Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Realitatea dură a Brexitului lovește abia acum Marea Britanie

Ziarul de Vrancea
12 sep 2021 1136 vizualizări

De la un capăt la altul al lanțului de aprovizionare, producătorii britanici de alimente au suportat o vară plină de probleme. „Depozitele frigorifice nu aveau suficient spațiu pentru a ne păstra culturile, așa că a trebuit să aruncăm o săptămână de producție”, explică Iain Brown, vicepreședintele East Scotland Growers (ESG). „Și nu am avut suficienți muncitori pentru a recolta legumele, ceea ce înseamnă că se vor risipi”, potrivit unei analize CNN.

În timp ce lipsa de alimente a fost frecventă în multe țări de-a lungul pandemiei, Brown crede că o problemă unică în Marea Britanie face viața extrem de dureroasă: Brexit-ul. Potrivit lui Brown, cele două direcții esențiale ale producției - mai întâi, scoaterea alimentelor proaspete din pământ și apoi distribuirea acestora pe rafturile supermarketurilor - sunt ambele lovite din cauza lipsei de lucrători.

În primul rând, lipsa șoferilor de camioane, care duc articole proaspete precum conopidele către și de la instalațiile de îngheț, a însemnat că, într-un stadiu, cooperativa ESG a trebuit să arunce o săptămână de producție, la un cost estimat la 1 milion de lire sterline (1,4 milioane de dolari) .

În al doilea rând, Brown spune că mulți dintre muncitorii sezonieri, care ar veni din țări precum România și Bulgaria pentru câteva luni să recolteze legume, sunt puțini acum. „Unii nu au venit pentru că reglementările Covid o îngreunează prea mult; unii au venit, au câștigat mulți bani și au plecat acasă mai devreme decât era planificat”. Acest lucru, spune Brown, a însemnat că aproximativ 10-15% din recolta sa a fost risipită, costând în jur de 200.000 de lire sterline (277.000 de dolari).

Se pare că aceste consecințe ale Brexitului se simt în sfârșit în sus și în jos în Marea Britanie. Și departe de creșterea economică promisă în aceste sectoare de membrii guvernului prim-ministrului Boris Johnson, penuria de lucrători europeni în aceste zone vitale înseamnă pierderi financiare pentru întreprinderi și rafturi goale.

Lipsa șoferilor de camion. Britanicii nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă ale migranților

Lipsa șoferilor de camioane este probabil cea mai stringentă problemă. Potrivit unui purtător de cuvânt al Logistics UK, deficitul actual de șoferi se estimează a fi cuprins între 90.000 și 120.000. În timp ce Brexitul nu este în întregime de vină, faptul că Marea Britanie nu mai are acces ușor la șoferii europeni a creat bătăi de cap pentru industrie.

Acești oameni nu pot fi pur și simplu înlocuiți de muncitori britanici. Pe lângă faptul că poate dura până la nouă luni pentru a se califica ca șofer și poate costa până la 5.000 de lire sterline (6.940 dolari), potrivit Logistics UK, britanicii nu se îngrămădesc pentru a prelua aceste locuri de muncă. „Avem o forță de muncă îmbătrânită în Marea Britanie, iar imaginea condițiilor de muncă pentru șoferii de camioane - locuri de parcare nesigure sau locuri de odihnă - a făcut-o neatractivă pentru mulți tineri”, a declarat un purtător de cuvânt al Logistics UK pentru CNN Business.

Acest lucru creează o alegere dificilă pentru companii: La ce bunuri acorzi prioritate? Dacă aveți un singur camion care părăsește depozitul în acea zi, probabil că veți acorda prioritate produselor perisabile față de lucruri precum apa îmbuteliată. Pe termen lung, aceasta înseamnă mai puține alegeri ale consumatorilor și posibilitatea de panică a consumatorilor, așa cum s-a văzut în 2020, când Marea Britanie a suferit cu aprovizionarea cu hârtie igienică.

Lipsă de alimente în supermaketuri fără precedent

Pentru o idee despre cât de gravă este o problemă, șefii celor mai mari supermarketuri din Marea Britanie au descris lipsa de alimente ca fiind fără precedent - unul a declarat pentru ziarul The Times că sunt „la un nivel mai rău decât în ​​orice moment pe care l-am văzut” - și au avertizat că rafturile ar putea fi goale de Crăciun din cauza lipsei de șoferi. Aceste lipsuri ar trebui să fie un cadou pentru adversarii politici ai lui Johnson, care pot spune că afirmațiile sale de a avea un acord Brexit în 2019 - promisiunea pentru care a câștigat alegerile generale - erau false. Guvernul, spun criticii, nu a reușit să se pregătească în mod adecvat pentru consecințele inevitabile ale Brexitului și să-și atenueze impactul inițial.

Economia Marii Britanii rămâne cu 2,1% mai mică decât înainte de pandemie

Creșterea PIB-ului britanic s-a oprit aproape în iulie, potrivit Office for National Statistics, în parte din cauza problemelor lanțului de aprovizionare și a penuriei de lucrători. Economia Marii Britanii rămâne cu 2,1% mai mică decât înainte de pandemie, iar unii economiști cred că diferența nu va fi compensată până în al doilea trimestru al anului viitor. „De-a lungul întregului proces Brexit, guvernul și-a întețit eforturile pentru a face afaceri și a pregăti oamenii pentru inevitabila revoltă subminată de nevoia sa de a prezenta Brexitul ca ceva care ar fi pozitiv pentru Marea Britanie și economie”, spune Sam Lowe, cercetător principal la Centrul pentru Reforma Europeană. „Acest lucru a condus la reclame radio confuze care nici măcar nu menționau cuvântul Brexit.”, spune el. Mai rău, guvernul Johnson se află acum în poziția ciudată de a refuza să pună în aplicare o parte cheie a acordului pe care odinioară l-a considerat un mare succes.

Marea Britanie trebuia să aplice pe deplin un mecanism numit Protocolul Irlandei de Nord la sfârșitul acestui an. Protocolul a fost convenit între Regatul Unit și UE pentru a reflecta statutul special al Irlandei de Nord: în afara UE, împreună cu restul Regatului Unit, dar împărtășind o frontieră terestră fictivă cu Republica Irlanda, un stat membru al UE.

Orașul australian din care anti-vacciniștii vor să-i alunge pe cei care se vaccinează

De la începutul anului, unele magazine au interzis accesul celor vaccinați

Conspiraționiștii din orașul australian Mullumbimby, capitala neoficială a anti-vacciniștilor australieni, s-au organizat într-o mișcare politică denumită „Mișcarea Oamenilor Liberi” și vor să candideze în alegeri pentru a-și impune politicile: scoaterea din oraș a celor care se vaccinează, scrie nzherald.co.nz. Anterior, o serie de magazine, săli de yoga sau frizerii au pus anunțuri la intrare prin care interzic accesul celor vaccinați, scrie Hotnews.ro.

„Oamenii Liberi” consideră că virusul a fost creat în mod deliberat și că tehnologia 5G transmite coronavirusul. Ratele de vaccinare a copiilor în orașul situat în regiunea New South Wales sunt printre cele mai scăzute din Australia. Anterior, acolo au existat proteste masive contra instalării antenelor 5G. Mișcarea Oamenilor Liberi susține că „drepturile și libertățile omului” erau demult încălcate, dar Covid a „scos răul la lumina zilei”. Ei spun că, deși nu sunt vaccinați, au dreptul la muncă, călătorii, vizite la prieteni sau familie, precum și dreptul de a respinge vaccinarea.

Magazinele Australia Post din unele orașe din regiune sunt înțesate de agenți de securitate după ce un număr alarmant de clienți au declarat că nu vor să respecte protocoalele anti- Covid-19. Cel puțin o treime dintre clienți refuză să poarte măști, să folosească igienizante pentru mâini sau să își dea datele personale, în ciuda faptului că regiunea a fost inclusă în lista orașelor carantinate.

La începutul acestui an, unele firme din zonă au interzis temporar accesul persoanelor vaccinate. Un coafor, un studio de yoga și o companie de terapie prin masaj au pus anunțuri prin care interzicea accesul celor vaccinați: „Dacă v-ați vaccinat împotriva Covid-19, vă rugăm să participați online, să vă reprogramați sau să exersați acasă timp de cel puțin două săptămâni”, scria pe unul dintre anunțuri.

Coreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat cu succes tiruri de testare a unei noi „rachete de croazieră cu rază lungă” de acțiune, în acest weekend, provocând îngrijorări Statelor Unite cu privire la „amenințări” pe care aceste tiruri le reprezintă pentru vecinii acestui regim izolat, relatează AFP. „Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear și amenințările pe care acest lucru le reprezintă pentru vecinii săi și comunitatea internaționlă”, a reacționat într-un comunicat Pentagonul. Tirurile au avut loc sâmbătă și duminică, potrivit agenției oficiale de presă nord-coreene KCNA. Precedente tiruri nord-coreene, în martie, la Marea Japoniei, au fost interpretate ca un o sfidare a administrației președintelui american Joe Biden.

Rachetele, cu care KCNA a publicat imagini, au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri și și-au atins ținta - nespecificată de agenție, care evocă „arme strategice de mare importanță”. „Eficiența acestui sistem de armament i-a confirmat excelența”, scrie KCNA, care sărbătorește „o armă de disuasiune” menită „să contracareze manevre militare ale forțelor ostile”. Aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune - în cazul în care se confirmă faptul că Nordul le deține - reprezintă un progres tehnologic al Coreei de Nord, potrivit unor analiști. Armata sud-coreeană, care este de obicei prima sursă de informații despre tiruri nord-coreene, nu a confirmat acest tir inițial.

„Militarii noștri efecturază o analiză detaliată, în cooperare cu serviciile de informații sud-coreene și americane”, a reacționat pur și simplu armata sud-coreeană. Japonia consideră că o rachetă cu această rază de acțiune „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității Japoniei și a regiunii”. „Japonia este foarte îngrijorată”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului nipon, Katsunobu Kato.

Amenințare considerabilă

Așa cum este descrisă, această rachetă „reprezintă o amenințare considerabilă”, își exprimă îngrijorarea un specialist în Coreea de Nord de la Ewha Womans University, intervievat de AFP, Park Won-gon. „Dacă Nordul și-a miniaturizalizat suficient rachetele nucleare, ele pot fi încărcate, de asemenea, pe rachete de croazieră”, speculează el, exprimându-și temerea față de noi teste „extrem de probabile”. Reluarea tirurilor de testare este un răspuns dat exercițiilor comune ale armatelor sud-coreeană și americană, luna trecută, apreciază Park. Această manevră a Phenianului are loc la doar câteva zile după ce Coreea de Sud a anunțat că un tir de testare a unei rachete de tip mare-sol balistică strategică (MSBS) de proprie fabricație. Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute for International Studies își exprimă îngrijorarea față de un nou tip de rachetă, capabilă să atingă ținte în Coreea de Sud și Japonia. „Acesta este un nou sistem, făcut pentru a rămâne sub radarele apărării anctirachetă”, își exprimă el îngrijorarea.

Paradă cu tractoare

Coreea de Nord a dat, cu toate acestea, semne de bună-voință, săptămâna trecută, la o paradă cu tractoare și vehicule de pompieri în loc de obișnuitele tancuri de asalt și rachete, la cea de a treia defilare în mai puțin de un an, cu ocazia marcării înființării Republicii Democratice Populare Coreea, numele oficial al nordului peninsulei coreene.

Phenianul a folosit, în mai multe rânduri, în trecut, la anumite aniversări, defilări militare pentru a trimite mesaje în străinătate și propriei populații. O serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU interdic Coreei de Nord să-și continue programele de înarmare nucleară și de rachete balistice. Însă, în pofida faptului că este vizată de mutiple sancțiuni internaționale, această țară și-a dezvoltat rapid, în ultimii ani, capacitățile militare, în timpul lui Kim Jong Un. Coreea de Nord a procedat la mai multe teste nucleare și a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă Statele Unite.

Negocieri în dosarul nuclear cu Statele Unite sunt suspendate în urma eșecului summitului de la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019, al lui Kim Jong Un cu Donald Trump. Reprezentantul actualului președinte american Joe Biden pentru Coreea de Nord și-a exprimat în mai multe rânduri voința de a se întâlni cu omologii săi nord-coreeni „oriunde, oricând”. Administrația Biden a promis o „abordare practică, calibrată” și eforturi diplomatice prin care să determine Phenianul să-și abandoneze programul de înarmare, un lucru de care Coreea de Nord nu s-a arătat niciodată pregătită.

La sfârșitul lui august, Agenția Internațonală a Energiei Atomice (AIEA) a anunțat „semne” care indică faptul că Nordul pare să-și fi repornit reactorul care produce plutoniu, în complexul nuclear Yongbyon. AIEA consideră că aceste semne ale funcționării reactorului sunt „profund tulburătoare”.

Un cutremur de magnitudinea 5,2 zguduie Iranul

Un cutremur de magnitudinea 5,2 a zguduit luni provincia Razavi Khorasan, în nord-estul Iranului, a anunțat centrul seismologic iranian, relatează AFP. Seismul a avut loc la ora locală 8.32 (7.02, ora României), la o adâncime de șase kilometri, în apropiere de orașul Ghouchan, a precizat agenția seismologică iraniană. El a afectat mai multe zone în provincie, dar mai ales capitala acesteia, Mashhad, al doilea cel mai important oraș din Iran. Semiluna Roșie nu a anunțat, însă, imediat, nici victime și nici pagube. „Echipe de salvare din orașele Mashhad, Kalat, Chenaran și Neyshabur sunt în stare de alertă”, a anunțat Semiluna Roșie. Institutul geofizic american USGS a măsurat o magnitudine de 5,1, la o adâncime de doar doi kilometri. Iranul este situat la confluența mai multor plăci tectonice și este traversat de mai multe falii, ceea ce face din el o țară cu o activitate seismică puternică.

Cântăreața Britney Spears s-a logodit cu modelul Sam Asghari

Cântăreața Britney Spears s-a logodit cu modelul Sam Asghari, cu care are o relație din 2016. După mai puțin de o săptămână de când James Spears a cerut unui judecător să pună capăt tutelei care i-a fost impusă fiicei lui în urmă cu 13 ani, Britney Spears și-a anunțat logodna printr-un mesaj publicat duminică seară pe Instagram. „Nu pot să cred!!!”, a scris ea, alături de o scurtă înregistrare video în care arată inelul. „Îți place?”, a întrebat-o Asghari, iar cântăreața a răspuns „Da!”. Sam Asghari, model de origine iraniană, a partajat de asemenea înregistrarea pe Instagram. Spears, în vârstă de 39 de ani, și Asghari, în vârstă de 27 de ani, s-au cunoscut la filmările pentru videoclipul „Slumber Party”. Managerul lui a confirmat logodna și că Roman Malayev este designerul inelului, scrie Variety.

British American Tobacco a negociat mită pentru Robert Mugabe, fost lider al Zimbabwe

O anchetă a BBC Panorama a găsit dovezi care sugerează că British American Tobacco, una dintre cele mai mari companii britanice, a mituit partidului lui Robert Mugabe, lider al Zimbabwe timp de 37 de ani

Documentele arată că BAT a fost implicată în negocieri pentru a plăti între 300.000 și 500.000 de dolari partidului Zanu-PF în 2013 și că BAT dădea mită în Africa de Sud și că folosea supraveghere ilegală pentru a-și prejudicia rivalii. British American Tobacco susține că este devotată celor mai înalte standarde de comportament corporate.

Președinția de 37 de ani a lui Mugabe a fost asigurată prin alegeri compromise de acuzații de fraudă și de violențe. El a fost înlăturat de la putere în 2017 și a murit în 2019. Partidul aflat la conducere, Zanu PF, este acum sub o nouă conducere. Într-o anchetă comună cu Biroul de Jurnalism de INvestigație și Universitatea din Bath, Panorama a obținut mii de documente care arată cum BAT a finanțat o rețea de aproximativ 200 de informatori secreți în sudul Africii. Mare parte din această activitate a fost externalizată unei companii private sud-africane de securitate, Forensic Security Services (FSS).

FSS era oficial însărcinată să combată comerțul țigaretelor pe piața neagră, însă foști angajați au declarat pentru BBC că au încălcat legea pentru a sabota rivalii BAT.

Documente interne arată, într-un caz, că echipa FSS era instruită să închidă trei fabrici de țigări administrate de competitori ai BAT în Zimbabwe. FSS a plătit o firmă locală să supravegheze o fabrică Savanna Tobacco în 2012, însă a fost prinsă. Trei dintre directori au fost puși sub acuzare în legătură cu supravegherea legală. Arestarea lor l-a făcut pe președintele de atunci, Robert MUgabe, să țină un discurs în care a condamnat acțiunile bărbaților și posibila implicare a BAT. Panorama a descoperit că, în spate, antreprenori care lucrau pentru BAT discutau cu oficiali din Zimbabwe. Bărbatul care a fost trimis să negocieze un acord, care dorește să rămână anonim, a declarat pentru Panorama că a mituit mai mulți oficiali din Guvern pentru a aranja o întâlnire ca să discute cazul bărbaților. „A trebuit să clarific faptul că vor primi un plic gros cu bancnote”, a spus el.

British American Tobacco este una dintre cele mai importante companii de produse din tutun din lume și între zece cele mai mari companii britanice. Ea deține branduri precum Lucky Strike, Camel și Pall Mall. Anul trecut, a vândut aproximativ 650 de miliarde de țigarete. Documentele consultate de BBC confirmă că bărbatul a primit echivalentul a 12.000 de dolari americani în moneda locală și sugerează că banii pentru mite au fost furnizați de BAT. Un memorandum intern subliniază acordul propus. Oficialul din Zimbabwe a spus că, având în vedere apropiere alegerilor prezidențiale, ar ajuta o donație către partidul lui Mugabe. Referatul arată: „Cu această donație, ar putea să se ducă din nou la președinte” pentru a încerca să rezolve problema. „Donația către Zanu PF ar trebui să fie în jur de 300.000 - 500.000 de dolari americani”. Documentele nu arată dacă mita a fost dată în final, dar Panorama a vorbit cu trei surse care au confirmat că BAT cunoștea termenii înțelegerii oferite. La trei zile după aceasta, toți cei trei directori au fost eliberați. BAT a refuzat să răspundă întrebărilor Panorama despre plățile din Zimbabwe, dar nu a negat plata unei mite lui Robert Mugabe. Este împotriva legii ca o companie britanică să plătească mite, indiferent de locul în care are loc plata.

FSS a lucrat pentru BAT în sudul Africii între anii 2000 și 2006. Dovezile sugerează cu tărie că au mituit oficiali vamali și ofițeri de poliție și că BAT a obținut acces la informații din rețeaua de supraveghere a poliției, folosită pentru a-și spiona rivalii. FSS a interceptat telefoanele competitorilor BAT, a plasat dispozitive de urmărire pe vehiculele lor de livrare și a mituit angajați pentru a oferi informații. Documentele mai arată că persoane din conducerea BAT de la Londra au recrutat și plătit unii dintre informatori care lucrau în fabricile competitorilor. Angajații BAT alimentau carduri în Londra și informatorii puteau retrage bani, anonim, în Africa de Sud. Acesta este un sistem de plată uneori folosit de grupările de crimă organizată pentru a evita să fie descoperite.

Avocații BAT au spus că acuzațiile nu sunt noi și că nu este ilegal să plătească surse pentru a aduna informații legat de comportamentul infracțional. Ei au spus că BAT respinge acuzația că a făcut demersuri cu scopul de a influența activitățile legale ale competitorilor legitimi sau pentru avantaj comercial. „Respingem categoric caracterizarea greșită a comportamentului nostru... Eforturile noastre în combaterea comerțului ilicit au avut ca obiectiv sprijinirea instituțiilor de drept în lupta împotriva comerțului ilegal de produse din tutun. Să acționăm responsabil și cu integritate se află la baza culturii noastre”.

Nu este prima dată când compania este acuzată de mită. În 2015, Panorama a descoperit că BAT a plătit în mod secret politicieni și funcționari publici din țări din estul Africii pentru a submina măsurile anti-fumat. Dezvăluirile au determinat la o anchetă de cinci ani derulată de Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie. Anul acesta, a fost concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru punerea sub acuzare. BAT a spus că a cooperat cu ancheta SFO, care cuprindea acuzații cu privire la Africa de Sud și care s-a încheiat fără o acțiune. n


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.