Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: România, în 2100: 7,77 milioane de locuitori

Ziarul de Vrancea
13 iul 2020 1813 vizualizări

În același an, populația lumii va ajunge la 8,8 miliarde, o cifră cu 2 miliarde mai mică față de estimările ONU, arată un nou studiu n populația Chinei - de 1,4 miliarde - ar putea scădea până la 730 milioane în 2100 n Nigeria ar urma să devină un actor politic important în lume până la sfârșitul secolului

Predicțiile pe termen lung privind expansiunea demografică mondială se vor dovedi exagerate pe măsură ce schimbări mai profunde vor remodela lumea din punct de vedere geopolitic, conform unui raport publicat ieri în jurnalul științific The Lancet. Populația lumii va crește de la 7,8 miliarde, cât este în prezent, la 9,7 miliarde până în 2064, apoi va scădea la 8,8 miliarde până la sfârșitul secolului, cu 2 miliarde mai puțin în comparație cu estimările Organizației Națiunilor Unite (ONU), potrivit modelelor recent publicate de academicieni de la Universitatea din Washington (UWA).

Este “o veste bună pentru mediu (mai puțină presiune asupra sistemelor de producție alimentară și mai puține emisii de CO2)”, a indicat pentru AFP Christopher Murray, director în cadrul Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din Seattle, SUA, care a condus acest studiu. Însă “inversarea piramidei de vârstă va avea consecințe profunde și negative asupra economiei și organizării familiilor, comunităților și societăților”, a adăugat el.

IHME este un centru independent pentru cercetarea sănătății populației din cadrul Universității din Washington și este finanțat de Fundația Bill and Melinda Gates.

ONU a estimat în 2019 că populația globală ar putea ajunge la 10,9 miliarde până în 2100. Deși ONU a recunoscut că rata fertilității este în scădere, iar populațiile multor țări îmbătrânesc, raportul publicat în The Lancet susține că modelul ONU nu a “permis scenarii alternative asociate politicilor sau altor factori de fertilitate și mortalitate”. Odată ce declinul populației începe, “probabil va continua în mod inexorabil”, potrivit cercetătorilor UWA, care estimează că până în 2100, 183 de țări vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, populațiile din 23 de țări ajungând la jumătate din nivelurile actuale, alte 34 de țări confruntându-se cu scăderi de 25 până la 50%.

Tendințele sugerează că populația Chinei din 2017 de 1,4 miliarde ar putea scădea până la 730 milioane, în timp ce populația Africii sub-sahariene s-ar putea tripla la 3,07 miliarde. Deși China va depăși SUA devenind cea mai mare economie a lumii până în 2035, SUA vor revendica primul loc decenii mai târziu, după ce populația activă a Chinei se va reduce la 350 de milioane. Astfel de fluctuații “pot duce la schimbări majore în ceea ce privește puterea economică mondială până la sfârșitul secolului”, susțin autorii, care prezic o lume dominată nu doar de China și SUA, ci și de India și Nigeria, până atunci cele mai populate națiuni.

Peste 860 de milioane de oameni în vârstă de peste 80 de ani

ONU a făcut referire la “îmbătrânirea fără precedent a populației lumii”. În plus, noul studiu publicat în The Lancet “prezice schimbări uriașe în structura de vârstă la nivel global”, estimând că 2,37 miliarde de persoane vor avea peste 65 de ani ani în 2100. Pe măsură ce fertilitatea scade și speranța de viață crește la nivel mondial, se estimează că numărul copiilor cu vârste sub 5 ani va scădea cu 41%, de la 681 de milioane în 2017 la 401 milioane în 2100, în timp ce numărul persoanelor de peste 80 de ani va crește de șase ori, de la 141 milioane la 866 milioane. Proiecțiile publicate în The Lancet sugerează că 23 de țări vor asista la reducerea cu cel puțin jumătate a populațiilor lor în comparație cu nivelurile actuale, printre acestea numărându-se Italia, Japonia și Spania, state despre care se știe de mult că au un nivel redus al natalității. “Multe dintre populațiile cu cea mai rapidă scădere vor fi în Asia și Europa Centrală și de Est”, se arată în raport.

Declinul populațiilor din unele țări ar putea fi compensat cu mai multe politici liberale de imigrare, care “ar putea ajuta la menținerea dimensiunii populației și la creșterea economică, chiar și atunci când fertilitatea scade”.

“Africa sub-sahariană va deveni cel mai probabil un continent din ce în ce mai puternic pe scena geopolitică, pe măsură ce populația sa crește”, conform raportului. Potrivit estimărilor publicate miercuri în The Lancet, populația României ar putea ajunge de la 19,43 de milioane, înregistrată în 2017, la 7,77 milioane de locuitori în 2100. Populația Ungariei ar urma să scadă de la 9,73 milioane (2017) la 5,2 milioane în 2100, iar cea a Bulgariei de la 7,05 milioane în 2017 la 2,62 milioane în 2100.

Surse: Azi ar putea fi anunțate vești bune privind vaccinul Oxford

 în paralel, primele rezultate ale unui vaccin american sunt încurajatoare

Vești bune despre testele clinice inițiale ale vaccinului Oxford contra Covid-19 ce a fost licențiat către AstraZeneca ar putea fi anunțate chiar astăzi, potrivit unei surse citate de Robert Preston, editor al televiziunii britanice ITV. Potențialul vaccin este deja în faza III de teste pe scară largă pe oameni, dar cei care îl dezvoltă nu au anunțat încă rezultatele fazei I, cea care ar putea arăta dacă este sigur și dacă produce sau nu un răspuns imun, notează Reuters. Dezvoltatorii vaccinului au spus, luna aceasta, că sunt încurajați de răspunsul imun văzut în teste până acum și că se așteaptă să publice rezultatele primei faze de teste până la sfârșitul lui iulie.

Aceste rezultate urmează să fie publicate în publicația medicală The Lancet. O purtătoare de cuvânt a Universității Oxford a declarat că echipa de cercetători așteaptă de la o publicație de știință confirmarea datei de publicare, dar nu a dat mai multe amănunte. Preston a scris pe blog că “am informații că vor exista vești pozitive curând (poate mâine - joi) despre testele inițiale ale vaccinului Oxford contra Covid-19 ce este sprijinit de AstraZeneca”.

Faza finală a vaccinului Moderna

Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna anunță că trece de la 27 iulie la faza finală a testelor sale clinice în vederea unui vaccin împotriva Covid-19. Aproxmativ 30.000 de persoane urmează să participe la această fază, determinantă, în Statele Unite. Jumătate dintre ele urmează să primească o doză de 100 de micrograme, iar celelalte un placebo. Principalul obiectiv al acestui test este să se stabilească dacă vaccinul este sigur și previne infecția cu SARS-CoV-2. În cazul în care o persoană este infectată, obiectivul este să se stabilească dacă vaccinul poate preveni avansarea către simptome. În pofida constatării unor simptome, vaccinul poate fi considerat un succes, în cazul în care împiedică cazuri grave de Covid-19. Studiul urmează să dureze până la 27 octombrie 2020.

Acest anunț plasează Moderna în plutonul din frunte în cursa mondială în vederea găsirii unui vaccin împotriva Covid-19, care a infectat peste 13 milioane de oameni în lume și a ucis 570.000 de persoane.

El intervine după publicarea, marți, în New England Journal of Medicine a rezultatelor primei faze a testelor clinice efectuate de Moderna. Potrivit acestor rezultate, vaccinul experimental a declanșat anticorpi împotriva noului coronavirus la toți participanții - în total 45.

Compania chineză SinoVac se află de asemenea într-un stadiu avansat al cercetărilor, iar agenția oficială rusă de presă Tass a anunțat că cercetărtori ruși au încheiat teste clinice în vederea unui vaccin, însă rușii nu au făcut publice datele. Cu toate acestea, oameni de știință avertizează că primele vaccinuri care vor ajunge pe piață nu vor fi neapărat cele mai eficiente sau cele mai sigure. Tehnologia folosită de către Moderna - care are la bază ARN-ul mesager - nu și-a demonstrat - niciodată - eficacitatea împotriva unui virus. Ea vizează să dea corpului informații genetice de care are nevoie pentru a declanșa în mod prevenitv protecția față de noul coronavirus. Moderna a făcut publice “rezultate interimare” din faza 1, printr-un comunicat de presă postat pe site în mai, potrivit căruia vaccinul a provocat un răspuns imunitar la opt pacienți. Aceste rezultate au fost catalogate drept “încurajatoare” de către epidemiologul Anthony Fauci, iar studiul complet este așteptat cu nerăbdare de către comunitatea științifică.

Compania a trecut, între timp, în etapa următoare a testelor, cu 600 de persoane.

Moderna este una dintre primele în cursa mondială către un vaccin. Ea a fost finanțată cu 483 de milioane de dolari de către Guvernul american.

În cazul în care doza reținută în vederea testelor - cea de 100 de micrograme - se dovedește eficientă, Moderna preconizează că poate produce 500 de milioane de doze pe an, “posibil până la un miliard”.

Moderna este primul grup care a lansat teste pe om - la 16 martie -, la 66 de zile de publicarea codului genomic al noului coronavirus. Acțiunile grupului american au crescut cu 15% marți după-amiaza, scrie Reuters.

Anthony Fauci, un consilier al Casei Albe și directorul institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase - ai cărui cercetători au dezvoltat vaccinul experimental - a catalogat rezultatele drept o “veste bună” și a notat că studiul nu anunță niciun element de nedorit grav. “Dacă vaccinul vostru poate induce un răspuns compatibil cu cel al unui infecții naturale, este un câștigător”, a declarat el.

Trump: Poliția americană omoară “mult mai mulți albi” decât afroamericani

Președintele american Donald Trump minimalizează violențele poliției vizând comunitatea afroamericană într-un interviu acordat postuluiCBS News, în care susține că poliția ucide mai multe persoane albe decât de culoare în Statele Unite. Întrebat în acest interviu care sunt motivele pentru care persoanele de culoare continuă să moară în timp ce se află pe mâna forțelor de ordine, Trump răspunde că “albii și ei. Ce întrebare teribilă. Și albii. Mai mulți albi, de altfel. Mult mai multe persoane albe”.

Potrivit unei analize actualizate luni de cotidianul The Washington Post (WP), jumătate dintre persoanele care au fost ucise de poliția americană sunt albe - însă afroamericanii sunt uciși prin împușcare într-un ritm disproporționat. De asemenea, afroamericanii reprezintă doar 13% din populația americană, însă sunt uciși de două ori mai mult decât albii, potrivit acestor date.

Rapperul Kanye West ar fi renunțat la cursa prezidențială

Rapperul Kanye West s-a retras din cursa pentru funcția de președinte al Statelor Unite, la mai puțin de două săptămâni de când și-a anunțat candidatura, susține un membru al campaniei lui, Steve Kramer.  „A ieșit (din cursă, n.r.)”, a declarat Kramer. El nu a explicat motivele aparentei retrageri a lui West, însă a spus că va reveni cu detalii „imediat ce va fi anulat totul”. Kanye West a anunțat pe 4 iulie că intenționează să candideze pentru funcția de președinte al SUA. Inițial, a primit sprijinul antreprenorului Elon Musk, pe care West intenționa să îl numească „șef al programului nostru spațial”.

Primul obstacol al campaniei lui l-a reprezentat faptul că a ratat termenul limită pentru înregistrarea la vot în șase state americane. În ciuda acestui lucru, el a continuat. Într-un interviu acordat Forbes, a spus: „Dacă voi câștiga în 2020, înseamnă că a fost voia Domnului”. Mai mulți artiști au criticat intenția lui West. Katy Perry a spus că este „puțin nebunească”, iar Will.i.am a considerat-o „un lucru periculos cu care să te joci”. Elon Musk și-a retras destul de repede sprijinul, în urma interviului din Forbes în care West a spus că este împotriva vaccinării și a avortului. El a spus că „este posibil să avem mai multe opinii diferite decât anticipam”.

Rapperul 50 Cent a spus că intenția lui West de a candida este o farsă, menită să creeze o diversiune, să distragă atenția oamenilor. Un sondaj publicat marți arată că West se bucură de doar 2% sprijin din partea votanților.

Iranul a executat un fost angajat în Ministerul Apărării care oferea informații CIA

Iranul a executat un fost angajat al Ministerului Apărării, Reza Asgari, care a vândut informații către Central Intelligence Agency (CIA) din Statele Unite, a anunțat justiția iraniană. Reza Asgari a intrat în legătură cu CIA în ultimii săi ani de activitate în Ministerul Apărării și a vândut agenției americane informații despre programul de rachete al Iranului, a declarat un purtător de cuvânt al justiției, Gholamhossein Esmaili. Asgari se retrăsese din minister în urmă cu patru ani. Esmaili a spus că Asgari a fost executat săptămâna trecută. El a mai spus că un alt condamnat la moarte, Mahmoud Mousavi-Majd, un iranian acuzat că a spionat pentru serviciile americane și israeliene, se numără printre alte persoane care vor fi executate.

Anul trecut, Iranul a anunțat că a capturat 17 spioni care lucrau pentru CIA.

O femeie de culoare din mișcarea BLM are statuie la Bristol, în locul unui negustor de sclavi

Jen Reid, o manifestantă de culoare care a fost fotografiată cu pumnul ridicat pe soclul unei statui dărâmate din Bristol (Marea Britanie), are acum propria statuie în același loc, informează AFP. La începutul lui iunie, demonstranți din mișcarea Black Lives Matter (BLM, Viețile celor de culoare contează) au dărâmat statuia lui Edward Colston, negustor de sclavi de la sfârșitul secolului al 17-lea, cunoscut și pentru actele sale de caritate. Controversată de mai multă vreme, opera de artă a fost aruncată în apele portului Bristol în timpul protestelor care au urmat după uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist.

Artistul Marc Quinn a realizat o sculptură din oțel negru care o reprezintă pe Reid. Lucrarea intitulată A Surge Of Power (O creștere a puterii) a fost instalată pe vechiul soclu fără aprobarea primăriei din orașul din sud-vestul Angliei. Quinn a explicat că femeia crease deja statuia în momentul în care și-a ridicat pumnul în salutul antirasist, iar el doar “a cristalizat-o”. Cea în cauză a apreciat că situația este “pur și simplu incredibilă” și - folosind termeni vulgari - a lăudat curajul inițiativei artistului. “Este rezultatul muncii unui artist londonez, care nu a cerut și nu a obținut nicio autorizație”, a declarat primarul Marvin Rees într-un comunicat în care promite o consultare democratică privind subiectul. “Viitorul soclului statuii și ceea ce urmează să fie așezat acolo trebuie decis de locuitorii din Bristol”, afirmă edilul. Vechea statuie a lui Colston a fost între timp recuperată din apă, dar nu a fost reamplasată. Mișcarea BLM a contestat și alte monumente din mai multe țări ale unor personalități din trecut care au fost implicate în comerțul cu sclavi sau au avut opinii rasiste.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.