Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Primarul Chișinăului recunoaște în premieră Rusia ca „stat agresor”

Ziarul de Vrancea
22 oct 2022 824 vizualizări

El s-a consacrat în politică în partidul pro-rus al lui Dodon

Primarul Chișinăului Ion Ceban recunoaște Rusia ca stat agresor. Declarațiile au fost făcute în cadrul forumului „MOLDOVA YOUTH FORUM”, la care a luat parte și edilul capitalei, transmite TV8.md. „Condamn acest război, condamn această agresiune și nu consider un lucru normal. Agresorul este Rusia. Eu nu o dată am spus de aceste lucruri”, a declarat primarul Ion Ceban în cadrul forumului.

Odată cu începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Ion Ceban a fost deseori atacat de către reprezentanții și deputații partidului pro-occidental PAS pentru că nu și-a expus opinia cu privire la război și nici nu a venit cu vreo reacție de condamnare a tuturor acțiunilor care se întâmplă în Ucraina.

Săptămâna trecută, deputatul Dumitru Alaiba l-a criticat pe Ceban pentru că nu a schimbat denumirea bulevardului Moscova din orașul Chișinău. Pe de altă parte, Ceban curtează asiduu România, încercând să semneze memorandumuri de înțelegere și contracte de finanțare cu mai mulți primari și președinți de consilii județene.

Marea Britanie: Boris Johnson și Rishi Sunak în cursa pentru premier

Boris Johnson s-a întors dintr-o vacanță în Caraibe, întărind ipoteza candidaturii sale la funcția de premier. La rândul său, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak a depășit deja numărul de susținători necesari pentru a candida. După demisia lui Liz Truss, care a rămas doar 44 de zile la putere, în această campanie flash din cadrul Partidului Conservator au apărut trei nume: actuala ministru pentru Relații cu Parlamentul Penny Mordaunt, care și-a oficializat vineri candidatura, Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe care a pierdut la începutul lunii septembrie în fața lui Liz Truss și fostul premier Boris Johnson, care a demisionat în iulie după o serie de scandaluri.

Lupta lui cu Rishi Sunak domina titlurile din presa de sâmbătă. „Johnson și Sunak conduc cursa pe măsură ce speranțele de unitate se estompează”, a titrat The Independent. „Triburile conservatoare intră în război”, a scris The Guardian.

Candidații au până luni după-amiază pentru a obține voturile conservatorilor. Deputații vor vota primii și, dacă au mai rămas doi candidați, cei 170.000 de membri de partid vor trebui să hotârască ntre ei printr-un vot online până pe 28 octombrie. În cazul unui singur candidat, acesta ar intra în Downing Street direct la începutul săptămânii.

Trump păstra în reședința din Mar-a-Lago documente secrete referitoare la Iran și China

Documentele confiscate în august de la reședința din Florida a fostului președinte Donald Trump conțin informații extrem de sensibile despre Iran și China care ar fi putut dezvălui metode de spionaj ale SUA, conform unui articol publicat vineri de Washington Post.

Unul din documentele confiscate de anchetatorii federali descrie programul de rachete al Iranului. Un altul “descria activități de informare foarte sensibile care vizează China”, potrivit cotidianului american, care citează o sursă apropiată de subiect. După ce a părăsit Casa Albă, fostul președinte american a luat cu sine cutii întregi de documente. O lege din 1978 obligă însă orice președinte american să transfere toate e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru arhivelor naționale.

Anchetatorii au confiscat aproape 11.000 de documente într-o percheziție spectaculoasă bazată pe un mandat pentru “reținerea de documente clasificate” și “obstrucționarea unei anchete federale”.

Printre aceste documente s-au numărat aproximativ 100 de documente clasificate, dintre care unele clasificate top secret, în mod normal accesibile doar unui cerc foarte restrâns și în condiții drastice de securitate. Cu toate acestea, în reședința din Mar-a-Lago au fost depozitate documente în diferite locuri, în special în biroul personal al lui Donald Trump, spații nesigure, potrivit ministerului justiției, care conduce ancheta. Instituția a justificat percheziția invocând motive ce țin de securitatea națională, argumentând că Donald Trump a fost suspectat de încălcarea legii privind spionajul din 1917, care interzice deținerea și partajarea documentelor extrem de sensibile, referitoare la apărarea națională.

De asemenea, Donald Trump a fost suspectat că a obstrucționat ancheta, avocații săi susținând, înainte de percheziție, că nu mai existau documente guvernamentale la Mar-a-Lago. O instanță a desemnat, la cererea lui Donald Trump, un expert independent care să examineze documentele pentru a stabili dacă natura lor este sau nu confidențială. Doar 15 dintre ele fac obiectul unor dezacorduri între părți, a informat joi ministerul într-un document judecătoresc.

China: Nicio femeie în Biroul politic al Partidului Comunist, o premieră după 25 de ani

Biroul politic, organul decizional al Partidului Comunist Chinez, nu are nicio femeie în componență pentru prima dată după 25 de ani, informează La Libre. Sun Chunlan, singura femeie care făcea parte din Biroul politic format din 25 de persoane, s-a retras și niciunul dintre noii membri nu este femeie. Noul Birou politic are 24 de membri.

Sâmbătă s-a decis noua componență a Comitetului Central, de 205 membri, din care fac parte doar 11 femei. Prezența femeilor în Comitetul Central a scăzut de la 5,4 la sută la 4,9 la sută. Femeile reprezintă 48,8 la sută din populația Chinei și 29,4 la sută din totalul membrilor Partidului Comunist.

Manifestație la Londra pentru revenirea Marii Britanii în UE

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul Londrei, cerând ca Regatul Unit să revină în Uniunea Europeană. Marșul național de reunire de sâmbătă a strâns mulțimi de oameni, de la Park Lane până în Piața Parlamentului. Oameni din toată Marea Britanie au călătorit ore întregi pentru a participa, scrie The Guardian. Pe unele pancarte se scria: „Brexit-ul nu avea să funcționeze niciodată”, „Pentru facturi mai mici #reintră în UE”.

Nikki Ajibade, o profesoară de 60 de ani din Warwickshire, a fost la marș cu sora ei. Ea nu crede că Boris Johnson ar trebui să redevină premier. „Dacă se gândesc că Boris Johnson este răspunsul, nu au înțeles întrebarea, haide că este pur și simplu ridicol. Este o insultă la adresa națiunii. Este o adevărată insultă la adresa poporului britanic chiar dacă îi menționăm numele ca posibil candidat. Nu sunt îngrijorată de intrarea lui Boris Johnson. Nu sunt îngrijorată. Cred că ar fi absolut genial, pentru că atunci el ar fi ultimul cui din sicriul Conservatorilor. Este o rușine națională, un haz internațional, în asta ne-au transformat.”, a spus ea.

Oliver Jackson,n vârstă de 26 de ani din Dorset, a spus că este important ca politicienii să-i asculte pe cei care doresc să intre în UE. „Trebuie să ne facem auzită vocea. Și mai ales în tot acest haos, nu putem lăsa acest lucru să fie omis. Sincer, cel mai bun mod de a readuce Regatul Unit pe drumul cel bun este să reunești, cel puțin, piața unică și apoi UE”, a spus el.

Mulțimea a scandat, de asemenea, „Tories out” și a huiduit atunci când vorbitorii au discutat despre perspectiva ca Johnson să candideze pentru a deveni din nou prim-ministru. Joshua Allotey, 57 de ani, din Winchester, care lucrează pentru o autoritate locală, crede că Regatul Unit va continua să sufere din cauza părăsirii UE. „Să pleci a fost o greșeală. A costat deja mult Marea Britanie. Și dacă nu ne întoarcem, ne va costa în continuare... A fost condus de ideologie și nu este de fapt conceput pentru a ajuta Marea Britanie. Suntem mai bine în interiorul UE. Pe termen lung, vom suferi pentru că nu putem vinde și cumpăra din Europa, care este cea mai mare piață a noastră.” a afirmat el.

Xi Jinping, reales pentru al treilea mandat în fruntea Partidului Comunist

Președintele chinez Xi Jinping a fost reales, duminică, în fruntea Partidului Comunist, devenind cel mai puternic lider de la Mao Tse-tung, fondatorul regimului. La 69 de ani, el a primit un al treilea mandat de cinci ani din partea unui Comitet Central al Partidului Comunist din China (PCC).

Într-un deceniu la conducerea țării, Xi Jinping a reușit să facă din China a doua cea mai mare economie din lume, cu una dintre cele mai puternice armate din lume, scrie AFP. Noul premier va fi Li Qiang, în locul lui Li Keqiang.

Turcia: Erdogan propune un referendum cu privire la purtarea vălului islamic

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a propus, sâmbătă, un referendum cu privire la o modificaare a Constituției prin care să se garanteze dreptul de a se purta vălul islamic în funcțiile publice, în școli și în universități. “Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru unui referendum! Poporul să decidă”, a spus Erdogan adresându-se șefului principalului partid de opoziție, Kemal Kilicdaroglu, care a propus inițial o lege de garantare a dreptului de purtare a vălului islamic.

Dezbaterea cu privire la purtarea vălului s-a inflamat recent în Turcia, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și legislative din 2023. Turcia, țară musulmană dar cu laicismul trecut în Constituție, a fost mult timp o țară în care purtarea vălului a fost interzis în funcții publice, în școli și universități, precum și în locuri cum este parlamentul.

Restricțiile cu privire la purtarea vălului au fost eliminate în 2013, de către guvernul Erdogan. Spre deosebire de anii 1990, când subiectul provoca dezbateri aprinse, în prezent nicio mișcare politică nu propune interzicere purtării vălului islamic în Turcia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.