Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primul soldat rus, găsit vinovat de crime de război în Ucraina

Ziarul de Vrancea
17 mai 2022 1348 vizualizări

Tânărul de 21 de ani a recunoscut în fața judecătorilor că a împușcat în cap un civil aflat pe o bicicletă

Vadim Șișmarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat miercuri, recunoscând toate acuzațiile împotriva sa, anunță AFP.

Întrebat dacă recunoaște „fără rezerve” toate faptele, inclusiv acuzațiile de crimă de război și crimă premeditată, Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a răspuns „da”. Procesul a început la ora 14:00 la tribunalul districtului Solomiansky din Kiev, soldatul rus fiind acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei. Acuzat de crime de război și omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viață.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Șișimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forța. La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon.

Șișimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalașnikov pentru a-l împiedica să comunice forțelor ucrainene despre prezența lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

La începutul lui mai, autoritățile ucrainene au anunțat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Șișimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-și susține financiar mama”. „Mi s-a ordonat să trag, l-am împușcat o dată. A căzut și ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta.

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka. Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfășurată vreodată.

Azovstal: 959 de militari ucraineni s-au predat Rusiei

În total 959 de militari ucraineni, baricadați în oțelăra Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, anunță miercuri Ministerul rus al Apărării.

“În ultimele 24 de ore, 694 de combatanți, inclusiv 29 răniți, s-au declarat prizonieri. De la 16 mai, 959 de combatanți, inclusiv 90 răniți, s-au declarat prizonieri”, precizează într-un comunicat autoritățile de la Moscova.

Potrivit ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniți au fost spitalizați la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul rușilor și aliaților separatiști proruși. Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informație despre despre soarta acestor prizonieri.

Autoritățile ruse au anunțat în mai multe rânduri că ele nu-i consideră, cel puțin pe o parte dintre ei, drept militari, ci combatanți neonaziști. Autoritățile ucrainene vor, la rândul lor, să organizeze un schimb de prizonieri. Acești militari ucraineni erau baricadați în galerii subterane ale imensei oțelării Azovstal și au devenit un simbol internațional al rezistenței în fața ofensivei ruse, lansată la 24 februarie.

Tragedia aviatică din martie, provocată intenționat?

Date recuperate în urma unui accident sângeros al unui Boeing 737-800 în China, la 21 martie, soldat cu 132 de morți, arată că o persoană din cabina pilotului a cauzat în mod voit această catastrofă, dezvăluie cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ), care citează surse la curent cu o evaluare preliminară. Avionul companiei China Eastern, care asigura o legătură internă, între orașele Kunming și Canton, s-a prăbușit pe versantul unui munte, în provincia Guangxi, după o cădere inexplicabilă de la câteva mii de metri, în doar câteva minute.

Informații provenind dintr-o cutie neagră găsită după prăbușire sugerează că o persoană a activat comenzile care au cauzat coborârea, dezvăluie cotidianul, care citează persoane la curent cu o evaluare preliminară, efectuată de către oficiali americani. Administrația chineză a Aviației Civile (CAAC) este însărcinată în mod oficial cu ancheta.

CAAC anunța într-un comunicat, la sfârșitul lui aprilie, că a pregătit un raport preliminar, însă fără să prezinte vreun detaliu cu privire la ceea ce ar fi putut cauza accidentul.

Reprezentanți ai Biroului american însărcinat cu Securitatea Transporturilor (NTSB) oferă o asistență tehnică, așa cum prevăd reglementările aviației internaționale.

CAAC dădea asigurări, la sfârșitul lui aprilie, că calificarea echipajului și personalului de întreținere a avionului sunt “în regulă”, dar și certificatul de navigabilitate al aeronavei. Compania China Eastern a anunțat că pilotul și cei doi copiloți nu erau vizați de vreo suspiciune.

În general, autoritățile chineze au impus un control strict al informațiilor cu privire la această catastrofă.

“Avionul a făcut ceea ce i s-a spus să facă de către cineva din cockpit”, a dat asigurări WSJ o sursă, care a subliniat că autoritățile chineze nu au alertat, până în prezent, cu privire la vreo problemă mecanică sau de control al zborului aeronavei. Cotidianul scrie că americanii își îndreaptă atenția mai degrabă către acțiunile unui pilot și că este posibil ca o terță persoană să fi intrat în cabina piloților.

Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda și Suedia și-au depus ieri cererile de aderare la NATO, iar consultări se află în curs între aliați în vederea ridicării opoziției Turciei față de integrarea celor două țări nordice în Alianța Nord-Atlantică.

“Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noatră”, a declarat seceratrul general al NATO Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare, prezentate de către ambasadorii celor două țări, Klaus Korhonen și Axel Wernhoff. “Sperăm să încheiem rapid” procesul, a subliniat el.

Consultări erau în curs miercuri, la Consiliul Atlanticului, în vederea ridicării opoziției Turciei față de lansarea procesului de aderare, potrivit uneisurse diplomatice. Ankara poate încetini, printr-un refuz, deschiderea negocierilor în Consiliul Atlanticului - prima etapă a procedurii. Turcia poate apoi bloca, prin refuzul de a semna Protocoalele de aderare și prin refuzul de a ratifica aderarea. O unanimitate a celor 30 de state membre NATO este imperativă în vederea unei aderări. “Totul este posibil”, declară un diplomat european. “Însă la NATO găsim întotdeauna soluții”, adaugă el.

Președintele turc Recep Erdogan a reiterat însă ieri că Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Ankara să îi aprobe cererea de aderare la NATO. “Deci nu ne veți înapoia teroriștii, dar ne cereți aderarea la NATO?”, a spus șeful statului turc. “Nu putem aproba ca această organizație de securitate să fie privată de securitate”, a subliniat el.

Luni, canalul de televiziune turc TRT Haber a anunțat că Suedia și Finlanda nu au acordat aprobarea pentru repatrierea a 33 de persoane cerută de Turcia.

Atacul de la Buffalo, pregătit meticulos timp de mai multe luni

Atacul armat rasist la un supermarket în Buffalo, sâmbătă, de care este acuzat un tânăr american alb adept al supremației albilor, soldat cu zece morți afroamericani, a fost pregătit în mod meticulos de luni de zile, dezvăluie presa americană, care analizează sute de mesaje postate pe Internet de către presupusul atacator.

Șeful poliției acestui oraș situat în nordul statului New York, Joseph Gramaglia, anunța luni seara că presupusul atacator a efectuat în martie o călătorire de recunoaștere în această comună de pe malul Lacul Erie, la frontiera Statelor Unite cu Canada, de la domiciliul său, situat la 300 de kilometri mai la sud.

The Washington Post (WP) și CNN, care au avut acces la aproximativ 600 de pagini de mesaje postate pe rețelele Discord și 4Chan, scriu că Payton Gendron, în vârstă de 18 ani, a venit la Buffalo la 8 martie și s-a dus în trei rânduri - la orele 12.00, 14.00 și 16.00 - în supermarketul Tops, unde a comis atacul sâmbătă, pentru a face reperări. La 8 martie el este derutat de un “paznic de culoare înarmat” al magazinului, intrigat de prezența repetată a acestui tânăr alb.

Într-un mesaj postat două zile mai târziu, Payton Gendron scria că “va trebui să omoare paznicul de la Tops” și că “speră ca paznicul nu-l va ucide și nici măcar nu-l va răni”. Un paznic, un polițist pensionar, a fost rănit mortal prin împușcare la intrarea în supermarket, sâmbătă.

Gendron scria încă din decembrie că vrea să omoare persoane de culoare și viza, în februarie, supermarketul Tops dintr-un cartier din Buffalo, din cauza unei puternici proporții de afroamericani, potrivit WP.

Ziarul a examinat, de esemenea, manifestul de 180 de pagini al tânărului, care se prezintă drept “un bărbat alb simplu, care caută să-și apere și servească comunitatea, poporul, cultura și rasa”. Potrivit autorităților, acest text, publicat înainte de masacru stabilește o legătură între presupusul atacator și supremația albă, complotismul de extremă dreapta și adepții teoriri rasiste a “marii înlocuiri”.

Payton Gendron este, pentru moment, inculpat cu privire la “crimă cu premeditare” și urmează să compară din nou în fața unui judecător joi.

Pentagon: Un “număr tot mai mare” de obiecte neidentificate pe cer

Un “număr tot mai mare” de obiecte neidentificate a fost raportat pe cer în ultimii 20 de ani, a indicat marți un responsabil al Pentagonului în fața congresmenilor americani, fără a ajunge până la a confirma prezența vieții extraterestre.

Pentru prima dată după mai mult de 50 de ani, Congresul SUA a organizat o audiere publică dedicată “fenomenelor aeriene neidentificate”.

“De la începutul anilor 2000, am observat un număr tot mai mare de obiecte neautorizate sau neidentificate”, a declarat Scott Bray, director adjunct al serviciului de informații pentru US Navy.

Responsabilul a atribuit această creștere “eforturilor considerabile” ale armatei americane pentru “a destigmatiza actul de raportare a observărilor” și progresului tehnologic.

Cu toate acestea, el a spus că nu a detectat nimic “care să sugereze o origine non-terestră” acestor fenomene. Dar nici nu a exclus definitiv această posibilitate.

În iunie 2021, serviciile americane de informații americane au afirmat deja într-un raport mult așteptat că nu există nicio dovadă a existenței extratereștrilor, recunoscând în același timp că zeci de fenomene observate de piloții militari nu pot fi explicate.

Unele ar putea fi explicate prin prezența dronelor sau a păsărilor care creează confuzie în sistemele radar ale armatei americane. Altele ar putea proveni din teste de echipamente sau de tehnologii militare efectuate de alte puteri, precum China sau Rusia.

Un deputat rus cere ca Rusia să revină oficial la steagul sovietic

Mihail Șeremet, un deputat al Dumei de Stat de la Moscova, a propus ca Rusia să revină în mod oficial la folosirea steagului sovietic ca drapel național, relatează agenția RIA. „Țările occidentale au declarat astăzi război împotriva Banerului Victoriei (n.r. un alt nume folosit în Rusia pentru steagul Uniunii Sovietice), interzicându-l peste tot”, a declarat Șeremet în fața Dumei, camera inferioară a parlamentului rus. „Ele se tem de acest simbol fiindcă steagul roșu le amintește de măreția poporului nostru și marea noastră victorie” în Marele Război Patriotic, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial, a adăugat deputatul.

El a mai spus că „acesta a fost steagul sub care au luptat bunicii noștri în Marele Război Patriotic iar sub el armata rusă se opune acum neo-naziștilor”, o referință la faptul că numeroase unități sovietice au fost surprinse în Ucraina arborând steagul sovietic.

Șeremet a precizat totuși că este mândru de tricolorul actual al Rusiei dar că steagul sovietic este un simbol al unei „superputeri în renaștere”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit în luna aprilie primele explicații despre motivul pentru care forțele de invazie rusești folosesc steagul sovietic în Ucraina. „În țara noastră Banerul Victoriei este un lucru sacru pentru toate generațiile, fără nicio excepție”, a răspuns el.

De altfel, steagul Uniunii Sovietice a avut un loc de cinste și la parada de Ziua Victoriei de pe 9 mai, cea mai mare sărbătoare publică din Rusia, când țara sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste.

Schröder, un apropiat al lui Putin, amenințat de pierderea avantajelor de fost cancelar

Coaliția aflată la putere în Germania urmează să atace joi privilegii acordate foștilor șefi de Guvern, mai ales lui Gerhard Schröder, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, care deține mai multe mandate în cadrul unor grupuri economice ruse. Coaliția din care fac parte Partidul Social Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal (FDP) urmează să adopte joi o reformă a avantajelor atribuite foștilor șefi de Guvern - și anume Gerhard Schröder (1998-2005) și Angela Merkel (2005-2021).

Comisia coaliției însărcinată cu bugetul îndeamnă Guvernul federal, în proiectul unei rezoluții - pe care AFP scrie că l-a consultat miercuri - “să se asigure ca alocarea unor funcții foștilor cancelari să fie menținută în conformitate cu obligația continuă a funcției și nu în funcție de statutul” de fost cancelar. Astfel, Gerhard Schröder nu este vizat în mod exclusiv, iar avantajele Angelei Merkel ar putea fi reduse -în privința colaboratorilor, șoferilor, birourilor puse la dispoziție, între altele. Însă Gerhard Schröder - care a devenit o figură incomodă în Germania, inclusiv pentru cancelarul Olaf Scholz - este cel vizat în principal.

Comisia Bugetului constată astfel, potrivit acestui document al coaliției, că Gerhard Schröder, în vârstă de 77 de ani, “nu are obligația continuă care decurge din funcția sa”. În calitate de fost cancelar, Gerhard Schröder - abandonat în ultimele luni de unii dintre colaboratorii săi - are în continuare dreptul la mai multe birouri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, și la un buget destinat personalului. Acest privlegiu costă contribuabilii 400.000 de euro pe an.

Fostul cancelar se află, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, asupra unor presiuni. Spre deosebire de alți foști lideri europeni, prezenți - înainte de Războiul din Ucraina - în instanțe de conducere ale unor întreprinderi rusești, el nu a demisionat.

Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru tentativă de “terorism”

Belarusul a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea unui atentat sau “tentativă de act terorist”, potrivit unui decret publicat miercuri și citat de agenții ruse de presă, acuzații care vizează numeroși activiști din opoziție, inclusiv pe șefa în exil a opoziției, Svetlana Tihanovskaia. “Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a semnat legea care prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentatică de act de terorism”, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti.

În prezent, numai cei găsiți vinovați de comiterea unei acțiuni terorsite pot fi condamnați la pedeapsa capitală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.