Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: „Să îl respingi pe Trump înseamnă să îl respingi pe Dumnezeu”

Ziarul de Vrancea
4 nov 2019 2609 vizualizări

Asta susține o tele-evanghelistă angajată recent la Casa Albă

Tele-evanghelista din Florida, Paula White, este noua consilieră „pe probleme de spiritualitate” a președintelui american Donald Trump. Plătită din banii contribuabililor americani, White se va ocupa de menținerea relațiilor bune între Trump și comunitatea evanghelică din țară, un segment electoral crucial pentru Trump și în alegerile din 2016 dar și în cele care vor veni în 2020.

White, care a îmbrățișat o formă populistă a creștinismului, crede că oamenii se pot îmbogăți prin credința lor, dar doar dacă fac donații masive ei și cultului pe care îl reprezintă. „Evanghelia prosperității”, așa cum o numește White, presupune trimiterea de donații pentru ca „Departamentul Finanțelor” din Rai să poată să devină din ce în ce mai plin:

„Există un Departament al Finanțelor în Rai. Dumnezeu privește la tot ce faceți, iar dacă faceți asta vă puteți abona la bogăția eternă. Trebuie să trimiteți 3,500 de dolari. Trebuie să trimiteți 35 000 de dolari, trebuie să trimiteți un cec de 100 000 de dolari, dacă nu faceți asta, dacă nu suni la numărul nostru și dacă nu devii un preot al sustenabilității nu vei vedea sustenabilitate în viața ta, iar visul tău va muri și chemarea ta va muri”, spunea White în cadrul unei emisiuni religioase, îndemnându-i pe americani să-i trimită bani pentru a își rezerva accesul la „Departamentul de Finanțe” din Rai.

White a devenit o fană înfocată a lui Donald Trump încă de la începutul campaniei sale în 2015, iar atunci când acesta a devenit nominalizarea Partidului Republican pentru președinția Statelor Unite ea spune: „El a fost nominalizat. Aceasta trebuie să fie planul divin. Aceasta este mâna lui Dumnezeu, după părerea mea”.

White a continuat să îl aduleze pe Trump mai ales după ce acesta a devenit președintele Statelor Unite: „Orice gură care îl vorbește de rău (pe Donald Trump – n. red.) va fi condamnată și pedepsită conform cuvântului lui Dumnezeu”.

„Să îl respingi pe președintele Trump, înseamnă să îl respingi pe Dumnezeu”, spunea White înainte de a deveni consiliera președintelui american.

Sprijinul față de Erdogan a urcat vertiginos după operațiunea din Siria

Sprijinul turcilor față de președintele Tayyip Erdogan a urcat vertiginos luna trecută când Ankara a lansat o incursiune militară în nord-estul Siriei pentru a îndepărta miliția kurdă YPG din apropierea graniței sale, arată un sondaj realizat de Metropoll. Rata de aprobare a lui Erdogan a crescut cu 3,7 puncte procentuale în octombrie până la 48%, arată sondajul, cel mai înalt nivel după cel înregistrat la scurt timp după alegerile prezidențiale din iunie 2018, care au fost ținute înainte de criza monedei naționale anul trecut.

Rata de dezaprobare a scăzut cu 9,3 puncte procentuale la 33,7%, cel mai mic nivel de la lovitura de stat eșuată în iulie 2016. Aproximativ 18% din participanți nu au răspuns la întrebarea sondajului sau au spus că nu știu. De la cea mai gravă criză, când lira s-a devalorizat anul trecut cu 30%, sprijinul față de Erdogan s-a erodat, în timp ce inflația și șomajul au crescut rapid, iar economia a intrat în recesiune. Autoritățile, dar și majoritatea cetățenilor turci, văd YPG ca pe o organizație teroristă și o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) scos în afara legii în Turcia. PKK a lansat o insurgență separatistă împotriva statului din 1984 și aproximativ 40.000 de oameni au fost uciși în conflict.

Patru dintre cele cinci partide politice din parlamentul turc au susținut puternic operațiunea Turciei împotriva YPG. Partidul Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd s-a opus și a declarat că aceasta avea ca scop stimularea sprijinului tot mai mic pentru Erdogan și partidul său AK.

Ankara a lansat operațiunea pe 9 octombrie, la câteva zile după ce președintele Donald Trump a decis brusc să retragă trupele americane din nordul Siriei în urma unei discuții telefonice cu Erdogan. Atacurile au fost primite cu condamnare internațională.

Ulterior, Turcia a ajuns la acorduri separate cu Washingtonul și Moscova și și-a oprit operațiunea după ce militanții YPG s-au retras în interiorul Siriei dintr-o fâșie de teren situată la frontieră.

Nouă mormoni americani, femei și copii, asasinați în Mexic

Cel puțin trei femei și șase copii aparținând unei comunități mormone americane stabilite în nordul Mexicului au fost asasinați într-o ambuscadă, a anunțat una din rudele victimelor. Trupurile unei mame și ale celor patru copii ai săi au fost găsite, ciuruite de gloanțe, la bordul unei camionete calcinate, cu care se îndreptaseră spre frontiera cu SUA, a declarat pentru presă unul din liderii comunității mormone, Julian Lebaron, activist anti-infracționalitate și văr al femeii asasinate. “Le-au întins o ambuscadă, au deschis focul asupra camionetei și au incendiat-o. Este un masacru”, a declarat Julian Lebaron la postul Radio Formula.

Alte două vehicule, care îl însoțeau pe primul, au fost găsite câteva ore mai târziu, având la bord cadavrele a două femei și doi copii.

Alți cinci sau șase copii, dintre care unul rănit de glonț, au reușit să fugă și s-au întors pe jos, iar o fetiță este dată dispărută după ce a fugit în pădure să se ascundă, a mai spus Lebaron, afirmând că nu cunoaște cine sunt autorii atacurilor și nici motivele acestora.

La rândul său, procurorul din Chihuahua, César Augusto Peniche, a afirmat că numărul victimelor rămâne “neclar”.

Atacul s-a produs la Rancho de la Mora, la limita dintre statele mexicane Chihuahua și Sonora, în apropierea graniței cu SUA, într-o zonă unde acționează numeroși traficanți de droguri și bandiți de tot felul. Fratele lui Julian Lebaron, Benjamin Lebaron, care fondase o asociație de apărare împotriva criminalității, denumită SOS Chihuahua, a fost el însuși asasinat în 2009.

Comunitatea respectivă este formată din descendenți ai mormonilor fugiți din Statele Unite în secolul al XIX-lea pentru a scăpa de reprimarea poligamiei practicate în cadrul religiei lor. Numeroși mormoni din Mexic dețin cetățenie atât mexicană, cât și americană.

Mensa: Românii foarte intelegenți aleg să plece din țară

Președintele organizației Mensa România, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș a declarat, ieri, că mulți români cu un coeficient înalt de inteligență, testați și certificați în țară de această organizație, aleg să plece din România. “În prezent, organizația Mensa, a celor mai inteligente persoane din lume, cuprinde în România în jur de 700 de persoane și numărul lor ar trebui, logic, să tot crească în urma testărilor și înscrierilor, dar nu este tocmai așa deoarece sunt multe plecări. Sunt foarte mulți oameni care pleacă în străinătate în legătură directă cu Mensa. Pleacă, probabil pentru că sunt inteligenți pleacă. Și se mută în organizații Mensa din alte țări. Mai sunt unii care și revin”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Mensa România.

Potrivit acestuia, vârsta minimă pentru cei care doresc să participe la testare este de 11 ani, iar înscrierea se face online. Candidații care obțin un rezultat - confidențial - ce îi plasează între cele mai inteligente 2% persoane raportat la totalul populației vor primi o dovadă oficială a eligibilității. “Testările sunt pentru oricine din țară, gratuite, doar că noi ne străduim să le organizăm, primăvara și toamna, în mai multe localități, ca să fie mai ușor de ajuns. De obicei avem 10 sau 12 testări regionale, în orașele mari ale țării, la București, Iași, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov. Dar am mai făcut și la Târgu Mureș, și la Craiova și la Constanța”, a precizat Aurel Căuș.

Testul este de tip “culture fair”, bazat exclusiv pe imagini și diagrame. Formularul pentru adulți (cu vârsta de peste 16 ani) conține 45 de întrebări, la care candidatul trebuie să răspundă în 20 de minute. Cel pentru copii (vârste cuprinse între 11 și 16 ani) are 25 de întrebări, iar timpul alocat răspunsurilor este de 15 minute.

Întrebat dacă a descoperit oameni cu un IQ foarte mare, Aurel Căuș a precizat că testul Mensa măsoară IQ-ul între 126 și 140, deci este centrat pe pragul de 131-132, fiind ca un fel de cântar care măsoară doar între anumite valori. “Dacă este peste 140, testul spune doar că este peste. Da, sunt din aceștia, care au făcut tot testul și care au, în principiu, un IQ de peste 145, chiar mulți, dar cât peste 145 nu poate măsura. Testele care măsoară geniile e o altă poveste, complicată”, a spus Căuș.

Organizația Mensa fost creată în 1946 în Oxford, Marea Britanie, cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență. Singurul criteriu de admitere în Mensa este obținerea unui scor care plasează individul în primele două procente din populație în ceea ce privește nivelul de inteligență.

O soră a lui al-Baghdadi, arestată de turci

O soră a lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic (SI) mort într-o operațiune a unui comando american la sfârșitul lui octombrie, a fost arestată de Turcia în nordul Siriei, a anunțat ieri un oficial turc de rang înalt. “Turcia a prins-o pe sora lui Abu Bakr al-Baghdadi la Azaz”, în nord-vestul Siriei, a declarat oficialul turc, sub protecția anonimatului. “Rasmiya Awad, născută în 1954, a fost prinsă într-un raid împotriva unei tabere în apropiere de Azaz”, a adăugat el.

Sora lui al-Baghdadi era împreună cu soțul său, o cumnată și cinci copii, a precizat oficialul. “Cei trei adulți sunt pe cale să fie interogați”, a declarat el. “Ceea ce vom afla (din aceste interogatorii) va ajuta Turcia, dar și restul Europei, să se apere mai bine de teroriști”, a mai declarat el.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), o organizație nonguvernamentală (ONG) care dispune de o vastă rețea pe teren, a confirmat arestarea surorii lui al-Baghdadi, a soțului acesteia, cumnatei și celor “cinci copii mici” într-o tabără în apropiere de Azaz.

“Alți patru irakieni au fost arestați”, a adăugat directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Orașul Azaz se situează în sectorul de nord-vest al Siriei, aflat sub controlul Turciei în urma unei ofensive militare pe care a efectuat-o în 2016.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.