Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: “Război” în UE pe tema impozitării multinaționalelor din IT

Ziarul de Vrancea
22 nov 2017 1424 vizualizări

Unele state europene se opun planurilor UE de creștere a impozitelor pentru companiile multinaționale din industria tehnologiei, potrivit unui proiect obținut de Reuters, care ar putea provoca nemulțumire publică după dezvăluirile din ultima perioadă legate de schemele de evitare a plății impozitelor.

Miniștrii de Finanțe ai statelor UE ar urma să încheie un acord preliminar referitor la impozitarea companiilor de tehnologie, la o întâlnire programată pe 6 decembrie, la presiunea unor state mari. Companii mari precum Amazon, Google, Apple și Facebook sunt acuzate de reducerea impozitelor datorate prin redirecționarea profiturilor obținute în spațiul comunitar în țări cu nivel scăzut de impozitare, cum sunt Luxemburg și Irlanda.

Franța a cerut public ”o egalizare a impozitelor” aplicate companiilor digitale, pentru a le aduce la nivelul impozitelor pe profit plătite de companiile din alte sectoare economice. Comisia Europeană și președinția estoniană a UE au susținut la rândul lor o reformă fiscală majoră. Reprezentanții UE au început însă să tempereze amploarea reformei, potrivit documentelor văzute de Reuters. În versiunea din 6 noiembrie a proiectului de concluzii a reuniunii miniștrilor de Finanțe se arăta că ”ar putea fi luată în considerare” o egalizare a impozitului, ca măsură temporară, înainte de o reformă fiscală amplă. În document se mai arăta că UE nu trebuie să excludă adoptarea unor măsuri fiscale unilaterale, dacă nu se va ajunge la un acord la nivel global. Versiunea din 20 noiembrie a proiectului subliniază în schimb ”preferința UE pentru o soluție globală”.

Statele mici țin cu companiile mari

Acordurile globale pentru reforme fiscale sunt considerate ca foarte greu de realizat, iar criticii susțin că legarea reformelor din UE de astfel de acorduri le-ar amâna pe termen nedefinit. State mai mici din UE, cum sunt Luxemburg și Irlanda, au afirmat că o inițiativă unilaterală a UE în domeniul reformei fiscale pentru companiile mari ar fi dăunătoare pentru economiile lor și ar favoriza alte state. Noul proiect are un ton mai ponderat și față de egalizarea taxelor. O notă a președinției estonieneinclusă în text afirmă că ”punctele de vedere ale delegaților rămân divizate în special în ceea ce privește egalizarea impozitelor”, unele țări cerând ca măsura să fie amânată.

Dezvăluirile referitoare la schemele de evitare a plății impozitelor de către companiile multinaționale, cum sunt LuxLeaks, Panama Papers și, mai recent, Paradise Papers, au sporit presiunile publice pentru adoptarea unor sisteme mai corecte de impozitare a companiilor.

Comisarul pentru Fiscalitate al UE, Pierre Moscovici, a comparat recent companiile care evită plata taxelor cu niște ”vampiri” și a cerut măsuri rapide pentru combaterea schemelor de eludare a fiscului.

Proiectul inițial al concluziilor viitoarei reuniuni a miniștrilor de Finanțe cerea crearea unei noi metode de calcul pentru impozitele companiilor, astfel încât companiile ”cu o prezență permanentă” într-o țară să poată fi impozitate acolo. În prezent, impozitele pe profit sunt plătite acolo unde sunt înregistrate companiile, ceea ce le permite să raporteze majoritatea veniturilor în state cu niveluri scăzute de fiscalitate, unde și-au stabilit sediile centrale. Versiunea mai recentă a proiectului de concluzii afirmă că această schimbare trebuie doar ”explorată”, nu dezvoltată. Discuțiile dintre reprezentanții statelor membre vor continua în zilele următoare, fiind probabil să fie pregătit un noi proiect, au spus oficiali ai UE.

Descoperire surprinzătoare: Marijuana, benefică pentru persoanele cu insuficiență cardiacă

n cu toate acestea, medicii nu recomandă încă pacienților să folosească drogul

 

Oameni de știință americani au descoperit că, dintre pacienții cu insuficiență cardiacă (mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface cererile normale ale organismului) a fost mai puțin probabil ca cei care au folosit marijuana să facă o complicație numită fibrilație atrială, sau "A-fib", un tip de bătăi neregulate ale inimii care pot agrava simptomele. De asemenea, a fost mai puțin probabil ca pacienții cu insuficiență cardiacă care au folosit marijuana să moară în spital, spre deosebire de cei care nu au folosit drogul, a constatat studiul. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că în prezent nu recomandă ca pacienții cu insuficiență cardiacă să folosească marijuana.

Această constatare a fost neașteptată, întrucât până acum oamenii de știință au emis ipoteza că utilizarea de marijuana ar fi legată de o creștere a complicațiilor în starea de sănătate pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. ''Am fost foarte surprins de faptul că am constatat de fapt o asociere redusă'', a spus autorul studiului, dr. Oluwole Adegbala, rezident la Spitalul Englewood și la Medical Center din New Jersey. Adegbala a prezentat aceste rezultate la o reuniune a American Heart Association ce a avut loc în perioada 11 — 15 noiembrie în Anaheim, California.

Dar cercetătorii spun ca este mult prea devreme pentru a recomanda marijuana pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Deoarece studiul este primul care găsește o legătură între utilizarea marijuanei și o probabilitate redusă de A-fib în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele, a atras atenția Adegbala.

Smartphone-urile cu Android urmăresc utilizatorii și trimit datele la Google

O investigație recentă a transferului de date dintre dispozitivele cu Android și serverele Google arată faptul că acesta se realizează indiferent de dorința utilizatorilor.

Publicația americană Quartz a urmărit pe parcursul acestui an modul în care mai multe tipuri de dispozitive care folosesc Android, ale mai multor producători, transmit către Google datele personale ale utilizatorilor. Punctual, este vorba de datele care privesc coordonatele GPS, date deosebit de importante de o companie care trăiește de pe urma reclamelor, cum este Google. Cunoscând locul în care se află utilizatorul, Google poate livra reclame mai relevante.

Concluzia investigației este că dispozitivele cu Android trimit coordonatele GPS către serverele Google indiferent de preferințele utilizatorilor. Datele ajung la Google chiar dacă utilizatorii dezactivează funcția de localizare. Mai mult, acest transfer se realizează în orice moment există o conexiune activă la internet. Când conexiunea de date este oprită, transferul se face pe wireless și invers – inclusiv atunci când în telefon nu există nicio cartelă.

Google folosește triangulația realizată de turnurile operatorilor pentru a obține coordonatele GPS ale utilizatorilor săi. În funcție de numărul de turnuri pe baza cărora se realizează localizarea, Google poate ști cu mai puțină sau foarte mare precizie locul în care se află un anumit utilizator. Toate dispozitivele cu Android operează în acest fel, neexistând o diferențiere în funcție de prețul sau tipul device-ului – telefon, tabletă, smartwatch sau alt produs. Google a emis un comunicat cu privire la această chestiune, recunoscând că a colectat datele de localizare indiferent de opțiunile utilizatorilor săi pe parcursul ultimelor luni. Compania americană se apără spunând că datele nu au fost stocate sau folosite în vreun scop și că acest procedeu va fi terminal la finele acestei luni. Practic, Google spune că, deși este o companie pentru care datele personale ale utilizatorilor sunt esențiale, și-a urmărit forțat utilizatorii fără niciun scop, doar pentru că a putut. și, pentru că acum s-a aflat, a decis să termine această operațiune pe care oricum o desfășura degeaba.

Jumătate dintre germani doresc noi alegeri după eșecul discuțiilor pentru formarea unei coaliții

Jumătate dintre germani sunt în favoarea convocării de noi alegeri după ce cancelarul Angela Merkel a eșuat să ajungă la un acord pentru a forma o nouă coaliție cu alte două partide, în timp ce o cincime susțin formarea unui guvern minoritar, arată un sondaj de opinie publicat ieri și citat de Reuters.

Sondajul, realizat de INSA pentru cotidianul Bild, arată că 49,9% dintre germani sunt în favoarea organizării de noi alegeri.

Sondajul arată de asemenea că 48,5% consideră că social-democrații (SPD, centru-stânga) au dreptate să refuze să se alăture unei noi "mari coaliții" cu conservatorii lui Merkel, în favoarea căreia se pronunță doar 18%. SPD a pierdut teren în alegerile din septembrie după ce a împărțit puterea cu Merkel în ultimii patru ani. Colapsul discuțiilor dintre blocul conservator al lui Merkel, democrații liberi (FDP, partid pro-business) și Verzi (ecologiștii) a aruncat Germania în incertitudine politică și a crescut perspectiva unor noi alegeri. Sondajul arată că 28% dintre cei chestionați dau vina pe liderul FDP, Christian Lindner, pentru eșecul discuțiilor, urmați de 27% care dau vina pe Merkel, în timp ce doar 13% îl fac răspunzător pe liderul Verzilor, Cem Ozdemir. Patru din zece persoane chestionate spun că Merkel ar trebui să candideze din nou pentru funcția de cancelar dacă sunt convocate noi alegeri, în timp ce 24% ar prefera un alt candidat pentru creștin-democrați (CDU), deși nu există un consens în legătură cu cine ar trebui să fie acest candidat. Sondajul arată de asemenea că majoritatea alegătorilor ar prefera o coaliție între CDU și FDP după noile alegeri, urmați de cei care preferă o coaliție între SPD, Verzi și stânga radicală Die Linke.

Cu toate acestea, sondajul arată că noile alegeri vor aduce puține schimbări ale rezultatelor votului din septembrie, cu CDU în scădere ușoară cu 30%, SPD rămas la 21%, Verzii la 10% și FDP la 11%. Aceasta ar însemna că și după un nou scrutin singurele coaliții posibile cu o majoritate ar fi tot între CDU și SPD sau între CDU, FDP și Verzi. (Agerpres


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.