Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proteste în Myanmar: Cea mai sângeroasă zi

Ziarul de Vrancea
27 mar 2021 1360 vizualizări

Cel puțin 90 de manifestanți au fost uciși de forțele de ordine sâmbătă, inclusiv un polișist care s-a alăturat protestelor

Cel puțin 90 de persoane au fost ucise sâmbătă, în reprimarea unor noi manifestații în favoarea democrației în Myanmar, unde armata a făcut o adevărată demonstrație de forță, printr-o defilare cu un arsenal impresionant, la Naypyidaw. Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie au condamnat “crime” comise de armată în țară, care se confruntă cu o gravă criză după îndepărtarea de la putere a conducătoarei civile a țării, Aung San Suu Kyi, printr-o lovitură de stat militară la 1 februarie. Activiști în favoarea democrației au îndemnat la o serie de manifestații, sâmbătă, ziua în care armata organizează anual o uriașă defilare militară în fața șefului juntei, aflat la putere, generalul Min Aung Hlaing.

AFP scrie că putut verifica moartea a cel puțin 19 persoane, ucise la manifestații în întreaga țară, în timp ce presa locală prezintă bilanțuri mult mai grave. Reuters scrie că cel puțin 90 de persoane au fost ucise la manifestații. Violențe au izbucnit în regiunea Mandalay (centru), după ce forțe de securitate au deschis focul împotriva unor manifestanți și au ucis cel puțin nouă persoane în patru orașe, inclusiv un medic la Wundwin și o adolescentă în vârstă de 14 ani la Meiktila, potrivit unor salvatori de pe teren. “Patru bărbați ne-au fost aduși morți”, a declarat pentru AFP o salvatoare din Mandalay, al doilea cel mai important oraș din Myanmar, care încerca să îngrijească zeci de răniți. La Myingyan, un manifestant care a văzut cum un bărbat ucis cu un glonț în gât, a declarat că numărul morților probabil va crește. “Azi este ca o zi de revoluție pentru noi toți”, a declarat el. În estul țării, în statul Shan, forțe de securitate au deschis focul asupra adunării unor studenți, la Lashio. Un salvator a confirmat că cel puțin trei manifestanți au fost uciși - coroborând informații din presa locală -, însă echipa sa nu a fost în măsură să preia cadavre. la Nyaung-U - în apropiere de Bagan, un celebru sit clasat UNESCO -, un ghid turistic a fost ucis prin împușcare în timp ce participa la o manifestație.

“Sunt mândru de fiul meu”

La Yangon, capitala economică birmană, coloane de fum se ridicau deasupra orașului, devenit un punct fierbinte în ultimele săptămâni. O adunare nocturnă în fața unui post de poliție din sudul orașului, unde manifestanți au îndemnat la eliberarea prietenilor lor, a devenit violentă, potrivit unei locuitoare. Cel puțin șase manifestanți au fost uciși, inclusiv un tânăr în vârstă de 20 de ani, potrivit unor martori. Un bebeluș care se juca în stadă, într-un oraș de la nord de la Yangon, a fost atins în ochi de un glonț din cauciuc, după ce poliția a deschis focul asupra unor manifestanți aflați în apropiere. Fata a fost transportată la spital de către părinții săi. În apropierea Închisorii Insein, o manifestație, la care manifestanți purtau căști de bicicliști și se baricadau după saci de nisip, a degerat în haos, după ce militari au deschis focul. Cel puțin unul dintre manifetsanți a fost ucis - un polițist în vârstă de 21 de ani, Chit Lin Thu, care s-a alăturat mișcării împotriva loviturii de stat. “El a fost împușcat cu un glonț în cap și a murit acasă”, a declarat pentru AFP tatăl său, Joseph. “Sunt extrem de trist, dar în același timp sunt mândru de fiul meu”. La Meiktila (centru), doi manifestanți au fost uciși, “un bărbat în vârstă de 35 de ani și o fată în vârstă de 14 ani”, a declarat pentru AFP Thura Lwin OO, un salvator. Brutalitatea reprimării a antrenat pe scena internațională, o serie de condamnări și de sanțciuni vizând averile multor militari puternici, inclusiv pe șeful juntei, însă presiunile diplomatice nu au avut efect.

“Dezonoare”

Această a 76-a Zi a Forțelor Armate va rămâne gravată drept „o zi a terorii și dezonoarei. Omucideri ale unor civili neînarmați, inclusiv ale unor copii, sunt acte de nesusținut”, denunță Ambasada Uniunii Europene (UE), la Yangon, pe Twitter și Facebook. Ambasadorul Marii Britanii consideră, într-un comunicat că “asasinate extrajudiciare spun multe despre prioritățile juntei militare”.

Mii de militari, tancuri, rachete și elicoptere s-au succedat sâmbătă pe o imensă espalanadă, la Naypyidaw, unde s-a adunat o mulțime de generali și initați ai acestora - inclusiv o delegație rusă și una chineză. Generalul Min Aung Hlaing a apărat din nou organizarea loviturii de stat, din cauza unei presupuse fraude electorale în alegerile din noiembrie, în care partidul lui Aung San Suu Kyi a obținut o victorie, și a promis un “transfer al responsabilității statului” în urma unor alegeri. “Tatmadaw (Armata birmană) caută angajamentul întregii națiuni”, a spus el într-un discurs, adăugând că “fapte de terorism care pot dăuna liniștii și securității statului” sunt inacceptabile.Potrivit unei asociați ide apărarea deținuților politici, 320 de persoane au fost ucise în tulburări după puci, iar 3.000 de persoane au fost arestate.

Invazie „monumentală” de șoareci în Australia

Australia se confruntă, după cel mai grav sezon de incendii de vegetație, pandemie și inundații, cu o invazie „monumentală” de șoareci, relatează NBC.Milioane de rozătoare au invadat părți din estul Australiei, iar locuitorii sunt exasperați. Epicentrul acesteia este zona rurală din statul New South Wales, unde fermierii au publicat online înregistrări video în care pot fi văzute „pături” de șoareci pe terenurile lor, distrugând recoltele și stabilindu-se în casele oamenilor.Guy Roth, care lucrează la o fermă de cercetare a University of Sydney din apropiere de orașul Narrabi din New South Wales, a spus că soarecii au preluat proprietatea. „Știam că avem cel mult doi șoareci pe metru pătrat în parcelele noastre cu recolte... deci, dacă eu calculez bine, sunt 20 de milioane de șoareci. Asta înseamnă mai mulți șoareci decât populația celor mai multe dintre marile orașe”. Roth a spus că, la un moment dat, el și familia lui prindeau și eliminau în jur de 100 de șoareci pe zi în casa lor și în birouri. „Sunt peste tot în casă. De fiecare dată când deschizi un dulap e posibil să găsești unul acolo. Stai la birou și un șoarece va trece peste el”, a mai povestit bărbatul.

Șoarecii mănâncă recoltele de bumbac, la fel și grânele stocate în depozite. Roth, care și-a petrecut întreaga viață în zona rurală a Australiei a spus că aceasta este „cea mai mare epidemie de șoareci pe care am văzut-o”. A fost raportat cel puțin un caz de coriomeningita limfocitică, boală rară ce are legătură cu șoarecii, și cel puțin trei oameni au fost mușcați de șoareci în spitale din New South Wales, unde se aflau internați din alte motive. Ei au primit tratament adecvat pentru mușcăturile minore, a spus un oficial al statului. Autoritățile au luat măsuri pentru stârpirea șoarecilor. „Actuala infestare cu șoareci din vestul NSW este un eveniment natural”, a fost transmis. Steve Henry, care conduce cercetarea legată de șoareci la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization din Australia, a spus că focarul de șoareci care nu sunt de casă este „monumental” și continuă să aibă efecte economice și sociale. Însă el a precizat că astfel de invazii au loc la 5 - 10 ani în Australia, din cauza unei combinații de factori, în principal a schimbărilor condițiilor de mediu.

Șoarecii încep să se înmulțească de la vârsta de 6 săptămâni și, după asta, pot avea între 6 și 10 pui la fiecare 19-21 de zile. Henry a mai spus că, în mod normal, o astfel de invazie se încheie cu „scăderea bruscă a populației” de șoareci, însă este greu de prevăzut când se va întâmpla asta.

Belarus, descalificată de la Eurovision Song Contest 2021

Belarus a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2021 după ce a înscris un al doilea cântec ale cărui versuri încălcau regulile competiției. În urmă cu două săptămâni, reprezentanții European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul, au cerut Belarusului să înscrie un nou cântec, după ce a fost ridicată problema că piesa propusă avea un subtext politic. A doua melodie propusă, cântată de același grup, Galasy ZMesta, a fost acum considerată ca nepotrivită.

Galasy ZMesta este cunoscut că ironizează protestele față de președintele Alexandr Lukașenko. Demonstrațiile au început în Belarus în vara anului trecut, după ce el câștigat alegerile prezidențiale. „I Will Teach You”, cântec al grupului Galasy ZMesta, cuprinde versuri ca „Te voi învăța să te supui regulilor”, stârnind critici din partea reprezentanților opoziției. Mulți s-au temut că permițând prezentarea unui astfel de cântec ar legitima reprimarea violentă a protestelor.

EBU a decis că versurile sunt neadecvate și a ceut Belarusului să înscrie o altă piesă, dacă țara vrea să participe la concursul din luna mai de la Rotterdam.

Lukașenko însuși s-a exprimat legat de această situație: „Încep să ne preseze din toate părțile. Chiar și la Eurovision, văd. Vom face un alt cântec. Vedeți că acesta este politizat cu totul”. Noua piesă a fost de asemenea respinsă. EBU a spus că a examinat cu atenție melodia pentru a stabili eligibilitatea. „A fost concluzionat că noua înscriere încalcă de asemenea regulile competiției prin care este asigurat că acest concurs nu este instrumentalizat sau dezonorat. Din păcate, Belarus nu va participa la cea de-a 65-a ediție a Eurovision Song Contest din mai”, se arată într-un comunicat.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 și 20 mai și finala pe 22 mai. La ediția cu numărul 65 a concursului, participă - alături de România - alte 40 de țări. România va fi reprezentată la ESC 2021 de Roxen, care va interpreta melodia „Amnesia” pe scena de la Rotterdam.

Concert rock experiment cu cinci mii de oameni la Barcelona

Cinci mii de oameni au participat sâmbătă seară la un concert susținut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona după ce au fost testați pentru COVID-19 în aceeași zi. Grupul spaniol a primit o aprobare specială din partea autorităților sanitare spaniole pentru acest eveniment-test, potrivit presei locale.

Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi, unde a fost permis accesul doar celor care au fost testați în acea zi și al căror rezultat a fost negativ și reprezintă o probă a eficienței planului de prevenire a apariției focarelor de COVID-19 la marile evenimente culturale. Celor care suferă de boli cardio-vasculare, cancer sau care au fost în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni le-a fost cerut să nu se înscrie pentru a participa la eveniment. Persoanelor care au primit rezultat negativ la testul efectuat sâmbătă dimineață le-a fost trimis pe telefoanele mobile un cod care le valida biletul la concertul de sâmbătă seară. Organizatorii au spus că acesta a fost cel mai mare eveniment comercial de această amploare ținut în Europa în timpul pandemiei. Show-ul a fost sold-out. Prețul biletelor, între 23 și 28 de euro, a inclus costul testului și o mască sanitară de calitate. Purtarea măștii a fost obligatorie cu excepția zonelor dedicate produselor alimentare. Concertul a fost sprijinit de autoritățile locale și de experți de la Fundația Lucha contra el Sida y las Enfermedades Infecciosas (FLS), care a derulat, în decembrie 2020, un studiu la un concert-test cu 500 de persoane organizat tot în Barcelona. Love of Lesbian, care nu mai cântase live din octombrie 2019, a lansat recent un nou disc și a prezentat pe scenă cele mai cunoscute piese în fața unui public entuziast.

Dr. Boris Revollo, implicat în conceperea protocoalelor sanitare, a spus: „Acesta este încă un mic pas spre posibilitatea de a organiza concerte și evenimente culturale în timpul pandemiei”. Participanții la concert au fost de acord ca autoritățile sanitare publice să informeze echipa lui Revollo dacă, în săptămânile următoare, vor fi diagnosticați cu COVID-19. Cu aceste date, echipa medicului va analiza rata infectării în rândul celor 5.000 de participanți, comparativ cu cea a populației generale, pentru a observa dacă există discrepanțe ce pot indica infectarea la concert.

Poliția anchetează o „cultură a violului” în școlile britanice

Poliția din Londra anchetează cu privire la abuzuri, hărțuiri și agresiuni sexuale care denunță o “cultură a violului” în instituțiile școlare britanice, inclusiv la unele prestigioase școli private londoneze. Site-ul “Everyone's Invited” le permite tinerilor și tinerilor britanici să raporteze în mod anonim agresiuni la care au fost supuși în timpul școlarizării. Lansat în iunie 2020 de către o studentă în vârstă de 22 de ani, site-ul înregistrează în prezent peste 5.800 de mărturii care implică numeroase instituții școlare, inclusiv unele prestigioase, precum Colegiul Eton.

Poliția din Londra a anunțat într-un comunicat, vineri seara, că a “examinat conținutul” site-ului și a “încurajat” orice potențială victimă să depună plângere, după care a primit un număr de plângeri cu privire la infracțiuni specificate. “Salutăm orice inițaitivă care încurajează victimele unui delict sexual să se exprime și să caute susținere”, a anunțat comisarul Mel Laremore, însărcinat cu violuri și delicte sexuale, iar “noi luăm foarte în serios acuzațiile de agresiuni sexuale”. “Numărul mărturiilor publicate pe acest site este profund îngrijorător”, apreciază ea, adăugând că majoritatea faptelor relatate, “trecute și actuale”, au avut loc în “instituții școlare din Londra și din întreaga țară. Poliția a anunțat că a contactat școlile identificate, cu scopul de a le oferi victimelor agresiunilor sexuale “o susținere specializată”. Ea a intrat în contact cu proprietara site-ului, în vederea inserării unui link care să le permită celor care postează să contacteze în mod direct poliția. Mărturiile publicate relatează violuri, agresiuni sexuale și cazuri de “revenge porn” ale unor adolescente adesea foarte tinere - mâini băgate sub fuste, tinere drogate la petreceri, împărtășiri masive ale unor fotografii nud.

Presiunea a crescut săptămâna aceasta asupra școlilor, cărora li se reproșează o pasivitate față de atmosfera din interior. În urma mai multor menționări pe “Everyone's Invited”, Highgate School, o școală privată din nordul Londrei, a anunțat vineri, într-un comunicat, că lansează o anchetă independentă. Școala, “profund șocată și îngrozită de aceste dezvăluiri”, a promis să “audă” vocea victimelor.

Biden vrea să rivalizeze cu “noile drumuri ale mătăsii” ale Beijingului

Statele Unite vor să rivalizeze cu China și să lanseze o inițiativă comparabilă marilor proiecte lansate de Beijing în cadrul “noilor drumuri ale mătăsii”, anunță președintele american Joe Biden. Această inițiativă a fost evocată într-o convorbire la telefon cu premierul britanic Boris Johnson, vineri, precizează Biden. “Am vorbit despre China și despre competiția în care s-a angajat prin noile drumuri ale mătăsii”, declară el. “I-am sugerat să lansăm, în mare, o inițiativă asemănătoare a statelor democratice, pentru a ajuta populația din lume care are nevoie de ajutor”, spune șeful statului american. Londra nu a menționat această inițiativă în sumarul conversației celor doi lideri. Însă a anunțat că cei doi au evocat “o acțiune semnificativă” în vederea impunerii unor sancțiuni “celor care încalcă drepturile omului” musulmanilor uiguri în Xinjiang.

Potrivit unor studii publicate de către un institut american și unul asutralian, respinse de către Beijing, cel puțin un milion de uiguri au fost internați în “lagăre” în Xinjiang, iar unii dintre ei au fost supuți unei “munciforțate”, pe câmpuri de bumbac. Washingtonul denunță reprimarea acestei minorități etnice drept un “genocid”.

Facebook a blocat temporar contul președintelui venezuelean

Facebook a anunțat sâmbătă că a blocat temporar contul președintelui venezuelean Nicolás Maduro pentru încălcarea „politicilor privind dezinformarea” în cazul COVID-19. Contul lui Maduro va fi suspendat timp de 30 de zile pentru încălcarea politicilor platformei privind dezinformarea legat de pandemia de COVID-19. Compania a semnalat că în această perioadă președintele nu va putea să publice niciun mesaj pe pagină. Ea va rămâne vizibilă utilizatorilor. „Am înlăturat un videoclip publicat pe pagina președintelui Nicolás Maduro pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea legat de COVID-19 care ar putea reprezenta un risc pentru oameni”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook. Reprezentanții platformei au asigurat și că decizia a fost luată în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății care prevăd că „în prezent, nu există niciun medicament care să prevină sau să vindece virusul”.

Nu este prima dată când rețeaua de socializare decide să suspende contul unui președinte. În luna ianuarie, după incidentele de la Capitoliul american, compania a decis să blocheze pentru o perioadă nedeterminată contul lui Donald Trump, pentru incitare la violență și ură.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.