Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rușii, speriați de hackeri

Ziarul de Vrancea
21 feb 2023 731 vizualizări

Mai multe posturi de radio din Rusia au anunțat ieri o alertă de raid aerian, păcălite de hackeri

Posturi de radio comerciale din mai multe regiuni ale Rusiei au transmis miercuri informații despre o presupusă alertă aeriană și despre amenințarea cu un atac cu rachete, în urma unui atac al hackerilor asupra serverelor. Anunțurile de la o serie de posturi de radio comerciale din regiunile Rusiei în legătură cu o alertă aeriană nu corespund realității, a avut loc un atac cibernetic, a declarat ulterior serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situații de Urgență. “Ministerul rus pentru Situații de Urgență precizează că aceste informații sunt false și nu corespund realității. Vă rugăm să urmăriți informațiile din surse oficiale”, se arată într-un comunicat citat de TASS.

Prigojin spune că nu a ascultat discursul lui Putin și își continuă lupta cu șefii armatei ruse

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, care luni s-a plâns că luptătorii săi nu mai primesc muniție, a revenit marți și i-a acuzat direct pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov că vor să-i distrugă grupul și că se fac vinovați de înaltă trădare.

Acesta a fost al doilea mesaj de acest fel publicat de Evgheni Prigojin în două zile. Luni, fostul șef al companiei de catering care cândva aproviziona armata cu mâncare s-a plâns că oficiali ai apărării - pe care nu i-a numit - refuză să mai furnizeze muniție grupului Wagner din animozitate personală față de el.

Acum, Evgheni Prigojin i-a arătat direct cu degetul pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe Valeri Gherasimov, oficialul militar cu rangul cel mai înalt din țară. “Șeful Statului Major General și ministrul apărării dau ordine în stânga și în dreapta nu numai să nu se mai dea muniție pentru Wagner, dar nici să mai fie ajutați cu transportul aerian”, a declarat Prigojin.

Mai târziu în cursul zilei, el a declarat într-un alt mesaj pe Telegram că programul nu i-a permis să asculte discursul-cheie al lui Putin în fața parlamentului și, prin urmare, nu poate comenta ce a spus președintele rus despre “operațiunea militară specială” din Ucraina.

În ultima vreme, Prigojin a devenit tot mai vocal și mai vizibil - el a spus că se bucură de faptul că a fost sancționat de Occident, i-a insultat public pe comandanții militari de top ai Rusiei, a încercat să transforme succesul de pe câmpul de luptă în influență politică și a detaliat recrutarea luptătorilor pentru Wagner din rândul deținuților. Prigojin a încheiat, de asemenea, o alianță informală cu alți colegi de linie dură, inclusiv cu liderul cecen Ramzan Kadîrov, și a acuzat Ministerul Apărării că a încercat să își asume meritele pentru succesele obținute de Wagner în estul Ucrainei.

Dar steaua sa pare să se stingă, apărând semne că Kremlinul ia măsuri pentru a-i reduce influența. De exemplu, i s-a retras dreptul de a recruta deținuți pentru Wagner. Marți, el a părut să se revolte public împotriva acestei presiuni, pierzându-și cumpătul și chiar răstindu-se la un moment dat: “Pur și simplu există o împotrivire directă (la încercările de a echipa luptătorii din Wagner)”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal postat pe canalul său Telegram. “Acest lucru poate fi echivalat cu o înaltă trădare”, a continuat el.

Guvernul american estimează că grupul Wagner a avut în rândurile sale circa 30.000 de victime, inclusiv aproximativ 9.000 de morți în bătălia pentru orașul Bahmut.

Aflat la Moscova, șeful diplomației chineze spune că legăturile cu Rusia sunt “solide ca piatra”

Wang Yi, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, i-a spus marți lui Nikolai Patrușev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, că relația Beijingului cu Moscova este “solidă ca o stâncă” și că va rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare. Parteneriatul “fără limite” al Chinei cu Rusia a intrat sub lupă în Occident, mai ales după ce Statele Unite s-au declarat îngrijorate de faptul că Beijingul ar putea lua în considerare furnizarea de arme către Rusia, la un an de la invazia din Ucraina. La o întâlnire la Moscova, Wang Yi i-a spus lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate, că așteaptă cu nerăbdare discuțiile pe această temă. “Relațiile sino-ruse au un caracter matur: sunt solide ca piatra și vor rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare”, i-a spus Wang “tovarășului” Patrușev prin intermediul unui interpret rus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

Wang a declarat că Rusia și China ar trebui să elaboreze noi măsuri comune pentru a asigura securitatea ambelor țări, dar nu a detaliat. Patrușev, care este un apropiat al lui Putin, i-a spus “tovarășului” Wang că Beijingul este o prioritate absolută pentru politica externă rusă și că cele două țări trebuie să rămână împreună împotriva Occidentului. “În contextul unei campanii care este purtată de Occidentul colectiv pentru a limita atât Rusia, cât și China, aprofundarea în continuare a cooperării și interacțiunii ruso-chineze pe arena internațională este de o importanță deosebită”, a declarat Patrușev, citat de agenția RIA.

Potrivit Wall Street Journal, președintele chinez Xi Jinping se pregătește să vină la Moscova în următoarele luni pentru a avea o întâlnire cu Vladimir Putin. Războiul din Ucraina a început la doar câteva săptămâni după ce Putin și Xi au proclamat că au un parteneriat “fără limite”.

Un muc de țigară aruncat la gunoi a rezolvat o crimă petrecută acum 52 de ani

Un muc de țigară, găsit lângă corpul unei profesoare de 24 de ani din Vermont, ucisă în apartamentul ei în urmă cu aproape 52 de ani, a ajutat anchetatorii să ajungă la un vecin de la etaj, despre care se spune că a strangulat-o după ce s-a certat cu soția sa, a anunțat marți Poliția.

Probele ADN colectate de pe mucul de țigară și munca de investigație perseverentă au condus autoritățile la bărbatul despre care se spune că a ucis-o pe Rira Curran într-un interval de 70 de minute într-o noapte de iulie din 1971.

Suspectul, identificat ca fiind William DeRoos, care avea 31 de ani la momentul respectiv, a părăsit apartamentul său în acea noapte pentru “o plimbare de răcorire”. După ce s-a întors, i-a spus soției sale să nu spună că a fost plecat.

Deoarece ancheta a fost reînnoită în 2019, detectivii au intervievat-o din nou pe fosta soție a lui DeRoos, iar aceasta le-a spus că el a părăsit apartamentul lor pentru o scurtă perioadă de timp, într-o fereastră de timp în care colegii de cameră ai lui Curran nu erau în apartamentul ei din Burlington.

“Suntem cu toții încrezători că William DeRoos este responsabil pentru uciderea Ritei Curran, dar, pentru că a murit într-o cameră de hotel din cauza unei supradoze de droguri, nu va fi tras la răspundere pentru faptele sale, ci acest caz va fi închis”, a declarat, marți, locotenentul James Trieb.

După moartea lui Curran, DeRoos, care era cunoscut de unii ca un guru, s-a mutat în Thailanda și a devenit călugăr, dar ulterior s-a întors în Statele Unite. În 1986, DeRoos a murit din cauza unei supradoze de droguri în San Francisco. Părinții lui Curran au murit fără să afle cine le-a ucis fiica, dar fratele și sora victimei au participat la evenimentul organizat la sediul Poliției din Burlington. “Nu mă gândesc atât de mult la tipul care a făcut asta, cât la Rita, la părinții mei și la ceea ce au trecut”, a declarat Tom, fratele lui Curran, în timpul evenimentului.

În primele ore ale dimineții de 20 iulie 1971, Poliția din Burlington a fost chemată la apartamentul de pe Brooks Avenue după ce colega de cameră a lui Curran a ajuns acasă și a găsit cadavrul acesteia în dormitorul lor comun. Poliția spune că Curran s-a opus cu înverșunare, dar a fost strangulată. Crima a zguduit Burlington.

Cazul a rămas deschis, iar anchetatorii nu au renunțat niciodată la el, dar în 2019, Trieb și o echipă de detectivi, ofițeri, tehnicieni și alte persoane au început să lucreze la caz ca și cum acesta tocmai s-ar fi întâmplat.

Marea Britanie: Unele fructe și legume, raționalizate în supermarketuri

Unele magazine din Marea Britanie au introdus limite temporare în ce privește numărul de fructe și legume pe care le pot achiziționa clienții, pentru a le asigura disponibilitatea pentru toată lumea, pe fondul unei penurii a acestor produse, a confirmat pentru AFP federația comercianților, BRC (British Retail Consortium).

“Condițiile meteorologice dificile din sudul Europei și Africa de Nord au perturbat recoltarea anumitor fructe și legume, mai ales roșii și ardei, a explicat Andrew Opie, responsabil al federației. Perturbările “ar urma să dureze câteva săptămâni”, a menționat Opie, adăugând că “supermarketurile sunt capabile să gestioneze problemele lanțului de aprovizionare și lucrează cu agricultorii pentru a asigura accesul clienților la o gamă largă de produse proaspete”.

“Ca și alte supermarketuri, am introdus o limită temporară de trei pentru fiecare produs la un foarte mic număr de fructe și legume”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al lanțului de magazine Asda. Măsura vizează loturile de roșii, ardei, castraveți, salată, broccoli, conopidă și zmeură.

Dincolo de aceste probleme punctuale, agricultorii britanici au avertizat în decembrie că Regatul Unit se îndreaptă hotărât spre o criză de aprovizionare în sectorul alimentar, din cauza creșterii costurilor cu care se confruntă cei care lucrează în acest sector.

Editorul francez al lucrărilor lui Roald Dahl nu va modifica cărțile autorului britanic

Editorul francez al cărților lui Roald Dahl, Gallimard, a declarat marți că intenționează să păstreze intacte textele cărților pentru copii ale acestui autor britanic, în ciuda rescrierii în limba engleză la inițiativa deținătorilor de drepturi.

„Această rescriere se referă doar la Marea Britanie. Nu am modificat niciodată textele lui Roald Dahl, iar până în prezent nu este planificată”, a declarat un purtător de cuvânt al Gallimard Jeunesse. Cotidianul britanic Daily Telegraph a dezvăluit vineri că deținătorii de drepturi s-au angajat să rescrie cuvinte din toate romanele pentru copii ale acestui îndrăgit autor de mai multe generații. Editura Puffin (grupul Penguin Random House) va publica acum un text diferit de cel original. „La retipărirea cărților scrise cu ani în urmă, nu este neobișnuit să revizuim limbajul folosit și să actualizăm alte lucruri precum coperta și aspectul”, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei care gestionează opera, Compania Roald Dahl.

Numărul termenilor modificați este vast, atingând aspecte considerate sensibile: rasă și etnie, gen, greutate, aspect fizic, sănătate mintală, violență etc. Un personaj „extrem de gras” a devenit „enorm”. „Un lucru nebun” a devenit „un lucru ciudat”. Schimbări care au revoltat multe personalități din Marea Britanie.

„Roald Dahl nu a fost un înger”, a reacționat pe Twitter scriitorul britanic Salman Rushdie, „dar este o cenzură absurdă”. „Editurii Puffin Books și Fundației Dahl ar trebui să le fie rușine”. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak consideră că aceste cuvinte ar trebui „păstrate” nu „retușate”, a transmis purtătorul său de cuvânt, luni, în timpul unei conferințe de presă.

Alunecări de teren în Brazilia: Bilanțul morților a ajuns la 44

Căutările au continuat în sud-estul Braziliei pentru a găsi 38 de persoane dispărute în urma alunecărilor de teren care au măturat numeroase case, în timp ce bilanțul a ajuns la 44 de morți. Peste 680 de milimetri de ploaie au căzut în 24 de ore în Sao Sebastiao, o stațiune balneară situată la aproximativ 200 km de Sao Paulo, mai mult decât dublul precipitațiilor lunare. Un record național, potrivit Guvernului din statul Sao Paulo. Aici au fost înregistrate până acum 43 de decese, la care se adaugă cel al unei fetițe, mai la nord, în orașul de coastă Ubatuba.

“Operațiunile de căutare și salvare continuă fără încetare”, a declarat biroul guvernatorului din Sao Paulo, adăugând că 1.730 de persoane au fost evacuate temporar din casele lor și 760 au rămas fără adăpost. “Nu știm care va fi bilanțul victimelor. S-ar putea să găsim cadavre acolo unde nu ne așteptam”, a declarat guvernatorul Tarcisio de Freitas, după ce s-a întors dintr-un zbor cu elicopterul deasupra zonei calamitate.

Treizeci și opt de persoane sunt încă date dispărute, o cifră care, potrivit acestuia, ar putea ridica numărul morților în urma alunecărilor de teren mortale de duminică la peste 70.

Polonia va livra Kievului “în următoarele două-trei săptămâni” 14 tancuri Leopard

Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei în “următoarele două sau trei săptămâni”, odată ce antrenamentul trupelor ucrainene va fi finalizat, a declarat ministrul de externe al țării.Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a declarat că Varșovia susține trimiterea de avioane de luptă la Kiev, dar mai este încă mult de lucru pentru a obține un consens între țările NATO. “Exact așa cum a fost cu tancurile, sperăm că această coaliție va fi suficient de mare pentru a-i sprijini tot mai mult pe ucraineni. Avioanele sunt foarte utile în războiul ucrainean”, a declarat Jasina. “Totuși, sunt un optimist”, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.