Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rușii i-au dat lui Trump Jr. o mapă cu informații compromițătoare despre Hillary Clinton

Ziarul de Vrancea
15 iul 2017 518 vizualizări

Lobbystul americano-rus care s-a întâlnit anul trecut cu fiul președintelui american Donald Trump, la Trump Tower, i-a dat un dosar cu informații compromițătoare despre rivala sa democrată Hillary Clinton, potrivit The Associated Press

 Donald Trump Jr. și tatăl său au insistat în mai multe rânduri că această întâlnire, în iunie 2016, la New York, în timpul campaniei electorale, nu a avut vreun rezultat. Însă, Rinat Ahmetșin, un lobbyst americano-rus și un fost militar, a declarat pentru AP că a fost prezent la întâlnirea în care avocata rusă Natalia Veselnițkaia i-a spus lui Trump Jr. că persoane cu legături cu Rusia finanțează Comitetul Național Democrat (DNC) și susțin ilegal campania lui Clinton. Ahmetșin a declarat că Veselnițkaia a adus cu ea o mapă de plastic în care erau documente imprimate cu detalii despre ceea ce ea credea că era un flux de fonduri ilicite către democrați. Veselnițkaia i-a prezentat conținutul documentelor lui Trump Jr. și a sugerat că publicarea acelor informații ar fi ajutat campaniei tatălui lui. ”Aceasta ar putea să fie o treabă bună, să se arate cum acceptă DNC bani”, a citat-o Ahmetșin pe Veselnițkaia.

Trump Jr. a întrebat-o pe avocată dacă are suficiente probe ca să-și susțină acuzațiile, inclusiv dacă poate să demonstreze fluxul de fonduri. Însă Veselnițkaia i-a răspuns că echipa de campanie a lui Trump va trebui să caute mai departe. După aceea, Trump Jr. și-a pierdut interesul, potrivit lui Ahmetșin. ”Ei abia așteptau să se termine întâlnire”, a spus el.

Ahmetșin a declarat pentru AP că nu știe dacă documentele lui Veselnițkaia erau furnizate de Guvernul rus. El a spus că crede că avocata a lăsat documentele în biroul lui Trump. Era neclar dacă le-a înmânat cuiva sau le-a lăsat acolo, a precizat el.

Democratul cu cel mai înalt rang în Comisia pentru Informații din cadrul Camerei Reprezentanților a declarat că vrea ca Ahmetșin să fie audiat în această comisie, una dintre comisiile din Congres care investighează presupuse eforturi ruse de a influența alegerile prezidențiale americane.

În baza informațiilor dezvăluite până acum despre întâlnirea de la Trump Tower, ”este clar că Kremlinul a primit mesajul că Donald Trump a salutat ajutorul Guvernului rus în furnizarea unor informații murdare despre Hillary Clinton”, a declarat reprezentantul Adam Schiff. Schiff a catalogat drept ”profund tulburătoare” apariția, săptămâna aceasta, a lui Ahmetșin, care a declarat pentru AP că făcea parte din contraspionajul rus pe când se afla în armata sovietică, având în vedere că Trump Jr. nu a menționat sau recunoscut că acesta a asistat la întâlnire.

Liderul ISIS din Libia, cel mai probabil înlocuitor al lui al-Baghdadi

Jalaluddin al-Tunisi, șeful facțiunii din Libia a grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), este cel mai probabil să devină noul lider al ISIS după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, a relatat sâmbătă postul de televiziune saudit Al Arabiya. Al-Tunisi este unul dintre cei mai importanți candidați la "succesiunea" lui Al-Baghdadi, în condițiile în care gruparea teroristă caută să supraviețuiască și chiar să se extindă rapid în Africa de Nord după eșecurile înregistrate în Irak și Siria, a transmis Al Arabiya. ISIS a confirmat moartea lui Al-Baghdadi, care ar fi fost ucis într-un raid al aviației ruse în Siria, potrivit unei informații difuzate marți de agenția de știri irakiană Al-Sumaria News. Gruparea teroristă are nevoie disperată de un nou lider. Potrivit Al Arabiya, în prezent nu mai sunt prea mulți lideri ISIS în viață, iar Al-Tunisi este unul dintre cele mai importante nume, capabil să-i succeadă lui Al-Baghdadi. Al-Tunisi, al cărui nume real este Mohamed Ben Salem al-Ayouni, s-a născut în 1982 în regiunea Masaken din provincia Sousse, din Tunisia. A emigrat în Franța în anii 1990 și a obținut cetățenia franceză, iar după Primăvara Arabă s-a întors în Tunisia natală.

În 2011, Al-Tunisi s-a dus în Siria pentru a lua parte la războiul civil din această țară. În 2014, el a anunțat că se alătură ISIS. Al-Tunisi a fost un apropiat al lui Al-Baghdadi, care l-a numit anul trecut lider al ISIS în Libia, deoarece l-a crezut capabil să câștige bătălii și să mențină relații bune cu alte grupări extremiste din Africa de Nord, a mai relatat Al Arabiya.

Africa de Nord se află în fruntea regiunilor în care ISIS încearcă să se extindă. Libia, mai ales sudul nesigur al acestei țări, oferă adăpost teroriștilor, deoarece ei pot acționa liber aici și pot face rost de bani din contrabandă.

Nivelul aprobării acțiunii lui Trump scade la 36%

Nivelul aprobării aprobării acțiunii președintelui american Donald Trump a scăzut la 36% la aproape șase luni de la învestire, potrivit unui nou sondaj Washington Post-ABC. Aprobarea, pe ansamblu, a acțiunii lui Trump, în aprilie, era de 42%. Potrivit acestui sondaj, publicat sâmbătă, nivelul dezaprogării acțiunii lui Trump a crescut cu cinci puncte procentuale, la 58%. Per ansamblu, 48% dintre persoanele chestionate spun că ”dezaprobă puternic” performanța actualului locatar al Casei Albe.

Sondajul arată că aproape jumătate dintre americani (48%) consideră leadershipul american în lume mai slab de la instalarea lui Trump la putere, în ianuarie, în timp ce 27% consideră că este mai puternic. Jumătate (50%) dintre americani apreciază că al 45-lea președinte face o treabă mai rea ca cei mai mulți dintre foștii președinți și numai 25% consideră că își face treaba mai bine ca predecesorii săi. Aproape tot atâția sunt de părere că Trump se descurcă la fel ca președinții anteriori, potrivit unui rezumat al constatărilor sondajului publicat de Washington Post. De asemenea, 55% dintre persoanele intervievate afirmă că Trump nu avansează în mod semnificativ către obiectivele pe care și le-a propus.

Se întorc SUA în Acordul de la Paris?

Donald Trump ”va încerca să găsească o soluție în lunile următoare” în vederea unei eventuale reveniri a Statelor Unite în Acordul de la Paris privind modificările climatice, dă asigurări președintele francez Emmanuel Macron în Le Journal du dimanche (JDD). ”Donald Trump m-a ascutat. El a înțeles sensul demersului meu, și anume legătura care există între încălzirea climatică și terorism”, explică Macron, citat de săptămânal. ”El mi-a spus că va încerca să găsească o soluție în lunile următoare. Am vorbit în detaliu despre ceea ce ar putea să-i permită să revină în Acordul de la Paris”, adaugă Macron, după vizita de două zile la Paris a omologului său american. ”Eu cred că el a văzut de asemenea (la el acasă)  mobilizarea orașelor, statelor, a lumii din afaceri și a propriului anturaj pentru ca Statele Unite să rămână angajate în lupta împotriva încălzirii” globale, adaugă el. ”Este important să se mențină dialogul pentru ca Statele Unite să poată, la un moment dat, să reintre în tabăra acțiunii împotriva încălzirii globale și să joace jocul multilateralismului”, continuă Macron. Președintele american a declarat că ”s-ar putea întâmpla ceva” cu privire la Acordul de la Paris, joi, în conferința sa de presă comună cu șeful statului francez. ”Vom vedea ce se întâmplă”, a adăugat el, la șase săptămâni după ce a anunțat că Statele Unite intenționează să iasă din Acordul internațional în lupta împotriva modificărilor climatice semnat în 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.