Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin amenință cu represalii “militare” în cazul unor amenințări occidentale

20 dec 2021 1330 vizualizări

 Washingtonul își avertizează cetățenii să evite călătoriile în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat ieri cu represalii “militare și tehnice” în cazul în care rivalii săi occidentali nu-și încetează politica pe care Rusia o denunță drept amenințătoare, pe fondul unor tensiuni tot mai mari în centrul cărora se află Ucraina. “În cazul unei păstrări a liniei foarte clar agresive a colegilor noștri occidentali, vom lua măsuri militare și tehnice adecvate ca represalii”, a amenințat Putin într-o intervenție în fața unor cadre din armata rusă și din Ministerul Apărării. “Consolidarea la frontierele ruse a grupurilor militare ale Statelor Unite și NATO și organizarea unor manevre militare de amploare constituie o sursă de îngrijorare”, a denunțat el.

Putin lansează aceste acuzații în contextul în care Occidentul, din contră, acuză Kremlinul de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, în pregărirea unei ofensive. În acest context, Vladimir Putin a subliniat necesitatea, în opinia sa, ca Statele Unite și NATO să ofere garanții de securitate Rusiei prin semnarea unor tratate ruse care interzic orice extindere viitoare a Alianței Nord-Atlantice.

O provocare cu o „substanță chimică necunoscută” în Ucraina

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a afirmat ieri că militari angajați de companii private din Statele Unite au fost staționați în regiunea Donețk din estul Ucrainei și că pregătesc o „provocare folosind o substanță chimică necunoscută”, relatează The Moscow Times. Șoigu a făcut declarațiile în timpul unei ședințe a ministerului apărării de la Moscova. „Am identificat prezența a 120 de membri ai unor grupuri de mercenari din Statele Unite în orașele Avdiivka și Krasny Liman staționați pentru a comite provocări (...) cisterne cu componente chimice neidentificate au fost livrate în orașele Avdeevka și Krasny Liman pentru a comite provocări”, a afirmat Șoigu.

Acesta, considerat un aliat de încredere al președintelui Vladimir Putin, a acuzat de asemenea Statele Unite și pentru tensiunile în creștere de la granițele Rusiei. „Statele Unite își consolidează prezența militară la granițele Rusiei. În țările din Europa de est sunt desfășurate prin rotație unități cu un număr de aproximativ 8.000 de militari americani”, a mai spus Șoigu.

SUA își sfătuiesc cetățenii să evite călătoriile în Ucraina

Departamentul de stat al SUA și-a prelungit atenționarea de călătorie pentru Ucraina, avertizându-și cetățenii cu privire la amenințarea militară sporită pe care o reprezintă Rusia pentru această țară și îndemnând pe oricine intenționează să viziteze Ucraina să se răzgândească.

Guvernul american, care a emis anterior o notificare de călătorie de gradul 4 cu privire la Ucraina, plasând-o pe lista țărilor cu cel mai ridicat risc din cauza noului tip de coronavirus, a subliniat în noua sa notificare că “cetățenii americani ar trebui să fie la curent cu informațiile conform cărora Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”.

OMS: “Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieți”

n totuși, 2022 ar urma să fie ultimul an al pandemiei, este mesajul optimist al experților OMS

Adunări de sărbătorile de la sfârșitul anului pot să antreneze “o creștere a cazurilor (de COVID-19), o copleșire a sistemelor de sănătate și și mai multe morți”, avertizează directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndeamnă oamenii să-și amâne adunările, având în vedere că varianta omicron infectează persoane vaccinate și poate dubla infectările într-un interval de o zi și jumătate până la trei zile. “Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieți”, subliniază directorul OMS.

Varianta omicron a SARS-CoV-2 se răspândește mai rapid decât varianta indiană (delta) și infectează persoane deja vaccinate sau care s-au vindecat de COVID-19, subliniază el. Ar fi “neînțelept” să se conchidă, pe baza primelor probe, că varianta omicron este mai blândă decât variantele anterioare, avertizează la rândul ei cercetătoarea-șefă OMS Soumya Swaminathan, în contextul în care bilanțurile cresc, iar toate sisteme de sănătate urmează să fie puse la încercare. Varianta omicron ocolește anumite reacții inumitare, subliniază ea, iar vaccinarea cu un “booster” este necesar să vizeze persoane cu un sistem imunitar slab.

Cei doi oficiali OMS se referă la un studiu Imperial College London publicat săptămâna trecută, potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar varianta omicron nu a dat vreun semn că este mai blândă decât varianta indiană.  Vaccinarea poate preveni infecția și boala, subliniază ei.

În pofida unei slăbiri a apărării asigurate de către anticorpi, limfocitele T, al doilea pilon al reacției imunitare, pot preveni îmbolnăvirea gravă, atacând celulele umane infectate.

Însă acești oficiali de la OMS oferă un pic de speranță unei lumi care înfruntă un nou val al pandemiei, apreciind că 2022 urmează să fie ultimul an al pandemiei, care a ucis deja peste 5,6 milioane de oameni în lume.

Ei evocă dezvoltarea unei a doua și unei a treia generații de vaccinuri antiCOVID, viitoare tratamente antimicrobiene și alte inovații. “Sperăm să reducem această boală la o boală relativ beningnă care să fie ușor de prevenit și de tratat”, a subliniat Soumya Swaminathan.

“2022 trebuie să fie anul sfârșitului pandemiei”, speră și directorul OMS.

Studiu: 40% dintre cei care au trecut prin COVID-19 suferă sechele de lungă durată

n inclusiv cei cae au avut forme ușoare sau asimptomaticii

Aproximativ 40% dintre persoanele care au trecut prin COVID-19 suferă de sechele care durează peste șase luni, potrivit unui studiu al unei universități germane publicat care dorește să facă lumină asupra așa-numitului sindrom de COVID persistent sau “long COVID”.

Potrivit cercetătorilor Clinicii Universitare din Mainz, nu sunt neapărat pacienții cu formă gravă cei care dezvoltă astfel de simptome, cei afectați putând fi chiar persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ ușor prin boală. În 35% din cazurile studiate, cei afectați nici măcar nu știau că au avut COVID-19 până când au fost supuși unui test de anticorpi, au precizat într-un comunicat cercetătorii care au realizat acest studiu.

Unele dintre simptomele persistente cele mai comune sunt oboseala, tulburările de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului și a mirosului și dificultăți respiratorii, deși încă nu există un tipar clar și nici nu s-a ajuns la o definiție unitară privind sindromul “long COVID”.

Rezultatele publicate luni fac parte dintr-un studiu mai amplu la care au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boală și care semnalau că simptomele de COVID-19 persistent tindeau să dispară cu trecerea timpului. Spre surprinderea cercetătorilor, 46% dintre femeile care au trecut prin boală au fost afectate de aceste simptome, față de 35% dintre bărbați, deși în rândul bărbaților boala are de obicei o formă mai gravă.

Vârsta nu pare să crească probabilitățile de a suferi de COVID persistent, potrivit studiului, care a dezvăluit și că o treime dintre cei contagiați afirmau că nu și-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boală.

Certificatele COVID vor fi valabile doar 9 luni în UE fără doza „booster”

Comisia Europeană a anunțat ieri că certificatele COVID emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului. Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are o susținere solidă.

Comisia Europeană afirmă că o armonizare a perioadei de valabilitate a certificatelor COVID reprezintă „o necesitate pentru mișcarea liberă și sigură” și că este nevoie de o coordonare la nivelul UE. Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și reduce perturbările”.

Comisia a introdus de asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul COVID. O doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat. Administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.

Japonia: Execuția a trei condamnați la moarte, o premieră din 2019

Japonia a executat ieri trei condamnați la moarte, potrivit presei locale, citând mai multe surse, inclusiv Ministerul Justiției. Aceste execuții ar fi primele în țară din decembrie 2019 și de la venirea la putere a premierului Fumio Kishida la începutul lunii octombrie.

Ministerul Justiției, contactat de AFP, nu a confirmat imediat această informație. Media locale nu a dezvăluit identitatea deținuților executați.

Ultima execuție data din decembrie 2019, cea a unui chinez găsit vinovat pentru uciderea a patru membri ai aceleiași familii în sud-vestul țării în 2003.

Japonia a executat trei condamnați în 2019 și 15 în 2018, printre care 13 membri ai sectei Aum, implicată într-un atac cu gaz sarin asupra metroului din Tokyo în 1995. În prezent, în țară sunt peste 100 de persoane condamnate la moarte și, de obicei, trec mulți ani între pronunțarea sentinței și execuția prin spânzurare. Sprijinul public pentru pedeapsa cu moartea rămâne puternic, în pofida criticilor din străinătate, în special din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

Aproximativ 100 de militari americani au desfășurat “activități extremiste interzise” în 2021

Aproximativ 100 de membri ai armatei americane au luat parte la o formă de “activitate extremistă interzsă” în cursul lui 2021, a anunțat Pentagonul, care a prezentat noi directive adresate militarilor. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a dispus în februarie o analiză politică, la Pentagon, în domeniul luptei împotriva extremismului în apărare. El a făcut atunci acest anunț după dezvăluiri cu privire la faptul că zeci de foști militari au luat parte la atacul Capitoliului, la 6 ianuarie, când mii de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul pentru a-i împoedica pe congresmeni să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. “Majoritatea zdrobitoare a bărbaților și femeilor din Apărare servesc această țară cu onoare și integritate”, declară Lloyd Austin, citat în comunicatul care însoțește raportul unui Grup de lucru cu privire la lupta împotriva extremismului. “Ei respectă jurământul pe care l-au depus de a susține și de a apăra Constituția Statelor Unite”, subliniază el. “Credem că numai un număr foarte mic de persoane încalcă acest jurământ luând parte la activități extremiste”, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. “Aproximativ 100” de membri ai armatei americane active și de rezervă au avut activități extremiste interzise în cursul acestui an, precizează el.

Orban: Ungaria nu își va schimba politica privind migrația, în ciuda unei decizii a Curții de Justiție a UE

Ungaria nu își va schimba controversata legislație privind imigrația, în ciuda unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), a declarat marți premierul Viktor Orban, amplificându-și campania naționalistă înaintea alegerilor parlamentare de la începutul anului viitor, care se anunță strânse.

Orban a spus că migrația și drepturile persoanelor LGBTQ, două chestiuni care au dus la conflict cu Uniunea Europeană, vor domina agenda, în contextul în care partidul său de dreapta, FIDESZ, se pregătește pentru primele alegeri de după 2010 în care va avea un concurent serios, după trei scrutine câștigate triumfător.

Disputa privind standardele democratice a dus la o înghețare a fondurilor UE de relansare pentru Ungaria, complicând șansele lui Orban de a fi reales, deoarece economia se bazează în mare măsură pe acești bani pentru a finanța investițiile și a impulsiona creșterea. Premierul în vârstă de 58 de ani se confruntă cu o opoziție unită, în contextul în care inflația a ajuns la un nivel record pentru ultimii 14 ani, creșterea economică încetinește, iar deficitul bugetar s-a majorat semnificativ din cauza cheltuielilor preelectorale ridicate.

La începutul lunii decembrie, Curtea Constituțională din Ungaria a evitat o decizie privind primatul legislației Uniunii Europene în judecarea unei măsuri controversate a guvernului împotriva migrației, amânând amplificarea crizei cu Bruxellesul, după ce o hotărâre similară a Poloniei a produs o undă de șoc în UE. Curtea Constituțională a analizat o contestație înaintată de guvernul Orban față de o decizie a CJUE conform căreia Budapesta a încălcat legislația comunitară atunci când a expulzat refugiați peste granița cu Serbia. Instanța a stabilit că Budapesta are dreptul să își aplice propriile hotărâri în domenii unde UE încă nu a luat măsuri corespunzătoare pentru o implementare comună a regulilor UE, precum și să își apere identitatea națională. Orban a considerat că decizia este o justificare a politicilor sale. “Guvernul a decis că nu vom face nimic să schimbăm sistemul de protecție a granițelor”, a spus Orban marți într-o conferință de presă. “Vom menține actualul regim, chiar dacă instanța europeană ne-a ordonat să îl schimbăm”, a adăugat el. “Nu îl vom schimba și nu vom lăsa pe nimeni să intre”, a mai spus premierul ungar.

Orban, a căruia poziție anti-imigrație a impulsionat sprijinul pentru FIDESZ după criza migranților din 2015, a declarat de asemenea că va continua și cu o altă chestiune controversată, un referendum privind drepturile persoanelor LGBTQ în perioada premergătoare alegerilor.

La referendum, ungurii vor fi întrebați dacă sprijină organizarea de workshop-uri despre orientarea sexuală în școli fără consimțământul părinților și dacă sunt de părere că procedurile de schimbare de sex ar trebui “promovate” în rândul copiilor.

Ungaria ar putea avea ca președinte o femeie, de anul viitor

Formațiunea guvernamentală ungară Fidesz o va nominaliza pe Katalin Novak, în prezent ministru pentru familie, la succesiunea lui Janos Ader ca președinte al țării, a anunțat marți premierul ungar Viktor Orban. Al doilea mandat de cinci ani al lui Ader la președinția țării - un post preponderent protocolar - va expira în 2022.Katalin Novak, în vârstă de 41 de ani și mamă a trei copii, a fost vicepreședinte al Fidesz, până la congresul partidului de luna trecută. Are studii economice, de drept și administrație publică, în Ungaria și Franța, a trăit în SUA, Franța și Germania și vorbește engleza, franceza, germana și spaniola.Janos Ader, politician de carieră, a reprezentat un sprijin solid pentru Orban, cu mici excepții ocazionale legate de unele din reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.