Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Președinta Curții Supreme poloneze sfidează puterea politică

Ziarul de Vrancea
3 iul 2018 1109 vizualizări

Președinta Curții Supreme poloneze Malgorzata Gersdorf a reafirmat ieri că va refuza decizia de pensionare pe care președintele Andrzej Duda urma să i-a anunțe.

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curții Supreme și puterea politică își atinge punctul culminant săptămâna aceasta, pe fondul unui diferend mai vast care opune Varșovia și Comisia Europeană (CE), pe tema reformelor judiciare controversate efectuate de către conservatorii aflați a putere în Polonia. Puterea nu dă niciun semn de calmare, în pofida unei proceduri de infringement de urgență, lansate luni de Comisia Europeană. Gersdorf, care a fost invitată să se prezinte la șeful statului la ora locală 16.00 (17.00, ora României), a fost intervievată de postul privat TVN despre perspectiva de a i se îmnâna o scrisoare prin care este pensionată. ”Ce voi face? Nu o voi lua. Mă simt președintă până în 2020”, a răspuns ea, referindu-se la mandatul de șase ani prevăzut de Constituție. Mai târziu, exprimându-se în fața studenților la drept la Universitatea din Varșovia, unde predă, ea a denunțat ”epurarea” judecătorilor Curții Supreme ”efectuată sub acoperirea scăderii vârstei de pensionare”.Manifestații în susținerea judecătorilor care contestă această reformă erau așteptate marți seara și miercuri dimineața, în jurul sediului Curții Supreme la Varșovia. Comisia Europeană a trimis luni Guvernului polonez o ”scrisoare de notificare”, căreia Varșovia are termen o lună să-i răspundă - prima etapă a unei proceduri care poate ajunge până la Curtea de Justiție a UE (CJUE) și poate conduce la sancțiuni financiare.

O linie roșie

Este vorba despre o ”linie roșie”, de netrecut, în ochii Bruxellesului, chiar dacă judecătorii vizați pot să ceară să-și continue actvitatea, adersându-se președintelui Republicii, care nu este obligat să-și motiveze decizia discreționară. Vârsta pensionării judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de către conservatori, cu scopul afișat de a îndepărta magistrați care și-au început cariera înainte de căderea comunismului. Această măsură, care intră în vigoare pe 3 iulie, la miezul nopții, afectează 27 de magistrați - adică peste o treime din corpul magistraților de la Curte. Șaispreze dintre ei i-au cerut șefului statului să le prelungească mandatul. Unsprezece nu au făcut-o, însă ar putea încerca să rămână în post - invocându-și inamovibilitatea prevăzută de către Legea fundamentală. Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de un judecător al Curții Supreme ales de șeful statului, în așteptarea alegerii sucdesorului său.

Parerea castei judecătorilor

În ochii conservatorilor aflați la putere, reforma Curții Supreme face parte dintr-un efort indispensabil vizând o spargere a castei judecătorilor - pe care o consideră coruptă și descendenta predecesorilor săi comuniști. În schimb, opoziția denunță faptul că Partidul Lege și Justiție (PiS, la putere) caută să preia controlul asupra aparatului judiciar, pentru a-și asigura acapararea completă asupra statului. Opoziția îi acuză pe conservatori că încalcă unul dintre principiile fundamentale ale democrației - cel al separării puterilor în stat - și de faptul că vor să favorizeze alegeri ale unor conducători-cheie ai aparatului judiciar din rândul magistraților care le sunt favorabili.

Poziția Comisiei Europene este  apropiată celei a opoziției poloneze

”Lipsa de progrese” în discuții cu Guvernul conservator polonez, care nu au ”adus satisfacție”, a determinat CE - garanta tratatelor europene - să lanseze această procedură de infringement ”de urgență imediată”, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas. O importantă manifestație de susținere a judecătorilor este prevăzută marți seara în fața Curții Supreme, iar miercuri dimineața - pe 4 iulie, data la care judecătorii ”pensionați” ar trebui să nu se maiprezinte la Curte - magistrații preconizau, din contră, să intre în Curte în procesiune - purtând togele - în jurul lui Gersdorf.

Thailanda: Operațiunea de salvare a copiilor captivi într-o peșteră ar putea dura câteva luni

n armata va trimite în peșteră un instructor de înot pentru că niciunul dintre copii nu știe să înoate

Cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal, captivi de zece zile într-o grotă inundată în Thailand, ar putea fi blocați în peșteră timp de mai multe luni, conform armatei thailandeze, care a comunicat că se pregătește să trimită provizii alimentare pentru câteva luni, scrie The Guardian. O echipă formată din doi scafandri britanici i-a găsit pe cei 12 copii și pe antrenorul lor în vârstă de 25 de ani „teferi și nevătămați”, la nouă zile după ce au fost dați dispăruți. Totuși, operațiunea de salvare este una complicată. Inginerii au golit de apă peștera prin pompare în ultima săptămână, evacuând 10.000 de litri de apă pe oră, scăzând astfel nivelul apei cu un centimetru pe oră. Cu toate acestea, sunt așteptate precipitații abundente în următoarele zile, când va începe sezonul ploios iar acest lucru ar putea afecta serios operațiunea de salvare. Cei captivi ar putea fi nevoiți, astfel, să aștepte timp de câteva luni pentru ca apa să se retragă.

Căpitanul marinei, Anand Surawan, a declarat: „Ne vom pregăti pentru a trimite mai multă hrană pentru a le ajunge timp de câteva luni și îi vom antrena pe toți 13 pentru a înota în timp ce vom continua să extragem apa”. Peter Wolf, directorul Asociației Scafandrilor din Peșteri a Australiei, a declarat: „Cea mai bună opțiune este să fie lăsați acolo unde sunt și să se stabilizeze mediul pentru a se asigura că ingredientele de bază sunt prezente. Având în vedere că mediul este destul de umed, este important să îi ținem calzi și uscați și să le furnizăm apă potabilă, mâncare și aer curat”. El a adăugat că, având în vedere lungimea peșterii și condițiile, „sunt foarte puțini oameni pe planetă care ar putea ajunge cu provizii la grup”. Niciunul dintre cei prinși nu știe să înoate iar în aceste condiții ar putea fi periculos pentru cineva fără experiență să încerce să străbată peștera cu o vizibilitate aproape zero și contra curentului apei. Cei 12 copii și antrenorul lor ar fi intrat în peșteră pe 23 iunie, înainte ca un muson neprevăzut să inunde rețeaua de peșteri. Grupul a fost găsit în timp ce stăteau cățărați pe o formațiune de noroi, la doi metri deasupra nivelului apei. Sezonul ploios durează, în nordul Thailandei, din mai până în octombrie.

Raport: Poliția franceză traversează “o veritabilă criză”

Poliția franceză traversează “o veritabilă criză”, membrii forțelor de securitate plângându-se de “disconfort”, “pierderea sensului” și “descurajare”, relevă un raport parlamentar consultat ieri de AFP.Potrivit senatorilor François Grosdidier și Michel Boutant, “disconfortul general” al forțelor de securitate internă și în special al poliției naționale este de așa natură încât "pune în pericol buna funcționare a serviciului public de securitate". În opinia senatorilor, criza este rezultatul mai multor factori. Pe primul loc, expunerea tot mai mare la violență al cărei punct culminant a fost asasinatul revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic asupra a două funcționare ale poliției la 13 iunie 2016 la domiciliul lor în regiunea pariziană. Misiunea de anchetă susține că "presiunea operațională constantă" generată de amenințarea teroristă, mobilizările sociale sau criza migratorie au dus împreună la "o înmulțire a situațiilor de epuizare profesională". Raportul evidențiază de asemenea "sentimentul de degradare" care se alimentează din "marile lipsuri materiale" ale diferitelor servicii, în special parcul auto “învechit” și parcul imobiliar “în situație critică”.Constituită după un val de sinucideri care a îndoliat forțele de securitate în toamna lui 2017, comisia de anchetă parlamentară îndeamnă la "o reflecție energică" și la "reforme profunde" care să permită "repunerea pe șine a instituției".Comisia formulează o serie de 32 de propuneri care vizează, la grămadă, o mai bună asumare a riscurilor psiho-sociale, îmbunătățirea gestionării resurselor umane, o instruire și un management mai apropiate de bază, elaborarea unei cărți albe a securității interne, apoi adoptarea de legi de programare sau generalizarea introducerii de camere pietonale. AGERPRES

O eroare a Facebook a deblocat la întâmplare utilizatori incluși în „block list”

O eroare a Facebook a afectat 800.000 de persoane, în decurs de o săptămână, prin deblocarea la întâmplare a unor utilizatori incluși în „block list”. Dezvăluirea a fost făcută luni de Facebook, scrie theverge.com. Într-un mesaj publicat pe blog, Erin Egan (Chief Privacy Officer) a spus că eroarea a fost activă între 29 mai și 5 iunie. Ea nu a restabilit conexiuni între utilizatorii afectați și cei blocați, dar le-a permis celor blocați inițial să vizualizeze postările dedicate, spre exemplu, prietenilor prietenilor. Conținutul împărtășit doar cu prietenii nu a fost accesibil persoanelor deblocate. Totuși, utilizatorii blocați au putut retrimite solicitări de prietenie, dacă observau că au fost deblocați. Egan a mai confirmat că utilizatorii deblocați aveau posibilitatea de a trimite mesaje celor care nu doreau să interacționeze cu ei. Potrivit datelor Facebook, 85% dintre conturile afectate au înregistrat deblocarea unei singure persoane din listă din cauza erorii. „Această problemă a fost reparată și toată lumea a fost blocată din nou. Cei care au fost afectați vor primi o notificare pe Facebook, prin care vor fi încurajați să își verifice lista cu utilizatorii blocați”, a mai scris Egan.Deși 800.000 reprezintă o mică parte din cei 2,2 miliarde de utilizatori Facebook, este un număr considerabil de utilizatori afectați. Egan a subliniat faptul că lista utlizatorilor blocați nu este folosită doar pentru persoane ale căror postări sunt „evervante” sau foști iubiți, ci este utilă în prevenirea hărțuirii.

Pastile de ecstasy cu chipul lui Trump

Aeronave, zgârie-nori, cravate, o specialitate de vin, ba chiar și o friptură... marca “Trump” este deja prezentă pe o gamă variată de produse, însă poliția americană a descoperit recent o nouă marfă care încearcă să exploateze imaginea președintelui american: pastilele de ecstasy. Poliția din Indiana a confiscat în luna iunie un lot de pastile portocalii, având imprimate pe ele chipul președintelui american și inscripționate pe verso cu textul “Great Again”, o aluzie la sloganul electoral al lui Donald Trump, “Make America Great Again” (“Să redăm măreția Americii!”). Fotografiile înfățișând pastilele de ecstasy, date publicității vineri de poliția din Indiana, au provocat reacții amuzate pe rețelele de socializare. “Vi se promite nirvana, dar ajungeți deprimați și lefteri”, a scris un internaut pe Twitter. Un altul își sfătuiește prietenii să se țină deoparte: “Sunt fabricate din minciună și ură. Cu siguranță experiența va fi groaznică”. Traficanții de pastile ecstasy utilizează frecvent forme și culori originale pentru a atrage atenția clienților și a-i fideliza. Circa 5.000 de pastile de ecstasy cu chipul lui Donald Trump au fost confiscate și în Germania, în august 2017.

Japonia: O universitate de femei va accepta studenți transsexuali

O universitate japoneză rezervată femeilor a anunțat ieri că va accepta în 2020 studenți născuți bărbați, dar care se identifică drept femei, o decizie rară într-o țară unde drepturile minorităților LGBT rămân în urma altor țări dezvoltate. Decizia Universității Ochanomizu din Tokyo este "probabil fără precedent" în Japonia, a declarat pentru France Presse un responsabil al Ministerului Educației, dar fără a confirma dacă este o premieră națională. "Este de dorit ca un număr mai mare de universități să ia decizii pentru o mai bună înțelegere a nevoilor minorităților sexuale, chiar dacă o astfel de decizie aparține fiecărei universități", a adăugat el. "Este important să creăm un mediu în care societatea în ansamblu acceptă diversitatea și se arată înțelegătoare față de persoanele transgender", a reacționat la rândul său într-o conferință de presă ministrul educației, Yoshimasa Hayashi.Această măsură va intra în vigoare în aprilie 2020 și va viza viitorii studenți născuți bărbați, dar care se identifică drept femei, a precizat un purtător de cuvânt al Universității Ochanomizu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.