Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Premierul francez anunță sfârșitul pensiilor cu regim special

Ziarul de Vrancea
10 dec 2019 2827 vizualizări

 “A venit timpul pentru sistemul universal. Cel al regimurilor speciale s-a încheiat”, a spus Edouard Philippe, care a precizat că tranziția se va face progresiv

Premierul francez Edouard Philippe a anunțat ieri că reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor născute în 1975 și după, o concesie făcută sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui să însemne sfârșitul grevei masive ce paralizează o mare parte din Franța de aproape o săptămână. “Tranziția va fi progresivă” spre un sistem universal de pensii, care urmărește să fuzioneze cele 42 de sisteme existente în prezent în Franța, a promis Philippe, dând asigurări că reforma nu se va aplica francezilor născuți înainte de 1975. “A venit timpul pentru sistemul universal. Cel al regimurilor speciale s-a încheiat”, a afirmat premierul, făcând referire la numeroasele “regimuri speciale” care le permit în prezent angajaților din anumite profesii din Franța să iasă mai repede la pensie, în special salariații companiei de căi ferate SNCF și conductorii din sistemului de metrou parizian RATP.

“Vom pune capăt regimurilor speciale”, dar “progresiv, fără brutalitate, cu respect”, le-a dat el asigurări sindicatelor care, în marea lor majoritate, și-au exprimat opoziția față de proiectul guvernamental prin manifestații și o amplă grevă care paralizează de aproape o săptămână transporturile publice din Franța.

Prin urmare, reforma nu va viza decât “generația care va avea 18 ani în 2022”, pentru cei care intră în activitate, iar dintre cei care sunt deja în activitate nu vor fi vizați decât cei născuți în 1975 și după. Premierul a mai “garantat” pensiile profesorilor, extrem de mobilizați în opoziția față de reformă. “Vom înscrie în lege garanția conform căreia nivelul pensiilor profesorilor va fi de neatins și comparabil cu nivelul pensiilor pentru funcțiile sau meseriile echivalente în sistemul public”, a anunțat el.

“Vom face până la finalul perioadei de cinci ani reevalurările necesare pentru a menține nivelul pensiilor” profesorilor, “o vom face progresiv și vom începe din 2021”, a mai dat el asigurări.

Femeile vor avea cel mai mult de câștigat de pe urma reformei, a afirmat el, precizând că noul sistem prevede acordarea “de puncte suplimentare pentru fiecare copil, iar asta începând de la primul copil, nu de la al treilea ca până acum”, și că “această majorare de 5% pe copil va fi acordată mamei, cu excepția unei alegeri contrare a părinților”. În opinia lui Philippe, aceste propuneri “justifică oprirea grevei”. “Garanțiile acordate celor mai defavorizate categorii de populație justifică reluarea dialogului și oprirea grevei care penalizează milioane de francezi”, a reiterat el. “Nu există o agendă ascunsă, nu căutăm să facem mici economii”, dar “singura soluția este de a lucra ceva mai mult timp și progresiv, cum se întâmplă peste tot în Europa”, a atras el atenția.

Astfel, vârsta actuală de ieșire la pensie rămâne fixată la 62 de ani, dar reforma “va incita la a lucra mai mult”. “Dincolo de vârsta legală, o vârstă de echilibru cu sistemul de bonus-malus” este fixată la 64 de ani, ceea ce este “deja un orizont rezonabil pentru cea mai mare parte dintre francezi”, a spus Philippe.

Această vârstă considerată “pivot” a fost anterior respinsă de sindicatul CFDT. Președintele său, Laurent Berger, a declarat că aceste anunțuri dau “în continuare” dovadă de “numeroase insuficiențe” și că a fost trecută “linia roșie” cu vârsta de echilibru de 64 de ani.

ESA pregătește un robot pentru scoaterea de pe orbita terestră a gunoaielor spațiale

Pe orbita joasă a Pământului se află peste 3.000 de sateliți inoperabili și zeci de milioane de bucăți din alte echipamente spațiale lansate de-a lungul timpului

Noul robot cu patru brațe ClearSpace-1, conceput să de-orbiteze gunoaiele spațiale pentru a curăța orbita terestră, va fi lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA) în 2025, conform unui material publicat miercuri de Space.com care remarcă faptul că, probabil cea mai mare groapă de gunoi a omenirii se află în spațiu, pe orbită. Pe orbita joasă a Pământului, spațiul din jurul planetei noastre care se întinde până la altitudinea de 2.000 de kilometri, se află peste 3.000 de sateliți inoperabili și zeci de milioane de bucăți din alte echipamente spațiale lansate de-a lungul timpului. Fiecare astfel de fragment orbitează planeta cu viteze de ordinul zecilor de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, este potențial distrugător pentru noii sateliți lansați pe orbită. Mai mult decât atât, atunci când două astfel de gunoaie spațiale se ciocnesc, numeroasele fragmente rezultate reprezintă tot atâtea pericole pentru instrumentele pe care le plasăm pe orbită dar și pentru Stația Spațială Internațională și astronauții de la bord.

ESA speră să poată să folosească o serie de brațe mecanice asemănătoare unor tentacule pentru “a îmbrățișa” sateliții dezafectați și pentru a-i scoate apoi de pe orbită.

În cadrul misiunii ClearSpace-1, ESA va lansa un robot experimental, cu patru brațe, conceput pentru a se atașa de bucăți mari de deșeuri spațiale și apoi, într-un gest de kamikaze, să plonjeze împreună cu aceste bucăți prin atmosfera terestră pentru a le distruge. Impactul de-orbitării unui satelit vechi poate părea similar cu cel al scoaterii unei găleți de apă dintr-un lac, dar responsabilii ESA susțin că misiunea ClearSpace-1 reprezintă un început, iar dacă viitorii roboți de curățenie kamikaze vor putea fi produși suficient de ieftin și vor fi lansați cu costuri reduse, atunci acest concept are un viitor cel puțin în ceea ce privește de-orbitarea bucăților mari de gunoi spațial, care dacă se ciocnesc între ele produc mii de fragmente periculoase pentru misiunile pe orbită.

Programată pentru lansare în 2025, misiunea ClearSpace-1 își va testa “musculatura” pe un deșeu botezat Vespa, aflat la altitudinea de 800 km. Vespa are formă conică și cântărește 100 de kilograme - fiind o țintă relativ sigură pentru misiunea de debut a acestui robot. După ce va fi capturat, atât Vespa, cât și robotul ClearSpace-1 vor coborî prin straturile atmosferice unde vor fi distruși. Costurile acestei misiuni sunt estimate la 133 de milioane de dolari, conform The Guardian.

Rămâne de văzut dacă acest concept de curățare a orbitei terestre este și eficient din punct de vedere al costurilor. Între timp, alte agenții spațiale au venit cu noi propuneri de modalități pentru a elimina gunoiul de pe orbită - printre care mici tunuri laser montate pe sateliți de “vânătoare” care să distrugă deșeurile orbitale sau plase care să tragă spre Pământ astfel de deșeuri pentru a fi distruse la reintrarea în atmosferă.

China, pe primul loc la numărul jurnaliștilor aflați în detenție

Cel puțin 250 de jurnaliști se află în spatele gratiilor la nivel mondial, pe primul loc la numărul de jurnaliști încarcerați clasându-se China, unul dintre regimuri care tolerează prost independența mass-media, a deplâns miercuri un ONG pentru libertatea presei, informează AFP. Mulți dintre acești jurnaliști sunt acuzați că au fabricat “știri false” sau că sunt “dușmani ai statului”, a dezvăluit Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York. Comitetul citează Turcia, Arabia Saudită, Eritreea, Vietnamul și Iranul drept alte țări unde exersarea profesiei de jurnalist este cu precădere riscantă. CPJ a numărat cel puțin 48 de jurnaliști aflați în detenție în China, cu unul mai mult decât în 2018.Urmează Turcia, cu 47 de jurnaliști în detenție. Chiar dacă numărul este mult mai mic decât în 2018 (68), nu se poate vorbi despre o ameliorare adevărată, guvernul turc reușind să închidă peste o sută de mass-media și să lanseze urmăriri pentru apologia terorismului, care au făcut ca numeroși jurnaliști să-și piardă locul de muncă. “Zeci de jurnaliști care nu sunt încarcerați în Turcia așteaptă în continuare un proces al primei instanțe sau în apel, în timp ce alții au fost condamnați în contumacie și se află sub amenințarea de a fi arestați dacă vor reveni în țară”, subliniază CPJ.

Pe acest “podium” se mai află Arabia Saudită și Egiptul, cu 26 de jurnaliști închiși în fiecare dintre cele două țări. În Arabia Saudită, 18 dintre jurnaliști sunt închiși fără a ști ce li se impută, iar CPJ s-a declarat îngrijorat de cazurile de “bătăi, arsuri și mâncare în mod clar insuficientă pentru prizonierii politici, printre care patru jurnaliști”. Numărul total la nivel mondial, de 250 jurnaliști plasați după gratii, este prea ridicat, chiar dacă el este ceva mai mic decât 255 în 2018 și 273 în 2016. Printre cazurile emblematice, ONG îl citează pe cel al chinezoaicei Sophia Huang Xueqin, arestată în octombrie, după ce a scris despre participarea sa la manifestațiile prodemocrație din Hong Kong, sau pe cel al egipteanului Mohammad Mosaed, care a trimis un tweet în timp ce internetul era tăiat în scopul limitării difuzării de știri despre o manifestație împotriva creșterii prețurilor la benzină.

Ultimele sondaje: Majoritate fragilă pentru conservatori în Camera Comunelor

Ultimele sondaje de opinie dinaintea alegerilor legislative anticipate britanice de joi creditează Partidul Conservator al premierului în exercițiu Boris Johnson cu o majoritate fragilă în Camera Comunelor - departe de avansul confortabil cu care era creditat luna trecută, relatează Reuters.Potrivit Institutului YouGov, care preconiza o majoritate de 68 de mandate în noiembrie, Partidul Conservator (Tories) ar urma să dispună de o majoritate de 28 de mandate. Conservatorii ar urma să obțină 339 din cele 659 de mandate, după ce au obținut 317 în 2017, potrivit acestui studiu, publicat de Times. Partidul Laburist (Labour) este creditat cu 231 mandate.YouGov precizează că modelul în baza căruia a făcut aceste proiecții ține de cont de posibilitatea ca niciun partid să nu obțină o majoritate.Institutele britanice de sondare a opiniei publice au fost afectate de o serie de rateuri - înaintea alegerilor legislative din 2015 și înaintea referendumului Brexitului din 2016. Institutul Focaldata creditează Partidul Conservator cu o majoritate de 24 de mandate în urma scrutinului.Focaldata, care preconiza o majoritate conservatoare de 82 de mandate luna trecută, preconizează de-acum că partidul lui Johnson urmează să obțină 337 de mandate. Partidul lui Jeremy Corbyn este creditat de Focaldata cu 235 de mandate în urma alegerilor de joi.

Studiu: Motivul pentru care lenjeria de pat trebuie schimbată o dată pe săptămână

Lenjeria de pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, potrivit microbiologului Universității din New York Philip Tierno, care a efectuat un studiu în mii de case americane, în urma căruia a descoperit că peste 90% dintre locatari “dormeau” cu cel puțin trei factori alergeni detectabili.Oamenii își petrec, în medie, mai mult de o treime din viață în pat, dar acel loc se poate transforma rapid într-un “parc botanic” cu bacterii și fungi, potrivit Business Insider. Dacă așternuturile sunt lăsate pe pat mai mult de șapte zile, viața microscopică din paturi poate îmbolnăvi persoanele care le folosesc. Recomandarea este subliniată și de autorii unui studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology. După ce au testat mii de locuințe din SUA, cercetătorii au descoperit că în peste 90% dintre acestea sunt cel puțin trei alergeni detectabili care pot provoca boli dintre cele mai grave. “Chiar dacă nu aveți alergii în sine, puteți avea un răspuns alergic”, a spus Tierno. Motive pentru proliferarea acestor microbi sunt și căldura și umezeala (transpirația). Aceste condiții creează ceea ce oamenii de știință numesc un “mediu de cultură fungică ideal”. Numai pernele singure pot găzdui până la 16 specii de ciuperci fiecare.

Trump va semna un ordin prin care iudaismul va fi considerat naționalitate

Președintele Donald Trump va semna un ordin executiv prin care iudaismul va fi considerat și naționalitate, nu doar religie, o acțiune despre care Administrația crede că va lupta cu ceea ce percepe ca antisemitism în campusurile universitare, potrivit presei americane. Acest ordin, despre care a scris inițial The New York Times care citează un oficial de la Casa Albă, îi va permite lui Trump să facă pași în combaterea atitudinii anti-Israel și a mișcărilor care au loc în campusuri în acest sens prin obligarea instituțiilor de învățământ să le trateze ca discriminatorii pentru a menține finanțarea. Acest demers acționează o parte a Legii Drepturilor Civile din 1964 care prevede ca instituțiile educaționale care primesc fonduri federale să nu discrimineze pe baza naționalității. Departamentul de Educație poate refuza finanțarea oricărei facultăți sau program educațional care discriminează pe bază de rasă sau naționalitate, potrivit Legii. Religia nu este inclusă în aceasta, astfel că Administrația va trebui să considere iudaismul ca naționalitate pentru a putea, eventual, să pedepsească universitățile pentru încălcarea ei.Jared Kushner, ginerele lui Trump și consilier la Casa Albă, a fost cel care a inițiat ordinul, potrivit NYTimes. Definiția antisemitismului va fi împrumutată de la Departamentul de Stat, care a fost inițial formulată de International Holocaust Remembrance Alliance. Ordinul vine la câteva zile după ce mai multe grupuri evreiești l-au criticat pe Trump din cauza unui discurs ținut sâmbătă în fața unei organizații israelo-americane. Grupurile îl acuză pe președinte că a folosit stereotipuri antisemite.Aflat în Florida, la Israeli American Council National Summit, Trump a sugerat că cei mai mulți dintre cei prezenți sunt bogați și că lucrează în imobiliare și că bogăția lor le va ghida voturile în alegerile din 2020.„Mulți dintre voi activează în imobiliare, pentru că vă cunosc foarte bine. Sunteți asasini brutali, nu oameni drăguți. Dar trebuie să mă votați, nu aveți de ales”, a spus Trump. Președintele i-a dojenit pe unii evrei americani pentru că nu iubesc „suficient„ Israelul.

Noi alegeri legislative în Israel, al treilea scrutin în mai puțin de un an

Deputații israelieni și-au dat ieri acordul preliminar în vederea dizolvării Parlamentului și convocării unor noi alegeri în martie, al treilea scrutin în mai puțin de un an, care se anunță un nou duel între premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu și rivalul său Benny Gantz.Deputații israelieni aveau în mod teoretic termen până miercuri noapte la ora locală 23.59 (și ora României) să le ofere o majoritate nesperată celor doi rivali, aflați cot la cot în alegerile din aprilie, iar apoi în septembrie și incapabili să unească 61 dintre cei 120 de membri ai Parlamentului. În lipsa unui acord, acest hemiciclu urmează să fie dizolvat la miezul nopții de miercuri spre joi.Dosare judiciare se află în centrul acestui diferend pentru putere. Cel mai longeviv premier din istoria Israelului – 13 ani, dintre care utimul deceniu neîntrerupt – Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat în noiembrie de corupție, abuz de putere și fraude într-o serie de dosare. Unii dintre apropiații săi, inclusiv avocatul lui, urmează, de asemenea, să fie inculpați cu privire la spălare de bani în dosarul achziționării de submarine de la societatea germană ThyssenKrupp.

Orașul italian Piobbico, capitala mondială a oamenilor urâți

Orașul italian Piobbico, aflat între Munții Apenini și Marea Adriatică, este cunoscut ca fiind capitala mondială a oamenilor urâți. Piobbico este un oraș medieval, însă, în ciuda frumuseții locului, este recunoscut pentru „urâțenia” oamenilor. Din 1879, așezarea cu 2.000 de locuitori găzduiește Club dei Brutti (clubul urâților, n.r.), o asociație ai cărei membri cred că „o persoană este ceea ce este și nu ce pare”. De-a lungul a generații, ceea ce a început ca o idee utopică a devenit o mișcare internațională. Astăzi, clubul are peste 30.000 de membri în 25 de localități din lume.Club Dei Brutti a fost conceput, potrivit BBC, ca serviciu de pețitorie pentru femeile singure din oraș. Pe măsură ce a evoluat, localnicii au făcut din el o unealtă de a aminti societății că frumusețea interioară este mai importantă decât cea fizică, iar, în 2007, în centrul Piobbico a fost inaugurată o statuie dedicată oamenilor urâți. Este destul de ușor pentru o persoană să fie admisă în club. Membrii seniori jurizează și clasifică „urâțenia” potențialilor membri - de la „nespecifică” la „extraordinar de urât”. Astfel că membrii clubului nu sunt neapărat urâți - asociația este concentrată mai mult să sărbătorească frumusețea interioară.

Greta Thunberg, desemnată de Time personalitatea anului 2019

Tânăra activistă în lupta împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg a fost desemnată personalitatea anului 2019 de Time, a anunțat miercuri revista americană pe prima pagină, sub titlul “Puterea tinereții”.Revista americană precizează că o recompensează pentru că a reușit să transforme “îngrijorări vagi” cu privire la încălzirea planetei într-o mișcare mondială. Suedeza, în vârstă de 16 ani, a devenit reprezentanta luptei împotriva încălzirii globale în lume, unind milioane de susținători ai cauzei sale. Ea nu a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, la care a fost considerată favorită de unele case de pariuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.