Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Prins în corzi, Boris Johnson anunță alegeri anticipate

Ziarul de Vrancea
3 sep 2019 2204 vizualizări

21 de parlamentari conservatori, cu o experiență de 330 de ani în legislativ, vor fi excluși din partid de premierul britanic n printre ei, și nepotul lui Winston Churchill

După votul pierdut în Camera Comunelor, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus o dată pentru alegerile anticipate, cea de 15 octombrie, adică cu două săptămâni înainte de Brexit.Moțiunea care constituie primul pas pentru amânarea ieșirii Marii Britanii din UE a întrunit 328 de voturi „pentru” la 301 „împotrivă” și presupune că parlamentarii pot veni cu un proiect pentru a amâna Brexitul. Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că proiectul de lege trebuie aprobat înainte de organizarea alegerilor.În total, 21 de parlamentari conservatori, inclusiv o serie de foști miniștri ai cabinetului, s-au alăturat partidelor de opoziție pentru a învinge guvernul. După vot, Downing Street a anunțat că parlamentarii conservatori care au votat cu opoziția vor fi excluși din Partidul Conservator.

“Doar o noapte rea”

Nicholas Soames, nepotul liderului britanic din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial Winston Churchill, va fi exclus din Partidul Conservator, alături de ceilalți 20 de parlamentari, după ce au votat împotriva planurilor pentru Brexit ale premierului Boris Johnson.Măsura împotriva nepotului lui Winston Churchill marchează una dintre cele mai bizare întorsături ale crizei Brexitului din ultimii trei ani, care a afectat o țară considerată drept un pilon de încredere pentru stabilitatea economică și politică din Occident.Soames este unul dintre cei 21 de parlamentari conservatori care s-au întors împotriva lui Johnson, între aceștia aflându-se și Ken Clarke, în vârstă de 79 de ani, cel mai vechi parlamentar britanic din Camera Comunelor, și fostul ministru de Finanțe Philip Hammond. Toți acești parlamentari vor fi excluși. Când Soames a fost întrebat dacă acesta este sfârșitul Partidului Conservator sub forma cunoscută de bunicul său, acesta a spus: “Nu, dar este o noapte rea”. “Este păcat, un mare păcat, pentru că, în opinia mea, toate acestea au fost planificate: asta este exact ceea ce au dorit și vor încerca să organizeze alegeri anticipate, este exact ce au dorit”, a spus Soames.De când a preluat funcția de prim-ministru, acum șase săptămâni, Johnson a fost nemilos: a coordonat una dintre cele mai mari epurări a cabinetului din istoria modernă a Marii Britanii și a redus sesiunea parlamentară pentru a mări probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE cu sau fără acord.În total, parlamentari cu o experiență parlamentară de 330 de ani vor fi excluși din partidul condus de Johnson. “Am fost informat de liderul de grup, care este prietenul meu și pe care îl apreciez foarte mult, că va avea trista sarcină de a-mi scrie mâine pentru a mă informa că mi se retrage sprijinul partidului, după 37 de ani ca membru conservator al Parlamentului. Asta anunță război. Știam ce fac”, a declarat nepotul lui Churchill. Soames, în vârstă de 71, a fost înnobilat de regina Elizabeth în 2014, este membru al Parlamentului din 1983, iar anterior a fost secretar de stat în Ministerul Apărării. Este fiul lui Mary Soames, cea mai tânără dintre cei cinci copii ai lui Churchill. Andrew Adonis, membru al Partidului Laburist, a spus că Churchill ar fi plecat din rândul conservatorilor dacă partidul ar fi fost condus așa cum este acum, pentru că s-a opus tentativei premierului din perioada respectivă, Neville Chamberlain, de a face pace cu liderul german Adolf Hitler, cu un an înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Facebook extinde funcția de recunoaștere facială la nivelul tuturor utilizatorilor

Compania Facebook a decis să extindă funcția de recunoaștere facială la nivelul tuturor utilizatorilor săi, însă menține oprită această opțiune în setările implicite în contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public legate de această tehnologie, informează miercuri PA. Sistemul de recunoaștere facială creează un “șablon” al chipului utilizatorului bazat pe alte imagini în care utilizatorul a fost etichetat, ceea ce înseamnă că Facebook va putea să informeze utilizatorul dacă altcineva publică fotografii ale sale, chiar dacă acestea nu au fost încă etichetate. Rețeaua de socializare a început încă din aprilie 2018 să îi întrebe pe utilizatorii din Marea Britanie dacă doresc să permită platformei să folosească tehnologia de recunoaștere facială pentru a îi identifica în fotografii și videoclipuri. Aceia care nu dispuneau încă de setarea pentru recunoaștere facială vor primi o notificare, care le oferă opțiunea de a o activa. Persoanele care resping notificarea vor trebui în continuare să dezactiveze manual acea funcție, la fel ca oricare utilizator nou de pe Facebook.Recunoașterea facială este un înlocuitor pentru sugestiile de etichetare, ce oferă utilizatorului posibilitatea de a decide dacă prietenii săi virtuali să primească sugestia de a fi etichetați într-o fotografie pe care au publicat-o pe rețea. “Am continuat să ne consultăm cu experți în confidențialitate, profesori, specialiști în regulamente și cu persoane de pe Facebook despre cum să utilizăm recunoașterea facială și despre opțiunile pe care oamenii le au pentru a o controla”, au declarat reprezentanții companiei americane.“Am făcut câțiva pași în această direcție actualizând setările și făcându-le mai clare, iar utilizatorul poate să opteze pentru a păstra dezactivată această funcție chiar în acea notificare, spre deosebire de situația în care ar fi trebuit să deschidă o fereastră separată”, au adăugat ei. Noua actualizare a fost anunțată după ce compania americană, înființată de Mark Zuckerberg, a pierdut de curând un apel în Statele Unite din cauza unei presupuse încălcări a legislației statului Illinois în domeniul confidențialității datelor biometrice.Folosirea tehnologiei de recunoaștere facială în spații publice se află în atenția publicului și în Marea Britanie, după ce Information Commissioner's Office (Biroul Comisarului pentru Informații) s-a declarat “profund îngrijorat de răspândirea utilizării tehnologiei de recunoaștere facială”.

Un asteroid de dimensiunea unui zgârie nori se îndreaptă spre Terra

Un asteroid de dimensiuni relativ mari, care rivalizează cu cele mai înalte clădiri din lume, va trece prin apropierea Terrei în cursul acestei luni, conform unui anunț făcut de NASA, transmite miercuri Live Science. Asteroidul 2000 QW7 are un diametru estimat între 290 și 650 de metri, fiind probabil mai mare decât celebra Empire State Building (381 metri) și puțin mai mic decât cea mai înaltă clădire din lume, turnul Burj Khalifa din Dubai (828 metri). Conform Centrului pentru Studierea Obiectelor din apropierea Pământului (CNEOS), acest asteroid va trece pe lângă Pământ la 14 septembrie. Astronomii asigură că nu există pericol de ciocnire cu Terra, pentru că asteroidul va trece cu o viteză foarte mare - în jur de 23.100 km/h - și la o distanță de 0,03 unități astronomice (1 unitate astronomică este egală cu distanța medie de la Soare la Pământ, adică 150 de milioane de kilometri). În kilometri, distanța la care va trece acest asteroid este de 5,3 milioane de kilometri, adică de aproape 14 ori distanța dintre Pământ și Lună. Cu toate acestea, asteroidul 2000 QW7 este inclus în categoria obiectelor din apropierea Pământului (near-Earth objects), la fel ca orice alt obiect cosmic care trece la o distanță egală sau mai mică de 1,3 unități astronomice. La fel ca toate obiectele din Sistemul Solar, asteroidul 2000 QW7 se află pe o orbită în jurul Soarelui. Această orbită îl aduce din când în când în apropierea relativă a Pământului. Cel mai recent, 2000 QW7 s-a apropiat de planeta noastră pe 1 septembrie 2000. După ce se va apropia din nou la 14 septembrie, asteroidul 2000 QW7 va reveni în proximitatea Terrei pe 19 octombrie 2038.

Viena, cel mai bun oraș de trăit din lume

n Parisul a fost retrogradat din cauza “vestelor galbene”

Viena a fost desemnată, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun oraș pentru locuit, potrivit unui clasament publicat ieri și realizat de “Economist Intelligence Unit”, celula de cercetare și analiză afiliată săptămânalului englez The Economist. Paris a fost retrogradat de pe locul 6 pe 25 din cauza impactului mișcării “vestelor galbene”.Deja în fruntea topului anul trecut, Viena își confirmă avantajele: infrastructura, calitatea aerului, oferta culturală, educativă și medicală aproape de perfecțiune, într-un context de stabilitate de invidiat, potrivit analiștilor. Pentru al doilea an consecutiv, capitala austriacă a obținut un scor de 99,1 puncte, în fața orașului Melbourne (98,4), care s-a aflat mulți ani pe primul loc, și Sydney (98,1). Australia și Canada domină Top 10, cu trei orașe fiecare. Japonia este de asemenea prezentă cu Tokyo și Osaka. Copenhaga, al doilea oraș european, se clasează pe locul 9 la nivel mondial. În fiecare an, 140 de orașe sunt astfel evaluate pe o scară de 100 de puncte, în baza unor criterii: nivel de viață, criminalitate, rețea de transport, acces la educație și sistem de sănătate, stabilitate economică și politică. Pentru prima dată, indicele integrează un parametru ținând cont de efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții: în acest sens, New Delhi și Cairo au fost sancționate din cauza “calității slabe a aerului”, a temperaturilor medii neatractive și a unei aprovizionări cu apă insuficiente”. Atunci când mai multe orașe au câștigat puncte în acești ultimi ani datorită ameliorării stabilității, a sistemului educativ și de îngrijirii, aceste progrese sunt “grav amenințate de un climat din ce în ce mai defavorabil”, a spus Agathe Demarais de la EIU. Londra și New York, confruntate cu percepția unui risc semnificativ de criminalitate, terorism și de infrastructuri supraaglomerate, se clasează pe locul 48, respectiv 58. La coada clasamentului, se află cinci orașe cel mai puțin primitoare: Damasc, Lagos, Dacca, Tripoli și Karachi. Într-un alt studiu publicat în martie2019, compania Mercer a plasat Viena în fruntea clasamentului celor mai ofertante orașe în privința calității vieții în lume, pentru al zecelea an consecutiv.

Plantație de cannabis, descoperită în timpul transmisiei TV a Turului Spaniei

O plantație de cannabis a fost descoperită, sâmbătă, datorită imaginilor transmise de elicopterul din care se filmează Turul ciclist al Spaniei. Plantația se afla pe acoperișul unui bloc din Igualada, unde s-a încheiat etapa a VIII-a, localitate catalană aflată la 60 de kilometri de Barcelona. Descoperirea a fost anunțată la poliție, care a intervenit și a confiscat 40 de plante. Nicio persoană nu a fost reținută pentru că presupușii “fermieri” nu se aflau în imobil. În Spania, traficul de droguri se pedepsește cu închisoare între 3 și 6 ani și cu o amendă care se ridică la de trei ori valoarea drogurilor.

Veverițele “trag cu urechea” la ciripitul păsărilor pentru a afla când a trecut pericolul

Veverițele “trag cu urechea” la ciripitul păsărilor din apropiere pentru a afla când a trecut un potențial pericol, susține un studiu efectuat în Statele Unite. Veverițele sunt atente la sunetele emise de păsări și ies din ascunzătoare când ciripitul este reluat după sunetele ce indică apropierea unui prădător. O echipă de oameni de știință din Statele Unite a analizat comportamentul a 54 de exemplare de veveriță cenușie de est din parcuri publice și zone rezidențiale din statul Ohio. Cercetătorii au simulat un potențial pericol prin redarea unei înregistrări cu sunetele emise de un șorecar cu coada roșie, prădător care vânează în mod obișnuit veverițe și păsări mici. De asemenea, ei au redat și alte sunete din natură, precum ciripit sau zgomote ambientale. Comportamentul fiecărei veverițe a fost monitorizat timp de trei minute. Studiul, publicat în jurnalul științific PLOS ONE, a concluzionat că toate veverițele au devenit mai vigilente după ce au auzit sunetele emise de șoim. Veverițele care au auzit apoi ciripitul păsărilor au renunțat mai rapid la comportamentul vigilent în comparație cu exemplarele cărora cercetătorii nu le-au redat ciripitul după sunetele emise de prădător.

Șefa executivului din Hong Kong retrage oficial proiectul care a provocat proteste

Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a retras oficial ieri controversatul proiect de lege care a dus la declanșarea a trei luni de proteste de proporții în centrul financiar asiatic, transmit agențiile internaționale de știri. Susținut inițial de Lam, proiectul ar fi permis extrădarea cetățenilor din Hong Kong către China continentală pentru a fi judecați. AFP califică retragerea proiectului de lege drept o concesie majoră făcută manifestanților pro-democrație. Într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă, Lam a anunțat “patru acțiuni pentru începerea dialogului” cu diverse sectoare ale societății hong-kongoneze. “Mai întâi, guvernul va retrage oficial proiectul de lege pentru a liniști în totalitate îngrijorările populației”, a declarat șefa executivului din Hong Kong. Ea a adăugat că responsabilul cu problemele de securitate din guvernul său va prezenta o inițiativă în acest sens în momentul în care parlamentul își va relua lucrările.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.