Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Prințul Henrick al Danemarcei refuză să fie înmormântat lângă soția lui

Ziarul de Vrancea
4 aug 2017 574 vizualizări

Prințul Henrick al Danemarcei, în vârstă de 83 de ani, a anunțat că refuză să fie înmormântat lângă soția lui, regina Margrethe a II-a, pentru că nu a fost niciodată recunoscut drept egalul ei. Prințul Henrick s-a căsătorit cu regina Margrethe în anul 1967 și a fost numit ulterior prinț consort. Însă, el a spus de mai multe ori că i-ar fi plăcut să primească titlul de rege consort.

În Danemarca, o prințesă devine regină atunci când soțul ei ocupă tronul țării. ”Nu este un secret faptul că prințul a fost nefericit timp de mulți ani cu rolul său și cu titlul pe care l-a primit din partea monarhiei daneze. Această nemulțumire a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani”, a spus Lene Balleby, directorul de comunicare al palatului Amalienborg. ”Pentru prinț, decizia de a nu fi înmormântat lângă regină este consecința firească a faptului că nu a fost tratat drept egalul soției lui - nefiindu-i acordate titlul și rolul pe care și le-a dorit”, a adăugat Lene Balleby, precizând că decizia prințului a fost accepată de regină.

Prințul Henrik s-a retras din activitate anul trecut și a renunțat la titlul său de prinț consort. De atunci, el a participat la foarte puține angajamente oficiale și și-a petrecut timpul la podgoria sa din Franța, deși încă este căsătorit cu regina și cei doi trăiesc oficial împreună. Era de așteptat ca prințul Henrik să fie îngropat lângă regina Margrethe, în vârstă de 77 de ani, în Catedrala din Roskilde într-un sarcofag realizat de artistul danez Bjørn Nørgaard.

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, născut pe 11 iunie 1934 în orașul francez Talence, aflat în apropierea orașului Bordeaux, a întâlnit-o pe Margrethe, la acea vreme prințesă moștenitoare, în timp ce el era diplomat în Londra. Pentru a se căsători cu regina, prințul și-a schimbat numele în Henrik, s-a convertit de la catolicism la protestantism și a renunțat la cetățenia sa franceză pentru a deveni danez. Până când Margrethe a devenit regina Danemarcei, cei doi au avut doi copii: prințul Frederik, născut în anul 1968, și Joakim, născut în anul 1969.

Coreea de Nord, “deschisă” vizitatorilor americani

Phenianul a criticat o decizie a Departamentului de Stat american de a le interzice deținătorilor de pașapoarte americane să se mai ducă în Coreea de Nord, iar agenția oficială de presă KCNA a denunțat o dorință ”sordidă” de limitare a contactelor între oameni. Diplomația americană își justifică această decizie evocând riscul arestării și încarcerării.  Hotărârea intră în vigoare de la 1 septembrie, pe o durată inițială de un an. Numai jurnaliștii și lucrătorii umanitari vor putea să fie exceptați de la această directivă. Washingtonul le cere totodată cetățenilor americani care se află în Coreea de Nord să părăsească această țară până la 1 septembrie. Coreea de Nord va deveni la această dată singura țară din lume în care americanii au interdicția să se ducă.

KCNA a respins justificările Washingtonului, dând asigurări că vizitatorii străini nu au niciun motiv să se simtă amenințați în Coreea de Nord. ”Porțile noastre sunt în continuare deschise tuturor americanilor care ne vizitează țara cu bună voință și doresc să vadă realitățile noastre”, a declarat un purtător de cuvânt citat de KCNA.

Departamentul de Stat american a luat această decizie după moartea, în iunie, a studentului american Otto Warmbier, condamnat la detenție pentru că a încercat să fure un banner de propagandă dintr-un hotel nord-coreean în care a fost cazat. KCNA, care nu-i menționează numele, amintește că Phenianul i-a ”pedepsit în mod drept” pe unii cetățeni americani, găsiți vinovați de acțiuni subversive față de regimul stalinist condus de Kim Jong-un.

Scriitoarea J.K. Rowling a redevenit cel mai bogat autor din lume

Scriitoarea britanică J.K. Rowling, cunoscută mai ales pentru seria ”Harry Potter”, a redevenit cel mai bogat autor din lume, după aproape un deceniu de când a mai deținut acest titlu, surclasându-l pe americanul James Patterson, potrivit unui clasament anual întocmit de jurnaliștii revistei Forbes. Publicația a estimat că J.K. Rowling a câștigat 95 de milioane de dolari în perioada 1 iunie 2016 - 31 mai. Suma reprezintă echivalentul a 180 de dolari pe minut și a fost generată în mare parte de publicarea manuscrisului piesei de teatru ”Harry Potter și Copilul Blestemat/ Harry Potter and the Cursed Child”. Cartea s-a vândut în peste 680.000 de exemplare în Marea Britanie vara trecută, în primele trei zile de la publicare. Piesa de teatru a devenit, astfel, cartea cu cea mai rapidă vânzare de la ultimul volum din seria ”Harry Potter”. Încasările scriitoarei britanice au crescut și datorită lansării filmului ”Animale fantastice și unde le poți găsi/ Fantastic Beasts and Where to Find Them”, a cărui acțiune este plasată în universul Harry Potter. La suma totală încasată de J.K. Rowling au contribuit și lansarea unor noi versiuni ilustrate ale volumelor din seria ”Harry Potter”.

Scriitorul James Patterson, surclasat anul acesta de J.K. Rowling, ocupă poziția a doua în clasament, cu un câștig de 87 de milioane de dolari.

James Patterson, autorul celebrei serii polițiste ”Alex Cross”, a scris și numeroase romane thriller, psihologice și de dragoste. Scriitorul deține recordul mondial Guinness, după ce a devenit primul om din lume care a vândut peste un milion de eBook-uri.

Topul mondial al scriitorilor cu cele mai mari venituri obținute în ultimele 12 luni, întocmit de Forbes, este completat de: americanii Jeff Kinney (21 milioane de dolari), Dan Brown (20 de milioane de dolari), Stephen King (15 milioane de dolari), John Grisham (14 milioane de dolari), Nora Roberts (14 milioane de dolari), britanicele Paula Hawkins (13 milioane de dolari), EL James (11,5 milioane de dolari), și, pe cea de-a zecea poziție, americanii Danielle Steel și Rick Riordan, cu câte 11 milioane de dolari.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.