Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Proteste la Chișinău și Bruxelles față de schimbarea sistemului de vot în Moldova

Ziarul de Vrancea
20 iul 2017 700 vizualizări

Legea, propusă de democrații oligarhului Plahotniuc, a fost promulgată imediat de socialistul Dodon n Moldova riscă să piardă ajutorul oferit de UE

Sute de oameni au protestat ieri, timp de peste patru ore, în fața Parlamentului de la Chișinău, față de sistemul mixt de vot. Manifestația a fost marcată de o serie de îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine.

Oamenii au scandat „Jos mafioții!”. După trei ore în fața Parlamentului, ei au plecat către sediul Președinției, unde i-au cerut lui Igor Dodon să iasă în fața lor. „El se jură că nu fură, dar l-am prins cu mixt-ul în gură”, au strigat manifestanții. De altfel, aseară, Dodon a promulgat legea.

Opoziția a avertizat că manifestația va fi reluată vineri, la ora 12.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt în locul celui uninominal în Republica Moldova a fost votat ieri în lectura a doua, finală, în Parlament, chiar dacă această inițiativă legislativă a fost avizată negativ de către Comisa de la Veneția, iar liderii politici au recomandat să nu fie schimbat sistemul de vot. În favoarea proiectului s-au pronunțat 74 de deputați. Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta. Deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala unde are loc ședința Parlamentului.

PPE: “Este o rușine”

Partidul Popular European a dezaprobat adoptarea sistemului electoral mixt votat de majoritatea parlamentară din Moldova, se arată într-un comunicat al PPE. Liderul PPE afirmă că ceea ce a făcut majoritatea parlamentară este "o rușine" și a cerut Comisiei Europene să stopeze orice finanțare către Chișinău. "Este o rușine că majoritatea din parlamentul moldovean a ales pentru cetățenii săi autoritarism în loc de democrație, corupție în loc de transparentă, haos în loc de stat de drept. Este realmente regretabil că 74 de parlamentari au ales să întărească autocrația Partidului Democrat și socialiștii cu al lor lider Plahotniuc în loc să apere interesele poporului său", se arată în comunicat. "Îngrijorările privind finanțarea partidelor, influența afacerilor asupra politicienilor, delimitarea circumscripțiilor, reprezentarea corectă a minorităților și a diasporei, precum și pragul foarte ridicat sunt doar câteva dintre probleme care nu au fost rezolvate în lege”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE a afirmat că finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol. "Începînd de astăzi, marile companii care doresc să investească și să creeze locuri de muncă o vor face în România, Bulgaria sau vor merge în Georgia și Ucraina, dar, din păcate, vor ocoli Republica Moldova. Decizia luată astăzi va aduce în Republica Moldova mai mult șomaj, mai multă sărăcie, salarii mai mici, pensii în pericol; responsabilitatea o poartă cei 74 de pioni parlamentari și liderii lor", a scris acesta pe Facebook.

vizibile.

Politic, absența sa forțată ridică o problemă a majorității republicane în Senat, care trece de facto de la 52 la 51 din 100 de mandate.

SUA și Rusia negociază un grup de lucru comun pentru securitatea informatică

Moscova și Washingtonul negociază pentru a înființa un grup de lucru comun pentru securitatea informatică, a declarat trimisul special al Rusiei pentru securitate informatică, Andrei Kruțkih. Rusia a anunțat săptămâna trecută că Donald Trump și Vladimir Putin au discutat despre formarea unui grup pentru securitate informatică. Trump a scris pe Twitter, la scurt timp după întâlnirea cu Putin de la summitul G20, că el și omologul său rus au discutat despre formarea unei “unități impenetrabile de securitate informatică” pentru a se ocupa de chestiuni precum riscul unei ingerințe informatice în alegeri. Ideea a fost criticată dur de mai mulți colegi de partid ai lui Trump, care s-au întrebat de ce ar colabora Statele Unite cu Rusia după ce Moscova ar fi încercat să influențeze alegerile din 2016. Câteva zile mai târziu, liderul de la Casa Albă a părut să renunțe la idee. “Faptul că președintele Putin și cu mine am discutat despre o unitate de securitate informatică nu înseamnă că eu cred că se poate întâmpla. Nu se poate”, a scris Trump pe Twitter.

Numărul atentatelor din lume a scăzut în 2016

Numărul atacurilor teroriste în lume și a numărului deceselor provocate de acestea a scăzut în 2016, pentru al doilea an consecutiv, în special în urma îmbunătățirii situației din Afganistan, Siria, Nigeria, Pakistan și Yemen, a anunțat miercuri Departamentul de Stat. Numărul total al atacurilor teroriste în 2016 a scăzut cu 9% față de 2015, iar numărul deceselor a scăzut cu 13%, potrivit raportului anual privind terorismul.

Gruparea militant sunnită Statul Islamic a provocat cele mai multe atentate anul trecut. Mișcarea a desfășurat cu 20% mai multe atacuri în Irak, provocând cu 69% mai multe decese față de 2015. Datele strânse de Universitatea Maryland pentru Departamentul de Stat au arătat că anul trecut s-au înregistrat în total 11.072 de atentate în lume, ce s-au soldat cu peste 25.600 de decese. 6.700 de teroriști au fost uciși în atacurile comise de ei. Atentate s-au înegistrat în 104 țări, însă majoritatea s-au concentrat în cinci state: Irak, Afganistan India, Pakistan și Filipine. Trei sferturi dintre decesele provocate de atacurile teroriste au avut loc în Irak, Afganistan, Siria, Nigeria și Pakistan.

Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani

Oamenii au ajuns în nordul Australiei înainte de extincția animalelor uriașe care trăiau pe acest continent, petrecută în urmă cu 65.000 de ani, devansând cu 5.000 de ani estimările anterioare ale cercetătorilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature. Antropologii și arheologii au păreri împărțite în ceea ce privește data sosirii primilor oameni pe continentul australian. Precedentele estimări oscilau între 60.000 și 45.000 de ani. Însă o serie de săpături arheologice recente, coordonate de profesorul Chris Clarkson de la Universitatea Queensland, au devansat cu 5.000 de ani limita maximală a estimărilor anterioare. Arheologii au descoperit 11.000 de obiecte fasonate de oameni, inclusiv unelte din piatră tăiată, pietre de măcinat și topoare, vechi de 65.000 de ani, potrivit analizelor de datare. "Acum putem să spunem cu certitudine că oamenii au sosit în Australia în urmă cu 65.000 de ani", a declarat Chris Clarkson, coautor al studiului.

Pentru echipa de arheologi, este evident că populația prezentă în acel sit era "tehnologic sofisticată". "Situl conține cel mai vechi topor montat pe un ax din lume, cele mai vechi instrumente de măcinat din Australia și elemente ascuțite din piatră, șlefuite cu finețe, ce putea fi folosite ca vârfuri de lance", a explicat profesorul Chris Clarkson. Deși nivelul mării era pe atunci mult mai scăzut decât în prezent și deci distanța dintre insulele din Asia de Sud-Est și Australia era mai mică, "aceasta ar putea să reprezinte prima mare traversare maritimă a omenirii", a continuat același cercetător.

În Australia trăiau, în acea epocă, canguri de 450 de kilograme, wombați (o specie de marsupial) la fel de mari ca rinocerii, șopârle cu lungimi de opt metri, păsări la fel de înalte ca oamenii și broaște țestoase de mărimea unor automobile. Însă peste 85% din acele mamifere, păsări și reptile au dispărut în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, la 20.000 de ani după sosirea omului, a cărei responsabilitate pentru acea extincție este încă intens dezbătută în cercurile științifice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.