Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primul transplant de succes al unei inimi de porc la om

Ziarul de Vrancea
10 ian 2022 1084 vizualizări

Anul trecut, cercetătorii americani au atașat temporar un rinichi de porc unei femei decedate n în SUA zece oameni mor zilnic așteptând un organ donat

Chirurgii au realizat primul transplant de succes al unei inimi de porc în corp uman, după ce Food and Drug Administration a acordat autorizație de urgență, în ajunul anului nou, pentru ca un bărbat în vârstă de 57 de ani să primească o inimă de porc modificată genetic. Bărbatul, David Bennett, se simt bine, potrivit University of Maryland, care a spus că este posibil ca această operație să deschidă o nouă cale pentru cei care se confruntă cu sistemul de donare suprasolicitat.

Bennett era considerat neeligibil pentru un transplant de inimă convențional, a fost spitalizat șase săptămâni cu o aritmie care îi punea viața în pericol și a fost contectat la un aparat bypass inimă-plămân.

Dr. Bartley Griffith, medicul care a operat, a descris luni transplantul ca „o intervenție chirurgicală inovatoare”. „Pur și simplu nu există suficiente inimi donate de oameni pentru a ajunge pe lunga listă de potențiali destinatari”, a spus Griffith într-un comunicat. „Continuăm precaut, dar suntem optimiști că această operație în premieră în lume va oferi o opțiune importantă pentru pacienți în viitor”.

Griffith și dr. Muhammad M. Mohiuddin, profesor de chirurgie la University of Maryland, au petrecut cinci ani pentru a perfecționa tehnicile de transplant a inimilor de porc la destinatari non-umani. Bennett va continua să fie monitorizat săptămânile viitoare, însă la trei zile de la operație se simte bine. „Fie mor, fie fac transplantul ăsta. Vreau să trăiesc”, a spus el înainte de operație, conform spitalului.

Țesuturile de porc și vacă au fost folosite cu succes pentru înlocuirea valvelor. Aceste valve rezistă aproximativ 15 ani și nu e nevoie de administrarea de medicamente anti-coagulante, spre deosebire de cazul valvelor mecanice, care pot rezista mult mai mult timp. Anul trecut, cercetătorii de la New York University Langone Health au putut atașa temporar un rinichi de porc unei femei decedate.

Xenotransplanturile, termen folosit pentru transplanturile de la o specie non-umană la oameni, au fost cercetate după ce solicitarea de organe a crescut. În SUA zece pacienți mor zilnic așteptând un organ donat.

A murit președintele Parlamentului European

Președintele Parlamentului European David Sassoli a încetat din viață marți, la ora 01:15, la vârsta de 65 de ani. Sassoli a murit la spitalul din orașul italian Aviano, conform informațiilor comunicate de purtătorul său de cuvânt, Roberto Cuillo. Luni, Parlamentul European a confirmat că David Sassoli a fost internat pe 26 decembrie “din cauza unei complicații grave ca urmare a unei disfuncții a sistemului imunitar”.

După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în țara sa natală și revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru “complicații grave în urma unei disfuncții a sistemului imunitar”.

Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit președinte al Parlamentului European în iulie 2019 și se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condițiile în care marțea viitoare Parlamentul va alege un nou președinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024). Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un președinte în exercițiu a murit.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreședinte trebuie să exercite funcția de președinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreședintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câștiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

Peste 50% dintre europeni, infectați cu Omicron în următoarele două luni

Peste jumătate din populația continentului european ar putea contracta varianta Omicron a SARS-CoV-2 în două luni de zile, pe baza ritmului actual al contaminărilor, estmează filiala euroepană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), îngrijorată de “tsunamul” acestei variante mai contagioasă decât varianta indiană (delta), dar mai puțin periculoasă decât aceasta. “În acest ritm, Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) prevede că peste 50% din populația regiunii va fi infectată cu (varianta) Omicron în următoarele șase-opt săptămâni”, a estimat într-o confernță de presă online directorul OMS Europa Hans Kluge. Varianta omicrom prezintă mutații care “îi permit să adere mai ușor la celule umane și poate infecta inclusiv persoane care au fost infectate anterior sau vaccinate”, a subliniat el.

SUA: 1,35 milioane de infectări într-o singură zi, un record mondial

Statele Unite ale Americii au anunțat luni 1,35 milioane de noi infecții cu coronavirus, potrivit unui bilanț Reuters, cel mai mare număr într-o singură zi pentru o țară a lumii.

Recordul anterior a fost de 1,03 milioane de cazuri la 3 ianuarie. Un număr mare de cazuri este raportat în fiecare luni, dat fiind că numeroase state nu fac raportări în weekend. Media pe șapte zile pentru cazurile noi s-a triplat în două săptămâni la peste 700.000 de noi infecții pe zi, nota ieri Reuters.

Recordul de cazuri noi a fost înregistrat în aceeași zi în care numărul de pacienți spitalizați cu COVID-19 în țară a atins de asemenea un maxim istoric, dublându-se în trei săptămâni. Peste 136.604 de persoane au fost spitalizate cu COVID-19, depășind recordul de 132.051 stabilit în ianuarie anul trecut.

În timp ce varianta Omicron este potențial mai puțin letală, oficiali din domeniul sănătății au avertizat că numărul mare de infecții ar putea suprasolicita sistemul sanitar. Creșterea cazurilor a perturbat funcționarea școlilor, confruntate cu absența personalului, a profesorilor și șoferilor de autobuz.

Decesele sunt în medie de 1.700 pe zi, în creștere de la aproximativ 1.400 în ultimele zile, dar în cadrul nivelurilor înregistrate la începutul acestei ierni.

Un vaccin anti-COVID-19 reproiectat să vizeze în mod specific varianta Omicron este probabil necesar, a declarat luni CEO-ul Pfizer Inc, Albert Bourla, adăugând că compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

Un newyorkez, arestat după ce a amenințat cu asasinarea lui Trump

Un bărbat în vârstă de 72 de ani, Thomas Welnicki, care a avertizat în mai multe rânduri autoritățile americane cu privire la faptul că plănuia să-l ucidă pe Donald Trump, atât înainte, cât și după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, a fost arestat, a anunțat procuratura federală din Brooklyn.

Thomas Welnicki “a amenințat cu bună știință și în mod deliberat să-l ucidă, să-l răpească și să-l rănească” pe fostul președinte republican, potrivit unui document judiciar difuzat luni, care justifică mandatul arestării.

Suspectul, arestat de către agenți din cadrul Secret Service, o agenție însărcinată între altele cu protecția preșdinților și vicepreședinților americani, urma să fie prezentat în justiție.

Potrivit documentului judiciar citat, bărbatul a sunat de cel puțin trei ori, în perioada 24 septembrie-2 decembrie 2021, la Biroul din New York al Secret Service, pentru a-și anunța intențiile, a cerut informații despre protecția lui Donald Trump și a anunțat că deține o armă de foc. “Voi face tot ceea pot pentru a mă asigura că moare”, a amenințat acest newyorkez care locuiește în Brooklyn, catalogându-l pe Trump drept “Htler” într-o convorbire telefonică în noiembrie 2021.

Istoria Statelor Unite este marcată de asasinarea a patru președinți americani în timpul mandatlui, de la Abraham Lincoln în 1885 la John Fitzgerald Kennedy în 1963.

Conducerea Bulgariei, izolată din cauza COVID

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, premierul Kiril Petkov și alți circa zece înalți responsabili bulgari au fost plasați ieri în izolare, după ce au participat la o reuniune cu președintele Parlamentului, testat pozitiv pentru COVID-19. Kiril Petkov “lucrează de la distanță”, a anunțat serviciul de presă al guvernului bulgar, în timp ce Președinția a informat în legătură cu măsuri de carantină pentru șeful statului și membri ai administrației sale. “Toți sunt în stare bună de sănătate”, se precizează în comunicate.

Cu toții au asistat luni la o reuniune de cinci ore a Consiliului consultativ pentru securitate națională care regrupează miniștri, deputați și responsabili ai serviciilor de informații. La scurt timp după aceasta, președintele Parlamentului, Nikola Mincev, s-a simțit rău și a făcut un test pentru COVID-19. El trebuie să se izoleze timp de zece zile, a anunțat inspectorul-șef pentru sănătate, Anghel Kuntcev. Pentru alți participanți la reuniune, durata carantinei ar urma să fie mai scurtă.

Premierul ar putea fi obligat să-și amâne o deplasare în Macedonia de Nord, prevăzută pentru 18 ianuarie, în vederea unor discuții asupra dreptului de veto bulgar asupra începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Bulgaria, țara cea mai puțin vaccinată din UE, cu mai puțin de 30% din populație care a primit două doze de vaccin, a înregistrat în ultimele zile o explozie de contaminări.

Mai mult de 31.000 de persoane au decedat de la începutul pandemiei în această țară cu 6,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume.

Poeta Maya Angelou, prima femeie de culoare omagiată pe moneda americană de 25 de cenți

Trezoreria SUA a emis o monedă de 25 de cenți cu efigia poetei Maya Angelou, care devine astfel prima femeie e culoare ce apare pe această monedă, potrivit BBC.

Angelou, poetă și activistă, a fost prima femeie de culoare care a scris și recitat un poem la o învestire prezidențială. Ea a murit în 2014, la vârsta de 86 de ani.

„De fiecare dată când reproiectăm monedele noastre avem șansa să spunem ceva despre țara noastră - ce valorificăm și cum am progresat ca societate”, a spus Janet Yellen, sceretarul Trezoreriei.

Ca parte a programului American Women Quarters, este planificată lansarea altor monede dedicate unor femei pionier, inclusiv Sally Ride, prima femeie astronaut, Wilma Mankiller, prima femeie șef al Cherokee Nation, și Anna May Wong, considerată primul star asicatico-american de la Hollywood.

Maya Angelou a devenit cunoscută odată cu autobiografia revoluționară apărută în 1969, „I Know Why the Caged Bird Sings”, despre copilăria ei petrecută în sud. Ea a fost recompensată cu numeroase diplome ororifice și a scris peste 30 de lucări devenite bestseller.

În 2010, a primit Presidential Medal of Freedom, cea mai înaltă distincție civilă acordată de președinția SUA.

US Mint plănuiește să lanseze alte 20 de monede de 25 de cenți în următorii patru ani.

În plus, sunt în derulare planurile de a fi înlocuit președintele Andrew Jackson de pe bancnota de 20 de dolari cu aboliționista și activista afro-americană Harriet Tubman, care a salvat sclavi prin programul Underground Railroad.

 

Milano: Optsprezece tineri, suspectați de agresiuni sexuale în grup, identificați de poliție

Poliția italiană a anunțat ieri că a identificat 18 bărbați tineri suspectați de faptul că au agresat sexual femei tinere în noaptea de Revelion, la Milano (nord), inclusiv două turiste germane. Nouă femei au acuzat faptul că au fost agresate de grupuri de bărbați tineri de Revelion, în Piazza del Duomo, principala piață din capitala lombardă. Bărbați tineri care au gresat sexual femei tinere în Piazza del Duomo la Milano în seara de Anul Nou au fost identificați”, a anunțat într-un comunicat poliția milaneză. Poliția precizează că este vorba despre 18 timneri cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani, atât italieni, cât și străini.

Poliția a putut reconstitui, cu ajutorul unor imagini surprinse de camere de supraveghere și de pe rețele de socializare, “trei episoade de violențe” vizând nouă tinere, de Revelion. “Noi am încercat să-i respingem. Prietena mea i-a lovit și pălmuit, însă ei râdeau și au continuat să ne agreseze. Eu aveam 15 mâini pe mine”, a declarat una dintre victime, citată de agenția italiană de presă Ansa.

Această serie de agresiuni, mediatizată, alimentează îngrijorări cu privire la agresiuni cărora le sunt supuse femeile în Italia, unde două femei sunt ucise săptămânal, în general de către un partener sau un fost partener.

O profesoară, anchetată după ce și-a închis fiul cu COVID-19 în portbagajul mașinii

O profesoară la un liceu din Houston, în Texas, Sarah Beam, în vârstă de 40 de ani, a fost arestată și inculpată penal pentru că și-a închis fiul, în vârstă de 13 ani, testat pozitiv COVID-19, în portbagajul mașinii, pentru a se duce să-l testeze din nou. Sarah Beam s-a dus la 3 ianuarie la Stadionul Pridgeon, la Houston, unde se pot efectua teste COVID-19 fără a ieși din mașină. Ea i-a spus reprezentantului centrului că a venit pentru fiul său, care s-a dovedit pozitiv COVID-19 în urma unui test precedent, dar că a preferat să-l bage în portbagajul mașinii pentru a nu se contamina și ea.

Angajatul centrului i-a cerut să-l vadă pe adolescent și i-a spus că băiatul nu va fi testat până când nu se va afla pe bancheta din spate a mașinii.

Poliția, avertizată de angajatul centrului și cu ajutorul unor imagini surprinse de camere de supraveghere, a arestat-o sâmbătă pe profesoară, pe care o acuză de punerea în pericol a unui copil. Ea a fost eliberată duminică, după ce a plătit o cauțiune în valoare de 1.500 de dolari.

Foști elevi ai lui Sarah Beam au agățat luni mesaje la casa acesteia, pentru a o susține și apăra. Ea este o adevărată “eroină fără capă”, scrie unul dintre ei, “o profesoară incredibilă, o mamă iubitoare, o femeie care inspiră”.

Pe pancarte de carton agățate la ferestre se puteau citi mesaje ca “vă susținem” și “nu judeci o carte după coperți”. Sarah Beam a fost până recent profesoară la un liceu din Houston, iar în prezent se află în “concediu administrativ”.

Autoritățile judiciare nu au precizat când urmează să fie audiată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.