Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Raport: Omenirea se pregătește pentru o lume ostilă

Ziarul de Vrancea
9 feb 2019 1301 vizualizări

“Perioada de după Războiul Rece - și optimismul general cu care a fost asociată - a luat sfârșit”, arată un document care prefațează Conferința de Securitate de la Munchen

O nouă epocă de concurență între mari puteri globale precum China, SUA și Rusia face ca omenirea să se confrunte cu un viitor impredictibil și mai ostil, conform unui raport al organizatorilor Conferinței de Securitate de la Munchen, informează luni Reuters. Intitulat “Marele puzzle: Cina va aduna piesele?”, raportul își propune să stabilească agenda liderilor care vor participa la conferința anuală privind securitatea ce se va desfășura în perioada 15-17 februarie 2019, în capitala Bavariei. Vicepreședintele american Mike Pence este așteptat să participe la eveniment, care are loc după ce Washingtonul a anunțat, la începutul lunii februarie, retragerea SUA din Tratatul privind Forțele Intermediare Nucleare (INF). “Având în vedere perspectivele strategice ce predomină la Washington, Beijing și Moscova, așteptările unei noi epoci de competiție între marile puteri par să se transforme într-o profeție care se împlinește de la sine”, se arată în raport. “Dacă toată lumea se pregătește pentru o lume ostilă, apariția sa este aproape predestinată... Perioada de după Războiul Rece - și optimismul general cu care a fost asociată - a luat sfârșit. Dar nu este clar ce fel de nouă ordine va apărea ... și dacă perioada de tranziție va fi pașnică”, subliniază documentul citat de Reuters.Președintele Conferinței, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei la Washington, a cerut politicienilor statelor de talie mijlocie, inclusiv Uniunii Europene, să facă mai mult pentru menținerea unei ordini internaționale liberale.

Arsenalul nuclear al Franței să apere întreaga UE

Într-un interviu acordat grupului de ziare Funke, Ischinger a sugerat că arsenalul nuclear al Franței ar trebui să servească scopului de a proteja întreaga UE și nu doar Franța. Acest lucru ar însemna ca statele membre UE să împartă costul menținerii armelor nucleare deținute de Franța. Cancelarul german Angela Merkel, care se va adresa sâmbătă participanților la conferință, își concentrează ultimul său mandat asupra promovării unei politici externe destinate apărării și revigorării multilateralismului. Dar, conform raportului, Franța și Germania trebuie să colaboreze mai eficient pentru a spori capacitatea unei UE “prost pregătite” să facă față concurenței puternice a marilor puteri. Având în vedere șansele scăzute de simplificare a contextelor interne din capitalele ambelor state, anul viitor va arăta dacă tandemul își poate rezolva diferențele sau dacă o altă fereastră de oportunitate va fi ratată, se estimează în raport.

Trecând în revistă alte puteri de nivel mediu, raportul se oprește asupra Marii Britanii și afirmă că “procedurile Brexit vor continua să producă prejudicii pe ambele maluri ale Canalului în anii următori”. Privind spre Orientul Îndepărtat, în document se menționează: “Cei care se bazează pe Japonia pentru a ancora securitatea în Asia de Est ar putea să se vadă nevoiți să își tempereze așteptările”.

Operațiune comună a Mossad, MI6 și CIA pentru evacuarea unui savant iranian

Mossad (Serviciul de Informații Externe al Israelului), MI6 (Serviciul de Informații Externe al Marii Britanii) și Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) au efectuat recent o operațiune comună pentru evacuarea unui om de știință iranian din domeniul nuclear, cu reședința la Teheran, ajutându-l să părăsească Iranul cu o ambarcațiune cu migranți pe o rută de imigrație extrem de aglomerată folosită ca acoperire pentru această misiune, scrie Daily Mail. Omul de știință iranian ar fi fost adus clandestin în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă împreună cu alți migranți de aceeași naționalitate care au trecut prin Canalul Mânecii la Lydd (districtul Shepway), la începutul acestui an. Operațiunea a demarat în octombrie anul trecut, când Mossad l-a ajutat pe omul de știință iranian (47 de ani) să fugă în Turcia și de acolo să se alăture unui grup de migranți iranieni care încercau să ajungă în Marea Britanie. “Nu totul a decurs fără probleme. Absența sa a fost rapid remarcată și am fost informați că o unitate specială a Corpului Gardienilor Revoluției a fost trimisă” pe urmele lui, a declarat o sursă pentru Daily Mail. “Odată ajuns în Franța, problema era cum să treacă în Marea Britanie. Nu puteam pur și simplu să-l îmbarcăm într-un avion”, a adăugat sursa menționată. Motivul este acela că, spre deosebire de SUA care s-au retras din acordul nuclear privind Iranul, Marea Britanie susține încă la nivel oficial acest acord încheiat între Teheran și marile puteri. “Deși rareori se întâmplă, soluția care ne-a fost oferită era să facem ca el să traverseze Canalul Mânecii într-o barcă cu migranți de aceeași naționalitate”, a mai spus interlocutorul ziarului britanic. Ajuns în Marea Britanie, savantul iranian a fost interogat cu privire la stadiul actual al programului nuclear, apoi a fost îmbarcat într-un avion cu destinația SUA, unde ar fi primit drept de azil. Potrivit publicației citate, același savant ar fi ajutat la asasinarea în 2012 a unui alt om de știință iranian din domeniul nuclear, Mostafa Ahmadi Roshan, de uciderea căruia a fost mult timp suspectat Mossadul. Afluxul de migranți iranieni în Regatul Unit a crescut recent datorită unei decizii a guvernului sârb de a accepta intrarea fără viză a turiștilor iranieni în Serbia. Această inițiativă vizează o intensificare a turismului și comerțul între Republica Islamică și Serbia, ceea ce a permis mai multor iranieni să ajungă în Europa, conform postului de televiziune israelian.

Premierul Ungariei oferă facilități financiare familiilor, pentru stimularea natalității

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat duminică noi beneficii fiscale și de împrumut pentru familii, în cadrul eforturilor guvernului de a mări rata natalității, menținând în paralel politica strictă în domeniul imigrației, transmite Reuters. Orban, unul dintre cei mai vocali critici au imigrației în masă din Orientul Mijlociu și Asia în Europa, a spus că vrea să mențină creșterea economică cu 2 puncte procentuale peste media europeană, în următorii câțiva ani, în pofida încetinirii economiei globale. Guvernul nu a prezentat și o estimare a costurilor noilor măsuri.

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat vineri că noile cheltuieli vor fi finanțate din rezervele generale sau veniturile suplimentare din bugetul anului 2019. Partidul de guvernământ Fidesz va participa la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile locale din Ungaria, din acest an, după o serie de proteste care au avut loc în ultimele luni împotriva guvernului condus de premierul Orban, cu toate că partidul conduce în continuare în sondajele de opinie. Demonstrațiile au fost declanșate de aprobarea unor legi, în decembrie, care permit angajatorilor să ceară angajaților să lucreze până la 400 de ore suplimentare pe an și de înființarea unor noi instanțe administrative pentru gestionarea unor probleme sensibile, care vor fi în subordinea guvernului. În timp ce Orban a susținut, duminică, discursul despre starea națiunii, mai multe sute de protestatari s-au adunat în fața Palatului Prezidențial din Castelul Buda, în timp ce aproximativ 100 au blocat un pod peste Dunăre, aflat în apropiere. “În Europa se nasc tot mai puțini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigrația. Pentru fiecare copil lipsă ar trebui să se nască unul și atunci cifrele ar fi bune. Dar noi nu avem nevoie de numere. Avem nevoie de copii unguri”, a spus Orban, anunțând programu le stimulare.Noile măsuri includ extinderea unui program de împrumuturi pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru a-i ajuta să cumpere locuințe, subvenționarea achiziției de mașini și scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul femeilor cu cel puțin patru copii. Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenționat de 10 milioane e forinți (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ștearsă la nașterea celui de-al doilea copil și întregul împrumut după al treilea copil. Bugetul pe 2019 prevede un deficit bugetar de 1,8% din PIB. În ianuarie, Ungaria a înregistrat un surplus de 244,5 miliarde de forinți, cel mai mare din ultimele două decenii. Zoltan Torok, analist la divizia ungară a Raiffeisen Bank, a apreciat că la prima vedere măsurile ar putea costa mai multe zeci de miliarde de forinți, dar nu vor produce o creștere semnificativă a deficitului bugetar. În pofida protestelor de stradă, partidul Fidesz se menține înainte partidelor din opoziție, potrivit celor mai recente sondaje de opinie.

Iranul anunță că va continua să își dezvolte programul nuclear

Președintele iranian Hassan Rouhani a declarat ieri că Iranul este hotărât să își extindă capacitățile militare și programul nuclear în ciuda unor presiuni din ce în ce mai mari ale țărilor ostile, a anunțat televiziunea de stat iraniană. „Nu am cerut și nici nu vom cere permisiunea pentru a dezvolta diferite tipuri de ... rachete și vom merge mai departe pe drumul nostru și ne vom dezvolta puterea militară”, a declarat Rouhani într-un discurs ținut în piața Azadi din Teheran, unde s-au adunat zeci de mii de oameni pentru a marca aniversarea de 40 de ani a revoluției islamice. Anul trecut, Washingtonul a reimpus sancțiuni asupra Iranului după ce Trump a retras SUA în mai dintr-un acord semnat în 2015 care a avut ca scop limitarea capacităților nucleare ale Iranului. Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, ele respectând în continuare tratatul și informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerțul cu Iranul și să evite sancțiunile Statelor Unite.

Realitatea augmentată debutează în Google Maps

Google a lansat o opțiune de navigare bazată pe realitate augmentată pentru aplicația Maps, disponibilă deocamdată doar pentru un număr limitat de utilizatori. Localizarea utilizatorilor se va face ca și până acum - cu ajutorul GPS-ului și a conexiunii la internet. În plus, pentru funcția de realitate augmentată, Google Maps va folosi și camera foto a telefonului. Realitatea augmentată vine să suprapună un nivel de informații mediului real pentru a ajuta utilizatorul să se orienteze mai ușor pe parcursul navigării. Această formă va face parte din modul de navigare pedestru. Spre exemplu, într-o intersecție, funcția de realitate augmentată va plasa o săgeată pe o clădire pentru ca utilizatorul să înțeleagă mai ușor în ce direcție să meargă. Practic, în noul mod, camera foto va afișa pe ecran mediul înconjurător, iar funcția de realitate augmentată va genera indicatoare ce vor fi suprapuse elementelor din mediul real. Realitatea augmentată nu va lua complet locul navigării pe baza hărților, ci va reprezenta un mod la care utilizatorii vor putea apela atunci când informațiile tradiționale nu sunt suficiente. Google nu vrea ca utilizatorii aplicației să navigheze exclusiv pe baza funcției de realitate augmentată, iar Maps va afișa avertizări după un timp și chiar va opri automat camera foto pentru a forța utilizatorul să revină la modul normal. Pe de o parte, există îngrijorări cu privire la accidentarea utilizatorilor care merg atenți numai la ceea ce afișează ecranului telefonul. Pe de altă parte, modul de realitate augmentată va fi un mare consumator de energie, ceea ce va avea un impact negativ considerabil asupra autonomiei.Noul mod bazat pe realitate augmentată din Google Maps va fi pentru început disponibil doar ghizilor locali, pentru a fi testat extensiv înaintea lansării oficiale.

Un fragment de schelet descoperit în Israel rescrie istoria evoluției

Un maxilar superior de Homo sapiens rescrie istoria evoluției, după ce cercetătorii care au studiat fosila, descoperită într-o peșteră din Israel, au concluzionat că este cel mai vechi fragment de schelet al unei ființe umane moderne descoperit în afara Africii, potrivit Newsweek. Fosilele descoperite în ultimii ani i-au determinat pe antropologi să reanalizeze cronologia acceptată până de curând în ceea ce privește evoluția omului și momentul în care primii reprezentanți ai speciei au părăsit continentul african. Cea mai veche fosilă umană, un maxilar superior cu majoritatea dinților încă atașați, provine din peștera Misliya din Israel și a fost datată ca provenind dintr-o perioadă plasată acum 177.000 - 194.000 de ani. Acest lucru înseamnă că este cea mai veche fosilă de Homo sapiens descoperită în afara Africii. Cei mai vechi oameni, numiți de antropologi hominizi, au trăit acum șase-șapte milioane de ani, în Africa. Acești strămoși ai omului sunt identificați ca aparținând familiei umane în special datorită dispunerii oaselor care arată clar poziția bipedă. Abia acum două milioane de ani primii strămoși ai omului au părăsit Africa și s-au răspândit în restul lumii. Pentru o bună perioadă de timp, antropologii au considerat că Homo sapiens a apărut undeva acum 200.000 de ani, în Africa. Această concepție se baza pe studiile genetice, dar și pe fosile descoperite în Etiopia (la Herto și Omo Kibish), vechi de 160.000 - 195.000 de ani. În iunie 2017, cercetătorii au datat fosilele găsite la Jebel Irhoud, în Maroc, undeva la o vechime de 315.000 de ani și le-au atribuit unei faze timpurii în evoluția Homo sapiens. Deja, această descoperire neașteptată a plasat începuturile Homo sapiens cu peste 100.000 de ani mai devreme decât se știa. În schimb, cele mai vechi fosile de Homo sapiens descoperite în afara Africii erau considerate până de curând ca datând de acum 90.000 - 120.000 de ani. Studiul fosilelor descoperite în două peșteri din Israel (Qafzeh și Skhul) au arătat că strămoșii omului au rămas în Africa numai până acum 200.000 de ani. Alte situri arheologice din Asia și din Europa sunt mai noi decât cele din Orientul Mijlociu. Una dintre cele mai cunoscute fosile, Lucy, a fost descoperită în 1974, în Etiopia. Aparține unei femele Australopithecus afarensis, care a trăit acum 3,2 milioane de ani și care prezenta un craniu specific primatelor dinaintea hominizilor și indicii ale poziției bipede, acest lucru venind în sprijinul teoriei că poziția verticală a corpului a precedat creșterea dimensiunii creierului. Fragmentul de schelet a căpătat numele în urma faptului că în tabăra arheologilor se asculta foarte des piesa trupei Beatles “Lucy in the Sky with Diamonds”. Descoperirea fosilei umane timpurii în peștera Misliya din Israel a împins estimarea extinderii speciei în afara Africii cu peste 50.000 de ani, a declarat antropologul Rolf Quam, de la Universitatea de Stat din New York, SUA, membru al echipei de cercetare din Israel.

Telefoanele care emit cele mai multe radiații în 2019                     

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit. Majoritatea dispozitivelor de pe piață din acest moment nu sunt foarte periculoase, însă multe dintre ele se apropie destul de mult de limita teoretică de 1,6- 2,0 SAR (W/kg). Printre modelele de pe piață care emit cele mai multe radiații se numără modele de la OnePlus, Xiaomi, HTC și chiar Apple și Google.Statista a publicat un raport referitor la nivelul de radiații emis de mai multe dispozitive mobile populare de pe piață și a realizat o listă cu cele mai „periculoase” 16 modele de smartphone-uri. Desigur, pot exista modele mai periculoase, în special de la producători mai puțin cunoscuți, însă acest „top” dorește să informeze publicul larg despre posibilele riscuri la care se expun folosind unele dintre cele mai puternice și mai răspândite telefoane mobile. Pe primul loc în acest top avem Xiaomi Mi A1, primul smartphone cu Android One al producătorului chinez, acesta fiind urmat de OnePlus 5T, modelul lansat în toamna anului 2017. Xiaomi Mi Max 3 este următorul, fiind urmat de cel mai recent dispozitiv de la OnePlus, modelul 6T. Topul continuă cu HTC u12 life, Xiaomi Mi Mix 3, Google Pixel 3 XL, OnePlus 5, iPhone 78, Xperia XZ1 Compact, HTC Desire 12, Pixel 3, OnePlus 6, iPhone 8, Redmi Note 5 și ZTE AXON Mini 7. Conform Statista, aceste date au fost înregistrate folosind smartphone-urile la nivelul urechii, într-un apel. Datele au fost colectate pe data de 10 decembrie 2018, deci există posibilitatea ca alte modele care s-au lansat în ultimele două luni să poată fi incluse pe această listă în viitor. Germania consideră că telefoanele mobile nu ar trebui să depășească 0.6 SAR pentru a primi certificare de dispozitive „ecologice”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.