Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Saudiții au crescut numărul de execuții în 2019

Ziarul de Vrancea
14 sep 2019 2504 vizualizări

Unii au fost crucificați sau decapitați n cel puțin șase adolescenți au fost uciși, deși condamnarea la moarte a unei persoane care are sub 18 ani este interzisă de legea internațională

Arabia Saudită a executat 134 de oameni de la începutul acestui an. Printre ei, șase care erau copii în momentul în care au fost arestați. Metodele folosite au fost dintre cele mai barbare, de la crucificări, la decapitări. Numărul execuțiilor din Arabia Saudită a crescut chiar în contextul în care prințul moștenitor Mohammed bin Salman și-a asumat angajamentul de a reduce numărul de pedepse cu moartea, precizează The Sun. Un raport prezentat la Geneva, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a arătat că încă 24 de persoane sunt în „pericolul iminent” de a fi executate. Printre ele sunt trei copii, importanți politicieni care i se opun prințului moștenitor, clerici și militanți pentru drepturile omului.

Cel puțin șase adolescenți au fost executați în acest an, după ce au fost arestați pentru presupuse infracțiuni pe care le-ar fi comis când erau copii. De asemenea, au mai fost executate trei femei considerate vinovate de infracțiuni legate de traficul de droguri, infracțiuni care în alte zone ale lumii erau considerate de o gravitate minoră. Cel puțin 58 dintre persoanele executate erau străini, majoritatea fiind acuzați că au răspândit credințele șiite. În rândul acestora se aflau 21 de pakistanezi, 15 yemeniți, cinci sirieni și patru egipteni.

Capul pus într-o țepușă

ONG-ul The Death Penalty Project, care oferă ajutor gratuit persoanelor din întreaga lume aflate în pericol să fie executate, a organizat un eveniment în care a subliniat caracterul „arbitrar și ilegal” al execuțiilor din Arabia Saudită. De asemenea, organizația a atras atenția asupra abuzurilor la care sunt supuse atât persoanele aflate în detenție, cât și familiile acestora. Experții au fost referire inclusiv la „tortura sistematică a deținuților și procesele evident nedrepte care se termină în condamnări la moarte”. O execuție în masă a avut loc pe 22 aprilie. 37 de bărbați au fost uciși atunci. Dintre ei, unul a fost crucificat, iar altuia i s-a pus capul într-o țepușă. Cu toții au fost acuzați de „terorism”. Cel puțin unul dintre cadavre a fost expus pentru a servi drept „exemplu” populației.Cel căruia i s-a tăiat capul se numea Abdulkareem al-Hawaj și a fost arestat în timp ce lua parte la un protest antiguvernamental, când avea 16 ani. A fost condamnat pentru „terorism” în cadrul unui proces pe care organizația Amnesty International l-a catalogat drept „o farsă”. O altă victimă, Mujtaba al-Sweikat, începea o viață nouă în Statele Unite. Era student la o universitate din Michigan. A fost arestat pentru că a participat la un protest antiguvernamental atunci când avea 17 ani. Tânărul a fost bătut crunt, a fost lovit inclusiv peste tălpi, până a „recunoscut” infracțiunile pe care le-a „comis”.

Condamnarea la moarte a unei persoane care are sub 18 ani este interzisă de legea internațională.

Studiu: Deciziile importante nu trebuie luate cu stomacul gol

Luarea unor decizii importante pe stomacul gol poate conduce la alegeri nefericite, conform unui studiu efectuat recent în Scoția, citat ieri de Press Association.O echipă de cercetători de la Universitatea Dundee a descoperit că foamea perturbă procesul de luare a deciziilor, persoanele în cauză fiind mai nerăbdătoare din această cauză și riscând să accepte beneficii mai puțin semnificative, dar pe care le primesc mai repede. Cercetarea sugerează că a fi flămând schimbă preferințele în ceea ce privește recompensele care nu au legătură cu hrana și s-ar putea reflecta și asupra altor tipuri de decizii, cum ar fi cele financiare sau interpersonale. Benjamin Vincent, care a condus studiul, consideră că este important ca oamenii să știe că un stomac gol le-ar putea afecta preferințele și că există, de asemenea, un pericol pentru persoanele cu venituri reduse să ia decizii în defavoarea lor. “Acesta este un aspect al comportamentului uman ce ar putea fi exploatat de către marketeri, de aceea oamenii trebuie să știe că preferințele lor se pot schimba atunci când le este foame. Oamenii știu, în general, că atunci când le este foame nu ar trebui să meargă la cumpărături deoarece sunt mai predispuși să facă alegeri nesănătoase sau indulgente. Cercetarea noastră sugerează că acest lucru ar putea avea un impact și asupra altor tipuri de decizii”, a notat Vincent

Kim Jong Un îl invită pe Trump la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis o nouă scrisoare președintelui american Donald Trump, în care îl invită într-o vizită la Phenian, a scris ieri presa sud-coreeană, citând surse diplomatice. Această scrisoare intervine în contextul în care negocierile în vederea unei “denuclearizări” a peninsulei coreene se află în impas, iar Phenianul își multiplică testele de rachete balistice. În această scrisoare - care i-a fost transmisă lui Trump în a treia săptămână din august -, Kim afirmă că este dispus să îl întâlnească în al treilea summit, potrivit unei surse diplomatice, citată de ziarul Joongang Ilbo. Din iunie 2018, Kim Jong Un și Donald Trump s-au întâlnit în trei rânduri - ultima oară la 30 iunie, la linia de demarcație dintre cele două Corei, în Zona Demilitarizată (DMZ). Însă ei nu au avansat deloc în problema dezarmării nucleare. Totuși, guvernul nord-coreean nu mai realizează, pentru moment, teste nucleare în subteran. Coreea de Nord a procedat săptămâna trecută la un nou test de rachete cu rază scurtă de acțiune, la câteva ore după ce a anunțat că vrea să reia, la sfârșitul lui septembrie, negocierile cu Statele Unite. Donald Trump anunța la 9 august că a primit o “scrisoare foarte frumoasă” de la Kim Jong Un și evoca posibilitatea unei a patra întâlniri cu acesta.

Rod Stewart, recuperat complet după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată

Cântărețul britanic Rod Stewart a declarat că s-a recuperat complet după ce a fost diagnosticat în urmă cu doi ani cu cancer la prostată, scrie BBC. „Nimeni nu știe asta, dar am crezut că este momentul să spun tuturor. Sunt vindecat acum, doar pentru că l-am descoperit devreme. Am făcut atât de multe teste”, a declarat el sâmbătă seară la un eveniment caritabil. Artistul în vârstă de 74 de ani a glumit cu soția lui, Penny Lancaster, că se va folosi de acea seară pentru a face o dezvăluire: „Nu este ceea ce credeți. În urmă cu doi ani am fost diagnosticat cu cancer la prostată. Dacă ești optimist, te lupți cu el și îți păstrezi zâmbetul... Eu am făcut asta doi ani și bunul Dumnezeu a avut grijă de mine”. Stewart a făcut un apel către toți bărbații să meargă la control. Peste 11.000 de bărbați mor anual în Marea Britanie din cauza cancerului de prostată. Cei mai predispuși la această boală sunt bărbații care au rude diagnosticate cu cancer, bărbații cu vârste de peste 50 de ani și bărbații de culoare.

Iranul confiscă o navă în apropierea unui culoar de navigație a petrolierelor

Teheranul a confiscat o navă pe care o suspectează de contrabandă cu petrol și a arestat cei 11 membri ai echipajului acesteia, în apropierea unui important culoar de navigație a petrolierelor, în apropierea Strâmtorii Ormuz, a anunțat ieri un post de televiziune iranian de stat pe site. O patrulă navală a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, a interceptat nava, care transporta 250.000 de litri de păcură, potrivit acestui post de televiziune, care citează un oficial din cadrul Gardienilor Revoluției

Epidemie de listerioză în Spania: trei morți

Trei oameni au murit și cel puțin 222 de persoane au fost infectate în cadrul celei mai ample epidemii de listerioză din Spania, au anunțat ieri reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Epidemia, asociată cu fabricantul unei specialități din carne de porc, localizat în sudul țării, afectează în principal femei și persoane trecute de 65 de ani, a precizat OMS. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Andaluzia, unde se află acea fabrică, deținută de grupul Magrudis din Sevilla. Toate produsele realizate în acea fabrică începând cu data de 1 mai au fost retrase de pe piață. Totuși, OMS a avertizat că, întrucât produsele fabricate de Magrudis sunt foarte populare și deoarece ele au o perioadă de valabilitate de trei luni după ce sunt depuse pe rafturi, există probabilitatea semnalării unor noi cazuri de listerioză în săptămânile următoare. “În plus, ținând cont de numărul mare de turiști din Spania și mai ales din Andaluzia, în special în timpul lunilor de vară, turiștii internaționali ar fi putut fi expuși la acest risc în timp ce produsele se aflau în magazine”, au explicat reprezentanții OMS, precizând că perioada de incubație pentru infecțiile cu listeria poate fi de până la 70 de zile.Listerioza, o infecție bacteriană transmisă prin alimente, cauzează de obicei un disconfort ușor și poate fi tratată cu antibiotice. Însă boala poate fi fatală în cazuri severe, ce apar la femei gravide, bebeluși, persoane în vârstă și pacienți cu sisteme imunitare slăbite.În Spania, trei decese au fost raportate în rândul unor persoane vârstnice, care prezentau urme ale infecției cu listeria în momentul decesului. Șase femei au suferit avorturi spontane asociate cu această epidemie, au precizat specialiștii de la OMS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.