Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Rusia: A crescut numărul de condamnări pentru “extremism” pe internet

Ziarul de Vrancea
27 feb 2018 568 vizualizări

Numărul de condamnări pentru "extremism" în postări pe internet a crescut în Rusia, a constatat ieri un ONG rus, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu o aplicare "prea laxă" a legii în detrimentul "libertății de exprimare", informează AFP.

Potrivit raportului anual elaborat de Centrul Sova specializat în studiul xenofobiei, numărul de condamnări pentru "propagandă extremistă" a trecut de la 228 de persoane în 2017, dintre care 47 au primit închisoare cu executare, comparativ cu 220 de condamnați în total în 2016. Aproape 96% dintre condamnările în virtutea legii contra "propagandei extremismului" vizează afirmații, fotografii sau imagini video postate pe internet, notează organizația nonguvernamentală, care subliniază că este "dificil" de știut dacă această lege nu este un pretext pentru a spori "presiunea politică". "Lupta contra extremismului se intensifică, limitând libertatea de expresie. Aceste limitări sunt adesea interpretate de manieră prea laxă", estimează organizația.Printre persoanele vizate se numără liderul mișcării ultranaționliste Russkie, Dmitri Demușkin, condamnat în aprilie la doi ani și jumătate de închisoare pentru că a postat de rețelele sociale imagini cu caracter rasist. Alte șase persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea pentru postări pe rețele sociale. "Considerăm aceste pedepse prea severe", și-a exprimat regretul Centrul Sova. ONG-ul remarcă, de asemenea, că lista de articole interzise pentru extremism în Rusia a fost completată de 33 de ori în timpul anului, incluzând între altele texte ale unor istorici și "articole pașnice ale opoziției". Anul 2017 a fost marcat și prin înregistrarea drept "organizație teroristă" a Medjilis, Adunarea tradițională a tătarilor din Crimeea, comunitate musulmană ce se opune majoritar anexării în 2014 a Crimeei de către Rusia. Și Martorii lui Iehova au fost interziși pe motivul luptei împotriva extremismului.

Lavrov: SUA pregătesc Europa pentru o lovitură nucleară tactică împotriva Rusiei

Armata americană instruiește forțele armate ale țărilor din Europa asupra modului de utilizare a armelor nucleare tactice împotriva Federației Ruse, a declarat ieri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, potrivit căruia însuși faptul că SUA dispun de arme tactice pregătite pentru utilizare în Europa reflectă o poziție agresivă. În aceste condiții, "existența unor arme nucleare tactice ale SUA gata de utilizare în Europa nu reprezintă doar o relicvă a războiului rece, ci și o poziție foarte agresivă", a insistat Serghei Lavrov, vorbind la o conferință privind dezarmarea la Geneva. Ministrul rus a acuzat SUA că au decis să mențină un număr important de rachete, ceea ce încalcă un acord major de dezarmare nucleară, potrivit Reuters. "Dezarmarea nucleară este obstrucționată și de păstrarea armelor nucleare americane nestrategice în Europa, însoțită de o practică destabilizatoare a unor 'misiuni nucleare comune'", a afirmat șeful diplomației ruse, care susține că, în cadrul acestor misiuni, printr-o încălcare gravă a Tratatului de neproliferare nucleară, țări membre NATO - ce nu sunt puteri nucleare - participă la planificarea utilizării armelor nucleare americane nestrategice și sunt implicate în dezvoltarea unor competențe în acest sens."Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că ei (americanii) antrenează forțele armate ale țărilor din Europa pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Rusiei", a subliniat ministrul de externe rus, citat de TASS. "Rusia nu are desfășurate arme tactice, nu procedează la teste pentru aplicarea lor. Am concentrat muniția existentă la bazele centrale de stocare pe teritoriul nostru național", a declarat Lavrov, în cadrul alocuțiunii rostite în conferința de la Geneva. "Sper ca cetățenii europeni să poată să spună un 'Nu' hotărât amplasării celor mai puternice arme de distrugere în masă pe teritoriul țărilor lor și care aparțin, între altele, singurului stat ce le-a folosit deja împotriva populației din Hiroshima și Nagasaki", a spus șeful diplomației ruse, într-o aluzie la SUA.De asemenea, Lavrov a exprimat preocuparea Moscovei față de noua strategie nucleară a SUA, care prevede o creștere a rolului armelor nucleare prin crearea și desfășurarea unor noi arme nucleare, dar de putere mai mică.Washingtonul a explicat că noile arme, care suscită temerile experților în privința relansării proliferării nucleare, reprezintă un "răspuns la expansiunea capacităților nucleare ale Rusiei", conform AFP.

Dodon condamnă planurile guvernului de a cumpăra armament NATO

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a condamnat planurile guvernului de a achiziționa armament NATO pentru înzestrarea armatei moldovene și a anunțat că va include acest subiect pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău. "Vom organiza o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate la care vom discuta propunerea ministrului apărării Eugen Sturza de a cumpăra arme letale, deși nu există bani în aceste scopuri în bugetul țării, iar guvernul se plânge de lipsa lor pentru a finanța întreținerea școlilor și spitalelor, pentru repararea drumurilor, creșterea salariilor și a pensiilor și pentru alte nevoie sociale", a declarat Dodon într-un interviu acordat TASS înaintea vizitei sale la Berlin. Igor Dodon a menționat că intenționează să discute cu politicienii germani probleme legate de securitate, de neutralitatea Republicii Moldova și privind reglementarea problemei transnistrene. "În Acordul de asociere cu UE, care a fost semnat de guvern, problemele de apărare și securitate nu sunt clar formulate. Pentru Republica Moldova, care ar trebui să-și păstreze și să-și consolideze neutralitatea, acestea sunt importante. Ca președinte ales de popor, în calitate de comandant suprem al armatei, eu sunt împotriva participării țării noastre la NATO și la alte blocuri militare, precum împotriva participării soldaților și ofițerilor noștri la operațiuni militare", a afirmat Dodon. "În cazul în care Chișinăul va decide să adere la NATO, putem să uităm de rezolvarea problemei transnistrene. Republica Moldova, la rândul ei, nu are nicio șansă să-și păstreze statalitatea dacă nu se reunește" cu Transnistria, a afirmat președintele moldovean. Potrivit acestuia, majoritatea cetățenilor moldoveni se pronunță pentru statutul neutru al republicii, în timp ce doar 19% din populație susține aderarea la Alianță.

Sondaj în Ungaria: Sprijinul pentru Fidesz, în scădere înaintea alegerilor

Sprijinul alegătorilor din Ungaria pentru Fidesz (dreapta), partidul premierului Viktor Orban, a scăzut la 29% în februarie față de 32% în luna precedentă, dar formațiunea este în continuare favorită la câștigarea scrutinului de pe 8 aprilie, indică un sondaj publicat ieri, preluat de Reuters. Viktor Orban și partidul său încearcă să obțină un nou mandat, printr-o campanie cu un mesaj antiimigrație virulent. Sondajul, întreprins de Republikon și publicat de site-ul 24.hu, mai arată o creștere de un procent pentru formațiunea radicală naționalistă Jobbik, care ajunge la 12%. Un alt sondaj, realizat de Zavech Research, arată de asemenea o ușoară scădere în februarie a intențiilor de vot pentru Fidesz, în timp ce două anchete, întreprinse de institutele proguvernamentale Nezopont și Szazadveg, indică o situație neschimbată pentru partidul lui Viktor Orban.Formațiunea premierului a suferit o înfrângere surprinzătoare în scrutinul de duminică pentru primăria din Hodmezovasarhely, sud-estul țării, scrutin câștigat confortabil de un candidat independent susținut de opoziție, în fața reprezentantului Fidesz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.