Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Se moare mai repede și în țările dezvoltate. Ce rol joacă excesul de medicamente?

Ziarul de Vrancea
22 aug 2018 1040 vizualizări

Speranța de viață din SUA și alte state dezvoltate este în scădere n care ar putea fi motivele?

Speranța de viață din statele dezvoltate este în scădere, parțial din cauza efectelor epidemiei de opioide în rândul adulților tineri din Statele Unite și a impactului sezonului de gripă asupra vârstnicilor din alte țări, arată două studii citate de Reuters. Indicatorul speranței de viață măsoară sănătatea și bunăstarea populației, iar declinul durabil al acestuia poate semnala probleme sociale și economice sau ale serviciilor de îngrijire a sănătății, au scris cercetătorii în jurnalul The BMJ.

De vină ar fi supradozele

Primul dintre aceste studii a analizat tendințele în 18 state cu venituri ridicate și a constatat că majoritatea acestora au înregistrat scăderi ale speranței de viață, în 2015. Este prima oară în deceniile recente când atât de multe țări au consemnat scăderi ale speranței de viață, atât în cazul bărbaților cât și al femeilor. Dintre cele 18 țări analizate, în 12 au avut loc scăderi ale speranței de viață în rândul bărbaților și în 11 în rândul femeilor.  ”Aceste scăderi nu au mai avut loc de zeci de ani, iar amploarea acestora este mai mare decât cele anterioare”, a spus Jessica Ho, co-autoare a studiului de la University of Southern California, din Los Angeles. În afara SUA, declinul speranței de viață a fost provocat de un sezon mai grav de gripă în perioada 2014-2015, mai ales în rândul persoanelor de cel puțin 65 de ani, potrivit studiului. În afară de gripă și pneumonie, principalele cauze de deces din aceste țări au fost asociate cu îmbătrânirea populației și au inclus alte afecțiuni respiratorii, boli cardiovasculare și Alzheimer, precum și boli mentale și ale sistemului nervos. Majoritatea acestor țări au inversat tendința de declin al speranței de viață în 2015-2016, dar în SUA și Marea Britanie scăderea a continuat, au notat autorii studiului.În Statele Unite, sursa declinului speranței de viață a fost concentrată la vârstele tinere, în special decesele în rândul persoanelor de 20-30 de ani, provocate de supradozele de medicamente legate de epidemia de opioide care are loc în țară.Un al doilea studiu sugerează că problemele care provoacă declinul speranței de viață în Statele Unite sunt mai ample decât criza opioidelor și s-ar putea extinde la o gamă mai largă de cauze, care nu au legătură cu consumul de medicamente sau abuzul de substanțe.”Unul dintre principalele motive este cel al supradozelor de medicamente, în special de epidemia de opioide, dat am face o greșeală dacă ne-am concentra doar pe problema medicamentelor, care este doar vârful icebergului”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Steven H. Woolf, de la Virginia Commonwealth University din Richmond. Acesta a arătat că a crescut numărul deceselor provocate de alcoolism și sinucideri, calificate de unele părți ca morți ale disperării.

Boli de inimă în tinerețe

Mai mult decât atât, studiul a constat creșterea numărului de decese la vârste de mijloc, din cauza unor afecțiuni cardiace, pulmonare, ale sistemului digestiv sau ale altor organe. Numărul deceselor a crescut și în cazul gavidelor sau al copiilor mici. Studiile respective nu au fost experimente controlate menite să dovedească ce facori specifici ar putea influența declinul sănătății sau al speranței de viață în Statele Unite și alte țări. Cu toate acestea,  analizate împreună, studiile scot în evidență necesitatea ca țările dezvoltate să investească mai mult în prevenirea bolilor și eliminarea inegalităților sociale și de sănătate care persistă, a spus Domantas Jasilionis, de la Institutul Max Planck pentru Cercetări în Domeniul Demografic din Rostock, Germania

Merkel: Viitorul președinte al Comisiei Europene, un german

Până acum funcția revenea unor state mai mici n cursa la succesiunea luxemburghezuluii Juncker a fost deja lansată, în culise, de mai multe luni n

Cancelarul german Angela Merkel dorește ca un german să fie viitorul președinte al Comisiei Europene (CE) anul viitor, chiar dacă va fi nevoită să-și abandoneze pretențiile cu privire la Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit ziarului Handelsblatt, scrie AFP. ”Cea mai înaltă prioritate a lui Merkel nu mai este BCE, ci Comisia”, a dat asigurări pentru ediția de miercuri a cotidianului, sub protecția anonimatului, o sursă apropiată Guvernului. Potrivit ziarului, în general bine informat în aceste dosare, cancelarul consideră că președinția BCE este înainte de toate un post de prestigiu, în timp ce cea de la conducerea CE este mai importantă din punct de vedere politic. De altfel, candidatul german la BCE, actualul conducător al Bundesbank Jens Weidmann nu este cel mai plasat să câștige cursa.Criticile sale repetate la adresa politicii monetare a actualului șef BCE Mario Draghi vizând să stimuleze economia țărilor din zona euro, care în opinia sa îi dezavantajează pe germanii care economisesc, a provocat nemulțumiri în anumite țări din sudul UE.O serie de posturi-cheie în instituții europene urmează să fie reînnoite în 2019, inclusiv cel de președinte al Comisiei, ocupat în prezent de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, și al BCE. Cursa la succesiunea lui Juncker a fost deja lansată, în culise, de mai multe luni. Numele francezului Michel Barnier, actualul negociator-șef al Brexitului din partea Uniunii Europene (UE), a fost evocat adesea.Potrivit Handelsblatt, mai multe nume circulă la Berlin cu privire la posibili candidați germani precum al actualilor miniștri ai Economiei Peter Altmaier și Apărării Ursula von der Leyen - doi oameni loiali Angelei Merkel.

Este evocat, de asemenea, numele lui Manfred Weber, liderul grupului PPE (conservatori) în Parlamentul European (PE) și membru al Uniunii Creștin Socială (CSU, conservatori), aliata Uniunii Creștin Democrate (CDU) a lui Merkel.

Statul columbian, condamnat în cel mai sângeros atentat urban al gherilelor marxiste FARC

n atentatul de la Clubul El Nogal din 7 februarie 2003, la Bogota, s-a soldat cu 38 de morți

Statul columbian a fost condamnat din cauza ”responsabilității (sale) administrative” în atentatul de la Clubul El Nogal din 7 februarie 2003, la Bogota, soldat cu 38 de morți, atentatul urban cel mai sângeros al fostei gherile FARC, relatează AFP. Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță a justiției administrative a țării, a anunțat miercuri într-un comunicat că ”morții și răniții din atentatul cu mașină-capcană vizând clubul” țin de ”responsabilitatea administrativă și patrimonială” a națiunii. ”Se pare că situația extrem de tensionată în cursul acestei perioade și dificultățile de ordine publică pe care le implica în țară obligau autoritățile să-și multiplice mijloacele în vederea garantării securității și protecției datorate populației civile”, au adăugat judecătorii. Magistrații au dispus, prin urmare, ”indemnizarea prejudiciilor morale și materiale” a solicitanților care au sesizat justiția și al căror număr nu a fost precizat și nici sumele acordate.Statul este obligat de asemenea să organizeze o ceremonie publică de reparație și să finanțeze instalarea unei opere de artă la locul atentatului.Consiliul de Stat a conchis că parchetul, agenția de informații DAS - în prezent dispărută -, poliția și ministerele Apărării, Justiției și Internelor au expus civilii în timpul conflictului cu fosta gherilă comunistă. Tribunalul a subliniat că clubul găzduia reuniuni ale unor funcținari de rang înalt și că ministrul Apărării de la acea vreme - actuala vicepreședintă Marta Lucia Ramirez - dormea acolo.De asemenea, a adăugat el, parchetul și DAS ”s-au abținut să procedeze la verificarea” unor informații care anunțau iminența unui atac ”de mare amploare” la Bogota și menționa El Nogal ca țintă potențială.După un acord de pace semnat la sfârșitul lui 2016 cu Guvernul columbian, Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) s-au transformat în partid politic. Fosta gherilă și-a recunoscut responsabilitatea în atentatul comis în noaptea de 7 februarie 2003, pe care l-a catalogat drept ”cea mai rea greșeală” comisă în cei 53 de ani de luptă armată. Conflictul armat din Columbia, care a implicat timp de o jumătate de secol organizații de gherilă, grupuri paramilitare, forțe guvernamentale și traficanți de droguri s-a soldat cu peste 260.000 de morți, aproape 83.000 de persoane date dispărute și deplasarea a aproximativ 7,4 milioane de oameni.

Ben Affleck, internat pentru a treia oară la dezalcoolizare

Actorul Ben Affleck s-a internat pentru a treia oară la dezalcoolizare, potrivit presei americane, ultima dată când starul dublu premiat cu Oscar a urmat tratament în acest sens a fost în luna martie a anului trecut. Este cunoscut faptul că actorul în vârstă de 46 de ani s-a luptat mult timp cu dependența. Prima dată, el s-a internat la dezalcoolizare în 2001, unde a revenit 16 ani mai târziu. „Am încheiat tratamentul pentru dependența de alcool, lucru cu care m-am confruntat în trecut și am avut din nou de-a face. Vreau să trăiesc viața din plin și să fiu un tată pe cât de bun pot fi”, a declarat el la acea vreme. Ben Affleck, născut pe 15 august 1972, este actor și regizor american, care a devenit cunoscut cu rolul din „Good Will Hunting” (1997), pentru care a fost și scenarist, alături Matt Damon. Filmul a câștigat Globul de Aur și premiul Oscar la categoria „cel mai bun scenariu original”.S-a remarcat, apoi, cu roluri din filme precum „Dogma”, „Shakespeare îndrăgostit/ Shakespeare in Love”, „Armageddon - Sfârșitul lumii?/ Armageddon”, „Pearl Harbor”, „Daredevil” și „Jocuri la nivel înalt/ State of Play”.

O femeie, lt-maj. Misa Matsushima, primul pilot de vânătoare în armata japoneză

O femeie va deveni pentru prima oară pilot de vânătoare - un progres în arhipelag, unde numeroase meserii rămân puțin deschise femeilor, relatează AFP. Locotenent-major în cadrul Forțelor de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) Misa Matsushima, în vârstă de 26 de ani, și-a încheiat formarea miercuri și urmează să fie numită în mod oficial vineri, a anunțat joi, într-un scurt comunicat, Ministerul Apărării. ”Din ziua în care am văzut filmul «Top Gun», când eram în școala primară, i-am dmirat mereu pe piloții de vânătoare”, a declarat tânăra presei locale. ”Vreau să continui să muncesc dur pentru a-mi îndeplini misiunea”, a subliniat ea, exprimându-și speranța că ”femei (îi) vor urma drumul în viitor”. Forțele aeriene au decis în 1993 să deschidă toate posturile femeilor, cu excepția celor de pilot de avion de vânătoare și de recunoaștere. Însă restricția a fost ridicată în 2015, permițându-i lui Matsushima să intre în acest grup de elită, la comanda unui F-15. Alte trei femei urmează în prezent această formare. Femeile reprezintă abia 6,4% dintre cei 228.000 de membri ai armatei japoneze.

Un mort și doi răniți într-un atac cu cuțitul în vestul Parisului

Un bărbat înarmat cu un cuțit a ucis o persoană și a rănit grav alte două, joi, la Trappes (Yvelines), în vestul Parisului, după care a fost ”neutralizat” de către forțele de ordine, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru AFP. După fapte, atacatorul s-a baricadat într-un pavilion, iar forțe din cadrul Raid au intervenit și l-au imobilizat, a precizat această sursă, fără să fie în măsură să spună dacă bărbatul era în viață. Autoritățile încearcă să stabilească dacă acest atac ar putea să fie considerat terorist. Situat la 30 de kilometri vest de Paris, Trappes este un oraș sărac, în mijlocul bogatului departament Yvelines. Jumătate dintre cei 30.000 de locuitori au vârsta sub 25 de ani, iar nivelul șomajului în localitate se apropie de 20%. Guvernul a plasat orașul pe lista celor 30 de cartiere ale ”recuceririi republicane”, implicând mijloace și efective suplimentare pentru poliție.

Al doilea caz de abuz sexual în care este implicat Kevin Spacey

Procurorii din Los Angeles au anunțat miercuri că verifică un al doilea caz de abuz sexual în care este implicat actorul premiat cu Oscar Kevin Spacey, relatează Reuters. "Un caz de abuz sexual în care este implicat Kevin Spacey a fost prezentat ieri biroului nostru de Departamentul șerifului din Los Angeles. Este în curs de revizuire", a transmis într-un comunicat Greg Risling, purtător de cuvânt al biroului procurorului din Los Angeles. Risling nu a oferit detalii despre cel mai recent caz. Reprezentanții actorului nu au comentat. Procurorii au spus în aprilie că un caz de agresiune sexuală de care actorul Kevin Spacey s-ar fi făcut vinovat în anul 1992 a intrat în atenția lor. Departamentul șerifului din Los Angeles a declarat că în presupusul incident a fost implicat un bărbat adult. Spacey a recunoscut public pentru prima dată în octombrie 2017 că este homosexual. Peste 30 de bărbați au spus că au fost victime ale avansurilor sexuale nedorite din partea lui Spacey, care se află în centrul unei controverse de anul trecut, de când actorul Anthony Rapp l-a acuzat că a încercat să-l seducă în 1986, pe când Rapp avea 14 ani. În octombrie 2017, Spacey și-a cerut scuze pentru orice fel de comportament nepotrivit față de Rapp și nu a mai comentat de atunci. Acuzațiile la adresa actorului au fost lansate în urma izbucnirii scandalului sexual care îl vizează pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

Trump intenționează să-l grațieze pe fostul său șef de campanie Paul Manafort

Donald Trump inenționează să-l grațieze pe fostul său director de campanie Paul Manafort, găsit vinovat marți de fraudă bancară și fiscală, a declarat o jurnalistă de la Fox News care l-a intervievat pe președintele american, relatează Reuters. Potrivit acestei jurnaliste, Ainsley Earhardt, Donald Trump i-a declarat într-un interviu, miercuri, că ”intenționează” să-l grațieze pe Paul Manafort.”Eu cred că-i pare rău de Manafort. Erau prieteni”, a declarat jurnalistul, intevievat miercuri seara în emisiunea Fox News “Hannity”. Fox News a difuzat fragmente din interviul cu Trump și urmează să-l difuzeze integral joi dimineața. În aceste fragmente difuzate miercuri nu se află și cel în care locatarul Casei Albe abordează o eventuală grațiere. Paul Manafort a fost găsit vinovat marți de două fapte de fraudă bancară, de cinci capete de acuzare de fraudă fiscală și de nedivulgarea unor conturi bancare în străinătate. Sentința va fi pronunțată ulterior, la o dată care rămâne de stabilit.Într-un mesaj postat pe Twitter miercuri, despre verdict, Donald Trump l-a catalogat pe Paul Manafort drept un ”om brav” și i-a tranmis ”Îmi pare rău de Paul Manafort și de minunata sa familie”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.