Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Rând pe rând, europenii îl recunosc pe Guaido președinte al Venezuelei

Ziarul de Vrancea
4 feb 2019 1156 vizualizări

Moscova a reacționat virulent după ce marile capitale europene și-au arătat sprijinul pentru șeful parlamentului de la Caracas

Madridul, Londra, Parisul, Berlinul și alte capitale europene l-au recunoscut ieri pe opozantul Juan Guaido drept președinte al Venezuelei, după expirarea unui ultimatum dat lui Nicolas Maduro, care a refuzat să convoace noi alegeri prezidențiale. “Guvernul spaniol anunță că-l recunoaște în mod oficial pe președintele Adunării Venezuelei, domnul Guaido, ca președinte în exercițiu al Venezuelei”, a declarat șeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez, care l-a îndemnat pe Guaido să convoace alegeri prezidențiale “în cel mai scurt termen posibil”.

Această recunoaștere a fost urmată imediat de cele ale Regatului Unit, Germaniei, Austriei, Suediei, Danemarcei și Franței.

Rusia, unul dintre principalii aliați ai lui Maduro, a denunțat imediat această recunoaștere a lui Guaido de către europeni. “Noi percepem tentativele de legitimare a uzurpării puterii ca pe o ingerință directă și indirectă în afacerile interne ale Venezuelei”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Statele Unite, Canada și multe țări din America Latină - între care Columbia și Brazilia - l-au recunoscut deja pe Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar la 23 ianuarie. Parlamentul European (PE) i-a recunoscut autoritatea lui Guaidojoi și a îndemnat toate statele membre UE să facă același lucru.

“Confruntare”

Recunoașterea lui Guaido de către aceste țări europene are loc după respingerea ultimatumului de către Nicolas Maduro, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune La Sexta, difuzat duminică seara. “Ei încearcă să ne încolțească printr-un ultimatum, pentru a ne obliga să ajungem într-o situație extremă de confruntare”, a lansat Maduro, care se exprima de la Caracas.

Președintele american Donald Trump a reafirmat, la rândul său, că recursul la armata americană în Venezuela este “o opțiune”, într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS, difuzat duminică. Susținut de Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia sau Cuba, Maduro, în vârstă de 56 de ani, acuză Statele Unite de orchestrarea unei lovituri de stat. Nicolas Maduro a adunat sâmbătă mii de susținători, la Caracas. El a relansat, în primul său discurs susținut în public în ultimele șase luni, ideea unor alegeri legislative anticipate în cursul anului, cu scopul de a înlocui Parlamentul - lăsat fără esențialul prerogativelor în favoarea unei Adunări Constituante care-i este loială.

Un Grup de Contact Internațional constituit de UE în vederea favorizării unor alegeri prezidențiale “libere, transparente și credibile” urmează să se reunească joi, la Montevideo, au anunțat șefa diplomației europene Federica Mogherini și președintele uruguayan Tabare Vazquez. În fața reprezentanței UE la Caracas, Guaido a preconizat, sâmbătă, o lună februarie “hotărâtoare” și și-a îndemnat susținătorii la o nouă manifestație, la 12 februarie. El a anunțat, de asemenea, venirea, în zilele următoare, a unui ajutor umanitar.

Potrivit lui Guaido, centre de colectare urmează să fie instalate de cealaltă parte a frontierei - în Columbia și Brazilia -, dar și pe una din “Insulele Caraibe”.

Statele Unite au anunțat, la rândul lor, într-un mesaj postat pe Twitter al consilierului pe probleme de securitate națională John Bolton, că, la cererea liderului opoziției, ele pregătesc deja și “transportă ajutorul umanitar” destinat Venezuelei. Pedro Sanchez și-a subliniat luni intenția de a promova în cadrul UE și ONU “un plan de ajutorare internațională în vederea abordării în mod urgent a gravei crize umanitare cu care se confruntă Venezuela”.

Locuitorii Venezuelei, o țară petrolieră, odinioară cea mai bogată din America Latină, se confruntă cu grave penurii de hrană și medicamente și cu o inflație galopantă. Începând din 2015, aproximativ 2,3 milioane de venezueleni au ales să se exileze, dintr-o populație de 31 de milioane de oameni.

Nordul Australiei, devastat de inundații: Crocodili, pe străzi

Armata australiană a fost desfășurată în unele zone din nord-estul țării, din cauza unor inundații care au loc doar “la o sută de ani”, în contextul în care pe străzi inundate au fost văzuți crocodili, relatează AFP.

Militarii, care au distribuit 70.000 de saci cu nisip, au folosit ieri vehicule amfibie pentru a recupera locuitori echipați cu lămpi, urcați pe acoperișul caselor, în contextul în care un diluviu face ravagii în statul Queensland. Nordul tropical al imensei insule-continent este obișnuit, în acest anotimp, cu ploi musonice. Însă precipitațiile din ultimele zile depșesc cu mult nivelul normal, mai ales în orașul de coastă Townsville. Autoritățile au fost nevoite, duminică, să deschidă vane în lupta împotriva inundațiilor, eliberând astfel torente de apă.

“Noi n-am văzut niciodată atâta apă în viața noastră”, a declarat Gabi Elgood, un jurnalist la un post de radio local. “Credeam că nu se poate mai mult, însă ploaia nu se oprește”. La Townsville, multe mașini au fost aproape în întregime acoperite de apă. Iar locuitorii, privați de curent, nu sunt amenințații doar de inundații. Publicația Townsville Bulletin a anunțat că crocodili marini au fost văzuți pe străzi inundate. Autoritățile au lansat avertismentul ca locuitorii să nu se apropie de zonele respective.

“Dacă ideea de a vă întâlni cu un crocodil nu este de ajuns să vă descurajeze să vă duceți să vă jucați în apă, trebuie să vă gândiți că ar putea să mergeți prin excrementele vecinului”, a avertizat, într-un comunicat, Poliția din Queensland. Asemenea preciptații “nu sunt evenimet care are loc la 20 de ani, sunt un eveniment care are loc o dată la 100 de ani”, a subliniat sâmbătă premierul din Queensland Annastacia Palaszczuk.

Aproape 20.000 de locuitori riscă să fie inundați în cazul în care ploile continuă.

Australia tocmai a înregistrat cea mai caldă lună ianuarie din toate timpurile, care a agravat seceta în estul și sudul țării și a alimentat focuri de vegetație. Călduri puternice nu sunt rare în timpul verii australe. Însă, potrivit unor experți, modificările climatice au provocat creșterea temperaturilor - atât pe uscat cât și în mare -, ceea ce crește numărul zilelor extrem de calde și riscul unor incendii.

Ideea lui Trump de a “supraveghea Iranul” din Irak provoacă indignare la Bagdad

Voința afișată de către președintele american Donald Trump de a rămâne în Irak pentru “a supraveghea Iranul” a provocat indignarea Bagdadului și a relansat îndemnuri la plecarea trupelor americane din această țară. “Constituția irakiană respinge orice folosire a Irakului ca bază pentru a ataca sau agresa o țară vecină”, a subliniat ieri, la Bagdad, președintele irakian Barham Saleh. “Forțele americane sunt prezente în virtutea legii și în cadrul acordurilor între cele două țări, iar orice acțiune efectuată în afara acestui cadru este inacceptabilă”, a subliniat șeful statului irakian.

Deputatul Sabah al-Saadi, din cadrul blocului condus de către liderul șiit Moqtada Sadr, a apreciat duminică, în urma difuzării unui interviu cu președintele american al postului CBS, că declarațiile lui Trump fac din “plecarea trupelor americane din Irak o obligație națională”.

Acest deputat, care a depus recent un proiect de lege în acest sens, a pledat ca proiectul să fie adoptat cât mai rapid de această țară, prinsă la mijloc între cei doi mari aliați ai săi - Statele Unite și Iranul, care sunt la rândul lor inamici.

Numărul doi în Parlamentul irakian, Hassan al-Kaabi, un apropiat al lui Moqtada Sadr, a denunțat, la rândul său o “nouă provocare” din partea președintelui american, care i-a nemulțumit deja pe mulți irakieni prin faptul că a vizitat, în decembrie, trupe americane în baza aeriană Ain al-Assad - fără să se întâlnească cu vreun oficial irakian.

Locatarul Casei Albe a declarat, în acest interviu difuzat duminică de CBS, că vrea să păstreze o bază americană în Irak pentru a “observa un pic Iranul, pentru că Iranul este o adevărată problemă”.

Epifaniu I întronizat la conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Nou alesul șef al Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente și-a preluat în mod oficial postul în capitala țării, la Kiev, la o lunădupă ce biserica ucraineană și-a întrerupt relațiile vechi de secole cu Biseria Ortodoxă Rusă, relatează The Associateed Press. Mitropolitul Epifaniu I, în vârstă de 40 de ani, a fost întronizat, în cadrul unei ceremonii somptuoase, la catedrala Sf. Sofia de la Kiev, duminică, la o lună după ce Patriarhul ecumenic de la Constantinopol a recunoscut independența noii Biserici Ortodoxe Ucrainene. Președintele Petro Poroșenko, care candidează la al doilea mandat în alegerile prezidențiale prevăzute la 31 martie, și adversara sa Iulia Timoșenko, de asemenea candidată la președinție, au asistat la ceremonie. La Moscova, un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a denunțat duminică această ceremonie drept un “spectacol jalnic”.

Bilanțul victmelor exploziei oleoductului din Mexic a ajuns la 125 de morți

Bilanțul victimelor exploziei oleoductului din centrul Mexicului a crescut la 125 de morți, anunță autoritățile, care precizează că există în continuare răniți spitalizați, relatează AFP.

Un oleoduct a luat foc la 18 ianuarie, la Tlahuelilpan, în statul Hidalgo, în timp ce locuitori din zonă luau combustibil cu bidoanele. Conducta a fost străpunsă de către hoți. Din totalul victimelor, 68 au murit la locul catastrofei, iar 57 la spital. Ultimul deces a fost înregistrat sâmbătă, la un spital. Alte 22 de persoane erau în continuare spitalizate duminică. Unele prezintă arsuri de până la 80% din suprafața corpului.

Macron evocă un referendum pentru a ieși din criza “vestelor galbene”

Președintele francez Emmanuel Macron ar putea avea în vedere organizarea unui referendum pentru a ieși din criza “vestelor galbene”. “Potrivit apropiaților săi, președintele Republicii este gata să convoace un referendum în ziua alegerilor europene, 26 mai, pentru a ieși din criza vestelor galbene “, a scris Le Journal du Dimanche.

Macron încearcă să recucerească opinia publică, după două luni și jumătate de frondă socială și manifestații în fiecare sâmbătă. La 2 februarie, “actul 12” al protestelor a scos în stradă 58.600 în toată Franța, conform cifrelor oficiale, manifestațiile fiind marcate de incidente la Paris și în alte orașe.

Referendumul s-ar putea referi la subiecte instituționale, ca reducerea numărului de parlamentari - care este de altfel una din principalele revendicări ale “vestelor galbene” -, recunoașterea votului în alb și limitarea cumulului de mandate. “Totul este pe masă, dar nu s-a decis nimic”, a indicat duminică pentru France Presse anturajul președintelui.

Joi, Emmanuel Macron a declarat unui grup de jurnaliști că problema unui referendum face parte dintre “subiectele discutate” și trebuie “reflectat” asupra ei. Organizarea unui astfel de referendum simultan cu scrutinul european considerat determinant pentru viitorul Uniunii Europene nu ar fi lipsită de dificultăți. Un ministru care a afirmat că preferă ca un referendum să aibă loc în iunie sau septembrie a insistat săptămâna aceasta asupra provocării logistice pe care ar reprezenta-o un astfel de vot, pentru a nu mai menționa că acesta ar risca să eclipseze mizele europene la care ține atât de mult președintele. “Vreau ca la 26 mai să se vorbească despre Europa”, a declarat duminică ministrul afacerilor europene Nathalie Loiseau, insistând că Macron încă nu a luat o decizie. Alți responsabili guvernamentali se tem de un vot-sancțiune împotriva guvernului, la 14 ani de la “nu”-ul de la referendumul din 2005 privind o Constituție europeană.

Carismaticul Nayib Bukele a devenit noul președinte din El Salvador

Candidatul Nayib Bukele, fost primar și militant pentru combaterea corupției, a obținut 53% dintre voturi în cadrul alegerilor de duminică din El Salvador, devenind primul președinte din ultimii 30 de ani care nu face parte din unul dintre cele două partide importante din țară, relatează BBC. Popularul Nayib Bukele l-a învins detașat pe candidatul conservator Carlos Calleja (32% din voturi), considerat cel mai important contra-candidat al său. Fostul primar, în vârstă de 37 de ani, a promis combaterea corupției și a rețelelor de crimă organizată, considerate responsabile pentru una dintre cele mai mari rate de criminalitate din lume. Potrivit The Economist, Nayib Bukele este un politician carismatic și are mai mulți fani pe Facebook decât președintele Columbiei, o țară cu șapte ori mai mare decât populația din El Salvador.

Spațiul politic din El Salvador a fost dominat pentru mai mult de 30 de ani de două partide principale - FMLN, de stânga, și Partidul Arena, conservator. „Azi am câștigat din prima rundă și am făcut istorie. Am întors pagina spre putere”, a declarat Nayib Bukele, reprezentant al Partidului Gana (Alianța Națională)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.