Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Raport: Miliardarii plătesc impozite infime față de creșterea averilor lor

Ziarul de Vrancea
8 iun 2021 1173 vizualizări

Unii dintre cei mai bogați oameni din lume, între care Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Carl Icahn, Michael Bloomberg și George Soros, plătesc taxe infime față de creșterea averilor lor, iar în unii ani nu plătesc chiar deloc, potrivit unui articol publicat de ProPublica, bazat pe date confidențiale ale fiscului american, IRS, referitoare la mii de oameni bogați.

Articolul arată că averile a celor mai bogați 25 de americani au crescut, cumulat, cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018. În schimb, o gospodărie americană din clasa de mijloc a câștigat în perioada respectivă circa 70.000 de dolari pe an și a plătit taxe federale de 14%.

ProPublica a subliniat că miliardarii, spre deosebire de majoritatea celorlalți oameni ale căror câștiguri provin din venituri salariale convenționale, beneficiază adesea de “strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obișnuiți”. Iar averea lor se bazează adesea în mare măsură pe creșterea valorii acțiunilor și a imobilelor care nu sunt considerate impozabile, decât dacă aceste active ar fi vândute. Potrivit calculelor ProPublica, “adevărata rată de impozitare” a averii lui Buffett a fost de doar 0,1%, sau impozite de 23,7 milioane de dolari la o creștere a averii de 24,3 miliarde de dolari, în perioada de cinci ani. În acea perioadă, Buffett, CEO al Berkshire Hathaway, a declarat venituri impozabile legal de numai 125 de milioane de dolari.

Soros nu a plătit pentru că ar fi pierdut

Bezos, care în calitate de fondator al Amazon a devenit cea mai bogată persoană din lume, a plătit mai puțin de 1% rată reală de impozitare, potrivit ProPublica, sau 973 milioane de dolari, la o creștere a averii de 99 miliarde de dolari în perioada de cinci ani. Venitul impozabil real al lui Bezos în acea perioadă a fost de 4,22 miliarde de dolari, se arată în raport. În 2007, Bezos “nu a plătit niciun ban în impozitele pe venit federale” și, de asemenea, a evitat orice obligație federală de impozit pe venit în 2011.

A doua cea mai bogată persoană din lume, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a plătit o rată de impozitare reală de 3,27%, sau 455 milioane dolari, pentru o creștere a averii de 13,9 miliarde dolari. Musk, care a avut un venit real impozabil de 1,52 miliarde de dolari în perioada de cinci ani, nu a plătit impozite federale pe venit în 2018, potrivit ProPublica. Bloomberg, fost primar din New York și fondator al Bloomberg LP, a plătit o rată de impozitare reală de 1,3%, sau 292 milioane de dolari, în perioada analizată de ProPublica. Venitul său real impozabil a fost de 10 miliarde de dolari, se arată în raport.

Investitorul Soros nu a plătit impozite federale pe venit între 2016 și 2018, ca rezultat al pierderilor din investițiile sale, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia pentru ProPublica.

Multimilionar: „Dacă nu ai venituri, nu plătești taxe”

Icahn, un alt investitor reputat, nu a plătit nici un impozit federal pe venit în 2016 și 2017, ani în care venitul său brut ajustat total a fost de 544 milioane dolari, se spune în articol. Icahn a declarat pentru ProPublica că a înregistrat pierderi fiscale în ambii ani, ca urmare a deducerilor în valoare de sute de milioane de dolari legate de dobânzile pe care le-a plătit pentru împrumuturi. Întrebat dacă este potrivit să nu fi plătit niciun impozit pe venit în anii anteriori, Icahn a spus că este nedumerit de întrebare. “Există un motiv pentru care se numește impozit pe venit. Motivul este că, indiferent dacă ești o persoană săracă sau o persoană bogată, dacă nu ai venituri, nu plătești taxe”, a spus Icahn.

Alzheimer: Ce schimbări aduce tratamentul aprobat în Statele Unite?

Aprobarea de către autoritățile americane, săptămâna aceasta, a unui tratament împotriva bolii Alzheimer, a reprezentat un semnal încurajator pentru relansarea cercetărilor în acest domeniu, care au înaintat greoi în ultimii douăzeci de ani. Cu toate acestea, momentul în care boala va putea fi vindecată este departe, relatează AFP.

Agenția pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) din Statele Unite a autorizat luni un tratament contra bolii Alzheimer, comercializat sub numele oficial Aduhelm și dezvoltat de compania americană Biogen. Aceasta este o premieră după anul 2003. Și, chiar și înainte, tratamentele aprobate abordau doar simptomele Alzheimer, nu cauzele acestei boli.

Tratamentul Biogen vizează distrugerea plăcilor formate de anumite proteine, denumite “amiloide” din creierele pacienților. Prin comprimarea neuronilor, acestea reprezintă unul dintre principalii factori ai bolii Alzheimer, care îi face pe pacienții afectați să își piardă iremediabil memoria și chiar capacitatea de judecată. În acest timp, boala progresează, o consecință a îmbătrânirii populației mondiale. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există cel puțin 30 de milioane de cazuri în lume, cu toate că e dificil să se facă distincția între Alzheimer și alte tipuri de demență.

Se poate vindeca acum Alzheimer?

Nu, ne aflăm departe de un tratament miraculos. Medicamentul, foarte scump de altfel, de peste 50.000 de dolari pe an, este destinat doar unei mici proporții de pacienți aflați într-un stadiu foarte timpuriu al bolii. Apoi, chiar și pentru aceștia, până în prezent a fost dovedită o eficiență limitată.

Boala Alzheimer nu progresează de obicei rapid și, în cele 18 luni în care a fost testat tratamentul Biogen, examenele cognitive au relevat doar o mică diferență între pacienții cărora le-a fost administrat și cei care au primit un placebo. De asemenea, grupul a iscat confuzie anunțând în 2019 eșecul unuia dintre testele sale înainte de a reveni asupra declarațiilor.

Un comitet de experți a emis o recomandare FDA de a respinge tratamentul, însă acesta nu a urmat-o. Cu toate acestea, este departe de a fi sigur că Uniunea Europeană și Marea Britanie, unde Biogen a solicitat de asemenea o autorizare, vor aproba la rândul lor medicamentul.

Mai multe laboratoare americane au anunțat rezultate pozitive anul acesta. Așa cum este cazul lui Eli Lilly, care caută, de asemenea, să distrugă amiloidele, calea dominantă urmată în cadrul cercetărilor din ultimele decenii.

Unele start-up-uri americane urmează alte strategii și colectează, de asemenea, date încurajatoare. Annovis, spre exemplu, vizează așa-numitele proteine tau, de asemenea asociate bolii Alzheimer. Și Cassava Sciences încearcă să prevină formarea depozitelor de amiloide în loc să aștepte să le distrugă. Însă, în toate cele trei cazuri, aceste rezultate rămân parțiale, fiind efectuate pe eșantioane restrânse de pacienți. Va dura luni, sau chiar ani, pentru a cunoaște eficacitatea lor în cursul testelor pe grupuri mai mari.

“Niciun medicament - oricât de bun - nu va fi singur soluția la Alzheimer”, a concluzionat miercuri pe Twitter neurologul Jonathan Schott de la University College London, insistând asupra importanței prevenției demenței.

Pandemia a bulversat clasamentul orașelor de pe glob unde este cel mai plăcut să trăiești

Pandemia a bulversat clasamentul orașelor de pe glob în care este cel mai bine să trăiești, metropolele europene fiind în cădere iar Australia, Japonia și Noua Zeelandă în frunte datorită măsurilor lor rapide împotriva COVID-19, afirmă un studiu citat miercuri de AFP. Auckland (Noua Zeelandă) se situează în vârful clasamentului anual realizat de săptămânalul The Economist privind cele mai bune orașe pentru locuit, urmat de Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia) și Wellington (Noua Zeelandă). “Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reușite de a contracara pandemia de COVID-19, care a permis societății să rămână deschisă și orașului să aibă performanțe mai bune în ceea ce privește educația, cultura și mediul”, conform unui comunicat de presă ce însoțește studiul.

În schimb,”orașele europene au avut rezultate deosebit de slabe în ediția din acest an. Viena (Austria), considerată anterior cel mai agreabil oraș între 2018 și 2020, a coborât pe locul 12, în timp ce Hamburg (Germania), a scăzut cu 34 de locuri, ajungând pe locul 47. Studiul menționează “stresul asupra resurselor spitalicești care a crescut în cazul majorității orașelor germane și franceze” și “restricționarea deplasărilor și a adunărilor, care au limitat oferta culturală”. Cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată de Honolulu (Hawaii, SUA), ajuns pe locul 14, cu o creștere de 46 de locuri “datorită progreselor mari în ceea ce privește limitarea pandemiei și desfășurarea programului de vaccinare”. Damasc (Siria) rămâne orașul cu cel mai dificil trai din cauza războiului civil.

Statul american Washington oferă un joint în schimbul unei vaccinări

Autoritățile din Washington oferă “un joint în schimbul unei vaccinări” (“joints for jabs”) - pentru a atrage populația să se vaccineze împotriva COVID-19 și a relansa campania de vaccinare - oricărei persoane majore, în vârstă de peste 21 de ani, care se vaccinează în dispensare de canabis.

Această decizie intervine după ce baruri și alte debite de băutură din acest stat au fost autorizate să ofere o băutură alcoolică adulților care s-au vaccinat. Peste jumătate (54%) dintre adulții din statul Washington au fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19. Însă ritmul vaccinării a încetinit, la fel ca în restul Statelor Unite, iar inițiative originale în vederea încurajării persoanelor reticente să se vaccineze s-au multiplicat în ultimele săptămâni. State ca Ohio sau California oferă accesul la “loterii” cu sume de bani, burse universitare și alte premii persoanelor care apar pe lista vaccinaților. Alte state oferă locuri la întreceri sportive, bilete de avion, camionete și chiar puști de vânătoare în statul rural West Virginia.

Unele dispensare de canabis din Arizona au distribuit deja produse clienților lor care s-au vaccinat în acestea. Președintele Joe Biden a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre adulți cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19 până la 4 iulie, Ziua națională a Americii. Pragul de 50% a fost atins la 25 mai. Potrivit ultimelor date de la autoritățile sanitare, 63,7% dintre americani s-au vaccinat până în prezent.

Bărbatul care l-a pălmuit pe Macron, pasionat de Evul Mediu

Bărbatul care l-a pălmuit marți pe președintele francez Emmanuel Macron este pasionat de istorie medievală și “urmărește” extrema dreaptă regalistă pe rețelele sociale, însă este descris ca fiind apolitic și deloc violent în comuna lui. Damien T., 28 de ani, arestat în Tain-L'Hermitage, locuiește în Saint-Vallier, la nord de Valence (sud-estul Franței). Aici el a fondat două asociații, de arte marțiale istorice europene - practică de luptă “căzută în uitare” și care numără 1.500 de practicanți în Franța - și de jocuri de platou cu figurine, împreună cu prietenul său Arthur C., 28 de ani, arestat la rândul său după ce a filmat agresiunea împotriva șefului statului francez.

Întâlnit de AFP marți seara în Saint-Vallier, Loic Dauriac, 36 de ani, este un amic al celor doi - cel de-al doilea este nașul fiicei sale. De altfel, el se afla alături de ei înainte de vizita lui Macron. Plecat înainte de incident, acesta susține că a fost extrem de uimit de gestul lui Damien T.: “el nu este o persoană violentă”. De altfel, două comerciante care se învecinează cu asociația de jocuri o confirmă, vorbind despre un individ fără antecedente.

“Asta nu-i stă deloc în fire”, adaugă doi foști colegi de colegiu și liceu întâlniți de reporterul AFP în Saint-Vallier. “Din ce se știe, el nu a exprimat niciodată vreo opinie politică”, au susținut aceștia.

Pe YouTube, Damien T. este cu toate acestea abonat la mai multe canale ale extremei drepte, precum cel al lui Henry de Lesquen, condamnat în 2018 pentru provocare la ură și contestare a crimei împotriva umanității, sau regaliste. Pagina sa de Facebook arată că lui îi place pagina grupului Acțiunea Franceză Lyon, alături de alte pagini ale aceleiași mișcări.

Întrebat despre aceste accesări online, Loic Dauric susține că “nu este surprins” de aceasta, pentru că amicul său “este curios din fire”. “Însă el nu are acele idei”, “el este împotriva regaliștilor, pentru el, aceștia au niște idei tâmpite”, explică Dauric.

Atunci, de ce Damien T. a lansat strigătul lor de război, “Montjoie Saint-Denis”, în momentul când l-a atacat pe președintele francez? În opinia lui Dauriac, nu trebuie văzut în aceasta o referință regalistă, ci mai degrabă o aluzie la filmul “Vizitatorii”: în calitate de “medievalist”, el ar fi putut la fel de bine să strige o replică din seria televizată Kaamelott.

O călugăriță a cheltuit banii unei școli catolice în cazinouri

O călugăriță din California, în prezent pensionară, a acceptat să se recunoască vinovată de fraudă cu fonduri federale și spălare de bani, după ce a fost acuzată că a furat peste 835.000 de dolari din contul unei școli pentru plata unor cheltuieli personale, inclusiv pentru finanțarea unor călătorii în stabilimente dedicate jocurilor de noroc, a anunțat Departamentul de Justiție al Statelor Unite, informează Reuters. Mary Margaret Kreuper, în vârstă de 79 de ani, riscă o condamnare de 40 de ani de închisoare într-un penitenciar federal în urma acestor acuzații.

Pe durata unei perioade de 10 ani care s-a încheiat în septembrie 2018, Mary Margaret Kreuper a delapidat fonduri ale Școlii Catolice St. James, unde lucra în calitate de directoare. Ea a recunoscut că a deturnat fonduri ale școlii pentru a achita o serie de cheltuieli pe care ordinul religios din care făcea parte nu le-ar fi aprobat, inclusiv “sume mari pentru jocuri de noroc în cazinouri” și facturi asociate unor cărți de credit, în pofida faptului că jurase, în calitate de călugăriță, să rămână săracă.

Mary Margaret Kreuper a recunoscut în acordul semnat cu procuratura că a falsificat rapoarte lunare și anuale ale administrației școlii pentru a-și acoperi comportamentul fraudulos și că a înșelat administrația unității de învățământ făcând-o să creadă că finanțele sale se bazau pe o contabilitate corect întocmită. Potrivit unor informații ale anchetatorilor, fosta călugăriță i-a instruit pe unii dintre angajații școlii St. James să modifice și să distrugă anumite documente financiare în timpul unui audit care viza acea unitate de învățământ.

Cazurile de COVID-19 din Rusia, la cel mai înalt nivel după luna martie

Rusia a raportat ieri 10.407 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, cel mai mare număr de contagieri în decurs de 24 de ore înregistrat de la începutul lunii martie. Bilanțul la nivel național a ajuns astfel la 5.156.250 de cazuri de infectare de la începutul pandemiei. Dintre cele 10.407 de cazuri recenzate în întreaga țară, 4.124 au fost consemnate la Moscova, un record pentru capitala rusă după luna ianuarie. Grupul operativ guvernamental pentru coronavirus a anunțat că 399 de persoane au murit, bilanțul deceselor la nivel național ajungând la 124.895. Potrivit bilanțului separat al agenției de statistici Rosstat, Rusia a înregistrat în jur de 270.000 de decese asociate COVID-19 între aprilie 2020 și aprilie 2021.

Cu toate acestea, autoritățile consideră că situația se află sub control, recunoscând totuși că cifrele încep să crească din nou și se tem că un nou focar ar putea afecta țara. Președintele Vladimir Putin a ieșit de câteva ori la rampă pentru a-i convinge pe ruși să se vaccineze cât mai curând posibil, astfel încât să se poată atinge imunitatea colectivă în toamna anului 2021.

Însă, potrivit unui sondaj al institutului Levada din aprilie, 62% dintre persoanele chestionate au declarat că nu sunt pregătite să se vaccineze cu Sputnik V, dezvoltat de Moscova și aflat în centrul politicii de imunizare și de comunicare a statului. Până în prezent, din luna decembrie, doar 18 milioane de ruși, sau aproximativ 12% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin.

Un spital din Texas, dat în judecată de personalul forțat să se vaccineze

Peste o sută de angajați ai unuia dintre cele mai importante spitale din Texas au lansat o acțiune în justiție împotriva angajatorului lor, decis să-și concedieze angajații nevaccinați împotriva COVID-19. Houston Methodist, grupul spitalicesc în cauză, le-a dat termen până luni angajaților pentru a dovedi că s-au vaccinat. Cei 117 reclamanți consideră că această cerință este ilegală, deoarece vaccinurile au fost aprobate de administrația americană doar în cadrul unei proceduri de utilizare de urgență. “Nu suntem împotriva vaccinului. Vrem doar să ne simțim mai confortabil și să avem la dispoziție mai multe cercetări înainte de a fi imunizați”, a declarat în presa locală asistenta medicală Jennifer Bridges. Odată trecut termenul, o notă internă a spitalului preciza că angajații recalcitranți sunt suspendați timp de două săptămâni fără a fi plătiți, apoi concediați dacă în continuare nu respectă cerința angajatorului.

Houston este una dintre capitalele medicale ale lumii datorită Texas Medical Center (TMC), un district al orașului care reunește spitale și universități. Peste 106.000 de angajați primesc în acest loc anual 10 milioane de pacienți. În Statele Unite, peste 171 de milioane de persoane, sau 52% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, un studiu din decembrie 2020 a indicat faptul că 29% dintre persoanele care lucrează în sectorul medical nu doreau sau probabil nu doreau să se vaccineze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.