Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Scandal în Brazilia, în urma testării unui tratament anti-COVID-19 pe 600 de bolnavi, fără ca aceștia să știe

Ziarul de Vrancea
12 oct 2021 1099 vizualizări

Nouă dintre participanții la teste au murit

Centrul Prevent Senior a administrat un tratament experimental împotriva COVID-19, în martie și aprilie 2020, unui număr de 600 de bolnavi - fără ca aceștia să știe și să-și dea acordul -, acuză 15 medici brazilieni, autorii unui raport de 10.000 de pagini, examinat în prezent de către Senatul brazilian. Informația a fost dezvăluită de săptămânalul Istoe, care denunță “una dintre cele mai mari barbarii din istoria medicinei braziliene”.

Un cercetător, Daniel A. Dourado, a denunțat pe Twitter “cel mai mare scandal medical din istoria Braziliei”. Această practică face parte dintr-un studiu clinic cu privire la care Comitetul Național de Etică nu a fost informat.

Nouă dintre cei 600 de bolnavi au murit, potrivit avertizorilor de integritate.

Ei acuză, de asemenea, o falsificare a actelor de deces, cu scopul satsfacerii așteptărilor conducerii și o reducere a oxigenului administrat bolnavilor grav de COVID-19, cu scopul “eliberării” paturilor.

 

Bolsanaro, afectat de scandal

Grupul spitalicesc Prevent Senior se află în centrul acestui scandal.

Scandalul a izbucnit la jumătatea lui septembrie, în urma unor dezvăluiri ale postului Globo News, și este foarte puternic din cauză că Prevent Senior este un mastodont al sectorului medical brazilian - cu 3.000 de medici, 12.000 de funcționari și sedii la Rio de Janeiro, Porto Alegre, Curitiba și Sao Paulo. Acest dosar afectează puterea politică, în primul rând pe președintele Jair Bolsonaro, acuzat de faptul că a susținut această inițiativă, în care a văzut o oportunitate în favoarea poziției sale împotriva plasării în carantină. Medicii care se află la originea scandalului - de la “laboratorul ororii”, cum îl etichetează presa braziliană - vor defila la audieri în Senat de joi.

“Pacienții vedeau doar infirmiere care au pregătit și livrat kiturile. Nu se făceau consultări medicale. În mare, veneai cu simptome de gripă, luai kitul și te întorceai acasă”, rezumă un fost medic de la Prevent Senior, Walter Correa. “Medicii aveau ordinul să prescrie kitul. Aceste kituri veneau în pungi sigilate. Nu aveau niciun acces la conținut. Să știți că atunci când un medic voia să scoată un medicament, chiar dacă îl elimina din rețetă, pacientul primea tot kitul”, declară avocata Bruna Morato, consiliera juridică a unuia dntre aceste cadre care au hotărâr să vorbească.

Bruna Morato nu a ezitat, de altfel, să-l acuze pe Jair Bolsonaro de faptul că a “încurajat” aceste ascunderi.

Ce conținea tratamentul

Ce se afla, însă, în aceste faimoase kituri? Ivermectină, azitromicină și hidroxiclorochină. Niciunul dintre aceste medicamente nu doar că nu și-a dovedit vreodată eficiența împotriva COVID-19, dar nu este recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMSĂ).

Este cunoscut însă faptul că președintele brazilian Jair Bolsonaro a promovat mult timp folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.

Brazilia este afectată, de altfel, de pierderi extrem de grele pe frontul luptei împotriva noului coronavirus, care a omorât deja peste 600.000 de oameni.

Șeful OMS: Administrarea celei de-a treia doze este “imorală” cât timp vaccinarea stagnează în Africa

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele țări este “imorală” în condițiile în care inoculările stagnează în Africa, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este “imorală, incorectă și nedreaptă și trebuie să se oprească”, a declarat marți șeful OMS pentru CNN. “A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept și, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producție prin alte mijloace”, a adăugat el.

OMS a recomandat o doză suplimentară de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-COVID-19.

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populațiile lor, în timp ce doar 7% din populația Africii a primit o singură doză, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Medic nigerian angajat în Irlanda cu o diplomă din România, acuzat că nu știa nici să pună o branulă

Un nigerian care lucrează în orașul irlandez Limerik este cercetat de conducerea spitalului, după ce a fost acuzat în repetate rânduri că performanța sa este una slabă, fiind suspiciuni privind modul în a ajuns să aibă dreptul de a profesa, relatează publicația The Independent.

Directorul spitalului în care acesta a lucrat are chiar îndoieli că a absolvit facultatea de medicină din România, pe care nigerianul susține că a urmat-o. Publicația nu precizează care este facultatea.

Francis Megwa, orginar din Nigeria, a urmat școala de medicină în România, scrie site-ul citat. În 2018, el a fost angajat la o maternitate din orașul Limerik, unde a lucrat doar o lună – între 9 iulie și 14 august.

În această perioadă, el nu a reușit să demonstreze suficientă abilitate și cunoștințele necesare pentru poziția pe care o ocupa, potrivit conducerii spitalului. Directorul spitalului, Dr. Gerard Burke, a fost cel care a observat că acesta nu are cunoștințe medicale de bază, spunând chiar că e de părere că dr. Megwa nu a urmat niciodată școala de medicină. Megwa nu ar fi reușit să demonstreze competența de bază în ceea ce privește obținerea și analizarea istoricelor medicale și ar fi arătat o lipsă de înțelegere cu privire la stabilirea diagnosticelor în baza tiparului de simptome, susține conducerea spitalului. În plus, el nu ar fi putut să prescrie medicamente utilizate în mod obișnuit în obstetrică și ginecologie și nu ar fost capabilă să pună o branulă.

Talibanii amenință cu un val de migranți economici

Noul Guvern taliban din Afganistan i-a amenințat pe emisarii americani și europeni, la Doha, în Qatar, că tentative de exercitare a unor presuni, sub forma unor sancțiuni, vor conduce la un val de refugiați economici.

Ministrul afgan de Externe Amir Khan Muttaqi le-a spus diplomaților occidentali, în cadrul unor reuniuni, în ultimele zile, la Doha, că “o slăbire a Guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că acest lucru ar putea afecta în mod direct lumea în sectorul securității și ar putea antrena o migrație economică pentru a fugi din țară”, potrivit unui comunicat publicat marți seara târziu.

Talibanii au răsturnat de la putere Guvernul afgan susținut de către Statele Unite, în august, în urma unui conflict care a durat 20 de ani, și au decretat un emirat islamic. Însă Occidentul a impus sancțiuni stricte regimului. Băncile au rămas fără lichidități, iar funcționarii nu sunt plătiți.

“Cerem țărilor din lume să pună capăt imediat sancțiunilor și să lase băncile să funcționeze în mod normal, pentru ca organizații de caritate și Guvernul să poată plăti salariile personalului cu propriile rezerve și ajutor internațional”, a declarat la reuniunea de la Doha Amir Khan Muttaqi.

Țările europene se tem că, în cazul unei prăbușiri a economiei afgane, numeroși migranți ar putea pleca spre Europa și ar exercita o presiune asupra unor țări vecine Afganistanului ca Pakistanul și Iranul și asupra frontierelor Uniunii Europene (UE).

Statele Unite și UE s-au declarat pregătite să susțină inițiative umanitare în Afganstan, însă nu vor să le furnizeze o susțnere directă talibanilor fără ca aceștia să respecte drepturile omului, mai ales drepturile femeilor.

Un francez, singur în cursa pentru președinția grupului Renew

Eurodeputatul Stéphane Séjourné, influent consilier politic al șefului statului francez, Emmanuel Macron, a rămas singur în cursa pentru președinția grupului liberal Renew Europe, a treia forță din Parlamentul European, după ce olandeza Sophie In 't Veld și-a retras marți candidatura.

Decizia europarlamentarului român Dacian Cioloș de a reveni pe terenul politicii naționale a deschis succesiunea la președinția grupului. Doi deputați s-au declarat, dar retragerea Sophiei In't Veld în ziua depunerii candidaturilor a lăsat terenul liber francezului Stéphane Séjourné.

El va prelua conducerea grupului Renew cu două luni înainte de a începe, în ianuarie, semestrul președinției franceze a UE. Sophie In't Veld și-a explicat decizia de a se retrage prin faptul că nu a reușit să adune o majoritate printre cei 98 de membri ai grupului și că dorește să evite un duel fratricid, a declarat pentru AFP unul dintre membrii Renew Europe.

În grupul Renew Europe, Stéphane Séjourné este în fruntea delegației franceze care reunește eurodeputați ai partidului prezidențial La République en Marche (LREM), ai MoDem (Mișcare Democratică) și Agir, 23 de membri în total. Acest grup politic are adesea un rol de pivot în Parlamentul European prin faptul că este al treilea ca pondere, după Partidul Popular European (PPE) și social-democrați (S&D).

Cea mai înaltă femeie din lume este din Turcia și are peste 2,15 metri

O femeie din Turcia care măsoară 215,16 centimetri a fost declarată oficial cea mai înaltă persoană de sex feminin în viață de Guinness World Records. Statura atinsă de Rumeysa Gelgi este rezultatul unei afecțiuni numite sindromul Weaver care, printre altele, determină o creștere accelerată. “Fiecare dezavantaj poate fi transformat într-un avantaj pentru tine, așa că acceptă-te așa cum ești, fii conștient de propriul potențial și fă tot ce poți”, a declarat tânăra de 24 de ani.

Este pentru a doua oară când Gelgi a reușit să doboare un record mondial, după ce a fost declarată cea mai înaltă persoană adolescentă în viață în 2014. De atunci, ea a folosit această platformă pentru a susține alte persoane diagnosticate cu afecțiuni rare. În cea mai mare parte a timpului, ea folosește un scaun cu rotile, deși poate merge cu ajutorul unui cadru.

“Este o onoare să îi urăm din nou bun venit Rumeysei în Cartea Recordurilor. Spiritul ei neîmblânzit și mândria de a se face remarcată în mulțime reprezintă o inspirație”, a declarat Craig Glenday, redactor-șef la Guinness World Records. “Categoria dedicată celei mai înalte femei în viață nu este una în care protagonistele se schimbă foarte des, așa că sunt încântat să împărtășesc lumii această veste”, a adăugat el.

Cel mai înalt bărbat din lume, Sultan Kosen, este din aceeași țară, Turcia. El avea 251 centimetri înălțime când a fost măsurat, în 2018.

Cea mai înaltă femeie în viață a fost Zeng Jinlian, din China, cu o înălțime de 246,3 centimetri, măsurată înainte de a muri, în 1982.

Doi angajați ai unui birou poștal din Memphis, uciși într-un atac armat

Un angajat al unui birou poștal a deschis focul la locul de muncă, la Memphis, a ucis două persoane, după care s-a sinucis, au anunțat serviciile poștale și autoritățile locale. “Serviciile poștale anchetează cu privire la un atac armat” care a avut loc marți la Memphis, în Tennessee, a anunțat într-un comunicat Poșta americană. “Trei angajați au murit. Nu mai există o amenințare”, a precizat ea.

Atacatorul se află între cei trei angajați morți și s-a sinucis, a anunțat o purtătoare de cuvânt a poliției federale (FBI) din Memphis, Lisa-Anne Culp.

Atacurile armate în întreprinderi sunt un flagel recurent în societatea americană. Din anii '70 și până în anii '90, angajați sau foști angajați au ucis aproximativ 40 de oameni într-o serie de atacuri armate în serviciile poștale. Americanii au inventat expresia “going postal” pentru a eticheta violența la locul de muncă.

Prințesa moștenitoare a Olandei se poate căsători cu o femeie și deveni regină

Prințesa moștenitoare a Regatului Țărilor de Jos se poate căsători cu o femeie și să devină regină, a explicat prim-ministrul interimar Mark Rutte într-o intervenție în Parlament. Prim-ministrul interimar Mark Rutte a subliniat, în Parlament, răspunzând unei întrebări adresate în scris de propriul partid, că orice rege sau regină se poate căsători cu o persoană de același sex.

Căsătoriile între persoane de același sex sunt legale în Olanda începând din 2001, dar a fost mereu presupus că asta nu se aplică monarhiei, având în vedere nevoia unui moștenitor al tronului. Rutte a spus că este vorba despre „situații teoretice”, însă următoarea regină ar putea fi căsătorită cu o femeie. „Cabinetul nu consideră că un moștenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea ar dori să se căsătorească cu un partener de același sex”, a explicat el.

Viitorul primului născut al regelui Willem-Alexander, prințesa Amalia, este analizat intens după ce o carte apărută în vară a ridicat problema: ce s-ar întâmpla dacă ea alege să se căsătorească cu un partener de același sex.

Cartea nu a speculat cu privire la viața personală a prințesei și nu există vreun indiciu că o căsătorie ar putea avea loc în curând.

Prințesa Amalia, moștenitoarea tronului Țărilor de Jos, va împlini 18 ani în luna decembrie. Este așteptat să înceapă cursurile universitare anul viitor și, pentru perioada studenției, a refuzat să primească venitul regal la care are dreptul.

Deși Cabinetul a clarificat faptul că mariajul între persoanele de același sex este posibil, nu este cunoscut ce se va întâmpla cu succesiunea dacă există copii născuți dintr-o astfel de căsnicie regală, prin adopție sau donator de spermă. „Este teribil de complicat”, a explicat Rutte. Constituția olandeză prevede că regele sau regina pot fi moșteniți de un „descendent legitim”.

Rusia a înregistrat un nou număr record de decese asociate COVID-19

Rusia a raportat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, un număr record de decese asociate COVID-19. Autoritățile au anunțat săptămâna aceasta cifre record de decese asociate bolii provocate de SARS-CoV-2.  În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 984 de decese, după ce marți numărul a fost de 973.

 Președintele rus Vladimir Putin le-a spus legislatorilor marți că țara trebuie să „accelereze ritmul” vaccinării. Aproximativ o treime din totalul de 144 de milioane de locuitori ai Rusiei au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID până în prezent. Ministrul Sănătății, Mikhail Murashko, a dezvăluit marți că în țară sunt tratați 1,1 milioane de oameni cu simptome asociate COVID-19.  Pentru ultimele 24 de ore au fost raportate 28.717 cazuri.

De la începutul pandemiei, în Federație au fost înregistrate mai mult de 7,7 milioane de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și în jur de 215.000 de decese asociate, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

O figură a anexării Crimeei și star pe internet, numită ambasadoare rusă în Capul Verde

O figură a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, devenită un fenomen manga pe internet, a fost numită miercuri ambasadoare a Rusiei în Republica Capului Verde, una dintre puținele femei care ajunge în această funcție.

Natalia Poklonskaia, 41 de ani, a devenit odată cu anexarea din 2014 unul dintre noile chipuri ale Rusiei lui Vladimir Putin, ocupând postul de procuror general al Crimeei înainte de a fi aleasă deputat în 2016 din partea partidului aflat la putere, Rusia Unită.  Putin a numit-o miercuri prin decret ambasadoare a Capului Verde. Pe Instagram, ea a scris că este o “onoare”.     

Poklonskaia a lucrat pentru Parchetul ucrainean și a fost chiar rănită într-un atac atribuit unei organizații criminale pe care ea o ancheta. Dar în 2014, ea alege Rusia și este numită în fruntea Parchetului din Crimeea chiar după anexare.  Pe atunci în vârstă de 34 de ani, tânăra blondă a făcut senzație, în uniformă, la prima conferință de presă, urmărită de un milion de ori pe YouTube.

Internauții japonezi au îndrăgit-o, consacrându-i desene cu trăsături manga.

Dar ea este o figură disprețuită în Ucraina, are interzis de a intra în UE și este acuzată că a participat la represiunea comunității tătare din Crimeea, majoritar împotriva anexării. S-a făcut remarcată pentru convingerile monarhiste și fidelitatea ei față de ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.