Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Revoluție în Cuba: “Comunismul”, scos din Constituție

Ziarul de Vrancea
22 iul 2018 1099 vizualizări

In premieră, în legea fundamentală va fi inclus și dreptul la proprietate privată n căsătoria nu va mai fi definită ca o uniune între un bărbat și o femeie

Adunarea Națională a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a început sâmbătă dezbaterea textului unei noi Constituții a țării, care elimină termenul "comunism" și include dreptul la proprietate privată, transmite agenția EFE. Varianta constituțională propusă dezbaterii, de sâmbătă până luni, celor peste 600 de deputați cubanezi menționează doar "socialismul" ca politică de stat, a dezvăluit presa oficială, față de textul în vigoare din 1976 care consemna, la articolul 5, înaintarea "spre societatea comunistă". "Aceasta nu vrea să arate că renunțăm la ideile noastre, ci că, în viziunea noastră, ne gândim la o țară socialistă, suverană, independentă, prosperă și durabilă", a argumentat săptămâna aceasta președintele Adunării Naționale, Esteban Lazo, în timpul sesiunilor preliminare în care parlamentarii au analizat propunerea de reformă constituțională.

Pentru a apăra suprimarea termenului "comunism", Lazo a susținut de asemenea, potrivit publicației de stat Granma, că situația actuală din Cuba și contextul internațional diferă mult în comparație cu anul 1976.

Pe de altă parte, articolul 21 al noului text supus dezbaterii recunoaște "alte forme de proprietate precum cooperativa, proprietatea mixtă și proprietatea privată" și admite investițiile străine ca "o necesitate și un element important al dezvoltării".

Mandatul președintelui, limitat la zece ani

Articolele dedicate economiei în noul text sunt mult diferite față de actuala Constituție cubaneză, care recunoaște doar proprietatea de stat și cooperativa agricolă, în conformitate cu modelul de stat comunist impus de fostul lider Fidel Castro, după Revoluția din 1959.

În plan politic, textul proiectului confirmă că nu vor exista schimbări în "caracterul socialist al sistemului politic și social" și menține ca "forță conducătoare supremă" Partidul Comunist Cubanez (unicul legal), însă instituie postul de președinte al Republicii, limitează mandatul acestuia la zece ani și propune crearea unei funcții de prim-ministru.

O altă schimbare preconizată de reforma constituțională de la Havana propune definirea căsătoriei ca "uniune între două persoane", ceea ce ar deschide poarta spre mariajele homosexuale, una dintre principalele revendicări ale comunității LGBTI din țară, notează EFE.

Constituția în vigoare în Cuba definește căsătoria ca "uniunea voluntară dintre un bărbat și o femeie", ceea ce împiedica aprobarea unei modificări a Codului Familiei care să legalizeze uniunile între persoane de același sex.

Se preconizează ca luni să fie aprobat în plen proiectul noii Constituții, după care acesta va fi supus consultării populare.

NASA lansează o sondă într-o misiune fără precedent de explorare a Soarelui

NASA se pregătește să trimită spre Soare o sondă care se va apropia mai mult decât orice altă misiune de până acum și care va avea de înfruntat temperaturi incandescente pentru a studia coroana solară și fenomenul vânturile solare, potrivit Reuters, citată de Agerpres. 

The Parker Solar Probe, o sondă robotică de mărimea unei mici mașini, este prevăzută să fie lansată după data de 6 august de la baza Cape Canaveral din Florida, pentru o misiune estimată să dureze șapte ani.  Sonda va ajunge în coroana solară, la distanța de 6,1 milioane de kilometri de suprafața Soarelui, de șapte ori mai aproape decât misiunile anterioare.   ''Să trimiți o sondă unde nu ai mai fost înainte este un lucru ambițios. Să o trimiți în astfel de condiții dificile este foarte ambițios'', a spus Nicola Fox, cercetător în cadrul laboratorului de fizică aplicată de la Universitatea Johns Hopkins, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri.

Sonda Helios 2 a ajuns în 1976 la distanța de 43 de milioane de kilometri față de Soare, cel mai aproape până acum. Pentru comparație, distanța medie dintre Soare și Terra este de 150 de milioane de kilometri. Coroana solară produce vânturile solare, un flux continuu de particule încărcate electric, care se răspândesc în sistemul solar.  Vânturi solare imprevizibile provoacă interferențe cu câmpul magnetic al Pământului și pot da peste cap tehnologiile folosite pentru comunicații de pe Terra. NASA speră că descoperirile făcute în urma acestei misiuni vor permite oamenilor de știință să anticipeze schimbările din spațiu care afectează Terra.

''Este esențial pentru noi să putem anticipa vremea în spațiu, în aceeași manieră în care putem anticipa vremea pe Pământ'', a spus Alex Young, cercetător în cadrul facilității NASA Goddard Space Flight Center din Maryland. ''În cazuri extreme, aceste evenimente spațiale pot afecta rețeaua electrică de pe Pământ'', a continuat omul de știință.

Proiectul, cu costuri de 1,5 miliarde de dolari, este prima misiune importantă din programul NASA ''Living With a Star'.

Kissinger, despre Trump: Una dintre acele figuri ale istoriei care apare uneori pentru a marca sfârșitul unei ere

O comunitate transatlantică divizată ar transforma Europa într-un „apendice al Eurasiei”, la mila Chinei, care dorește să-și recapete rolul istoric al Regatului de Mijloc și de „consilier principal al menirii”, crede fostul secretar american de stat Henry Kissinger, intr-un interviu acordat FT.com. În aceste premise, America ar deveni o insulă geopolitică, înconjurată de două imense oceane și care ar urma să imite Imperiul britanic din epoca victoriană, dar fără obișnuința de a diviza restul lumii, așa cum a știut să facă Londra cu continentul european, arată FT, preluat de hotnews.ro.

În interviul cu ziaristul FT, care a încercat să obțină opinia sa despre Donald Trump, Kissinger s-a mărginit să afirme că președintele american „ar putea fi una dintre acele figuri ale istoriei care apar din când în când pentru a marca sfârșitul unei ere și pentru a ne forța să renunțăm la vechile aparențe. Nu înseamnă în mod necesar că știe asta sau că are în vedere vreo altă mare alternativă. Ar putea fi doar un accident.”

În ceea ce privește Rusia, diplomatul american a notat toleranța “aproape mistică” a rușilor față de suferință și a subliniat că Vestul a prezumat, înainte ca Putin să anexeze Crimeea, că Moscova va sfârși prin a adopta ordinea bazată pe regulile occidentale. Iar NATO nu a înțeles nevoia profundă de respect a Rusiei. “Greșeala pe care a făcut-o NATP a fost să creadă într-un fel de evoluție istorică ce va mărșălui prin Eurasia și nu a înțeles că undeva în acest marș va întâlni ceva foarte diferit de o entitate Westfaliană (concepția occidentală de stat). Iar pentru Rusia este o provocare la adresa identității sale”.

Întrebat de ziaristul FT dacă Vladimir Putin a fost provocat, Kissinger a răspuns: “Nu cred că Putin este un caracter precum Hitler. Vine din Dostoievski”.

Nu este foarte încântat de actualii lider, poate cu excepția lui Emmanuel Macron, al cărui „stil” îi place, chiar dacă nu a avut timp până acum să obțină mari rezultate. “Între celelalte state europene, Angela Merkel este foarte locală. Îmi place personalitatea ei și o respect, dar nu este o figură transcendentă.” “Cred că suntem într-o perioadă foarte, foarte gravă pentru lume”, a concluzionat Kissinger.

Copilă violată de fratele ei, condamnată la închisoare pentru că a avortat

O adolescentă indoneziană în vârstă de 15 ani, care a fost violată de fratele său, a fost condamnată la șase luni de închisoare pentru că a avortat, informează AFP. “Fata fusese inculpată conform legii de protecție a copiilor, pentru că a avortat”,a declarat Arif Budiman, purtător de cuvânt al tribunalului din districtul Muara Bulian, aflat pe Insula Sumatra Fratele adolescentei, în vârstă de 17 ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru agresiune sexuală asupra unei minore. Procurorul ceruse un an de închisoare pentru adolescentă și șapte ani de închisoare pentru fratele ei.

Cei doi au fost arestați în luna iunie, după descoperirea unui făt la o plantație de palmieri, în provincia Jambi.

Din septembrie 2017, adolescenta de 15 ani a fost violată de opt ori de fratele său și în momentul avortului era însărcinată în șase luni.

Avortul este interzis prin lege în Indonezia, excepție făcând doar situațiile în care viața mamei este în pericol sau unele situații după un viol. Legea prevede că întreruperea de sarcină trebuie făcută de o persoană abilitată, dacă sarcina este de cel mult șase săptămâni, și că femeia care avortează trebuie să participe apoi la ședințe de consiliere psihologică.

Unsprezece taximetriști, împușcați mortal când se întorceau de la o înmormântare

Unsprezece șoferi de taxi au fost împușcați mortal sâmbătă seara în Africa de Sud, în timp ce se întorceau de la înmormântarea unui coleg, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al poliției citat de Reuters și dpa. Taximetriștii, membri ai aceleiași asociații, se aflau într-un microbuz care se îndrepta către Johannesburg când necunoscuți au deschis focul asupra vehiculului, în jurul orei locale 8 p.m. (18.00 GMT). Pe lângă cei 11 morți, patru persoane grav rănite au fost transportate la spital, a precizat poliția, menționând că a fost lansată o anchetă. Microbuzele taxi sunt cel mai popular mijloc de transport din Africa de Sud, iar violențele sunt frecvente între grupări rivale care își dispută cele mai profitabile rute.

Accesul la Facebook și Instagram, doar pe bază de “buletin”?

Facebook începe să pună în aplicare interdicțiile de vârstă pentru cei care nu pot demonsta că ce au declarat la crearea contului este real.

Administratorii rețelei de socializarea Facebook vor solicita utilizatorului, dacă au îndoieli privind vârsta reală, minim 13 ani, să demonstreze că respectă regulile prin furnizarea copiei unui document oficial. Interdicția se aplică și pentru Instagram.

Potrivit Go4it.ro, schimbarea de atitudine vine după publicarea de către o televiziune din Statele Unite a unui reportaj documentând experiența unui jurnalist angajat ca și recenzor de conținut pentru Facebook. Acesta a arătat cum Facebook ignoră cu bună știință legile privind protecția copiilor în mediul online, tolerând cazurile în care aceștia pretind că au o vârstă mai mare decât în realitate pentru a putea deține propriul cont în rețeaua de socializare.

Obiceiul părinților care crește riscul copiilor de a sforăi

Părinții care fumează în interiorul locuințelor și își expun copiii la inhalarea pasivă a fumului de țigară pot contribui la creșterea riscului acestora de a sforăi, conform unui studiu efectuat recent, citat de Agerpres. Riscul copiilor de a sforăi crește cu 2% pentru fiecare țigară fumată zilnic în locuință, potrivit concluziilor cercetării.

Copiii ai căror tați fumează prezintă un risc cu 45% mai mare de a sforăi în comparație cu semenii lor care nu au fost expuși fumului de țigară. În cazul copiilor ai căror mame fumează, acest risc este cu 90% mai mare, precizează sursa citată. Copiii expuși fumului de țigară în perioada prenatală au un risc de aproape două ori mai mare de a dezvolta respirație greoaie în timpul somnului și zgomot caracteristic sforăitului. ''Unii părinți consideră că sforăitul copiilor este benign și poate chiar drăguț. Însă, sforăitul este de multe ori primul pas către dezvoltarea apneeii în somn și a fost asociat cu hipertensiunea, accidentul vascular cerebral și bolile cardiovasculare'', a explicat Lucy Popova, om de știință în cadrul Universității de Stat din Georgia, Statele Unite, citată de Daily Mail.

Apneea în somn este o tulburare gravă caracterizată de întreruperea temporară a respirației în timpul somnului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.