Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin pregătește o nouă mobilizare majoră

Ziarul de Vrancea
3 ian 2023 859 vizualizări

Un ONG apropiat de Kremlin cere ca milioane de ruși să fie chemați la arme

Un grup patriotic mai puțin cunoscut, care sprijină văduvele soldaților ruși, i-a cerut lui Vladimir Putin să ordone o mobilizare pe scară largă a milioane de oameni și să închidă granițele pentru a asigura victoria în Ucraina. “Îi cerem președintelui nostru, Vladimir Vladimirovici Putin, să permită armatei ruse să efectueze o mobilizare pe scară largă”, a declarat grupul “Văduvele soldaților din Rusia” într-o postare pe Telegram. “Îi cerem președintelui nostru, comandantul nostru suprem, să interzică plecarea din Rusia a bărbaților de vârstă militară. Și avem tot dreptul moral să facem acest lucru: soții noștri au murit protejându-i pe acești bărbați, dar cine ne va proteja pe noi dacă ei fug?”, mai spune grupul acestor femei.

O reprezentantă a grupului de văduve a declarat pentru Reuters că toți bărbații ruși apți de muncă ar trebui să fie mobilizați pentru a apăra patria. ”Războiul care se apropie va necesita resurse complet diferite: umane, psihologice, economice”, a declarat ea. “Protejarea Patriei este o datorie”, a adăugat femeia.

Kremlinul nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a comenta cu privire la apelul grupului de văduve. Putin declara luna trecută că nu este nevoie de o mobilizare suplimentară.

După ce a ordonat ceea ce Putin a spus că este o “mobilizare parțială”, la 21 septembrie, prima din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 300.000 de bărbați suplimentari au fost înrolați în armata rusă, în timp ce câteva sute de mii de ruși au fugit în străinătate pentru a evita să fie chemați la luptă.

Grupul văduvelor a început să activeze în urmă cu aproximativ două luni, pentru a ajuta soțiile soldaților uciși în Ucraina. Grupul are contacte cu administrația de la Kremlin, a declarat reprezentanta sa. “Suntem în contact permanent cu administrația prezidențială și, dacă este necesar, îi transmitem solicitări pentru a primi diverse forme sprijin”, a declarat reprezentanta.

Invocându-l pe liderul sovietic Iosif Stalin, grupul spune că acum este momentul pentru măsuri dure de apărare împotriva forțelor malefice care se coagulează în jurul granițelor Rusiei. “Astăzi, tot răul din lume s-a unit împotriva Rusiei - întreaga lume occidentală s-a întors împotriva noastră”, susțin văduvele, făcându-se ecoul teoriei lui Putin. “Este o situație de tipul ori noi, ori ei, nu există alternativă”, au explicat ele.

În 1942, Stalin a emis Ordinul nr. 227, care a devenit cunoscut sub numele de ordinul “Nici un pas înapoi”. A fost o încercare de a stabili disciplina în cadrul Armatei Roșii, deși mii de soldați sovietici au fost împușcați de propria lor tabără pentru presupusă lașitate. Stalin “nu s-a gândit la ratinguri sau la nemulțumirea disidenților, s-a gândit doar la victorie”, declară grupul văduvelor. “Acum nu este momentul să fii laș“, punctează aceste femei.

Ucraina avertizează de mai multe zile că Vladimir Putin se pregătește să decreteze o nouă mobilizare, pentru a-și intensifica ofensiva.

Bilanțul atacului de la Makiivka actualizat

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că 89 de militari ruși au fost uciși în atacul de la Makiivka, în estul Ucrainei, care a avut loc de Anul Nou, iar printre aceștia se numără și comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Baciurin.

Lovitura ucraineană asupra unei școli profesionale din Makiivka ce servea drept cazarmă pentru soldații ruși, majoritatea recruți, a avut loc duminică, imediat după miezul nopții, iar bombardamentul a fost realizat cu rachete HIMARS.

Luni, într-un gest rar de recunoaștere a pierderilor, Ministerul rus al Apărării declarase că 63 de militari au fost uciși la Makiivka, dar bilanțul a fost pus la îndoială de bloggerii militari ruși. Ministerul a actualizat marți bilanțul morților după ce susține că au fost găsite mai multe cadavre sub dărâmături.

Armata ucraineană afirmase că până la 400 de soldați ruși au fost uciși și alți 300 au fost răniți în atacul de la Makiivka, iar apoi a spus că numărul exact este “în curs de clarificare”. În orice caz, aceasta ar reprezenta una dintre cele mai grele pierderi pentru forțele Moscovei.

Studiu: Un nivel optim de hidratare poate încetini procesul de îmbătrânire

Importanța hidratării este binecunoscută, însă rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de 25 de ani sugerează că o hidratare adecvată poate fi chiar mai benefică decât se credea anterior, având potențialul de a încetini procesul de îmbătrânire.

Studiul publicat luni de Institutul Național de Sănătate Publică și Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite indică faptul că o hidratare deficitară poate crește riscul de apariție a afecțiunilor cronice și de deces prematur.

Datele care au stat la baza studiului au fost colectate de la un număr de aproximativ 11.000 de subiecți adulți pe parcursul a 25 de ani.

Informațiile inițiale au fost colectate în urma vizitelor la medic efectuate de persoane cu vârste între 45 și 60 de ani, acestea fiind ulterior completate cu date rezultate din vizitele la medic după 25 de ani.

Nivelurile de hidratare au rezultat din valorile sodiului seric din organismul subiecților, un indicator al obiceiurilor de hidratare. Concentrațiile mari de sodiu indicau faptul că subiecții nu aveau obiceiuri ideale de hidratare sau nu consumau lichide sănătoase.

“Intervalul normal al sodiului seric, definit drept intervalul în care se încadrează 95% din populația sănătoasă de referință, se află între 135 și 146 mmol/l”, se precizează în raport.

Studiul a constatat că un nivel seric de sodiu de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. La acest nivel, subiecții aveau un risc cu 50% mai mare de a prezenta indicatori conform cărora erau mai vârstnici comparativ cu vârsta cronologică. Aceasta poate include un risc mai mare de apariție a bolilor cronice sau a decesului prematur.

Nivelurile de peste 144 mmol/l sunt asociate cu un risc de 21% de deces prematur.

Un nivelul scăzut al sodiului comparativ cu valorile normale a fost, de asemenea, asociat cu o probabilitate crescută de îmbolnăvire și deces. Menținerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice și deces prematur. “Deoarece scăderea apei din corp este motivul cel mai frecvent pentru creșterea concentrației de sodiu, aceste rezultate sugerează că în cazul persoanelor al căror sodiu seric depășește 142 mmol/l menținerea constantă a hidratării optime poate încetini procesul de îmbătrânire”, se arată în concluziile studiului.

Această cercetare a continuat un studiu efectuat pe șoareci care a condus la o ipoteză similară.

Premierul britanic vrea ca toți elevii să studieze matematica până la 18 ani

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak ar vrea ca toți elevii din Anglia să studieze matematica într-o formă sau alta până la vârsta de 18 ani și ar urma să anunțe acest obiectiv în primul său discurs din 2023, în care va schița prioritățile pentru anul în curs. Discursul așteptat al premierului vine în contextul unei ierni cu greve multiple, cu presiuni uriașe asupra sistemului național de sănătate și cu o criză a costului vieții. “Într-o lume în care datele sunt peste tot și statisticile stau la baza fiecărei slujbe, locurile de muncă ale copiilor noștri vor necesita mai multe abilități analitice decât oricând. Lăsându-i pe copiii noștri să iasă în lume fără aceste abilități înseamnă că îi dezamăgim”, ar urma să spună Rishi Sunak atunci când va argumenta de ce Marea Britanie ar trebui să-și regândească abordarea față de matematică.

Propunerea a mai fost făcută și în 2011 de premierul de atunci, dar nu s-a materializat.

În prezent, doar jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani studiază matematica, dar această cifră include elevii care urmează cursuri de științe și pe cei care fac deja recapitulări obligatorii în facultate. Nu este clar ce vor însemna aceste planuri pentru elevii care doresc să se califice în domeniul științelor umaniste sau al artelor, scrie BBC.

Două femei, condamnate pentru vânzare de părți ale cadavrelor

O fostă proprietară a unei firme de pompe funebre și mama ei au fost condamnate la închisoare în Colorado după ce au disecat sute de cadavre și au vândut părți din acestea. Procurorii au declarat că Megan Hess, în vârstă de 46 de ani, și Shirly Koch, în vârstă de 69 de ani, au disecat circa 560 de cadavre și au vândut ilegal părți din acestea între 2010 și 2018. Ambele femei se recunoscuseră vinovate de fraudă la începutul acestui an.

Megan Hess va fi închisă pentru 20 de ani, în timp ce Shily Koch a fost condamnată la 15 ani de închisoare. Potrivit procurorilor federali din Colorado, mama și fiica au recoltat și au vândut părți de cadavre și uneori chiar cadavre întregi.

Hess - care conducea casa funerară Sunset Mesa din orașul Montrose - a taxat familiile cu până la 1.000 de dolari pentru incinerări care nu au avut loc niciodată, iar în unele cazuri se oferea să facă incinerări gratuite, în schimbul donării unor părți ale corpului. În SUA este ilegală vânzarea de organe, dar vânzarea de părți ale corpului nu este reglementată în prezent de legislația federală americană. Femeia își deschisese în același loc cu firma de pompe funebre și o firmă pentru servicii de donare de organe.

“Aceste două femei au profitat de victime vulnerabile care au apelat la ele într-un moment de durere și tristețe”, a declarat Leonard Carollo, agentul special al FBI care s-a ocupat de caz. “Dar, în loc să ofere îndrumare, aceste femei lacome au trădat încrederea a sute de victime și i-au mutilat pe cei dragi lor”, a precizat agentul FBI.

Cazul a fost declanșat de o investigație Reuters despre traficul de organe în SUA, care a determinat FBI să facă o descindere la casa morturară în 2018. Declarațiile emoționante ale victimelor au dominat audierea de marți pentru pronunțarea sentinței.

Descriind acest caz ca fiind “cel mai epuizant din punct de vedere emoțional pe care l-a experimentat vreodată pe scaunul de judecător”, judecătoarea Christine Arguello a ordonat ca cele două femei să fie trimise imediat după gratii.

Jeremy Renner a publicat un mesaj și un selfie după accidentul suferit duminică

Actorul Jeremy Renner, cunoscut în special pentru rolul Hawkeye în universul Marvel, a fost grav rănit în timp ce deszăpezea duminică în vestul american. Pentru prima dată, actorul a dat vești, marți, postând o fotografie de pe patul său de spital. O imagine care a fost “apreciată” de peste 700.000 de ori în doar treizeci de minute pe Instagram. „Vă mulțumesc pentru toate vorbele frumoase”, a împărtășit el pe rețeaua de socializare. “Sunt prea dat peste cap ca să scriu. Dar vă trimit dragoste tuturor”, este mesajul lui. 

Actorul Jeremy Renner a suferit “un traumatism toracic contondent și leziuni ortopedice” după un accident la deszăpezire de Anul Nou. Jeremy Renner a suferit două intervenții chirurgicale luni. Marți, agentul său Sam Mast a explicat: „Rămâne la terapie intensivă, în stare critică, dar stabilă”, a spus el, menționând că actorul „face progrese și este treaz, vorbește și e binedispus”.

Potrivit unui purtător de cuvânt, interpretul lui Hawkeye din filmele Marvel suferă de „un traumatism contondent la piept” și „răni ortopedice”.

Zona în care locuiește actorul a fost lovită de o furtună de iarnă în ajunul Anului Nou, care a întrerupt curentul la 35.000 de case din mai multe comitate. O mare parte a Statelor Unite a fost lovită de „Viscolul secolului” în ultima săptămână, cu cel puțin 60 de oameni au murit în toată țara. Potrivit site-ului TMZ, care citează martori, actorul s-a rănit în timp ce conducea un tiluaj de deszăpezire pentru a degaja drumul de acces către casa sa, în munții dintre California și Nevada, când mașina s-a răsturnat peste unul dintre picioarele lui.

Un bărbat a încercat să-și ucidă familia plonjând cu mașina de pe o stâncă

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din California a fost arestat marți după ce ar prăbușit intenționat de pe o stâncă înaltă, pe autostrada de coastă a Pacificului, o mașină în care mai erau trei pasageri - o femeie și doi copii. Toți cei patru ocupanți ai mașinii Tesla au supraviețuit miraculos după ce vehiculul a plonjat între 76 și 91 de metri sub șoseaua pe care se afla și a căzut într-o zonă stâncoasă de plajă, cunoscută sub numele de Devil's Slide (Panta Dracului), la aproximativ 30 de kilometri sud de San Francisco.

Accidentul s-a petrecut luni dimineață, iar când poliția și echipele de salvare au venit la fața locului au găsit doi adulți și doi copii într-o mașină Tesla. În afară de șofer, în automobil se aflau o femeie adultă, un băiat de 9 ani și o fetiță de 4 ani. Toți cei patru ocupanți erau conștienți, iar cei doi copii erau fixați în scaunele lor de mașină, care au rămas intacte. California Highway Patrol a postat o înregistrare video dramatică cu elicopterul din care un salvator coboară pe un cablu până la locul accidentului, în timp ce valurile se izbesc de stâncile de dedesubt.

Cu toții au fost duși apoi la un spital local, având răni grave, a declarat marți poliția rutieră.

“Pe baza dovezilor colectate, anchetatorii au dezvoltat cauzele probabile ale acestui incident și au ajuns la concluzia că a fost un act intenționat”, a mai spus poliția rutieră a statului într-un comunicat în care anunță arestarea șoferului.

Acesta a fost arestat pentru tentativă de omor și punerea în pericol a copiilor.

Mașina a aterizat la sol pe roți. Patrula rutieră a precizat marți că funcțiile de conducere tehnologică ale Tesla nu au fost implicate în ceea ce a provocat accidentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.