Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Principalul opozant al lui Putin, în comă, cu simptome de otrăvire

Ziarul de Vrancea
19 aug 2020 1628 vizualizări

Alexei Navalnîi se zbătea ieri seară între viață și moarte după ce o reacție alergică suspectă, cauzată cel mai probabil de o tentativă de asasinat n liderul opoziției din Rusia se înscrie pe o listă lungă de personaje ostile Kremlinului care s-au îmbolnăvit sau au murit subit

Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost internat într-un spital din Siberia, ieri, cu simptome de otrăvire, potrivit purtătoarei sale de cuvânt. Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este inconștient. El a început să se simtă rău în avion, în timp ce se deplasa de la Tomsk, oraș din Siberia, la Moscova. Avionul a aterizat de urgență, a precizat purtătoarea de cuvânt, Kira Iarmiș. După aterizarea la Omsk, Navalnîi a fost internat. “Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva pus în ceaiul său. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineața”, a explicat Iarmiș. Ea a amintit de un incident de anul trecut, când Navalnîi a suferit o reacție alergică acută și un medic a spus că este posibil ca reacția să fi venit după otrăvirea cu o substanță chimică necunoscută.

Alexei Navalnîi, avocat și activist anticorupție, a fost încarcerat de mai multe ori în ultimii ani pentru organizarea unor manifestații anti-Kremlin. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că arestările și încarcerările lui Navalnâi în 2012 și în 2014 au fost motivate politic și au reprezentat o încălcare a drepturilor omului.

„S-a dus la toaletă și nu s-a mai întors”

Pavel Lebedev, un pasager care s-a aflat în aceași avion cu Navalnîi, a relatat pe o rețea socială ce a văzut: „La începutul zborului, el (Aleksei Navalnîi) s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. A început să se simtă cu adevărat rău. Au încercat să-l ajute să-și revină, dar el striga de durere”.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziției ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce avionul a decolat, iar căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul cel mai apropiat, la Omsk. Navalnîi nu a băut și nu a mâncat nimic la bordul avionului.

Între timp, pe rețelele sociale a apărut o ultimă fotografie pe care Navalnîi o făcuse înainte de a se urca în avion. Fotografia a fost făcută în autobuzul care îl ducea către avion. Navalnîi zâmbește, dar deja băuse ceaiul în cafeneaua din aeroportul Tomsk, iar câteva minute mai târziu, în avion, avea să se simtă rău și să își piardă cunoștința în timp ce era în toaletă.

Navalnîi a băut o ceașcă de ceai la o cafenea pe aeroportul din Tomsk înainte să se îmbarce în avion, a spus purtătoarea sa de cuvânt.

Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat.

Unul dintre medicii de la spitalul unde a fost internat Navalnîi a afirmat joi că nu este sigur că liderul de opoziție a fost otrăvit, după cum afirmă susținătorii săi. Potrivit lui Anatoli Kalinișenko, medic la spitalul din Omsk, intoxicația este unul dintre posibilele diagnostice luate în considerare, dar testele în curs vor arăta cum stau lucrurile.

Lista oponenților Kremlinului care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți

Navalnîi este doar ultimul din seria de oponenți ai Kremlinului care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți, relatează Reuters.

Un fost agent dublu rus care a transmis secrete serviciilor de informații britanice, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa Iulia, 33, au fost găsiți inconștienți pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury din Marea Britanie în martie 2018. Cei doi au fost transportați la un spital în condiție critică, oficialii britanici afirmând că au fost otrăviți cu Novociok, un grup de agenți neurotoxici dezvoltați de armata sovietică în anii 1970 și 1980. Rusia a negat orice rol în otrăvire și afirmă că Marea Britanie promovează „isterie antirusă”.

Vladimir Kara-Murza, activist de opoziție rus, crede că a fost subiectul mai multor tentative de otrăvire în 2015 și 2017. În 2015, Vladimir Kara-Murza fusese internat pentru o deficientă renală acută. Doctorii au găsit atunci în sângele său urme de intoxicare cu metale grele. După ce și-a revenit, el a cerut Comitetului rus de anchetă să determine dacă a fost otrăvit, fără niciun rezultat. Kara-Murza a fost internat din nou în stare critică în 2017, soția sa acuzând la momentul respectiv că acesta a fost intoxicat cu o „substantă necunoscută”. Un laborator din Germania a descoperit niveluri ridicate de mercur, cupru, magneziu și zinc în organismul acestuia.

Ceai otrăvit cu poloniu-210

Aleksandr Litvinenko, fostul agent KGB și un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, a murit la 43 de ani după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra, potrivit oficialilor britanici. O investigație britanică din 2016 a concluzionat că Putin a ordonat probabil asasinatul, Kremlinul negând însă orice implicare. Ancheta condusă de un fost judecător britanic a descoperit că fostul bodyguard al KGB-ului Andrei Lugonov și un alt rus, l-au ucis pe Litvinenko ca parte a unei operațiuni care cel mai probabil a fost coordonată de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului. Otrăvirea lui Litvinenko a avut loc la exact șase ani după ziua în care acesta fugise din Rusia în Marea Britanie.

Alexandr Perepilichnyy, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit mort în apropierea locuinței sale de lux dintr-o comunitate exclusivistă privată din afara Londrei după ce a ieșit la alergat în noiembrie 2012. Perepilichnyy ceruse azil în Marea Britanie în 2009 după ce a ajutat o anchetă elvețiană privind o schemă rusească de spălare a banilor. Moartea sa subită a născut suspiciuni că acesta ar fi fost ucis. Poliția britanică a exclus ipoteza în pofida supozițiilor că acesta ar fi fost otrăvit cu o substanță rară. O anchetă asupra morții sale nu a oferit o concluzie definitivă asupra cauzei decesului însă a descoperit că o otravă rară și mortală extrasă din planta gelsemium a fost găsită în stomacul său. Perepilichny mâncase o farfurie mare de supă cu măcriș în dimineața zilei în care a murit. Rusia a negat orice implicare.

Viktor Iușcenko, pe atunci lider al opoziței din Ucraina, a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004, politicianul pro-occidental fiind principalul contracandidat al fostului președinte apropiat de Kremlin, Viktor Ianukovici. Iușcenko afirmă că a fost otrăvit în timp ce lua masa cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene. O cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său. Fața și corpul i-au fost desfigurate de dioxină și a avut nevoie de zeci de operații după otrăvire

Coronavirusul revine cu putere în Europa

Țările din Europa care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei, Spania și Italia, se confruntă cu noi creșteri ale cazurilor de coronavirus la sfârșitul verii, relatează BBC. Spania a raportat, miercuri, 3715 noi contaminări cu coronavirus în 24 de ore, cel mai mare număr de când țara a ieșit din carantina generalizată strictă la sfârșitul lunii iunie. Italia, de asemenea puternic lovit anterior de virus, a raportat 642 de noi cazuri, cel mai crescut număr de cazuri noi de la sfârșitul lunii mai.

Și Germania cunoaște o revenire a coronavirusului, în condițiile în care bilanțul zilnic de joi a arătat 1707 noi cazuri, cea mai mare cifră înregistrată din aprilie până acum.

Numeroase alte țări europene au reintrodus restricții de călători pe lângă măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii în încercarea de a opri din nou răspândirea virusului.

Facebook elimină 790 de grupuri legate de QAnon, care răspândește teorii ale conspirației

Facebook a anunțat că a eliminat de pe site-ul său 790 de grupuri legate de gruparea QAnon, care răspândește teorii ale conspirației. Gigantul tehnologic a anunțat de asemenea că restricționează aproximativ 1.950 de grupuri, 440 de pagini și peste 10.000 de conturi Instagram legate de QAnon, promotor al teoriei conspirației care s-a extins online în lunile ce au urmat apariției pandemiei de COVID-19. De asemenea, Facebook va lua măsuri împotriva paginilor, grupurilor și conturilor Instagram legate de grupuri de miliții din Statele Unite și anarhiste offline care sprijină violența la proteste, a declarat compania într-un comunicat. “Am văzut extinderea mișcărilor care, deși nu organizează direct violențe, au sărbătorit actele violente, au arătat că au arme și sugerează că le vor folosi sau au urmăritori individuali cu comportament violent”, a declarat Facebook într-un comunicat. Biroul Federal de Investigații (FBI) a etichetat QAnon ca potențială amenințare de terorism intern. QAnon exista în mare parte ca o mișcare online ai cărei adepți susțin în mod fals că lumea este condusă de pedofili care operează un trafic global de copii și complotează pentru răsturnarea președintelui SUA Donald Trump.

Dar mișcarea a căpătat recent o anumită forță, iar un susținător al teoriei din statul Georgia (sud) este candidat al Partidului Republican și ar putea fi ales în Camera Reprezentanților Statelor Unite. Întrebat despre conspirație și numărul ei tot mai mare de adepți, Trump a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că nu știe multe despre mișcare în afară de faptul că “eu le plac foarte mult, ceea ce apreciez”. “Dacă pot contribui la salvarea lumii de probleme, sunt dispus să o fac”, a spus Trump, cu referire la teoria conspirației QAnon ce susține că salvează lumea de un cult satanist.

Facebook a fost criticată anterior că a permis fake-news-uri și teorii ale conspirației să înflorească pe platforma sa, în special în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA în 2016.

OMS: Europa este mai bine pregătită și poate ataca coronavirusul fără a închide viața socială

Pandemia provocată de noul coronavirus poate fi de acum gestionată în Europa fără a închide viața socială în ansamblul său, datorită pregătirii autorităților și cunoștințelor acumulate în ultimele luni, a transmis ieri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit AFP. “Între măsurile de bază la scară națională și măsurile suplimentare țintite, suntem într-o poziție mult mai bună pentru a eradica focarele virale localizate. Putem gestiona virusul și menține active economia și sistemul educativ”, a declarat de la Copenhaga directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă online. De două luni, Europa asistă la o creștere continuă a numărului de cazuri: în prima săptămâna din august s-au înregistrat 40.000 de cazuri suplimentare comparativ cu perioada similară din iunie, când numărul lor era la cel mai scăzut nivel. Însă “nu ne-am întors la februarie, știm cum să luăm ca țintă mai degrabă virusul, și nu societatea”, a insistat Kluge. În afară de respectarea măsurilor de protecție și a distanțării, precum și de strategia națională de depistare și monitorizare, OMS recomandă adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare. În fiecare zi sunt înregistrate circa 26.000 de noi cazuri în Europa. Tinerii, care au tendința să contracteze infecții mai puțin grave și înregistrează, prin urmare, o mortalitate mai scăzută, sunt parțial la originea acestei înmulțiri a cazurilor. Cu toate acestea, este important să se redeschidă școlile pe măsură ce societățile se deschid din nou, a subliniat Kluge, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu consecințele închiderii claselor, în special pentru copiii cu nevoi speciale.

Steve Bannon, acuzat de fraudă în legătură cu construirea zidului la granița cu Mexicul

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, a fost arestat sub acuzația de fraudă în legătură cu o campanie de strângere de fonduri pentru construirea zidului la granița Statelor Unite cu Mexicul, informează NBC.

Fost strateg-șef la Casa Albă și teoretician al dreptei naționaliste americane, Bannon l-a consiliat pe Trump timp de aproximativ un an, până în august 2017. Bannon, Brian Kolfage, Andrew Badolato, Thimothy Shea și alții „au orchestrat o schemă pentru a escroca sute de mii de donatori” în campania online „We build the wall” (Noi construim zidul, n.r.), în care au fost strânși 25 de milioane de dolari, a anunțat joi Departamentul american de Justiție. Steve Bannon a primit mai mult de 1 milion de dolari, din care a folosit pentru a-și acoperi cheltuielile personale. El urmează să apară în fața unei Curți de justiție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.