Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Proiect faraonic de reconstruire a Zidului Berlinului

Ziarul de Vrancea
29 aug 2018 818 vizualizări

Zidul Berlinului, care a căzut în bucurie și în lacrimi în 1989, urmează să fie reconstruit aproape 30 de ani mai târziu, în parte, temporar, în vederea încheierii unui proiect faraonic al unui cineast rus cu privire la totalitarism, relatează AFP

Acest ”oraș în oraș”, delimitat de o incintă ce recreează un stat polițienesc ca fosta Republică Democratică Germană (RDG), urmează să găzduiască premiera mondială a ”DAU”, o enigmatică continuare a unor filme începute în urmă cu 15 ani de Ilia Hrjanovski, în vârstă de 43 de ani. Începând din 12 octombrie și până pe 9 noiembrie, vizitatorii vor primi o viză de intrare - contra cost - pentru a pătrunde în centrul capitalei germane și își vor lăsa telefoanele mobile unor grăniceri nedispuși la compromisuri. Edificarea acestui micro-oraș, alcătuit din 900 de secțiuni de ziduri cu înălțimea de 3,60 metri, este supusă autorizării autorităților locale, însă organizatorii s-au arătat optimiști, marți, în fața presei. ”E pe drum”, a dat asigurări marți Thomas Oberender, directorul Festivalului Berliner Festspiele, care consideră cu nu este vorba doar despre ”o premieră de film, ci despre un amestec de experiență socială, artistică” și chiar aritecturală. Obiectivul nu este crearea ”unei versiuni Disney a RDG”, ci provocarea ”unei dezbateri politice și sociale despre libertate și totalitarism, supraveghere, coexistența șiidentitatea națională”, decriptează gazdele berlineze ale acestui proiect controversat.

”Eveniment mondial”

Ridicată cu 6,6 milioane de euro, lucrarea urmează să vadă lumina zilei în parte pe bulevardul Unter den Linden, fosta vitrină a regimului comunist, înainte să fie distrus în mod simbolic cu ocazia celei de a 29-a aniversări a căderii Zidului care a despicat Berlinul și i-a despărțit pe locuitorii lui timp de 28 de ani. ”Din respect față de victimele care au trăit în mod real această situație, ar trebui să stăm departe de toate astea”, a criticat Sabina Bangert, o alasă a Verzilor la Berlin, în cotidianul Tagesspiegel. Însă alți reprezentanți se entuziasmează, precum ministrul conservator al Culturii Monika Grütters, ”absolut convinsă că va fi un eveniment mondial”. Nu este vorba despre o proiecție clasică, potrivit puținelor detalii comunicate, iar spectatorii își vor schimba telefoanele mobile cu un dispozitiv digital fără conexiune, care-i va ghida într-o ”descoperire personalizată”. În afară de Ilia Hrjanovski, la proiect iau parte dirijorul grec Teodor Currentzis, compozitorul Brian Eno, artista Marina Abramovic, trupa Massive Attack și, porivit agenției DPA, celebrul artist anonim graffiti Bansky."DAU-Libertate” - evenimentul berlinez ar urma să fie precedat de ”DAU-Egalitate” - prevăzut la Paris, iar apoi ”DAU-Fraternitate” la începutul lui 2019 la Londra - toate organizate de omul de afaceri și filantropul rus Sergehei Adoniev, care s-a instalat în capitala britanică.

Actori izolați

Ieșit din comun și realizat în cel mai mare secret, acest proiect viza la origine să povestească viața laureatului sovietic al Nobelului pentru Fizică Lev Landau (1908-1968), supranumit ”Dau” - un activist al amorului liber și încarcerat în timpul unor epurări staliniste. Începute în 2005, filmările s-au transformat într-o experiență ”brutală și barocă”, potrivit revistei Caravan, după ce creatorul său a decis să închidă câteva sute de actori amatori într-o reconstituire a Rusiei totalitare instalate în Ucraina. În perioada 2009-2011 li s-a cerut să trăiască ca în URSS - de la lenjerie de corp aspră, la hrană la conservă, plătită în ruble - fără să poată să folosească telefonul mobil, rețele de socializare sau cuvinte moderne, riscând, altfel, să fie amendați. ”S-au îndrăgostit, și-au trădat prietenii, și-au înșelat partenerii, au trăit experiențe, au fost arestați, au făcut copii, au îmbătrânit”, afirmă creatorii evenimentului. Scopul era să li se filmeze interacțiunile spontane ”peste tot și tot timpul”, potrivit regizorului Jürgen Jürges, care a petrecut trei ani pe platou. După ce a adunat peste 700 de ore de ”rushes”, Hrjanovski i-a pus pe neonaziști să distrugă acest oraș fals, potrivit presei, și a filmat 13 pelicule și mai multe serii, transformând filmul biografic inițial într-un proiect multimedia monumental.

Turcia pierde pas cu pas în înfruntarea cu America  Lira turcească o ia din nou la vale

Asta s-a întâmplat chiar după declarațiile optimiste ale ministrului de finanțe, ginerele lui Erdogan

Lira turcească a căzut iar, ieri, față de dolar, în condițiile în care îngrijorările privind efectele crizei valutare a țării se accentuează, deși ministrul de finanțe Berat Albayrak a spus că nu vede riscuri la adresa economiei sau a sistemului financiar, transmite Reuters. Lira turcească a pierdut 40% din valoare anul acesta, lovită atât de temeri privind influența președintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare, cât și de ruptura tot mai mare pe relația cu SUA după reținerea unui pastor american în Turcia. Investitorii sunt, mai ales, îmgrijorați că Erdogan și Albayrak, ginerele său, nu fac destule pentru a garanta independența băncii centrale și pentru a liniști piețele. ”Noi nu vedem vreun risc mare în privința economiei sau sistemului financiar al Turciei”, a spus miercuri Albayrak, potrivit ziarului Hurriyet.

Miercuri dimineață, lira turcească a căzut până la 6,4 unități pentru un dolar, cel mai scăzut nivel de după 15 august. Agenția de rating Moody 's a tras marți încă un sistem de alarmă în privința sistemului bancar, retrogradând 20 de instituții financiare și vorbind despre riscul crescut de deteriorare a finanțării.

Starul Pink Floyd Roger Waters își indignează fanii: declarație pro-Putin

El a stârnit controverse în Ucraina după ce a spus că aprobă Rusia în privința anexării peninsulei Crimeea

Roger Waters, co-fondator al formației Pink Floyd, a stârnit controverse în Ucraina când a declarat că aprobă anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, regiune din Marea Neagră, scrie billboard.com. Într-un interviu publicat de ziarul rusesc Izvestia, Waters, care susține concerte la Moscova și Sankt Petersburg luna aceasta, a fost de acord cu anexarea peninsulei de către Rusia în 2014, spunând că "sunt mai multe înțelegeri și documente" care dovedesc pretențiile Rusiei față de Sevastopol, un port militar major în Crimeea. El a afirmat că acțiunile Moscovei au fost "provocate" de schimbarea președintelui Ucrainei, prorusul Victor Ianukovici, despre care spune că au fost orchestrate de Washington. Declarația lui Waters este în rezonanță cu retorica Kremlinului care justifică preluarea Crimeei, înfuriindu-i pe mulți în Ucraina, care consideră regiunea peninsulară drept teritoriu propriu, ilegal ocupat de Rusia. Organizația nonguvernamentală din Ucraina Mirotvorets (Peacemaker) l-a inclus pe Waters pe lista neoficială a dușmanilor țării. El este acuzat de propagandă antiucraineană, că atentează la integritatea teritorială și încercarea de a justifica anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.  Autoritățile ucrainene nu au comentat încă declarațiile lui Waters. De când Crimeea a fost anexată de Rusia, mai multe personalități din industria de divertisment au ajuns pe lista neagră în Ucraina. În unele cazuri, autoritățile au luat atitudine și au interzis intrarea în țară a unor persoane care au sprijinit public anexarea, precum actorul francez Gerard Depardieu și regizorul și muzicianul sârb Emir Kusturica. 

Roger Waters va susține concerte la Sankt Petersburg miercuri, și vineri, la Moscova. 

America de Nord, o alternativă economică la Europa?

n Canada a revenit la negocierile comerciale cu Statele Unite, după acordul dintre SUA și Mexic

Canada a revenit la negocierile comerciale cu Statele Unite și a apreciat concesiile făcute de Mexic în sectorul auto și în privința drepturilor angajaților, în timp ce congresmenii americani au avertizat că acordul bilateral dintre SUA și Mexic va avea dificultăți să fie aprobat de Congres, transmite Reuters. Directori din sectorul auto și alte surse au declarat  că acordul bilateral SUA-Mexic luni permite președintelui Donlad Trump să impună tarife de 25% importurilor de vehicule de pasageri și de componente fabricate în Mexic, dacă acestea depășesc un anumit nivel. Dacă Trump va impune tarife pentru a proteja securitatea națională, exporturile mexicane de automobile și SUV-uri scutite de taxe vamale în Statele Unite vor fi limitate la 2,4 milioane de vehicule pe an. Livrările care vor depăși acest nivel vor fi supuse tarifelor, au spus oficiali din industria auto și alte surse. Ministrul candian de Externe Chrystia Freeland a declarat că aceste concesii dificile făcute de Mexic creează condițiile pentru niște discuții productive în această săptămână. Cele trei țări încearcă să ajungă la un acord până la termenul limită stabilit pentru vineri, în vederea actualizării Acord Nord American de Liber Schimb, vechi de 24 de ani. ”Aceste concesii vor fi importante pentru lucrătorii din Canada și Statele Unite”, a spus Freeland reporterilor, după o întâlnire avută marți cu Reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer.Freeland, care ulterior s-a întâlnit și cu oficiali mexicani, urmează să continue miercuri discuțiile cu Lighthizer. Trump a avertizat luni că va continua acordul doar cu Mexicul și va impune tarife Canadei, dacă acesta nu va accepta revizuirea termenilor pactului comercial.Unul dintre subiectele dificile ale discuțiilor cu Canada este intenția SUA de a renunța la mecanismul de soluționare a disputelor, cae împiedică Washingtonul să ia măsuri anti-dumping și anti-subvenții. Lighthizer a declarat luni că Mexicul a acceptat eliminarea acestui mecanism. Alte subiecte dificile sunt drepturile de proprietate intelectuală, cum ar fi exclusivitatea datelor între SUA-Mexic pentru producătorii de medicamente biologice și extinderea protecției copyright-ului la 75 de ani, de la 50, praguri mai ridicate susținute anterior de Canada.Un avocat comercial din Columbus, Ohio, Dan Ujczo, a apreciat că va fi dificil pentru Freeland să obțină concesii din partea SUA în aceste domenii. Ministerul mexican de Externe, Luis Videgaray, a declarat marți, la televiziune, că cele trei părți vor lucra pentru un acord între cele trei state. Negocierile dintre SUA, Canada și Mexic, ale căror relații comerciale au un volum de peste 1.200 de miliarde de dolari americani pe an, durează de peste un an. Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a spus că dacă nu se va ajunge la un acord cu Canada administrația Trump intenționează să încheie un acord comercial separat cu Mexic. Un acord trilateral ar avea nevoie doar de 51% din votul în Senatul americane, în timp ce unul bilateral de 60% din voturi, a spus senatorul republican Pat Toomey.

În urma uraganului Maria au murit 2.975 de persoane, deși numărătoarea oficială indicase 64

Un raport comandat de guvernul din Puerto Rico a relevat că 2.975 de persoane au murit după uraganul Maria, care a lovit Puerto Rico în septembrie 2017. Numărătoarea oficială indicase inițial 64 de morți, scrie BBC. Raportul, publicat marți, a fost coordonat de Institutul Milken de Sănătate Publică. Guvernatorul Ricardo Rosello a declarat într-o conferință de presă că aceasta este numărătoarea oficială.Institutul Milken, care face parte din Universitatea Washington, a analizat și motivele pentru care guvernul a subestimat masiv numărul deceselor. Unul dintre motive a fost faptul că guvernul nu are medici instruiți care să știe cum să înregistreze morțile cauzate de dezastre naturale. În general, cei care au realizat ancheta au descoperit că guvernul nu era pregătit corespunzător pentru o astfel de situație: mai multe agenții aveau planuri de comunicare pe timp de urgență neactualizate sau nu aveau deloc astfel de planuri. Institutul recomandă actualizarea acestor planuri.

Donald Trump: Dacă pierdem alegerile, democrații vor face schimbări „rapide și în mod violent”

Președintele american, Donald Trump, a avertizat în timpul unei întâlniri cu lideri evangheliști că democrații vor face schimbări rapide și în mod violent dacă republicanii nu vor câștiga alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie, conform unei înregistrări audio obținută de New York Times, scrie The Guardian. Trump a făcut apel către activiști să își folosească puterea pentru a se asigura că toți oamenii lor vor vota în noiembrie. „Sunteți la un scrutin distanță să pierdeți tot ce aveți”, le-ar fi transmis Trump. „Ei vor distruge totul imediat”, ar fi precizat Trump, cel mai probabil referindu-se la democrați. El a continuat: „Ei vor anula tot ce am făcut și o vor face rapid și violent. Va exista violență. Dacă vă uitați la Antifa și la unele dintre aceste grupuri, aceștia sunt oameni violenți”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.