Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Putin acordă o primă militarilor și polițiștilor, înainte de alegeri

Ziarul de Vrancea
30 aug 2021 959 vizualizări

Partidul președintelui rus a scăzut în sondaje până la 27,3%

Vladimir Putin a ordonat ieri să se plătească o primă militarilor și membrilor forțelor de ordine, după ce a cerut, în urmă cu o săptămână, să se acorde un ajutor pensionarilor - “cadouri” pe care le oferă cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor legislative, relatează AFP.

Aceste categorii ale populației fac parte din electoratul tradițional al Rusiei Unite, partidul aflat la putere, care se confruntă cu o erodare a popularității pe fondul unei scăderi a nivelului de trai începând din 2014, dublată de creștere, în ultimele luni, a inflației.

Toți militarii și agenții forțelor de ordine urmează să primească în septembrie câte 15.000 de ruble (170 de euro), potrivit unor decrete publicate de către Kremlin, în urma unor anunțuri în acest sens ale președintelui rus săptămâna trecută, la un Congres al Rusiei Unite.

Putin a decretat acordarea unui ajutor punctual în valoare de 10.000 de ruble (110 euro) pensionarilor.

1,7 milioane de beneficiari

Numărul beneficiarilor nu a fost comunicat, însă Rusia are 42 de milioane de pensionari și cel puțin 1,7 milioane de polițiști, militari și membri ai Gărzii Naționale.

Potrivit lui Andreï Makarov, un reprezentant al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, însărcinat cu bugetul, citat de agenția de presă Interfax, aceste anunțuri vor costa peste 500 de miliatde de ruble - adică 5,77 miliarde de euro.

Prețurile la consum au au început să crească în Rusia în martie 2020, în plină pandemie.

Acest fenomen s-a accelerat, apoi, odată cu relansarea economică, și au scăzut și mai mult puterea de cumpărare a rușilor, care s-a erodat începând din 2014, când Occidentul a impus sancțiuni Moscovei, după anexarea Penunsulei ucrainene Crimeea. Din cauza stagnării economice și în urma unor scandaluri de corupție repetate, Rusia Unită se bucură, potrivit unui sondaj Vtsiom, de 27,3% opinii favorabile. Este vorba despre un scor cu mult mai mic decât scorul de 62,2% al încrederii în Putin.

Critici ai Kremlinului, care ar fi putut să profite de numulțumiri, au fost vizați în paralel de o ofensivă a puterii, odată cu apropierea alegerilor.

Autoritățile ruse au desființat mișcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, ale cărui organizații au fost clasate drept “extremiste”, iar site-urile acestuia au fost blocate. Mulți dintre membrii acestor organizații au fost excluși din alegeri sau au fost nevoiți să plece în exil.

FBI: Numărul infracțiunilor motivate de ură în 2020, la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani

Numărul infracțiunilor motivate de ură în Statele Unite a crescut în 2020 la cel mai ridicat nivel din ultimii peste zece ani, din cauza înmulțirii atacurilor asupra victimelor de culoare și de origine asiatică, a informat luni FBI.

Datele pentru 2020, oferite FBI de peste 15.000 de agenții de aplicare a legii din țară, relevă 7.759 de infracțiuni motivate de ură anul trecut, o creștere cu 6% față de 2019 și cel mai ridicat bilanț de după 2008.

Datele FBI mai arată că numărul agresiunilor care au avut ca țintă persoanele de culoare a crescut la 2.755, de la 1.930, iar incidentele asupra persoanelor de origine asiatică au fost în număr de 274, față de 158.

Dintre cele 7.426 de infracțiuni motivate de ură clasificate ca infracțiuni asupra persoanelor, diferite de infracțiunile asupra proprietății, 53,4% au fost intimidări, 27,6% au fost atacuri, iar 18,1%, atacuri în formă agravată. De asemenea, 22 de crime și 19 violuri au fost raportate ca fapte penale motivate de ură.

Departamentul de Justiție al SUA a atras atenția că grupurile de adepți ai supremației albilor reprezintă o amenințare de securitate tot mai mare după asaltul sângeros de la 6 ianuarie asupra Capitoliului.

În același timp, relatările despre atacuri motivate de ură asupra persoanelor de origine asiatică sau originare din insulele din Pacific s-au înmulțit de asemenea, o cauză fiind ceea ce unii au considerat a fi afirmațiile incendiare ale fostului președinte Donald Trump prin care acuza China de declanșarea pandemiei de COVID-19.

SUA: Spital, obligat de judecător să administreze ivermectină unui pacient

Un spital american a fost constrâns de justiție să-i administreze unui bolnav de COVID-19 ivermectină, un antiparazitar promovat în unele medii în pofida lipsei de dovezi privind eficacitatea sa împotriva noului tip de coronavirus. Decizia unui judecător din Ohio, săptămâna trecută, se înscrie într-o serie de verdicte favorabile apropiaților bolnavilor de COVID-19 împotriva spitalelor reticente să utilizeze acest produs, obiectul unor atenționări din partea autorităților sanitare.

În acest dosar, Julie Smith, o locuitoare dintr-o suburbie a orașului Cincinnati, a obținut ca un medic să-i prescrie ivermectină soțului său Jeffrey, spitalizat la terapie intensivă. În fața refuzului spitalului de a administra acest produs, ea a sesizat justiția pe 20 august, cu ajutorul unui avocat care a câștigat procese comparabile la New York și Chicago.

Judecătorul Gregory Howard a ordonat spitalului să respecte ordonanța: să i se administreze 30 mg de ivermectină pe zi timp de trei săptămâni pacientului său.

Ivermectina este un medicament foarte utilizat de veterinari, dar care este folosit și pentru oameni împotriva bolilor provocate de paraziți, precum scabia și oncocercoza.

De la începutul crizei sanitare, au fost realizate studii pentru a vedea dacă acest medicament foarte ieftin poate ajuta la lupta împotriva COVID-19. În pofida unor prime pre-studii de laborator încurajatoare, testele desfășurate la acest stadiu nu sunt concludente.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile sanitare europene și americane nu recomandă utilizarea ivermectinei împotriva COVID-19, ceea ce nu împiedică anumite segmente din populație să-i acorde mare credit.

În SUA, conservatori apropiați fostului președinte Donald Trump, printre care prezentatorii de la Fox News, Laura Ingraham și Sean Hannity, sau senatorul Ron Johnson, au promovat ivermectina.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a înregistrat joi o creștere a vânzărilor acestui medicament, care înainte de pandemie era prescris de 3.600 de ori pe săptămână, iar în august a fost prescris de 88.000 de ori.

Însă CDC a constatat de asemenea o creștere a “efectelor secundare legate de o utilizare proastă sau de supradozarea ivermectinei, măsurate printr-o creștere a numărului de apeluri la centrele de dezintoxicare”.

Agenția federală pentru hrană și medicamente a Statelor Unite (FDA) a atenționat cu privire la riscul de supradoză sau de utilizare a formei veterinare a medicamentului. “Nu sunteți un cal. Nu sunteți o vacă. La modul cel mai serios, opriți-vă!”, a scris ea pe Twitter.

Ursula von der Leyen: 70% dintre adulți, vaccinați complet în UE

 în România procentul este de sub 27%

Uniunea Europeană (UE) și-a atins obiectivul vaccinării complete a 70% dintre cetățenii europeni adulți, a anunțat ieri, într-un mesaj postat pe Twitter, președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

UE viza vaccinarea a 70% dintre persoanele în vârstă de peste 18 ani până la sfârșitul verii. Însă “trebuie să mergem mai departe! Și mai mulți europeni trebuie să se vaccineze”, apreciază von der Leyen.

De asemenea, “trebuie să susținem vaccinarea în restul lumii, împreună cu partenerii noștri”, a adăugat ea, în contextul în care UE participă la mecanismul COVAX, care vizează să furnizeze vaccinuri celor mai sărace țări.

România se află la coada clasamentului european, cu doar 26,76% persoane imunizate, potrivit platformei ourwolrdindata.

A plecat și ultimul militar american din Afganistan

Imagini publicate ieri arată momentul în care un militar american decorat a urcat în avionul militar de marfă chiar înainte de miezul nopții de luni spre marți, în Afganistan - devenind ultimul membru al serviciului american care a părăsit Afganistanul. Plecarea generalului Donahue, din Divizia Aeriană, Corpul XVIII, din Armata a 82-a, a marcat sfârșitul celui mai lung război american care a durat aproape 20 de ani. Momentul „marchează misiunea SUA de a evacua cetățenii americani, solicitanții de vize speciale pentru imigranți afgani și afganii vulnerabili”, a scris Comandamentul Central al SUA într-o declarație care însoțea imaginea.

Donahue, absolvent al academiei militare americane la West Point, a avut o ilustră carieră în armată care a început în 1992. Generalul de două stele a fost implicat în peste 17 teatre de război, în Afganistan, Irak, Siria și alte locații, potrivit unui profil al acestuia de pe site-ul oficial al Armatei din 2020.

Ultimul avion C-17 a părăsit Aeroportul Internațional Hamid Karzai la ora 23:59, cu un minut înainte de data limită (31 august) privind retragerea trupelor din țară.

Peste 79.000 de civili au fost evacuați de pe aeroportul Kabul cu aeronave militare americane începând din 14 august - adică 6.000 de americani și 73.500 de afgani și cetățeni din țări terțe, potrivit generalului Frank McKenzie Jr., șeful Comandamentului central al SUA. Dar până la 200 de cetățeni americani și alți mii de aliați afgani au rămas în urmă.

UE reimpune restricții călătoriilor neesențiale din cinci țări, inclusiv SUA și Israel

Uniunea Europeană a reimpus restricții de călătorie către teritoriul european unui număr de cinci țări, inclusiv Statelor Unite, iar Casa Albă a anunțat. la rândul său, că studiază posibilitatea de a permite accesul pe teritoriul american al străinilor vaccinați, însă statele membre UE păstrează posibilitatea de a ridica aceste restricții vizând acest tip de călătorie în cazul persoanelor complet vaccinate, relatează AFP.

Cele cinci state restrase de pe lista prin care UE recomandă ridicarea restricțiilor vizând călătoriineesențiale sunt, în afară de Statele Unite, Israelul, Libanul, Macedonia de Nord și Muntenegru.

Kosovo a fost retras de asemenea de pe această listă, care este actualizată cu regularitate.

Varianta indiană (delta) a noului coronavirus este în creștere atât în Statele Unite, cât și în Israel - una dintre primele țări care au lansat o vastă campanie de vaccinare anticovid.

Frontierele americane sunt închise imensei majorități a călătorilor internaționali - indiferent că sunt testați sau vaccinați din martie 2020.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.