Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Propagandist rus prins cu minciuna

Ziarul de Vrancea
21 mai 2023 519 vizualizări

Soloviov a publicat o fotografie de la Adunarea „Moldova Europeană", dar a prezentat-o ca fiind de la un miting antiguvernamental

Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ruși, a publicat duminică o poză de la un miting de amploare din centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova, sugerând că mulțimea de oameni din fotografie ar participa la un protest împotriva președintei Maiei Sandu în Găgăuzia, regiunea semi-autonomă condusă de partidul ȘOR. „Un miting antiguvernamental continuă la Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii nu sunt de acord cu parcursul pro-european al președintelui Sandu și cer organizarea unui referendum pentru a-l stabili. Mai devreme în cursul zilei, Sandu a organizat propriul miting de susținere a cursului spre integrarea europeană”, a scris Soloviov pe canalul său de Telegram, unde este urmărit de 1,33 milioane de oameni. Comentariile nu sunt permise la niciuna din postările de pe canalul lui Soloviov.

Potrivit poliției, peste 75.000 de oameni au participat duminică la un miting de amploare în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova.

Adunarea „Moldova Europeană" a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola.

“Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru Republica Moldova stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul”, se arată în textul rezoluției adoptate simbolic de zecile de mii de participanți la Adunarea „Moldova Europeană” desfășurată duminică la Chișinău.

Tot duminică, reprezentanții Partidului Politic „ȘOR” au organizat contramanifestații a Adunării Naționale „Moldova Europeană” în orașele Orhei, Bălți și Comrat, potrivit Ziarul de Gardă. Participanții la aceste manifestații au cerut „organizarea unui referendum cu privire la vectorul extern al Republicii Moldova”. Numărul participanților a fost însă mult mai mic decât al celor care au participat la mitingul pro-european de la Chișinău.

Etnicii români din Ucraina cer Kievului să renunțe definitiv la sintagma “limba moldovenească”

Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităților de la Kiev să renunțe definitiv la utilizarea sintagmei "limbă moldovenească" la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina, după exemplul Republicii Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituției prin "limba română".

CNRU a adresat un memoriu în acest sens președintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Șmîgal și ministrului educației și științei, Oksen Lisovîi.

Cea mai reprezentativă și numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev a reluat în acest memoriu și numeroasele solicitări din trecut privind soluționarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta "limbă moldoveneasca" în locul limbii române în instituțiile de învățământ școlar din regiunea Odesa. "În semn de respect pentru denumirea științifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetățeni ai Ucrainei, precum și față de limba de stat a celor două țări vecine și prietene cu Ucraina - România și Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene", Kievul ar trebui să renunțe la sintagma de "limbă moldovenească" de sorginte sovietică, consideră autorii memoriului.

CNRU subliniază că, oficial, "limba moldovenească" este recunoscută doar în Ucraina și în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova. "În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative și cele subsecvente ale Ucrainei", potrivit memoriului.

Printre membrii CNRU se numără Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", Societatea pentru Cultură Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, Centrul Media "BucPress" din Cernăuți, Uniunea Scriitorilor Români din orașul Cernăuți, Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa "Basarabia", Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, Liga Tineretului Român "Junimea" din regiunea Cernăuți, Societatea pentru Cultură Românească "Grigore Nandriș" din Mahala, Societatea "Golgota", Asociația Științifico-Pedagogică din Ucraina "Aron Pumnul", Fundația de Binefacere din regiunea Cernăuți "Casa Limbii Române" etc.

Lula, ”contrariat” pentru că nu s-a putut întâlni cu Zelenski la Hiroshima

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a declarat luni ”contrariat” de faptul că nu s-a întâlnit tête-à-tête cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Hiroshima, la summitul G7, în Japonia. Volodimir Zelenski - care a obținut noi promisiuni de material militar și o susținere diplomatică a statelor membre G7 la Hiroshima - a cerut să discute în mod direct cu omologul său brazilian, foarte reticent să condamne invazia Ucrainei de către Rusia.

Însă cei doi lideri nu au reușit să se întâlnească - din cauza agendelor lor prea încărcate -, au justificat ei. Această ratare, consideră Zelenski, probabil l-a ”dezamăgit” pe omologul său brazilian. ”Nu sunt dezamăgit”, i-a replicat Lula luni, într-o conferință de presă, înainte să plece din Japonia. ”Sunt contrariat, pentru că mi-ar plăcea să mă înâlnesc cu el și să discutăm despre subiect”, a declarat el.

”Însă Volodimir Zelenski este o persoană mare, el știe ce face”, a adăugat Lula.

Lula precizează că o întâlnire cu Zelenski ar fi urmat să aibă loc duminică după-amiaza, în ultima zi a summitului G7. Însă președintele ucrainean a sosit târziu, iar agenda sa, prea încărcată, i-a împiedicat să reprogrameze întâlnirea, a explicat el.

Lula a declarat că nu are interesul să se întâlnească cu Zelenski imediat. El apreciază că nici Volodimir Zelenski și nici omologul lor Vladimir Putin nu vor pacea, s-a justificat el.

Spre deosebire de mai multe puteri din Occident, Brazilia nu a impus niciodată sancțiuni financiare Rusiei și nu a acceptat să livreze muniție Ucrainei. La fel precum China și Indonezia, ea încearcă să se poziționeze ca mediatoare.

Lula a provocat o controversă aprigă după ce a declarat, luna trecută, că China și Statele Unite trebuie să înceteze ”să încurajeze Războiul” rus din Ucraina și că Uniunea Europeană (UE) trebuie ”să înceapă să vorbească despre pace”.

Washingtonul a atacat aceste declarații. Statele Unite au acuzat Brazilia de faptul că ”se face ecoul propagandei ruse și chineze fără să țină cont de fapte”.

Lula și-a schimbat tonul după aceea și a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia, după care și-a reiterat aceste critici, luni.

În opinia sa, președintele american Joe Biden transmite următorul mesaj: Vladimir ”Putin trebuie să se ducă și să plătească pentru tot ceea ce a distrus complet”. ”Acest mesaj nu ajută la nimic”, este de părere Lula.

Un deputat ultra-ortodox din Knesset critică ținuta reprezentantei Israelului la Eurovision

Liderul partidului Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Moshe Gafni, a insinuat că, în opinia sa, vedeta pop israeliană Noa Kirel nu se acoperă suficient de mult, într-o intervenție în plenul Knessetului, luni dimineață, relatează Jerusalem Post.

În discursul său, Gafni a spus că elevii ultra-ortodocși nu merită să primească un buget mai mic pentru școală decât restul elevilor din Israel. După ce a povestit în plen că fiica sa a învățat într-un liceu ultra-ortodox și apoi a intrat să lucreze în domeniul high-tech, Gafni a subliniat că experiența ei școlară a fost diferită față de alte școli din Israel. „Fiica mea despre care tocmai am vorbit nu a învățat despre Noa Kirel”, a spus el. „Și ce dacă? Din această cauză, ea nu merită un buget?”. După o pauză, el a adăugat apoi că îi va dona niște haine lui Kirel, insinuând că nu crede că hainele ei sunt suficient de bune.

Comentariul a fost întâmpinat cu proteste din partea altor parlamentari. „Cu cele șapte miliarde de shekeli (1,78 miliarde euri, n.r.) pe care Gafni și prietenii săi le iau de la noi pentru distrugerea viitorului statului Israel și a educației naționale, el poate într-adevăr să doneze niște haine”, a scris deputatul Vladimir Beliak pe Twitter ca răspuns.

„Noa Kirel prezintă lumii fața bună a Israelului, MK Gafni se asigură să reamintească lumii despre întunericul pe care nu îl vom permite aici”, a declarat președinta organizației feministe Naamat, Hagit Pe’er. „Noa, ești minunată, puternică și dătătoare de putere. Probabil că te vei descurca și fără Gafni”.

Deputata Merav Ben Ari l-a numit un „comentariu respingător”. „De ce se amestecă în ceea ce poartă Noa”, a scris ea. „Noa Kirel și-a construit o carieră dificilă de la o vârstă fragedă. În tot acest timp, ea s-a înrolat în armată și a făcut un serviciu militar complet. Ea a fost, de asemenea, un soldat remarcabil și, în cele din urmă, a reprezentat Israelul în mod minunat și într-un mod inspirat. Toate aceste lucruri, Gafni nu le-a făcut și nu știe nimic despre ele.”

Noa Kirel s-a clasat pe locul al treilea la recent încheiatul Eurovision de la Liverpool. Partidul Unitatea Torei are șapte deputați în Knesset și face parte din coaliția dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși condusă de premierul Benjamin Netanyahu, care dispune de 64 de deputați din totalul de 120. Unitatea Torei a amenințat că va vota împotriva proiectului de buget prezentat de guvern, dacă școlile ultra-ortodoxe nu primesc fonduri suplimentare.

Meta, amendată de protecția irlandeză a datelor cu 1,2 miliarde de dolari

Societatea americană Meta a fost amendată de către Agenția irlandeză a protecției datelor (DPA) cu o amendă-record, în valoare de 1,2 miliarde de euro, și acuză gigantul american de faptul că a continuat să transfere date ale utilizatorilor europeni ai Facebook către servere aflate în Statele Unite, după invalidarea unui acord între cele doă zone geografice - cunoscut sub numele de ”privacy shield”.

Nicio societate nu a mai fost amendată niciodată la plata unei amenzi din cauza unei infracțiuni de acest tip în Uniunea Europeană (UE). DPA a dispus totodată ca Meta ”să suspende orice transfer de date personale către Statele Unite în următoarele cinci luni” de la notificarea deciziei și să intre în conformitate cu RGPD în următoarele șase luni. Meta denunță o amendă ”nejustificată și inutilă” și anunță că va face apel în justiție. Acest dosar a început în urmă cu zece ani.

În 2013, avertizorul de integritate Edward Snowden a dezvăluit amploarea programului de supraveghere al Agenției Naționale americane de Securitate (NSA), care putea avea acces la informațiile personale ale utilizatorilor, prin intermediul unor întreprinderi ca Facebook și Google. Activistul austriac Max Schrems, un aprig apărător al protecței datelor personale, a intentat o acțiune în justiție împotriva Facebook prin care acuză gigantul de faptul că nu a apărat dreptul la viață privată. El a declanșat astfel o bătălie de zece ani cu privire la legalitatea transferului datelor din UE către Statele Unite.

Biden: Relațiile SUA cu China urmează să înregistreze ”un dezgheț foarte curând”

Președintele american Joe Biden anunță că relațiile Statelor Unite cu China urmează să înregistreze ”un dezgheț foarte curând”, după ce Washingtonul a doborât, anul acesta, un presupus balon chinez de spionaj, relatează AFP. ”A fost doborât și totul s-a schimbat în ceea ce privește dialogul. Cred că veți observa începutul unui dezgheț foarte curând”, a declarat Joe Biden într-o conferință de presă, duminică, la Hiroshima, la sfârșitul unui summit G7 în Japonia.

Rusia: Transferul de F-16 în Ucraina ridică întrebări cu privire la implicarea NATO

Transferul avioanelor de luptă F-16 în Ucraina ar ridica întrebări cu privire la implicarea NATO în conflict, a declarat ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, într-un mesaj publicat luni dimineața. “Nu există nicio infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina și nici numărul necesar de piloți și de personal de întreținere nu există”, a precizat Antonov într-un mesaj pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei. “Ce se va întâmpla dacă avioanele de luptă americane vor decola de pe aerodromurile NATO, controlate de „voluntari” străini?”

Vineri, Statele Unite au afirmat că le vor permite aliaților lor occidentali să furnizeze Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv avioane F-16 de fabricație americană. Trupele americane îi vor antrena și pe piloții de la Kiev să folosească avioanele. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Joe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a se pătrunde pe teritoriul Rusiei. Antonov a notat că orice atac al Ucrainei asupra Crimeei ar fi considerat un atac împotriva Rusiei. „Este important ca Statele Unite să fie pe deplin conștiente de răspunsul Rusiei”, a spus Antonov.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.