Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Rusia acuză SUA că vor să dea o lovitură de stat în Moldova

Ziarul de Vrancea
12 feb 2019 1301 vizualizări

Moscova avertizează că statul vecin va avea soarta Siriei, Irakului sau Ucrainei, după ce americanii ar fi sfătuit populația cu cine să voteze

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat ieri SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie. ”Ingerința în afacerile interne ale unor țări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeași serie face parte și ocuparea unei părți a teritoriului Siriei, după încercări nereușite de a răsturna guvernul legitim din Damasc... O soartă similară se pare că i se pregătește Republicii Moldova”, susține MAE rus în text.

În mod concret, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, care - potrivit diplomației ruse - “imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova”. Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulțumit de faptul că diplomatul american “îi susține public pe unii politicieni și face recomandări cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare”.

Americanii “intenționează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcție de cine va câștiga” la scrutinul din Republica Moldova, mai susține MAE rus, conform căruia “dacă câștigătorul nu va mulțumi Washingtonul, moldovenii sunt amenințați cu ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”. “Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul și Libia, care au scufundat Siria și Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase”, afirmă diplomația rusă, în condițiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chișinău au acuzat în repetate rânduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, “fără sfaturile venite de la Washington”.

TASS amintește că socialiștii (proruși) sunt favoriți în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, conform ultimelor sondaje. Împreună cu ei, încă două forțe sunt creditate cu șanse în viitorul parlament - Partidul Democrat (PD), care controlează în prezent guvernul, și Blocul electoral ACUM, format din formațiunile extraparlamentare de opoziție - Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma “Demnitate și Adevăr” (PPDA).

Se pare că indignarea Moscovei a fost suscitată de un recent discurs al ambasadorului Dereck J. Hogan, intitulat “Un test crucial - alegerile parlamentare din Republica Moldova și viitorul relațiilor cu Statele Unite ale Americii”, în care a calificat scrutinul din 24 februarie “un moment de cotitură” pentru dezvoltarea R. Moldova, îndemnând alegătorii să iasă masiv la vot și “să decidă de sine stătător viitorul țării”.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: „Vrem să schimbăm lucrurile în Europa”

Guvernul italian dorește să schimbe lucrurile în Europa, conform premierului Giuseppe Conte, care a numit conflictele cu alte state membre UE ca fiind simple „neînțelegeri”, într-un interviu acordat Politico. Conte a afirmat în interviul acordat cu doar o zi înainte să se adreseze membrilor Parlamentului European, că disputele cu UE privind bugetul italian și cu Franța privind mișcarea „vestelor galbene” nu au afectat imaginea Italiei în Europa. Conte, avocat și profesor la Universitatea din Florența, a fost numit prim-ministru în iunie 2018 după ce Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului au format o coaliție de guvernare. Deși ambele partide au viziuni eurosceptice, el a negat că guvernul italian ar fi antieuropean. „Să fii anti-sistem și să cauți schimbări nu înseamnă să fii anti-UE. Din contră, pentru că ne pasă de Europa, dorim să devină o Europă a oamenilor, mai aproape de nevoile cetățenilor”, a declarat el. „Unele persoane au afirmat că suntem împotriva UE, eu cred că de fapt dorim să o revitalizăm, să schimbăm lucrurile”, a afirmat el.

Conte va apărea în fața Parlamentului European după o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va avea loc marți și a afirmat că le va transmite clar europarlamentarilor că este nevoie de „o abordare diferită privind imigrația și guvernarea economică și fiscală a UE”.

„Aceste subiecte nu trebuie să fie unele care să creeze diviziune între statele membre iar neînțelegerile din ultimele zile reprezintă efectul nu cauza inabilității UE de a găsi soluții. Dacă nu gestionăm aceste probleme riscăm ca arhitectura UE să se prăbușească”, a adăugat Conte. În ceea ce privește conflictul Italiei cu Franța, care și-a rechemat ambasadorul de la Roma după ce Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele, s-a întâlnit cu reprezentanți ai mișcării de protest „vestele galbene”, Conte a afirmat că aceasta nu este o problemă guvernamentală. Totuși, el a precizat că întâlnirea lui Di Maio „trebuie văzută în contextul mai larg al dezbaterii privind mișcările politice”. Conte a vorbit și despre coaliția aflată la guvernare în Italia. „Din prima zi a acestui guvern am auzit sugestii că se va prăbuși dar acest lucru a fost contrazis de dovezi de fiecare dată. Cele două forțe politice care reprezintă guvernul au avut, poate, viziuni diferite dar au dovedit că au un singur obiectiv: îmbunătățirea condițiilor economice, sociale și culturale din țară. Cele mai clare exemple sunt reformele privind salariile și pensiile. Mai avem patru ani de guvernare, patru ani de schimbări și reforme structurale”, a precizat el.

Coreea de Nord continuă să-și dezvolte arsenalul nuclear, relevă un raport

Coreea de Nord continuă să producă combustibil nuclear de uz militar și să poarte totodată negocieri cu Statele Unite pe tema “denuclearizării” peninsulei coreene, scrie un institut universitar american într-un raport publicat marți, relatează Reuters. Potrivit Center for International Security and Cooperation din cadrul Universității Stanford, Phenianul ar putea să fi produs, în ultimul an, suficient combustibil câr să-și adauge până la șapte bombe atomice în arsenal.

În schimb, blocarea testelor nucleare și balistice din 2017 înseamnă că programul de dezvoltare nucleară al Coreei de Nord reprezintă o amenințare mai mică decât la sfârșitul lui 2017, se relevă în raport. Siegfried Hecker, un fost director al Laboratorului atomic de la Los Alamos, în statul american New Mexico, și unul dintre autorii raportului a declarat pentru Reuters că această continuare a producției de combustibil nuclear de către Coreea de Nord în 2018 este atestată de analiza unor imagini satelitare. Potrivit lui Hecker, retratarea combustibilului uzat provenind din activități ale unui recator cu o capacitate de cinci megawați, de la Centrala nucleară de la Yongbyon, a permis ca din 2016 în 2018 să se producă 5-8 kilograme de plutoniu de uz militar. Acestui combustibil i se adaugă o eventuală producere a aproximativ 150 de kilograme de uraniu puternic îmbogățit. Acest combustibil ar fi permis Coreei de Nord să-și crească arsenalul nuclear cu cinci până la șapte bombe atomice, se avansează în raportul Stanford.

Echipa lui Siegfried Hecker estima la aproximativ 30 numărul bombelor atomice nord-coreene în 2017. Potrivit unei estimări a Agenției de Informații Militare (Defense Intelligence Agency, DIA), Coreea de Nord numără aproximativ 50 de bombe atomice. De asemenea, analiștii evocă, în general, 20 până la 60 de bombe.

În raportul Universității Stanford se subliniază, însă, că suspendarea testelor rachetelor, hotărâtă de Phenian pentru a deschide calea summiturilor intercoreene și summitului lui Kim Jong Un și Donald Trump în iunie, la Singapore, a întârziat orice activitate în domeniul miniaturizării bombelor.

Dispută între Franța și moștenitorii unei rusoaice pentru o operă a lui Brâncuși

O statuie a sculptorului Constantin Brâncuși aflată pe un mormânt din cimitirul Montparnasse este obiectul unei dispute între stat și moștenitorii unei defuncte, o rusoaică înmormântată acolo din 1910. “Sărutul/ Le Baiser” este considerată drept o operă majoră a artistului, al doilea cel mai scump sculptor pe piața de artă după Giacometti. Pe de o parte, Statul vrea să păstreze statuia pe mormânt, de cealaltă parte, familia defunctei, care nu are veleități artistice, nu vrea decât să o vândă la licitație, potrivit francetvinfo.fr.  Trebuie spus că provocarea financiară este mare, o sculptură semnată Brâncuși a fost adjudecată la licitație pentru 62 de milioane de euro anul trecut.

Pentru moment, Statul francez a câștigat toate procedurile judiciare, dar moștenitorii ruși sunt deciși să nu abandoneze.  Brâncuși (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puțin prolifică care a contribuit la creșterea prețului sculpturilor sale pe piața de artă. Brâncuși sculpta direct în material, fără schițe prealabile. “Sărutul” nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice Tatiana Raduskaia. Opera se află într-un colț al cimitirului parizian.

Deocamdată, ea este protejată de o cutie din lemn cu alarmă și supravegheată de trei camere de luat vederi, un dispozitiv bun pentru o lucrare de o astfel de valoare.

Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate de legături cu clericul Gulen

Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate că ar avea legături cu rețeaua clericului musulman Fethullah Gulen, care locuiește în SUA, fiind acuzat de Ankara că a orchestrat o lovitură de stat în 2016, scrie Reuters. CNN Turk a informat că operațiunea se concentrează pe capitala Ankara, însă se desfășoară și în 76 de provincii. Peste 77.000 de persoane au fost reținute, așteptând să le înceapă procesul după tentativa de lovitură de stat din 2016. Autoritățile au suspendat sau concediat în jur de 150.000 de persoane care lucrează la stat. Ankara a cerut în repetate rânduri ca SUA să îl extrădeze pe Gulen, el locuind într-un exil autoimpus acolo din 1999. Criticii lui Erdogan îl acuză pe președintele turc că se folosește de tentativa de lovitură de stat pentru a justifica măsuri de represiune împotriva opoziției. Autoritățile turce susțin că măsurile sunt necesare pentru a combate amenințările la securitatea națională.

Lider al Statului Islamic, ucis în Siria

Un militant indonezian care a apărut într-un videoclip propagandistic al Statului Islamic în care este difuzată execuția unui ostatic și despre care se spunea că era apropiat de liderul grupării jihadiste a fost ucis în Siria luna trecută, au anunțat un purtător de cuvânt al poliției indoneziene și fratele său, citați marți de Reuters. Muhammad Saifuddin, care era cunoscut cu diverse pseudonime, inclusiv Abu Walid, a fost ucis de schijele unui obuz la sfârșitul lunii ianuarie în provincia Deir ez-Zor (est), a declarat purtătorul de cuvânt al poliției naționale Dedi Prasetyo într-un mesaj text. Prasetyo l-a descris ca fiind un “executant și soldat” al SI.

Muinudinillah Basri, fratele lui Saifuddin, a declarat la telefon că a aflat despre moartea rudei sale după ce a primit o fotografie cu cadavrul său. El nu-l mai văzuse pe fratele său de când acesta a plecat în Siria cu soția sa și copiii.

Guvernul Statelor Unite l-a plasat pe Saifuddin, alături de doi militanți din Malaezia și Filipine, pe o listă globală specială de contraterorism în luna august.

Potrivit site-ului Departamentului Trezoreriei SUA, Saifuddin, de asemenea cunoscut sub numele de Mohammed Karim Yusop Faiz, a plecat în Siria să se alăture SI în 2014 și a luat parte la execuția unui prizonier în iunie 2016. El a fost anterior întemnițat în Filipine timp de nouă ani, acuzat de deținere ilegală de explozivi și arme, potrivit departamentului. Sofyan Tsauri, fost militant indonezian, a declarat că Saifuddin era “o figură importantă” în SI reprezentând contingentul sud-asiatic al acestuia și era apropiat de liderul grupării Abu

Bakr al-Baghdadi.

Săptămâna trecută, Forțele Democratice Siriene (FDS) sprijinite de SUA au început un asalt pentru a distruge ultimele rămășițe ale “califatului” grupării jihadiste în zona de operațiuni a FDS din estul și nordul Siriei.

Pe mașinile noi din UE ar putea fi instalate sisteme automate de frânare de urgență din 2020

Țările UE, Japonia și alte 11 state au căzut de acord asupra unei înțelegeri preliminare la ONU pentru a fi introduse reguli prin care, de la început de 2020, mașinile noi să aibă sisteme care le permit frânarea automată de urgență.

Reuters scrie că, dacă înțelegerea va fi ratificată în primăvară, aceste sisteme ar putea deveni obligatorii pe mașinile noi. În UE se vând anual aproximativ 15 milioane de mașini noi. Regulile propuse spun că pe mașinile noi ar trebui să fie instalate sisteme automate de frânare de urgență care să funcționeze la viteze mai mici de 60 km/h. Măsura este gândită mai ales pentru orașe, datele arătând că în 2016 au murit în accidente rutiere în mediul urban la nivelul UE 9.500 de oameni, dintre care 40% pietoni. Reuters spune că înțelegerea a fost parafată la întâlnirea agenției U.N. Economic Commission for Europe (UNECE).

“Frâna se activează pentru a împiedica o coliziune și asta e tot, mașina nu-și va continua drumul, ci va frâna”, spune purtătorul de cuvânt al UNECE, Jean Rodriguez. El a spus că nu există obligația de a instala sistemul și pe vehicule mai vechi. Noile reguli vor fi obligatorii pentru țările care vor alege să le ratifice la o reuniune în iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.