Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Referendumul scoțian, interzis de Londra

Ziarul de Vrancea
13 ian 2020 1897 vizualizări

Boris Johnson afirmă că rezultatul referendumului din 2014 este votul “unei generații”

Boris Johnson a informat-o ieri, în scris, pe Nicola Sturgeon, premierul scoțian, că refuză să-i transfere prerogativele Londrei în vederea organizării unui nou referendum de autodeterminare a Scoției. Scoția nu poate organiza un referendum pe tema independenței sale fără autorizarea Londrei, în urma consultării din 2014, în care scoțienii au decis să rămână în cadrul Regatului Unit. În contextul în care ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) - împotriva căreia scoțienii au votat în 2016, spre deosbire de majoritatea britanicilor - urmează să aibă loc la 31 ianuarie, Nicola Sturgeon i-a scris în decembrie lui Boris Johnson pentru a-i cere să lanseze negocieri în vederea unui transfer de la Londra la Edinburgh a prerogativei cu privire la organizarea unui referendum de autodeterminare. “Nu pot să accept nicio cerere referitoare la un transfer al competenței care să conducă la un nou referendum de autodeterminare”, îi răspunde premierul britanic în această scrisoare, publicată pe contul său de Twitter. Johnson afirmă că rezultatul referendumului acceptat în 2014 de către Nicola Sturgeon este votul “unei generații”. “Un nou referendum de independență ar facă să persiste stagnarea politică în care Scoția trăiește de un deceniu. Este timpul să acționăm cu toții pentru a aduna laolaltă Regatul Unit”, îndeamnă Boris Johnson în această scrisoare.

“Uniunea nu poate fi menținută fără consimțământ”

Nicola Sturgeon a recaționat imediat, transmițând că scoțienii vor obține “dreptul de a-și decide singuri soarta”. Ea a spus că răspunsul premierului Johnson era previzibil, adăugând că partidul conservator este “îngrozit” de perspectiva ca scoțienii să aibă dreptul de a-și alege singuri viitorul. În scrisoarea publică, premierul Sturgeon mai spune că guvernul său va stabili pașii procedurali de urmat până la sfârșitul lunii, când va cere din nou Parlamentului scoțian să susțină dreptul de organizare a referendumului. “Uniunea nu poate fi menținută fără consimțământ. Democrația va avea câștig de cauză. Întrebarea este cât va dura până ce conservatorii și întregul sistem de la Westminster va accepta inevitabilul”, mai spune ea.

Operațiuni în Germania împotriva “mediilor islamiste”

Mai multe operațiuni ale poliției au avut loc ieri în întreaga Germanie, împotriva “mediilor islamiste”, suspectate că au plănuit un atentat în țară, a anunțat parchetul general din Berlin. Aceste “percheziții” vizează “persoane de origine cecenă” cu legături cu “mediile islamiste”, a precizat parchetul pe contul de Twitter, anunțând că “operațiune sunt în curs”. Suspecții plănuiau un “act violent grav ce pune în pericol statul”, afirmă parchetul general. “Cu vârste cuprinse între 23 și 28 de ani”, ei sunt suspectați că eu “efectuat reperări” în vederea “organizării unui atentat cu motivații islamiste”, precizează parchetul și poliția într-un comunicat de presă. Perchezițiile, al căror scop este “să clarifice motivația” suspecților, au permis anchetatorilor să confiște “bani lichizi”, “arme albe” și “material informatic”. Cu toate acestea, niciun “pericol concret de atentat” nu este dovedit pentru moment, anunță autoritățile, care nu menționează vreo arestare.

Operațiuni au avut loc în capitala germană Berlin, dar și în landurile Brandenburg, Turingia și Renania de Nord-Westfalia. În total, “180 de (membri ai) forțelor de intervenție” au participat la operațiuni. Autoritățile germane sunt în alertă cu privire la amenințarea islamistă la adresa țării, în urma unui atentat cu un camion, într-un târg de Crăciun, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), soldat cu 12 morți, în decembrie 2016 la Berlin. Autorul acestui atentat, tunisianul Anis Amri, a reușit să fugă de la fața locului, dar a fost ucis prin împușcare de poliția italiană la Milano. De la acest atac, autoritățile germane au dejucat nouă tentative de atentat de acest tip, între care două în noiembrie 2019, potrivit unor date prezentate de Biroul Federal al Poliției Criminale.

Studiu: Situația materială bună aduce “ani buni” de viață în plus

Persoanele înstărite trăiesc mai mulți ani fără afecțiuni în comparație cu cele care au o situație materială precară, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat marți de Press Association. O echipă de cercetători a analizat date prelevate de la peste 25.000 de persoane de 50 de ani și peste această vârstă, cuprinse în Studiul britanic longitudinal privind îmbătrânirea și în Studiul american privind sănătatea și pensionarea. Oamenii de știință nu au descoperit diferențe majore între Marea Britanie și SUA în ceea ce privește speranța de viață, însă au constatat că situația materială a subiecților a avut o influență semnificativă asupra numărului de ani trăiți fără dizabilități. După 50 de ani, cei mai înstăriți bărbați din Anglia și SUA au trăit în jur de 31 de ani având o stare bună de sănătate, comparativ cu aproximativ 22-23 de ani în cazul celor din grupul de bărbați cu o situație materială mai puțin bună. În ceea ce privește femeile înstărite din SUA și Anglia, după 50 de ani acestea au trăit în jur de 33 de ani având o stare bună de sănătate, spre deosebire de 24-25 de ani în cazul celor din grupul de femei cu o situație materială mai puțin bună. Echipa de cercetători, condusă de University College London (UCL), a concluzionat: “Inegalitățile în speranța de viață sănătoasă sunt prezente în ambele țări, cu o magnitudine similară. În ambele țări, eforturile de reducere a inegalităților în ceea ce privește sănătatea ar trebui să vizeze persoanele din grupurile socioeconomice defavorizate”. “În timp ce speranța de viață este un indicator util al sănătății, calitatea vieții, pe măsură ce îmbătrânim este, de asemenea, crucială. Prin evaluarea speranței de viață sănătoasă putem obține o estimare a numărului de ani trăiți având o sănătate favorabilă sau fără handicap”, a explicat doctor Paola Zaninotto, autoare principală a raportului UCL. Studiul a fost publicat în Journal of Gerontology.

Fumul din Australia va face “un tur complet” în jurul lumii

Fumul de la incendiile din Australia este de așteptat să facă cel puțin “un tur complet” în jurul lumii și să revină deasupra țării, au avertizat oamenii de știință de la NASA. Folosind mai mulți sateliți, agenția spațială a analizat fumul și aerosolii care vin dinspre incendiile devastatoare din Australia. Agenția spațială a afirmat că fumul a circulat “pe aproape jumătate din suprafața Pământului” și a afectat calitatea aerului în mai multe țări. Australia este devastată de cele mai grave incendii de vegetație din ultimele decenii, suprafețe mari fiind afectate de focuri de la începutul sezonului, în luna iulie a anului trecut. Cel puțin 28 de oameni au murit la nivel național și doar în statul New South Wales peste 3.000 de case au fost distruse sau afectate. Autoritățile se luptă să controleze incendiile. Toate acestea au fost agravate și de căldura persistentă și de secetă.  Până la 8 ianuarie, fumul a traversat “jumătate din suprafața Pământului”, a afirmat NASA, traversând America de Sud. Fumul de la incendiile din Australia “deteriorează mult calitatea aerului” în Noua Zeelandă. Fumul a ajuns și în Noua Zeelandă, situată la mii de kilometri, iar ghețarii au căpătat o nuanță de culoarea caramelului. NASA a precizat că studiază efectele fumului la o altitudine de 17,7 kilometri pentru a vedea dacă acesta va cauza “o răcire sau încălzire a atmosferei”.

Benedict al XVI-lea cere să-i fie retras numele de pe o carte controversată despre celibatul preoților

Fostul papă german Benedict al XVI-lea a cerut să-i fie retras numele de pe o carte controversată, a anunțat marți secretarul său particular Georg Gaenswein, citat de agenția italiană de presă Ansa, relatează AFP. Cartea pare să aibă scopul să influențeze opinia Papei Francisc în spionoasa problemă a celibatului preoților. Papa emerit nu vrea să fie creditat drept coautor al cărții, care abordează problema celibatului preoților, dă asigurări secretarul particular al lui Benedict. “Pot să confirm că, în această dimineață, la indicația Papei emerit, i-am cerut cardinalului Robert Sarah”, coaotorul cărții “Despre profunzimea inimilor noastre” “să contacteze editorii cărții și să-i roage să retragă numele lui Benedict al XVI-lea”, a declarat monseniorul Gaenswein.

O echipă de cercetători a creat „roboți vii” pornind de la celule de broaște

O echipă de cercetători de la universitățile americane din Vermont și Tufts a creat „roboți vii” milimetrici, pornind de la celule de broaște, iar aceștia vor putea fi folosiți pentru furnizarea medicamentelor, curățarea de reziduuri toxice și adunarea microplasticelor din oceane. Cercetătorii din Vermont au realizat „noile creaturi” cu ajutorul unui supercomputer, iar cei din Tufts s-au ocupat de asamblarea și testarea lor. Este pentru prima dată când sunt create de la zero astfel de elemente biologice, potrivit echipei care i-au botezat pe roboți „xenobots” și a publicat rezultatele în revista PNAS. Aceștia sunt complet biodegradabili: după ce își ating obiectivul, în decurs de șapte zile ajung să fie doar celule epiteliale moarte. „Este 100% ADN de broască, dar nu sunt broaște”, a subliniat Michael Levin, directorul Centrului de Biologie Regenerativă de la Tufts, unul dintre semnatarii articolului publicat luni. Joshua Bongard, expert în robotică la Universitatea din Vermont, a precizat că „nu sunt nici roboți tradiționali, nici o specie animală cunoscută, ci o nou clasă, un organism viu care poate fi programat”.„Ne putem imagina multe funcții pe care acești roboți vii le pot îndeplini și pe care alte mașinării nu le pot face”, a mai spus Michael Levin. Între acestea, el a enumerat căutarea de compuși organici contaminanți, colectarea de microplastice din oceane și plasarea de medicamente în artere umane. În plus, xenoboții au capacitatea de a se deplasa singuri.

The New York Times a depășit pragul de 5 milioane de abonați

The New York Times a depășit pragul de 5 milioane de abonați, în special grație numărului crescut de abonamente online, a anunțat ieri cotidianul american. În cursul anului 2019, grupul media a câștigat, net, peste un milion de abonați numai online, un record pentru The New York Times care a lansat oferta sa digitală cu plată în 2011. Ziarul numără de acum 3,4 milioane de abonați doar pentru conținutul online, aproape 900.000 de abonați pentru edițiile în print, plus vânzările provenind din produsele specializate, platformele de gătit (NYT Cooking) și cuvinte încrucișate (NYT Crossword). Obiectivul trustului este de a atinge 10 milioane de abonați în 2025, dintre care două milioane în străinătate. The New York Times a anunțat marți că a atins, cu un an înainte de plan, obiectivul de 800 de milioane de dolari cifră de afaceri venituri din online, ceea ce corespunde cu o dublare a acestora în patru ani (2015).  

Cleric: Expulzarea ambasadorului britanic ca să nu fie “făcut bucăți”

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi “cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia”, având în vedere că, în caz contrar, susținători loiali ai generalului ucis l-ar putea “tăia în bucăți”. Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, care conduce rugăciunile de vineri din Mashhad (est), oraș sfânt al șiiților, s-a referit la generalul Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă american pe 3 ianuarie, în apropierea aeroportului din Bagdad. Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost reținut sâmbătă pentru scurt timp, fiind acuzat de participare la un protest ilegal. Macaire a dat asigurări că a participat la o adunare de veghe în memoria victimelor prăbușirii unui avion civil ucrainean, doborât “din eroare” de forțele armate iraniene. Luni, Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a exprima “obiecții vehemente” după scurta arestare a ambasadorului său la Teheran, apreciind că “este vorba despre o încălcare inacceptabilă a Convenției de la Viena”. Duminică, manifestanți au dat foc unui drapel britanic și altuia israelian în fața Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând “Moarte Marii Britanii”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.