Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proprietarul Pro TV a murit într-un accident de elicopter în Alaska

Ziarul de Vrancea
28 mar 2021 1404 vizualizări

Petr Kellner avea 56 de ani și o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari

Miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, proprietarul postului Pro TV, a murit într-un accident de elicopter în Alaska. El se numără între cele cinci persoane care au fost ucise în accidentul de elicopter petrecut sâmbătă, potrivit New York Times.

Kellner, care avea o avere estimată la 17,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes, era parte din grupul care a întreprins excursia de sâmbătă în apropierea unui ghețar din Alaska, potrivit celor care au închiriat elicopterul.

Elicopterul Airbus AS350 B3 s-a prăbușit în apropiere de ghețarul Knik, au spus duminică reprezentanții cabanei care a închiriat aparatul de zbor.

Kellner, în vârstă de 56 de ani, împreună cu un alt invitat al Tordrillo Mountain Lodge, Benjamin Larochaix (50 de ani), tot cetățean ceh, doi ghizi ai cabanei, Gregory Harms (52 de ani) și Sean McMannany (38 de ani), și pilotul elicopterului, Zach Russel (33 de ani), au murit. A existat un singur supraviețuitor, care se află în stare gravă, dar stabilă, potrivit Alaska State Troopers, care a transmis că este investigată cauza accidentului. Serviciile de urgență au fost alertate sâmbătă, la ora locală 20:00, că un elicopter nu a revenit dintr-o excursie și că resturi ale unui accident au fost observate în apropierea ghețarului Knik.

Cabana, care oferă pachete săptămânale în valoare de 15.000 de dolari de persoană pentru cazare și aparate de zbor pentru ski, și-a exprimat regretul privitor la accident: „Aceste vești sunt devastatoare pentru echipa noastră, pentru comunitatea în care operăm și familiile celor decedați. În 17 ani de activitate, este prima dată când suntem nevoiți să ne confruntăm cu un eveniment de această amploare”.

Potrivit reprezentanților cabanei, Kellner era un oaspete obișnuit și prieten al complexului.

Avea și alte investiții în România

Petr Kellner a început, în anii 1990, un fond de investiții prin care a cumpărat pachetul majoritar al celei mai mari companii de asigurări din Cehia. În luna octombrie, el a cumpărat o mare rețea europeană de televiziune, Central European Media Enterprises, pentru 1,1 miliarde de dolari. El a spus atunci că achiziția a fost făcută dintr-un „simț al responsabilității” și a promis că rețeaua își va menține obiectivitatea.

Compania sa de investiții, PPF Group, a donat în pandemie statului ceh milioane de măști și mii de kituri de testare pentru COVID-19.

Kellner era căsătorit și avea patru copii.

Petr Kellner avea deja afaceri în România, prin intermediul PPF, înainte de preluarea Pro TV, în principal în domeniul imobiliar, el cumpărând sediul ING Bank și complexul Metropolis Center, ambele din București. În paralel, Petr Kellner avea legături strânse cu piața rusă, dar și cu China.

OMS: Virusul SARS-CoV-2, transmis cel mai probabil de la un animal

varianta ca virusul să fie „scăpat” accidental dintr-un laborator este „extrem de improbabilă”, arată raportul experților în urma anchetei din Wuhan. Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal intermediar la om este o ipoteză “probabilă către foarte probabilă”, conchide studiul comun al unor experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și chinezi. Potrivit versiunii finale a raportului OMS - după care AFP scrie că a obținut luni o copie -, specialiștii - care potrivit unor critici nu au avut suficient spațiu de manevră să ancheteze liber în timpul sejurului lor de patru săptămâni în China - apreciază că, “având în vedere literatura de specialitate cu privire la rolul animalelor de gazde intermediare ale unor boli emergente, este necesar să se realizeze alte anchete care să includă un spațiu geografic mai mare”, atât în China, cât și în alte părți. Acest raport al specialiștilor confirmă primele concluzii ale experților, prezentate de către aceștia la 9 februarie, la Wuhan, orașul chinez în care a apărut noul coronavirus.

Experții privilegiază teoria general admisă a transmiterii naturale a virusului care a cauzat COVID-19 de la un animal - probabil un liliac - la om, prin intemediul unui alt animal, care nu a fost identificat încă. Transmiterea directă a virusului printr-un animal-gazdă este considerată “posibilă către probabilă” în raport. Experții nu îndepărtează, de altfel, ipoteza unei transmiteri prin intermediul cărnii congelate - pista privilegiată de către Beijing -, apreciind că acest scenariu este “posibil”.

Recomandare: Anchete într-un număr mai mare de țări

În raport se recomandă o continuare a studiilor, pe baza acestor trei ipoteze, însă în document se respinge posibilitatea ca virusul să fi fost transmis omului din cauza unui accident de laborator. Administrația fostului președinte Donald Trump a acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan, care efectuează cercetări asupra unor agenți patogeni foarte periculoși, de faptul că a lăsat să “scape” noul coronavirus - în mod voit sau nu. În raportul lor, experții arată că nu au studiat cazul unei “scăpări” voite și consideră “extrem de improbabil” un accident.

Misiunea de anchetă cu privire la originea transmiterii SARS-CoV-2 la om, considerată extrem de importantă în încercarea de a lupta mai bine împotriva unei posibile viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăți la fața locului.

China părea foarte reticentă să permită accesul acestor specaliști mondiali în diverse discipline, precum epidemiologia, dar și zoologia. În concluzii, în raport se arată că studii ale lanțului de aprovizionare a Pieței Huanan - și altor piețe din Wuhan - nu au permis să se găsească “elemente de probă ale prezenței unor animale infectate, dar că analiza lanțurilor de aprovizionare a furnizat informații” utile în vederea unor studii de urmărire țintite, și anume în regiuni vecine. Experții îndeamnă de asemenea “să nu se neglijeze produsele de origine animală care provin din regiuni situate în afara Asiei de Sud-Est”. “Anchete este necesar să fie concepute în zone mai vaste și într-un număr mai mare de țări”, conchid ei.

Autoritățile ruse au trecut la represalii împotriva rudelor aliaților lui Navalnîi

Unul dintre colaboratorii apropiați ai opozantului rus Aleksei Navalnîi - încarcerat în prezent într-o colonie de muncă - a acuzat ieri autoritățile ruse că i-au arestat tatăl în weekend într-o tentativă de a pune presiune asupra sa, după ce a anunțat organizarea unei noi manifestații antiguvernamentale. Ivan Jdanov, șeful Fondului de luptă împotriva corupției (FBK) întemeiat de Navalnîi, a declarat că tatăl său, pensionar, a fost arestat sâmbătă la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru un presupus abuz în serviciu, după ce poliția i-a percheziționat vineri domiciliul și l-a interogat până târziu noaptea.

Autoritățile au declanșat represalii împotriva aliaților lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a cărui arestare la 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după otrăvirea sa în august cu agent neurotoxic Noviciok, de uz militar, declanșase proteste în masă în multe orașe din Federația Rusă. La scurt timp, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea controlului judiciar într-un dosar privind presupuse acte de delapidare datând din 2014, caz despre care atât el, cât și opoziția și Occidentul susțin că a fost orchestrat de autorități. Puterea rusă a declarat că aliații săi i-au încurajat pe oameni să iasă în stradă la aceste proteste, neautorizate și care au reprezentat un risc pentru sănătatea publică din cauza epidemiei de COVID-19.

În genere, autoritățile au încercat să-l prezinte pe Navalnîi ca pe o marionetă susținută de Occident într-o misiune de destabilizare a Rusiei înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, o acuzație pe care el o neagă. Numeroși colaboratori ai lui Navalnîi, între care purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, și fratele său se află în arest la domiciliu și se confruntă cu dosare penale.

Jdanov senior, 66 de ani, a lucrat ca funcționar într-o localitate din regiunea Neneț (nordul Rusiei) și s-a pensionat vara trecută, a indicat fiul acestuia pe Facebook. Dosarul deschis împotriva sa se referă la faptul că el a recomandat alocarea unei locuințe sociale unei femei a cărei familie primise deja o subvenție pentru locuință. Dar alocarea locuinței a fost anulată ulterior din cauza unei subvenții anterioare pe care familia acesteia o primise deja, a explicat Jdanov jr. Urmărirea penală împotriva tatălui meu, care suferă de “multe boli”, reprezintă un „nivel nou de josnicie și de ticăloșie la care a coborât administrația prezidențială”, adăugând că “acesta este cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla”, potrivit publicației independente Meduza.io. “Nu am nicio îndoială că acest dosar are legătură cu mine și cu ceea ce fac eu”, a spus el, indicând că nu știe unde este încarcerat în prezent tatăl său.

Portcontainerul Ever Given a fost deblocat din Canalul Suez

Portcontainerul Ever Given, cu o lungime de 400 de metri, care bloca Canalul Suez de aproape o săptămână, a fost deblocat cu succes, a anunțat ieri la prânz un furnizor de servicii. Leth Agencies a precizat că nava a fost adusă pe linia de plutire. O flotilă de remorchere a reușit, cu ajutorul fluxului, să scoată nava din nisipul în care era blocată de marți. Remorcherele au tractat portcontainerul către Marile Lacuri Amare, la mijlocul căii de navigație, unde urma să fie supus unor inspecții.

Maia Sandu cere Curții Constituționale să constate întrunirea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat luni, după consultările cu PSRM și cu Partidul Șor, că actualul Parlament a eșuat în învestirea unui Guvern și va cere Curții Constituționale să constate întrunirea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului, anunță Deschide.md. „Așa cum prevede Constituția, am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătură cu situația politică din țară și eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Mai mulți deputați din actualul Parlament încearcă să ne convingă de grija lor față de cetățeni. Dar legile și deciziile pe care le votează acești deputați sunt în continuare împotriva cetățenilor. Parlamentul a avut posibilitatea de două ori să învestească un Guvern profesionist dedicat cauzei cetățenilor. Și în ambele cazuri Parlamentul s-a împotrivit. Cei care au furat și slăbit toate instituțiile statului, le-au făcut neputincioase în fața provocărilor și necesităților oamenilor, au adus statul în pragul eșecului total, ne cer acum să le mai dăm timp. Însă oamenii nu mai au timp de jocurile lor murdare”, a declarat Maia Sandu. În opinia sa, oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent, nu de deputați care vor să se salveze pe ei înșiși. Oamenii au nevoie de deputați care să salveze țara.

 “Alegerile anticipate constituie șansa cetățenilor de a-și alege deputați care să le reprezinte cu adevărat interesele, să scoată țara din criză și să o scape de corupție. Alegerile anticipate sunt soluția care poate vindeca țara noastră. Din aceste considerente, am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a declarat Maia Sandu”, afirmă președintele Maia Sandu. Maia Sandu a avut luni consultări cu deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei ai Platformei „Pentru Moldova”. În urma acestora, deputații celor două formațiuni parlamentare s-au pronunțat împotriva dizolvării Parlamentului invocând existența unei majorități parlamentare și a candidatului la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.