Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Roma, sufocată de gunoaie. Povestea unei românce

Ziarul de Vrancea
6 iul 2019 2202 vizualizări

O menajera a fost amendată după ce a curățat și spălat din proprie inițiativă un drum din fața blocului, plin de gunoaie n “La București nu s-ar fi întâmplat așa ceva”, s-a plâns românca n

​Pe 2 iulie, Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită la Roma, și-a pus mănuși, o mască de protecție pe față, a luat o mătură și a coborât în stradă să facă curățenie. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier de lux al capitalei. „Mi-a ajuns gunoiul în fața ușii de la bloc, basta, așa nu se mai poate. La București nu s-ar fi întâmplat așa ceva”, a declarat pentru Corriere della Sera, preluat de hotnews.ro. După ce a selectat gunoaiele și le-a împărțit în tomberoane, cum a putut mai bine, Gabriela a spălat și asfaltul din fața blocului. Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetățenilor din capitala Italiei: de câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deșeurilor.

300 de tone de gunoaie rămân zilnic necolectate

Potrivit datelor oficiale, furnizate de principala companie de salubrizare a Romei, AMA, în capitala Italiei se colectează zilnic 4600 de tone de deșeuri, dintre care 2600 sunt gunoaie amestecate / nediferențiate. Din cele 2600 de tone de gunoaie nediferențiate, în ultimele săptămâni, zilnic, 300 de tone rămân în stradă. Firmele care ar trebui să asigure eliminarea lor nu au capacitatea de le gestiona corespunzător. Rezultatul este o situație periculoasă, agravată de canicula înregistrată în iunie și iulie. Medicii italieni avertizează: în oraș s-au creat focare de infecție în jurul tomberoanelor și situația degenerează, punând în pericol sănătatea cetățenilor.

În periferie, dar și în cartierele mai elegante, s-au creat adevărate dealuri de gunoaie în jurul tomberoanelor. Nu sunt doar saci cu alimente putrezite, cutii și sticle goale, ci și îmbrăcăminte folosită, scaune, îmbrăcăminte sau chiar frigidere și aparatură electronică stricată. Pe unele alei nu se poate circula deloc pe trotuar, iar mașinile fac slalom printre deșeuri. Cei care au ghinionul să locuiască la primele etaje sunt constrânși de miasme să închidă geamurile și să se baricadeze în casă. Disperați, cetățenii fac fotografii cu „monnezza” (gunoi, în dialect roman) și le posteză pe rețelele de socializare, cu apeluri către autorități, să ia măsuri urgente: „Doamna primar, veniți să vedeți munții de gunoaie din fața blocului!”, scriu romanii exasperați.

Autoritățile, depășite de situație

Ce fac autoritățile? Primărița Romei, Virgina Raggi, de la Mișcarea Cinci Stele, este considerată vinovată de situație, însă ea dă vina pe firmele de stocare și tratare a deșeurilor. „Companiile care ar trebui să asigure prelucrarea și depozitarea gunoaielor au întrerupt colaborarea cu AMA, (societatea de salubrizare a capitalei, n.red.) și nu mai vor să preia gunoiul”, susține Primăria.

AMA, societatea care se ocupă de gestionarea gunoaielor, dă vina pe lipsa de mijloace și personal. Administratorul companiei susține că „55 % din mijloacele de transport nu funcționează și mulți angajați nu lucrează noaptea sau când e prea cald”. În condițiile în care salariul mediu al unui „operator ecologic” în Italia este de circa 1500 de euro, fără a lua în considerare diferite bonusuri.

Nu este prima oară când Roma se confruntă cu o situație alarmantă legată de deșeuri, cauza fiind lipsa unor structuri adecvate pentru eliminarea lor. O parte din deșeurile nediferențiate ale capitalei ajung astfel să fie tratate în străinătate: potrivit unui raport citat de agenția AGI, în 2017, 50.000 de tone de gunoaie din Roma au fost trimise spre tratare și stocare în Austria.

Între timp, cetățenii Romei, cunoscuți pentru capacitatea lor de a face haz de necaz, au inaugurat un concurs de fotografii pe internet, „La monneza più bella” (Gunoaiele cele mai frumoase). Regulamentul e simplu: „vor câștiga fotografiile cu cea mai bună compoziție, atât din punct de vedere al subiectului, cât și din punct de vedere grafic”.

Dreapta triumfă în Grecia

Grecii l-au înfrânt dur, duminică, pe premierul în exercițiu de stânga Alexis Tsipras, al cărui succesor de dreapta Kyriakos Mitsotakis a promis să “ridice” țara afectată de un deceniu de criză.

Clasat pe primul loc, cu 39,8% din voturile exprimate, partidul său Noua Democrație (ND, dreapta) urmează să dețină 158 din cele 300 de mandate în Vuli (Parlamentul grec), potrivit rezultatelor oficiale.

În aceste prime alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de faliment, Partidul Syriza (stânga) al lui Tsipras, care a obținut 31,5% din voturile exprimate, va păstra doar 88 din cele 144 de mandate pe care le are în Legislativul în exercițiu. Grecii consideră Guvernul în exercițiu vinovat de faptul că și-a “trădat” promisiunile și că a impus austeritatea. “O perioadă dureroasă se încheie”, a declarat Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, în fața susținătorilor săi, la sediul ND, la periferia Atenei. El le-a jurat alegătorilor “să redea mândria” țării de a fi “la înălțimea speranțelor lor”. “Vreau să văd din nou acest popor prosper, vreau să văd revenind copiii care au plecat”, a mai declarat liderul conservatorilor, care urmează să fie învestit în funcția de premier. La trei ani după ce a preluat conducera ND, Kyriakos Mitsotakis, perceput ca un reformator, apropiat mediilor de afaceri, a promis să “relanseze economia” și “să lase criza în urmă”.

Revenirea “familiocrației”

Alegerea acestui fiu de premier, descendent al unei dinastii politice, reprezintă revenirea “familiocrației” în Guvernul grec, o tradiție pe care Alexis Tsipras a întrerupt-o când a preluat puterea, la vârsta de 40 de ani. Șeful în exercițiu al Guvernului a recunoscut “victoria clară” a rivalului său, după ce l-a felicitat și a promis să fie “activ în rândul opoziției” și să se “ridice”. Tsipras, care a apărut într-o Grecie în plin haos, doborâtă la pământ de datorie și de o cură de austeritate impusă de creditori - UE și FMI -, a înviat speranța, în ianuarie 2015, într-un popor sătul de falimente și planuri sociale.

Însă acest lider tânăr de stânga radicală și-a schimbat poziția, apoi, obligat să accepte un plan de salvare și măsuri dure în vederea împiedicării ieșirii din zona euro, ceea ce alegătorii nu i-au iertat deloc.

După ce a suferit un eșec usturător în alegrile europene și locale, la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie, Tsipras, al cărui mandat se încheia teoretic în octombrie, a încercat o mână de poker riscantă și a convocat el însuși aceste alegeri anticipate, cu speranța să inverseze valul de nemulțumire. În zadar. La fel ca Kyriakos Mitsotakis, el i-a curtat pe alegători, temându-se de un absenteism putrnic în acest început de iulie, cu temperaturi sufocante. Însă grecii au preferat urnele plajelor și au votat în proporție de peste 58%.

Al treilea partid în noul Parlament, KINAL - născut din cenușa PASOK (socailist) - a obținut 22 de mandate, urmat de Partidul Comunst (KKE) cu 15 mandate, Partidul Soluția Greacă (naționalist) cu zece mandate și Partidul MeRa25 al fostului ministru al Finanțelor al lui Tsipras Yanis Varoufakis cu nouă mandate.

Africa se unește: Zonă comercială liberă pentru 1,3 miliarde de oameni

Liderii africani au lansat duminică o zonă comercială liberă care, dacă va avea succes, va uni 1,3 miliarde de oameni și va crea 3.400 miliarde de dolari, deschizând calea unei noi ere a dezvoltării.

După patru ani de discuții, în luna martie s-a ajuns la un acord pentru formarea unui bloc comercial care să reunească 55 de țări, creând condițiile pentru summitul de duminică din Niger, numit African Union, unde s-a anunțat că Ghana va găzdui viitorul sediu central al zonei comerciale și au avut loc discuții privind funcționarea concretă a blocului.

Se speră că Zona Comercială Liberă a Africii Continentale (African Continental Free Trade Area - AfCFTA), cea mai mare de la crearea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), va ajuta la deblocarea potențialului economic al Africii prin stimularea comerțului intra-regional, întărirea lanțurilor de furnizori și răspândirea expertizei.

“Ochii lumii se întorc către Africa”, a afirmat președintele egiptean și președintele African Union, Abdel Fattah al-Sisi, la ceremonia de deschidere a summitului.

Africa are mult de recuperat. Comerțul intra-regional a reprezentat numai 17% din exporturi în 2017, față de 59% în Asia și 69% în Europa, iar Africa a ratat creșterile economice puternice de care au beneficiat alte blocuri comerciale în ultimele decenii. Economiștii spun că există încă dificultăți semnificative în Africa, între care starea proastă a drumurilor și a căilor feroviare, regiuni întinse cu tulburări, birocrația excesivă la granițe și corupția, care au ținut în loc creșterea și integrarea. Membrii s-au angajat să elimine tarifele pentru majoritatea bunurilor, ceea ce va dezvolta comerțul în regiune cu 15%-25% pe termen mediu, dar procentul se va dubla dacă vor fi rezolvate problemele menționate, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional.

Iranul anunță că a “depășit” pragul îmbogățirii uraniului, la nivelul de 4,5%

Iranul a anunțat ieri că produce uraniu îmbogățit la un nivel de cel puțin 4,5% - interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian. “În această (luni) dimineața, gradul purității uraniului (îmbogățit) produs (de Iran) a atins 4,5%”, scrie agenția semioficială Isna, citându-l pe un purtător de cuvânt al Organizției Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi. “Iranul a depșit pragul de 4,5% a îmbogățirii uraniului”, a declarat Kamalvandi, citat tot de Isna. “Acest grad de puritate este perfect suficientă pentru nevoile țării de combustibil de centrală nucleară”, a apreciat el. Teheranul a anunțat duminică faptul că a început să îmbogățească uraniu la un nivel ce depășește limita de 3,67%, impusă prin acordul nuclear internațional din 2015. Potrivit lui Ali Akbar Vélayati, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, nevoile țării privind “activitățile (sale nucleare) pașnice” - adică alimentarea cu combustibil a singurei sale centrale electrice atomice - corespund uraniului îmbogățit la nivelul de 5%. Acest nivel rămâne departe de cel de 90% necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul urmează să continue să-și reducă angajamentele pe care și le-a asumat prin acest pact, încheiat cu marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, după care au reimpus sancțiuni economice dure care sufocă economia iraniană. Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al OIEA a dat asigurări că europenii - Franța, Marea Britanie și Germania - urmează să ia rapid măsuri în favoarea Iranului, întrucât, altfel, Teheranul va continua să-și reducă angajamentele pe care și le-a asumat în 2015.

Fiul unui fost ministru sud-coreean de Externe a fugit în Coreea de Nord

Un sud-coreean a dezertat în Coreea de Nord, urmând exemplu părinților săi, care au schimbat tabăra în anii '80, potrivit presei oficiale nord-coreene. Potrivit unor estimări, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din calea sărăciei și reprimării în Coreea de Sud de la sfârșitul Războiului Coreei (1950-1953). Însă dezertările în sens invers sunt extrem de rare. Choe In-guk, fiul unui fost ministru de Externe Choe Dok-shin, mort în 1989, la trei ani după ce a ajuns în Coreea de Nord împreună cu soția sa, a aterizat la Phenian sâmbătă, potrivit site-ului oficial nord-coreean Uriminzokkiri. Într-o înregistrare video filmată pe aeroport și publicată de site duminică, Choe, în vârstă de 72 de ani, spune că a venit în capitala nord-coreeană “să locuiască în ea”. “Nu reușesc să-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima recunoștința față de Republica ce mă primește cu brațele deschise”, spune el. Choe mai spune că a hotărât să trăiască în Coreea de Nord pentru “a răspunde dorinței” părinților săi. Ministerul sud-coreean al Unificării a anunțat că nu știa nimic despre această dezertare înainte de publicarea articolului și a subliniat că nu urmărește faptele și gesturilor persoanelor, “pentru că respectă libertatea de mișcare”.

Un număr mic de sud-coreeni într-o situație economică dificilă au plecat în Nord, în trecut. Unii au fost trimiși înapoi în Sud de către Phenian, care a apreciat că ei erau indezirabili în nevoile sale de propagandă. Anul trecut doi sud-coreeni au fost repatriați, a dezvăluit ministerul, fără să facă alte precizări. Phenianul, supus unor dure sancțiuni ONU din cauza programelor sale nuclear și balistic, îi cataloghează pe transfugii nord-coreeni trecuți în Sud drept “gunoaie umane”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.