Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Scandal în Franța în urma unor dezvăluiri despre doi colaboratori ai lui Macron

Ziarul de Vrancea
19 iul 2018 2985 vizualizări

Președinția franceză întârzia ieri să pună capăt scandalului provocat de o înregistrare video în care un colaborator al lui Emmanuel Macron este surprins lovind un manifestant, pe 1 mai, ceea ce a declanșat deschiderea unei anchete preliminare cu privire la violență și uzurparea funcției, relatează AFP.

Scandalul a fost provocat de site-ul ziarului Le Monde, pe care s-a publicat miercuri seara o înregistrare video filmată de un manifestant în Piața Contrescarpe, la Paris, în care un bărbat - identificat ca fiind Alexandre Benalla - care poartă o cască cu vizieră, a forțelor de ordine, atacă un tânăr aflat pe jos. Aceste imagini au declanșat atât indignarea stângii, cât și a dreptei. Emmanuel Macron, aflat într-o vizită la Dordogne, a refuzat să răspundă la întrebări. Întrebat de un jurnalist dacă Republica este ”pătată” de acest caz, el a răspuns lacunar ”nu, nu, Republica este inalterabilă!”.

Un purtător de cuvânt al Palatului Elysée, Bruno Roger-Petit, a anunțat că Alexandre Benalla, însărcinat cu misiuni pe lângă șeful Cabinetului președinției la momentul faptelor, a fost rapid ”sancționat cu cea mai gravă (sancțiune) emisă vreodatăcontra unui însărcinat cu misiuni care lucrează la Elysée”, a subliniat el. Benalla a ”fost suspendat 15 zile, fără plată” și ”demis din funcțiile în domeniul organizării securității deplasărilor președintelui”, cu scopul ”pedepsirii unui comportament inacceptabil”. Acesta este ”un ultim avertisment înaintea concedierii”, a subliniat Roger-Petit. ”Nimeni nu este protejat în această țară, indiferent ce statut are”, a insitat delegatul general al La République en Marche (LREM), Christophe Castaner.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară cu privire la ”violențe comise de către o persoană însărcinată cu o misiune în serviciul public”, ”uzurpare de funcții” și ”uzurpare de semne rezervate autorității publice”.

De ce avea cască pe cap

Prefectura de Poliție a subliniat la rândul ei că ”nu este un lucru rar să primească pe perioade scurte” persoane din afară, care sunt echipate atunci cu căști și veste antiglonț, dar ”trebuie să se limiteze la un rol de observator”. Anturajul ministrului de Interne Gérard Collomb nu comentează. Ministrul Justiției Nicole Belloubet a evocat, în Adunarea Națională, ”gestuti absolut neadaptate”. Potrivit lui Bruno Roger-Petit, Alexandre Benalla a fost ”autorizat”, la solicitarea sa, să ”observe operațiunile de menținerea ordinii de 1 Mai”, într-o ”zi de odihnă”. Însă, participând ”fizic”, ”el a depășit cu mult această autorizație” și a fost ”convocat imediat” de către ierarhia sa. Un al doilea bărbat și-a ”depășit, de asemenea, autorizarea” tot pe 1 Mai, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Elysée. Vincent Crase, un jandarm rezervist și angajat al LREM a fost și el ”suspendat 15 zile, fără salariu” și ”s-a pus capăt oricărei colaborări între el și președinția Republicii”.

”El nu a acționat deloc în cadrul activităților sale profesionale”, a subliniat Christophe Castaner. Polemica s-a inflamat rapid, până în partidul președintelui. Deputatul LREM Laurent Saint-Martin a apreciat că Alexandre Benalla ar trebui ”să nu mai lucreze la Palatul Elysée”, considerând că președinția a avut ”reflexul bun” retrogradându-l rapid.

”A da un exemplu”

Pe eșicherul drept, președintele Les Républicains (LR) Laurent Wauquiez l-a somat pe Emmanuel Macron ”să se exprime”, întrebându-l dacă s-au făcut ”manevre” în vederea ”mușamalizării” cazului. ”Aceasta nu este genul acela de casă”, i-a răspuns liderul deputaților LREM Richard Ferrand. "Nu a existat niciun obstacol, vreun moment, în dezvăluirea adevărului”, a declarat Castaner, denunțând o ”exploatare politică”. Filmate de activiști din cadrul La France insoumise (LFI), care dau asigurări că nu au știut că bărbatul violent era Benalla, aceste imagini au fost publicate pe rețele de socializare în aceeași zi.

Liderul LFI Jean-Luc Mélenchon a cerut ca un judecător de instrucție să fie sesizat, pentru că toate ”elementele permit identificarea uneiinfracțiuni”, iar ca reprezentanții Palatului Elysée să demisioneze.

”De ce i-au lăsat polițiștii să facă așa ceva? De ce nu a fost sesizată justiția? De ce Emmanuel Macron s-a mulțumit cu o suspendare? Ce caută acest infractor în securitatea (Palatului) Elysée?”, a întrebat deputatul LFI Eric Coquerel. Benalla ”are de dat răspunsuri în justiție”, a subliniat prim-secretarul PS Olivier Faure, iar secretarul național EELV David Cormand l-a acuzat pe Roger-Petit că ”acoperă, de fapt, faptele membrilor Cabinetului prezidențial”.

Un purtător de cuvânt al Adunării Naționale (RN, fost FN) Sébastien Chenu vede în toate acestea ”un semn al ruperii lui Emmanuel Macron și a curții sale” de francezi, apreciind că acst caz ”le face rău forțelor de ordine”. ”Atunci când ești la Elysée trebuie să dai exemplu, iar astăzi sentomentul pe care-l avem este că (cei de) la Elysée se cred deasupra tuturor”, a rezumat Wauquiez.

Trump, indignat de amenda aplicată companiei Google de către Comisia Europeană

Președintele american, Donald Trump, și-a manifestat joi indignarea pe Twitter după amenda record aplicata de Uniunea Europeană companiei Google, el promițând că de acum înainte nu va mai tolera ca Europa să 'profite' de SUA, transmite AFP. 'V-am spus-o ! Uniunea Europeană tocmai a impus o amendă de cinci miliarde de dolari unuia dintre grupurile noastre formidabile, Google. Chiar au profitat de Statele Unite, dar acest lucru nu va mai continua', a scris liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter.

Reacția sa survine după ce autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au impus o amendă record, de 4,34 miliarde de euro (5,04 miliarde de dolari), gigantului american Google, pentru restricțiile ilegale impuse producătorilor de smartphone-uri ce utilizează sistemul de operare Android și operatorilor rețelelor de telefonie mobilă.

Comisia Europeană a cerut Google să renunțe la comportamentul ilegal în termen de 90 de zile sau se va confrunta cu amenzi suplimentare, de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică pe plan global a firmei mamă Alphabet.

Această sancțiune survine în contextul unor relații deja tensionate între UE și SUA la capitolul comercial, după ce Trump a decis impunerea de taxe vamale pe produsele din oțel și aluminiu importate din UE și amenință cu instituirea altor taxe vamale pe importurile de autoturisme din statele UE. Președintele american este nemulțumit de excendentul comercial masiv (circa 147 miliarde de dolari în 2016) înregistrat de UE în relațiile comerciale cu SUA, excedent pe care liderul de la Casa Albă îl pune mai ales pe seama industriei auto germane.

Uniunea Europeană a răspuns taxelor vamale americane impunând la rândul ei astfel de taxe asupra unei serii de produse importate din SUA, printre care se numără produse agricole și de asemenea cele din oțel și aluminiu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu Trump pe 25 iulie la Washington pentru a încerca să dezamorseze acest conflict comercial ce riscă să se intensifice.

Studiu: Miliarde de tone de diamante se ascund sub suprafața Terrei

n rocile subterane conțin de cel puțin 1.000 de ori mai multe diamante decât s-a crezut inițial

O comoară imensă se află chiar sub picioarele noastre: peste un milion de miliarde de tone de diamante se găsesc sub suprafața Terrei, potrivit cercetărilor făcute publice în această săptămână de către oamenii de știință de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), informează AFP. Goana după diamante trebuie să mai aștepte însă, întrucât această cantitate de pietre prețioase se găsește la o distanță cuprinsă între 145 și 240 de kilometri de suprafața Terrei, cu mult peste distanțele atinse de echipamentele de foraj moderne. ''Nu putem ajunge la ele, dar sunt mai multe diamante decât ne imaginăm'', a spus Ulrich Faul, cercetător în cadrul departamentului de științe planetare, atmosferice și ale Pământului în cadrul MIT. ''Acest lucru demonstrează că diamantul nu este un mineral exotic ci, la scară planetară, este un mineral întâlnit frecvent'', a adăugat acesta.

Folosind tehnologia seismică pentru a analiza felul în care undele sonore traversează scoarța terestră, cercetătorii au detectat această comoară într-un grup de roci denumite ''cratoni'' care traversează scoarța până la mantaua terestră. Proiectul a demarat după ce cercetătorii au fost uimiți de faptul că undele sonore accelerau într-o manieră semnificativă atunci când traversau rădăcinile acestor cratoni. Aceștia au asamblat atunci o machetă din roci confecționate din diferite combinații de minerale pentru a calcula viteza cu care vor fi traversate de undele sonore. ''Diamantul este special din mai multe puncte de vedere'', spune Ulrich Faul. ''Una dintre proprietățile sale este că sunetul îl traversează cu o viteză de două ori mai mare decât în cazul mineralelor care predomină în rocile din mantaua superioară, și anume olivina''.

Cercetătorii au descoperit apoi că singurul tip de rocă în cazul căreia viteza corespundea cu cea detectată în cratoni are un conținut de diamante în procent de 1 până la 2%. Oamenii de știință cred acum că rocile subterane conțin de cel puțin 1.000 de ori mai multe diamante decât s-a crezut inițial.

Cu toate acestea, pietrele prețioase descoperite mai au mult până să ajungă pe rafturile bijuteriilor.

Formate din carbon, diamantele iau naștere la o presiune foarte mare și la o temperatură extremă în adâncul pământului și nu ies la suprafață decât prin intermediul erupțiilor vulcanice, fenomen care nu are loc foarte des.

Bebeluș român, împușcat în brațele mamei, pe o stradă din Roma

n ar putea fi vorba de un atac rasist

Un copil român de numai un an a fost împușcat în spate, cel mai probabil cu o armă cu aer comprimat, la periferia Romei. Potrivit Il Messaggero, incidentul a avut loc marți după-amiază, într-o zonă de la periferia capitalei Italiei. Fetița de numai un an se afla în brațele mamei sale, pe strada Palmiro Togliatti, atunci când femeia a realizat că are sânge pe mâini. A ajuns urgent la spital, unde medicii i-au extras din spate un mic corp metalic, ce pare a fi un proiectil de armă cu aer comprimat. Carabinierii au declanșat o anchetă. Există suspiciuni că ar fi vorba de un atac rasist, deoarece familia, originară din România, trăia într-o tabără de nomazi de la marginea Romei.

Primarul Romei, Virginia Raggi, a cerut “să se facă lumină” în acest caz. Și președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a descris situația drept “foarte gravă”: “Sper să fie clarificat incidentul cât mai rapid și să se facă dreptate în acest caz oribil”.

Procedură de infrigement împotriva Ungariei din cauza legii “Stop Soros”

Comisia Europeană a inițiat ieri o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu pachetul său de legi recent adoptat și intitulat ''Stop Soros'', relatează agenția MTI. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat într-un briefing de presă că executivul comunitar i-a trimis guvernului ungar o scrisoare cu notificarea oficială referitoare la legile ''Stop Soros'' și la amendamentele constituționale conexe. Executivul comunitar le-a dat un termen de două luni autorităților ungare pentru a da un răspuns la preocupările Bruxellesului pe această temă. Parlamentul de la Budapesta a adoptat legile în cauză în luna iunie, având drept scop de a sancționa ''promovarea sau organizarea migrației ilegale''.

Tot ieri, Comisia Europeană a anunțat că va aduce Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu legea sa privind azilul, inițiind cea de-a treia etapă a procedurii în curs de infringement împotriva Budapestei în legătură cu legea.

Procedura de infringement în acest caz a fost lansată în decembrie 2015.

Reuters notează la rândul său că Bruxellesul a decis joi să-și intensifice bătălia judiciară împotriva Budapestei în legătură cu refuzul său de a respecta regulile Uniunii Europene în materie de imigrație și azil.

Poliția britanică a identificat suspecții din cazul Skripal

Poliția britanică ar fi identificat suspecții din cazul atacului cu noviciok asupra fostului spion rus Sergei Skripal, potrivit ITV și Press Association. Polițiștii cred că mai mulți ruși au fost implicați în dubla tentativă de crimă a fostului agent dublu și a fiicei lui Yulia ce a avut loc în orașul britanic Salisbury.   ”Anchetatorii consideră că au identificat suspecții din atacul cu noviciok după ce au folosit imaginile camerelor de supraveghere și le-au combinat cu datele privind persoanele care au intrat în țară în acea perioadă. Ei (anchetatorii) sunt siguri că (suspecții) sunt ruși”, a declarat pentru Press Association o sursă care cunoaște situația.

Informațiile vin în contextul în care a fost deschisă o anchetă și pentru cazul lui Dawn Sturgess, 44 de ani, care a murit luna aceasta, la opt zile după ce ar fi venit în contact cu noviciok din același lot folosit în tentativa de ucidere a celor doi Skripal. Partenerul ei, Charlie Rowley, 45 de ani, se zbate între viață și moarte, tot din cauza contaminării cu agentul neurotoxic.  Dawn Sturgess ar fi fost expusă la o cantitate de noviciok de zece ori mai mare decât cea din cazul lui Sergei și Yulia Skripal.

Poliția britanică consideră că substanța era într-o sticluță de parfum găsită de cuplul Sturgess-Rowley într-un parc sau în alt loc din centrul orașului Salisbury, iar Sturgess și-a dat cu noviciok - fără să știe ce este de fapt în sticluță - direct pe piele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.