Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Răzbunare în 13 scenarii. Comemorare zeci de morți

Ziarul de Vrancea
5 ian 2020 2839 vizualizări

Și cel mai slab scenariu ar fi un “coșmar istoric pentru americani”, susține un lider militar de la Teheran n între timp, cel puțin 50 de oameni au murit într-o busculadă iscată la funerariile generalului Soleimani n

Iranul examinează 13 scenarii în vederea răzbunării asasinării generalului Qassem Soleimani de către forțele americane, a declarat ieri Ali Shamkhani, secretarul general al Consiliului Suprem al Securității Naționale iraniene. “Americanii trebuie să știe că, pentru moment, 13 scenarii de răzbunare au fost dezbătute în cadrul Consiliului, iar în pofida faptului că un consens se formează în jurul scenariului celui mai slab, punerea acestuia în aplicare ar putea fi un coșmar istoric pentru toți americanii”, avertizează Ali Shamkhani.

Rămășițele generalului Soleimani au fost aduse ieri în orașul său natal, Kerman, în sud-estul Iranului, unde comandantul Forței Al-Qods a fost înhumat. O busculadă sângeroasă a avut loc în timpul acestei adunări în masă. Cel puțin 50 de oameni și-au pierdut viața și peste 320 au fost răniți în această busculadă. Într-o intervenție la televiziunea de stat, directorul Organizației pentru Situații de Urgență, Pir Hosein Kolivand, a declarat că tragedia s-a produs din cauza afluenței masive de cetățeni la funeraliile din Kerman. “Din nefericire, mai multe persoane și-au pierdut viața”, a afirmat el.

Militarii români din Irak, relocați temporar

Misiunile de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak au fost întrerupte, a anunțat MApN, ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor. „Astfel, pentru asigurarea siguranței personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocați temporar într-o altă bază a coaliției”, anunță ministerul.

Situația din Irak privește și România, care are „foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu” și în Irak, a declarat ieri președintele Klaus Iohannis. El a făcut apel la „o abordare calmă, diplomatică, o descaladare” și „revenirea la un calm în această zonă”.

Pentagonul îl contrazice pe Trump

Secretarul american al Apărării Mark Esper l-a contrazis pe comandantul suprem Donald Trump, care a provocat un val de indignare în lume după ce a amenințat cu bombardarea unor situri iraniene, în cazul în care Iranul ar ataca interese americane, în urma asasinării generalului iranian Qassim Suleimani într-un atac aerian american la Bagdad, relatează The New York Times (NYT). Bombardarea unor situri cultutale fără valoare militară ar constitui o crimă de război, a recunoscut Esper, contrazicându-l pe Trump, care a insistat că asemenea situri ar fi ținte legitime. Declarațiile locatarului Casei Albe au provocat indignare atât în Statele Unite, cât și în străinătate. “Vom respecta legile războiului”, a răspuns Esper într-o conferință de presă luni, la Pentagon, când a fost întrebat dacă vor fi atacate situri culturale așa cum a îndemnat Trump în weekend.

Această controversă a fost creată de Trump, în urma lansării acestor amenințări impulsive și refuzului de a retracta în urma criticilor. El a anunțat sâmbătă că Statele Unite au identificat 52 de ținte în Iran, în cazul în care Teheranul se hotărăște să răzbune asasinarea lui Suleimani. Niciuna dintre aceste 52 de ținte nu este sit cultural, a precizat un oficial din cadrul administrației, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, scrie NYT.

Declarațiile lui Trump au fost condamnate de Iran și adversari americani ai președintelui, care apreciază că ele arată că Trump este un agresor care nu vizează Guvernul iranian, ci și poporul iranian, istoria și identitatea națională iraniene.

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat să nu vizeze vestigii antice.

Comandanții militari americani s-au trezit astfel în poziția delicată de a da asigurări că respectă regulile războiului, fără să-l supere pe comandantul suprem, iar unii susținători ai lui Trump le-au catalogat drept o distragere, în contextul în care șeful statului ar trebui să concentreze atenția asupra faptelor Iranului și nu asupra propriilor gafe. “Noi nu suntem în război cu cultura poporului iranian”, a declarat luni influentul senator republican din South Carolina Lindsey Graham, un susținător neclintit al lui Trump. “Suntem în conflict cu teologia, ayatollahul și felul în care acționează”.

Un avocat militar pensionar, Graham a precizat că i-a transmis acest mesaj la telefon lui Trump. “Cred că atunci când președintele spune «vă vom lovi dur» este mesajul corect”, a declarat el. “Situri culturale nu înseamnă să lovești dur, ci să creezi și mai multe probleme. Noi încercăm să fim solidari cu poporul iranian”, a adăugat el.

Amenințările lui Trump nu ar face decât să încurajeze alți despoți din lume să atace vestigii antice, apreciază senatorul democrat Rhode Island Jack Reed, membru al Comisiei Apărării.

În Iran, 22 de situri culturale fac parte din Patromoniul Mondial UNESCO, inclusiv Persepolis, capitala fostului Imperiu Persan, cucerită de Alexandru cel Mare.

Statele Unite au semnat Acordul internațional din 1954 privind protejarea proprietății culturale în conflicte armate și au denunțat țări și grupări care au distrus vestigii antice, inclusiv distrugerea de către Statul Islamic (SI) a unor situri la Mosul, în Irak, sau Palmira, în Siria sau demolarea de către talibani a Ansamblului de la Bamian, în afganistan, în 2001.

Experți au avertizat, de asemenea, că amenințările lui Trump ar încălca dreptul internațional dacă ar fi puse în aplicare, inclusiv Convenția de la Geneva.

UNESCO - din care Statele Unite s-au retras la sfârșitul lui 2018 - a subliniat luni că Washingtonul este semnatarul a două convenții, din 1954 și 1972, prin care se angajează să nu distrugă patrimoniul cultural și natural al celorlalte state semantare.

Numeroși iranieni i-au răspuns lui Trump postând pe Internet imagini cu situri culturale iraniene și hashtagul #IranianCulturalSites.

China și Rusia împiedică o rezoluție la ONU

Statele Unite acuză Rusia și China de faptul că se opun adoptării unei declarații a Consiliului de Securitate al ONU care subliniază inviolabilitatea sediilor diplomatice și consulare, în urma atacului vizând Ambasada Statelor Unite la Bagdad la 31 decembrie. Declarațiile Consiliului se adoptă cu unanimitate. Delegația americană a la ONU a anunțat luni că 27 de țări au denunțat atacul vizând ambasada americană, “ceea ce rupe brutal tăcerea Consiliului de Securitate al ONU, din cauză că doi membri permanenți - Rusia și China - nu permit adoptarea unei declarații”. Negând aceste acuzații, reprezentanții permanenți rus și chinez au subliniat că ei condamnă în principiu orice atac vizând sedii diplomatice. Donald Trump a acuzat Iranul de faptul că a “orchestrat” atacul de la ambasadă.

Moscova și Beijingul cer ca orice declarație a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacul vizând Ambasada Statelor Unite la Bagdad să evoce și faptele care au urmat. “Am asistat la alte evenimente, mai ales la inițiativa unilaterală a Statelor Unite”, a declarat presei ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun. “În cazul în care Consiliul trebuie să facă ceva, este necesară o acoperire totală”. “Comunicatul de presă era aproape gata. El a fost acceptat, cel puțin de către noi și Statele Unite. Însă, la 3 ianuarie, a avut loc acest atac aerian la aeroportul de la Bagdad. Este imposibil să-l ignorăm și să nu ținem cont de el în contextul general”, a apreciat, la rândul său, omologul său rus Vasili Nebenzia.

NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Terra

Satelitul TESS, aparținând NASA, a descoperit în premieră o planetă telurică de dimensiuni apropiate Pământului, aflată la distanța optimă față de steaua sa pentru ca apa să poată rămâne în stare lichidă la suprafață, conform unui anunț făcut luni de echipa TESS. Noua exoplanetă, denumită TOI 700 d, se află la aproximativ 101,5 ani lumină de Soare, fiind o candidată excelentă pentru continuarea observațiilor cu ajutorul altor instrumente. „TESS a fost conceput și lansat special pentru a descoperi planete de dimensiunea Pământului pe orbitele unor stele apropiate”, conform lui Paul Hertz, directorul Departamentului de Astrofizică al NASA de la Washington. „Planetele aflate pe orbitele stelelor din apropiere sunt mai ușor de observat cu telescoapele spațiale și cele terestre. Descoperirea lui TOI 700 d este foarte importantă pentru misiunea TESS”, a adăugat el.

Satelitul TESS, lansat în aprilie 2018, caută planete folosind „metoda tranzitului” – identifică variații în luminozitatea stelelor provocate de trecerea planetelor prin fața lor, din perspectiva instrumentelor satelitului. Aceeași strategie a fost utilizată cu succes și de telescopul spațial Kepler, care a descoperit aproximativ 70% dintre cele aproximativ 4.000 de exoplanete cunoscute.

TESS a identificat trei obiecte pe orbita stelei TOI 700 (acronimul de la „Tess Object of Interest”). TOI 700 este o stea pitică roșie de aproximativ 40% din masa Soarelui și respectiv cu 50% mai puțin fierbinte decât Soarele. Cea mai apropiată planetă de această stea este TOI 700 b – o planetă telurică, de dimensiuni apropiate Pământului, ce își încheie mișcarea de revoluție în doar 10 zile. Cea de-a doua planetă din acest sistem, TOI 700 c, este de 2,6 ori mai mare decât Pământul și este o planetă gazoasă, un fel de „mini-Neptun” ce încheie o orbită completă în 16 zile.

TOI 700 d, cea de-a treia planetă descoperită în jurul stelei TOI 700, este cea care a atras imediat atenția astronomilor. Această planetă este cu doar 20% mai mare decât Terra și încheie o orbită în 37 de zile. Planeta primește aproximativ 86% din energia pe care Pământul o preia de la Soare și se află în „zona de aur”, fiind suficient de aproape de steaua sa pentru ca eventuala apă de la suprafață să nu înghețe și respectiv suficient de departe pentru a nu se evapora complet – condiție considerată primordială pentru eventuala apariție și evoluție a vieții.

Thailandezii sfătuiți de guvern să facă duș mai rar

Premierul thailandez Prayuth Chan-ocha a cerut ieri populației să oprească apa la robinete și să facă duș mai rar pentru a face față secetei care afectează nordul și centrul Thailandei, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, autoritățile din Bangkok au anunțat că apa de la robinet din capitală devine salină, pe măsură ce apa mării pătrunde în bazinul râului Chao Phraya, principala sursă de apă pentru centrul Thailandei. Guvernul thailandez a convenit marți să aloce 100 de milioane de dolari pentru foraje și conducte pentru a extrage apă din subteran și a face astfel față secetei, care se așteaptă să se agraveze în următoarele câteva luni, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Sezonul secetos a început în noiembrie în Thailanda și durează de obicei până în aprilie, deși autoritățile estimează că anul acesta ar putea dura până în iunie. Autoritățile au declarat secetă în 14 provincii în regiunile agricole din centrul, nordul și nord-estul țării.

“Vă rugăm să ajutați toți la economisirea apei. Opriți toate robinetele. Folosiți mai puțină apă”, a declarat Prayuth. “Reduceți timpul alocat spălatului pe dinți și dușului la un minut”, a mai spus el.

Cu un nivel scăzut al bazinelor, guvernul a cerut de asemenea agricultorilor din unele provincii din apropierea râului Chao Phraya să nu cultive orez în extra sezon.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.