara Karacsony după ce s-a dus la Istanbul în august, să se întâlnească cu Imamoglu.

În alegerile municipale de duminică, opoziția poate nutri ambiții în mari orașe precum Misckolc sau Pecs, conduse de Fidesz, însă dreapta naționalistă a lui Viktor Orban ar urma să rămână solid implantată în majoritatea localităților. Analistul Andrea Virag, de la think-tankul Republikon consideră că “opoziția ar putea să se considere mulțumită dacă ar obține victorii la Budapesta și în cel puțin patru sau cinci orașe mari”.

Erdogan amenință Europa că “va deschide porțile” pentru refugiații sirieni

n kurzii acuză că ofensiva turcă vizează și închisori în care sunt deținuți sute de jihadiști ai Statului Islamic

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat ieri că “va deschide porțile” țării sale pentru refugiații sirieni spre Europa, în replică la criticile lansate de Uniunea Europeană împotriva ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei. “Ascultă, Uniunea Europeană! Nu poți eticheta operațiunea noastră drept o invazie”, a declarat Erdogan la Ankara. “Atunci vom deschide porțile și vom trimite 3,6 milioane de refugiați”, a continuat președintele turc, insistând că operațiunea militară din Siria are ca obiectiv doar “eliminarea terorii”.

Erdogan a mai afirmat că forțele armate turce “au neutralizat” 109 “teroriști” în a doua zi a ofensivei lor la est de Eufrat. “Vom distruge ce a mai rămas din ei”, a mai spus Erdogan, cerându-le luptătorilor kurzi să predea armele.

Morți printre civili

Turcia a anunțat ieri că forțele sale continuă ofensiva în Siria, cucerind obiectivele fixate în a doua zi a ofensivei împotriva miliției kurde Unitățile de protecție a poporului (YPG), după ce retragerea trupelor americane a permis lansarea unei noi faze periculoase a conflictului care durează de opt ani în regiune. “Comandourile noastre eroice care iau parte la Operațiunea Izvorul Păcii continuă să avanseze la est de Eufrat”, a transmis Ministerul Apărării pe Twitter. “Țintele stabilite au fost cucerite”, a adăugat ministerul într-un comunicat ulterior. Potrivit unui martor, forțele turce au bombardat ieri dimineață ținte în apropiere de Ral al Ain, iar luptătorii Forțelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, au ripostat. De la declanșarea operațiunii în nord-estul Siriei, forțele aeriene și artileria turce au lovit 181 de ținte ale miliției kurde, a precizat Ministerul Apărării. Forțele turce au pătruns în Siria prin patru puncte, două situate în apropiere de Tel Abyad și două mai la est, spre Ras al Ain, conform presei turce.

În orașul de graniță Akcakale a fost liniște în cea mai mare parte a dimineții, după ce la primele ore s-au auzit focuri sporadice și zgomot de tancuri, au relatat jurnaliștii agenției Reuters, potrivit cărora Tel Abyad a fost zguduit de explozii în cursul nopții. Raidurile aeriene au ucis cel puțin cinci civili și trei luptători ai SDF, iar zeci de civili au fost răniți, au indicat SDF. Mii de persoane s-au refugiat din Ras al Ain spre provincia Hasaka, aflată sub controlul SDF. Conform purtătorului lor de cuvânt, Mustafa Bali, combatanți SDF au respins un atac terestru al armatei turce la Tel Abyad.

“The Beatles”, preluați de armata americană

Turcia afirmă că vrea să creeze o “zonă sigură” pentru revenirea a milioane de refugiați în Siria, însă marile puteri se tem că operațiunea ar putea accentua conflictul și riscul ca, în haosul creat, luptători ai Statului Islamic (SI) luați prizonieri să evadeze din centrele de detenție. Una din închisorile unde se află luptători ai Statului Islamic a fost lovită de un raid al aviației turce, au comunicat joi SDF. Potrivit administrației kurde din nordul Siriei, în această închisoare sunt ținuți prizonieri “cei mai periculoși criminali din peste 60 de naționalități”, iar atacurile Turciei riscă “o catastrofă”. De altfel, armata americană a luat în custodie doi militanți de marcă ai SI, ținuți prizonieri de SDF în Siria, și i-a scos din țară, transferându-i într-un loc sigur. Potrivit unui oficial american, este vorba despre doi membri ai grupului de luptători britanici cunoscuți ca “The Beatles”, implicați în asasinarea unor ostatici occidentali.

Fahrettin Altun, directorul de comunicații al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, într-un articol publicat cu câteva ore înaintea începerii ofensivei, că președintele american Donald Trump a fost de acord să transfere Turciei conducerea campaniei internaționale împotriva SI.

Într-o scrisoare transmisă Consiliul de Securitate al ONU, Turcia a afirmat că operațiunea sa militară va fi “proporțională, măsurată și responsabilă”.

Autorul atacului din Germania, susținător al supremației albilor

Autorul atentatului de miercuri care a vizat o sinagogă la Halle, în sud-estul Germaniei, postase recent pe internet un “manifest” antisemit, potrivit observatorului SITE, care monitorizează activități teroriste, și cotidianului Die Welt. Manifestul “pare să fi fost creat în urmă cu o săptămână, la 1 octombrie”, a indicat directoarea SITE, Rita Katz, pe Twitter. El arată “fotografii ale armelor și munițiilor utilizate”, printre care “arme de fabricație artizanală”, și vorbește despre obiectivul de “a ucide cât mai mulți anti-albi posibil, de preferință evrei”.

Potrivit ediției online a cotidianului Die Welt, textul “manifestului”, întins pe zece pagini și redactat în limba engleză, menționează în mod specific planul de a ataca sinagoga din Halle în timpul sărbătorii evreiești Yom Kippur, precum și intenția autorului de a supraviețui atacului. Modul de operare al atentatorului de la Halle, un bărbat puternic înarmat, îmbrăcat cu uniformă de camuflaj și purtând o cască, amintește de cel al extremistului de dreapta autor al atacurilor din martie de la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă.

Poliția germană a anunțat miercuri seară că a arestat un bărbat rănit într-un schimb de focuri cu forțele de ordine. Potrivit ministrului de interne german Horst Seehofer, atacul din apropierea sinagogii din Halle constituie un “atac antisemit” comis probabil de un simpatizant al mișcării de extremă dreapta.

Se repetă “lovitura de la Instanbul” și la Budapesta?

Candidatura lui Sylvie Goulard pentru postul de comisar european a fost respinsă ieri de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, cu 82 de voturi împotrivă și 29 pentru. „Decizia de azi va fi trimisă la forurile superioare să decidă mai departe”, a declarat Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Industrii, Cercetare și Energie.

Comisarul propus pentru portofoliul piață internă nu a reușit, la prima audiere, ce a avut loc săptămâna trecută, să convingă europarlamentarii că nu mai are nicio problemă juridică sau etică.

Marțea aceasta, ea a trimis eurodeputaților 58 de pagini cu răspunsuri scrise la întrebările acestora. La întrunirea de miercuri dimineață, toate grupurile politice, cu excepția Renew Europe (din care face parte Goulard) și a social-democraților, au spus că răspunsurile furnizate sunt insuficiente. Sylvie Goulard a fost audiată de poliția franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron.

O altă anchetă privind aceste prezumtive angajări fictive a fost deschisă de Oficiul European Antifraudă. Acest dosar a făcut ca Goulard să își dea demisia din postul de ministru al Armatei în iunie 2017, la doar o lună după numirea sa.

Franțuzoaica a rambursat deja 45.000 de euro Parlamentului European, suma care corespunde salariului pe opt luni a unuia dintre asistenții săi, pentru care nu a putut aduce dovezi, dar a susținut că acest lucru nu echivalează cu o recunoaștere a vinovăției.

Dezastrele naturale au afectat 110 milioane de persoane în China în 2019

Dezastrele naturale au afectat aproximativ 110 milioane de persoane în China în primele trei trimestre ale anului 2019, cu 766 de decese, 103 persoane dispărute și 4,96 milioane de persoane relocate, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență. Cu numeroase case și culturi agricole distruse, dezastrele naturale au provocat pierderi economice directe de 306,32 miliarde de yuani (circa 43,31 miliarde de dolari americani) în perioada ianuarie-septembrie 2019, a declarat ministerul. Țara a fost lovită în principal de inundații, taifunuri și secete în această perioadă, în timp ce furtunile, cutremurele, temperaturile scăzute și dezastrele produse de zăpezi abundente și de incendii forestiere au provocat pagube la diverse niveluri.

Impactul global al dezastrelor naturale în primele trei trimestre ale anului 2019 a fost ușor scăzut față de aceeași perioadă în ultimii cinci ani, cu numărul de decese și persoane dispărute redus cu 25%, cel al populației relocate cu 17%, cel al caselor prăbușite cu 55% și cel al pierderilor economice directe cu 3%, a adăugat ministerul.

Olga Tokarczuk și Peter Handke, laureații premiului Nobel pentru Literatură

Academia Suedeză i-a desemnat ieri pe scriitorii Olga Tokarczuk (Polonia) și Peter Handke (Austria) laureații premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 și 2019. Scriitoarea și eseista poloneză Olga Tokarczuk a fost aleasă laureată a premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 “pentru imaginația narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă depășirea granițelor ca formă de viață”. Romancierul, dramaturgul și traducătorul Peter Handke a fost ales laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 2019 pentru “o operă influentă care, cu o ingeniozitate lingvistică a explorat periferia și specificul experienței umane”.

Zelenski neagă că a fost șantajat de Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ieri că nu a fost suspus niciunui “șantaj” de către Donald Trump, suspectat în Statele Unite de faptul că a suspendat un ajutor militar cu scopul de a obține de la Kiev o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden. “N-a existat niciun șantaj” de acest fel, a dat asigurări Zelenski într-o conferință de presă, referindu-se la o convorbire la telefon din cauza căreia al 45-lea președinte al Statelor Unite este vizat de o procedură de destituire inițiată de aleșii democrați. Programul de ajutoare militare “a fost blocat înainte de convorbirea nostră, iar noi nu am evocat subiectul. Eu nici măcar nu știam”, a spus Zelenski într-o conferință de presă-maraton într-o cantină la modă la Kiev. Potrivit președintelui ucrainean, un fost umorist ales în aprilie, convorbirea sa la telefon cu Trump “nu a avut nimic a face cu armele sau cu Burisma”, compania ucraineană cu care a avut legătură o vreme Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden. “Eu voiam să-l fac (pe Trump) să vină în Ucraina”, a dat asigurări Zelenski.

Plata unui ajutor militar în valoare de câteva sute de milioane de dolari Ucrainei - menit să contracareze “agresiunea rusă” - a fost suspendată la începutul verii, iar Trump a discutat cu Zelenski câteva zile mai târziu, la 25 iulie. Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul republican a cerut în această convorbire ca Ucraina să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, după ce dosarele cu privire la Burisma au fost clasate. Democrații acuză că locatarul Casei Albe a vrut să șantajeze Ucraina cu ajutorul militar, cu scopul de a obține o destabilizare arivalului său politic - o formă de amestec în campania electorală interzisă de dreptul american.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.