Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șase lideri europeni vor o strategie UE în fața unei viitoare pandemii

Ziarul de Vrancea
9 iun 2020 1397 vizualizări

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Angela Merkel, premierii polonez Mateusz Morawiecki, spaniol Pedro Sanchez, belgian Sophie Wilmes și danez Mette Frederiksen i-au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen

O serie de lideri europeni - inclusiv Angela Merkel și Emmanuel Macron - vor să se pregătească în vederea viitoarei pandemii și cer Uniunii Europene să învețe lecția nepregătirii împotriva covid-19 pentru a se pregăti de viitoarea pandemie, în contextul în care în Europa continuă ieșirea din izolare, inclusiv la Moscova relatează AFP.

La Moscova, ambuteiajele au revenit începând de marți pe străzile capitalei ruse, pentru prima oară de la începutul lui martie.

“Este frumos afară și sunt mulți oameni pe stradă. Este o zi frumoasă”, declara marți, zâmbind, Olga Ivanova, care lucrează în domeniul marketingului, în vârstă de 33 de ani.

Purtarea măștii pe stradă - și a mănușilor în locuri închise și în mijloace de transport în comun - rămân obligatorii în capitala rusă, cu 12 milioane de locuitori, epicentrul epidemiei în țară, în contextul în care înregistrează jumătate din morți, în pofida faptului că bilanțul zilnic al contaminărilor a scăzut de la aproximativ 6.000 la începutul lui mai la 1.572 marți.

Rusia este a treia cea mai afectată țară ca număr de contaminări - 485.253 de cazuri și 6.142 de morți.

Stocuri de medicamente și echipamente

În contextul în care o relaxare a restricțiilor are loc în întreaga lume, mai mulți lideri europeni au îndemnat marți UE să studieze mijloacele în vederea unei pregătiri mai bune în vederea viitoarei pandemii, apreciind că Uniunea nu s-a ridicat la înălțime împotriva covid-19.

Răspunsul haotic împotriva noului coronavirus - care a ucis 184.256 de oameni în UE - a “ridicat întrebări” cu privire la nivelul pregătirii și a subliniat nevoia unei abordări la scara Europei, mai cu privire la un al doilea val a pandemiei covid-19, analizează ei într-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, ca anexă a unui document de orientare.

Scrisoarea, semnată de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Angela Merkel, premierii polonez Mateusz Morawiecki, spaniol Pedro Sanchez, belgian Sophie Wilmes și danez Mette Frederiksen.

Macron, Merkel și ceilalți patru premieri îndeamnă UE să constituie stocuri de medicamente și echipamente și să încurajeze dezvoltarea în comun a unor vaccinuri și tratamente în viitoarele crize sanitare.

Ei îndeamnă să se reflecteze la o strategie globală la nivel european care să fie mai eficientă decât reacția unui stat membru.

Ei propun ca UE să dispună de un stoc permanent - pe o perioadă de trei luni - de medicamente, materiale și echipamente și ca statele membre să colaboreze în vederea fabricării unor produse critice în timpul crizelor sanitare.

În scrisoare se subliniază de asemenea necesitatea dezvoltării unor capacități europene de cercetare și dezvoltare a unor vaccinuri, prin finanțarea unor teste clinice vaste.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus a pus cu o zi mai înainte în gardă, la Geneva, cu privire la faptul că “deși situația în Europa se îmbunătățește, ea se agravează în lume”.

Bilanțul morților din cauza covid-19 a depășit un prag de 407.000 în lume.

Aproximativ 75% dintre noile cazuri înregistrate duminică - o zi în care s-a înregistrat un vârf de 136.000 de contaminări - au fost înregistrate în zece țări, în principal pe continentul american și în Asia de Sud.

Organizația Panamericană de Sănătate (OPS), aripa regională a OMS, a avertizat marți că iarna australă și uraganele amenință lupta împotriva covid-19 pe continentul american.

În Nicaragua, 11 medici din sectorul public au fost dați afară marți din cauză că au cerut să se impună măsuri dure de izolare în lupta împotriva epidemiei, în contextul în care Guvernul lui Daniel Ortega este criticat de asociații din cauza unui răspuns adecvat și al unui “cult al secretului”.

În lume, companiile aeriene ar putea să înregistreze în 2020 pierderi în valoare de 84 de miliarde de dolari, iar în 2021 în valoare de 15 miliarde de dolari, a estimat marți Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

Planul de relansare după pandemia covid-19, criticat de Ungaria, care-l consideră nedrept față de Budapesta

Guvernul ungar critică planul de relansare economică în urma pandemiei covid-19 lansat de către Comisia Europeană (CE), apreciind că nu este echitabil să și că favorizează țările din sudul Uniunii Europene (UE), cele mai afectate de noul coronavirus, relatează Reuters.

“În forma sa actuală, acest plan de salvare economică este nedrept față de Ungaria, pentru că el este în esență croit să ajute statele membre din sudul” Europei, a denunțat marți ministrul ungar al Finanțelor Mihaly Varga.

Prezentat la 27 mai, planul Comisiei, care urmează să fie supus aprobării Celor 27, propune deblocarea sumei de 750 de miliarde cu scopul de a permite economiei europene să se refacă după pandemia covid-19.

Aceste fonduri, finanțate prin împrumuturi efectuate de către CE în numele celor 27, urmează să fie rambursat de către statele membre UE - două sferturi prin donații și transferuri bugetare, iar o treime prin împrumuturi obișnuite rambursabile de către statele beneficiare.

Italia și Spania urmează să fie principalii beneficiari.

Mihaly Varga a îndemnat UE să adopte un plan “drept și proporționat”.

Liderii Grupului de la Vișegrad (V4, Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) urmează să se întâlnească joi pentru a dezbate planul CE.

Expertul american Anthony Fauci avertizează că pandemia este departe de a se încheia

Expertul american Anthony Fauci, directorul Institului Național de Boli Infecțioase care consiliază Casa Albă în criza sanitară provocată de noul coronavirus, avertizează că pandemia este departe de a se încheia și spune că este „cel mai urât coșmar” al lui.

Potrivit The Guardian, la o conferință a Biotechnology Innovation Organization, Fauci a spus: „Într-o perioadă de patru luni a devastat întreaga lume. Și nu s-a terminat. Sunt milioane și milioane de infecții în lume și este condensată într-un foarte scurt interval de timp”.

Fauci a afirmat că știa că o astfel de epidemie va avea loc, dar a fost surprins de „cât de rapid a pus stăpânire pe planetă”.

Expertul a mai declarat că pandemia de acum diferă cu mult de alte crize sanitare recente, inclusiv Ebola și HIV.

De la începutul epidemiei, Statele Unite au înregistrat peste 1,97 milioane de cazuri (aproximativ o treime din totalul mondial) și mai mult de 112.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.

Cazurile de infectare cu noul coronavirus s-au înmulțit în ultimele zile în California și în partea de sud-vest a Statelor Unite, astfel că autoritățile din statul Arizona au fost determinate să reactiveze planul de urgență pentru instituțiile medicale, iar cele din California să plaseze mai multe districte pe o listă de supraveghere.

Peste 18 milioane dintre cei 39 de milioane de rezidenți ai Californiei trăiesc în districtele incluse în listă, între care Los Angeles, Santa Clara și Fresno, potrivit Reuters.

Creșterea numărului de contaminări va complica repornirea economiei americane, autoritățile găsindu-se în postura de a reimpune restricții prin care să încerce încetinirea răspândirii bolii.

Statul New Jersey, unul dintre cele mai afectate, cu peste 12.000 de decese atribuite Covid-19, a ridicat marți ordinul de izolare.

Arizona a fost unul dintre primele state care a repornit economia la jumătatea lunii mai și, de atunci, numărul cazurilor a crescut cu 115%. Autoritățile sanitare au spus că este necesar un nou ordin de izolare a populației.

Filmul “Pe aripile vântului”, considerat rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max

u BBC și Netflix au renunțat la difuzarea comediei “Little Britain”

Filmul “Pe aripile vântului”, caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mișcare de protest contra rasismului și a violențelor Poliției care vizează persoanele de culoare în Statele Unite, informează AFP. De asemenea, comedia “Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix și BritBox.

Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming și lansat în 1939, este considerat de numeroși profesori universitari drept cel mai ambițios și eficient instrument de revizionism sudist. 

El prezintă în special o versiune romantică a Sudului și o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulțumiți de statutul lor și tratați drept angajați obișnuiți, potrivit AFP. Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mișcări foarte organizate în fostele state confederale, care și-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună. Ideologia “cauzei pierdute” susținea că statele din Sud s-au luptat pentru independența lor politică, amenințată de Nord, și nu pentru menținerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric. 

“Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari. 

“Lungmetrajul este produsul epocii sale și înfățișează prejudecăți rasiste care erau comune în societatea americană”, a comentat, marți, pentru agenția de presă franceză, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar. 

Pentru HBO Max, a menține acest film în catalogul său “fără explicație și fără a denunța acest mod de prezentare ar fi iresponsabil”. 

Platforma intenționează să reia difuzarea filmul online, dar numai după o prezentare contextualizată care să resitueze opera în epoca sa.

Filmul va fi prezentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar echivala cu a susține că “aceste prejudecăți nu au existat niciodată”, a mai spus purtătorul de cuvânt. „Dacă vrem să avem un viitor mai drept, echitabil și incluziv, trebuie mai întâi să conștientizăm și să ne înțelegem istoria”.

Lansată la sfârșitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia (filială a operatorului de cablu AT&T) este principalul concurent al Netflix, cu un catalog foarte bogat în seriale și filme. 

Filmul este accesibil pe alte platforme, în special pe Amazon.   

De asemenea, comedia “Mica Britanie/ Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix și BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje, potrivit BBC. 

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas și David Walliams, împreună cu o altă comedie - “Come Fly With Me”.

BBC și Britbox au renunțat luni la “Mica Britanie”. Ambele platforme au spus că “timpurile s-au schimbat” de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfățișează personaje din medii etnice diferite.

Austria va ridica restricțiile de circulație pentru 31 de state din Europa

Austria va ridica de la 16 iunie restricțiile de circulație pentru 31 de state din Europa, dar le va menține pe cele aplicate în cazul Marii Britanii, Suediei, Spaniei și Portugaliei, a anunțat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg, într-o conferință de presă, transmit DPA și AFP.

Din 16 iunie se va renunța la carantina și testarea obligatorii pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv Italia, Croația și Grecia, cele mai populare destinații de vacanță pentru austrieci.

Cu toate acestea, va rămâne în vigoare o avertizare de călătorie pentru Lombardia, regiunea nordică italiană cea mai afectată de epidemie și cu care nu vor fi reluate deocamdată legăturile aeriene.

Având în vedere tendința descrescătoare a bilanțului infectărilor în Europa, nu mai este important să se rămână în Austria în perioada verii, a afirmat ministrul sănătății, Rudolf Anschober, în aceeași conferință de presă. 'Ceea ce este important este să se călătorească responsabil', a subliniat el, recomandându-le călătorilor să respecte regulile de igienă și de distanțare.

„Dacă ne uităm la curba infecțiilor la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor șapte zile, vedem o mare excepție, și anume Suedia (...). Este surprinzător și destul de trist, pentru că mi-aș fi dorit ca această manieră simpatică de a gestiona o criză sanitară să fie încoronată de succes, dar din păcate nu este cazul”, a indicat ministrul Anschober.

Austria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a anunțat, la 10 martie, suspendarea liberei circulații cu Italia, unul dintre focarele epidemice din Europa.

După ce Italia a restabilit libera circulație cu restul statelor europene la 3 iunie, a cerut reciprocitate din partea vecinilor săi care, precum Austria, nu anunțaseră o dată pentru ridicarea restricțiilor.

Pasul Brenner din Tirol, care face legătura între Austria și Italia, este o axă importantă de circulație între nordul și sudul Europei.

Guvernul austriac a salutat „munca substanțială” depusă de italieni, dovedită, potrivit Vienei, de reculul net al numărului de infectări de la începutul lunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.