Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Premieră mondială: Un cancer mamar în stadiu avansat, vindecat prin imunoterapie

Ziarul de Vrancea
5 iun 2018 1050 vizualizări

Medicii au constatat o regresie totală a tumorii

O femeie diagnosticată cu cancer mamar în stadiu avansat, pentru care chimioterapia devenise ineficientă, s-a vindecat cu ajutorul unui tratament experimental ce a ajutat sistemul imunitar al pacientei să iasă învingător din lupta cu această boală, au anunțat luni oamenii de știință din Statele Unite.Beneficiind de un tratament administrat în premieră mondială, pacienta este considerată vindecată de doi ani, au anunțat medicii de la National Cancer Institute din Bethesda și de la Universitatea Richmond din Statele Unite. Starea ei de sănătate era critică, întrucât cancerul pacientei era metastazat, extins la mai multe organe, inclusiv la ficat.Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine, pacienta avea vârsta de 49 de ani atunci când medicii au început să testeze pe ea un tratament experimental, considerat "o nouă abordare în imunoterapie". Imunoterapia, tratament care stimulează apărarea imunitară, și-a dovedit deja eficiența în cazul unor pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, de col uterin, sangvin (leucemie), de piele (melanom) și de prostată. În cazul cancerului ovarian, intestinal și mamar, oamenii de știință nu obținuseră încă astfel de progrese medicale.

Reacția la tratament, "fără precedent"

Metoda descrisă în noul studiu american a constat în prelevarea de limfocite (celule ale sistemului imunitar) din corpul pacientei, manipularea lor genetică și reinjectarea lor în organismul bolnavei. Prelevate dintr-o tumoare, celulele imunitare au fost selectate, pentru ca medicii să le identifice pe acelea dintre ele care erau capabile să recunoască celulele canceroase. Apoi, celulele imunitare au fost "reactivate" pentru a ataca celulele tumorale. De asemenea, ele au fost însoțite de un "inhibitor al punctelor de control ale imunității", pentru a debloca în acest fel contraatacul sistemului imunitar. Cercetătorii au dezvoltat astfel o terapie anticancer "înalt personalizată", ce a permis "o regresie totală a tumorii", au explicat autorii studiului.Reacția la tratament a fost "fără precedent" pentru un caz medical atât de grav, a comentat un expert în oncologie, Laszlo Radvanyi, medic la Institutul de cercetări asupra cancerului din Toronto."Ne aflăm astăzi în zorii unei revoluții vaste, care ne ajută să atingem în sfârșit obiectivul de a viza în mod direct multitudinea de mutații generate de cancer, grație imunoterapiei", a adăugat același cercetător, citat în studiul publicat în Nature Medicine.

 

SUA susțin că pregătirile pentru summit-ul cu Coreea de Nord decurg bine

SUA au comunicat că pregătirile pentru summit-ul de pe 12 iunie dintre președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore decurg bine, scrie BBC. Casa Albă a transmis că cei doi se vor întâlni la ora locală 9:00 și că Trump este informat zilnic cu privire la stadiul pregătirilor. Totuși, sancțiunile împotriva Coreei de Nord nu vor fi ridicate până când țara nu va renunța la arsenalul său nuclear.Cu doar o săptămână înainte de summit, foarte puține detalii sunt cunoscute despre întâlnire, nefiind clar până la această oră, unde în oraș vor avea loc discuțiile. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders a declarat că președintele „a primit informări zilnice privind Coreea de Nord de la echipa sa de securitate națională”.

Întrebată dacă SUA vor continua politica lui Trump de a pune „presiune maximă” pe Phenian, Sanders a adăugat că această viziune nu s-a schimbat. „Sancțiunile sunt valabile, sunt foarte puternice și nu vom renunța la ele până când nu va avea loc o dezarmare nucleară a Coreei de Nord”, a precizat ea.Trump a susținut că politica sa de „presiune maximă” a adus Coreea de Nord la masa negocierilor. Totuși, după o întâlnire la Casa Albă cu un oficial nord-coreean, președintele american a declarat că nu dorește să mai folosească acest termen, pentru că cele două părți „se înțeleg bine”. El a adăugat că pe măsură ce statul nord-coreean va fi mai cooperant, va amâna noi sancțiuni.

Scheletul unui dinozaur carnivor, vândut cu două milioane de euro la Paris

 

Scheletul unui teropod, un dinozaur carnivor "încă necunoscut", a fost adjudecat luni, în cadrul unei licitații desfășurate la primul etaj al Turnului Eiffel din Paris, pentru suma de 2 milioane de euro de către un particular francez. Scheletul acestui dinozaur din Jurasic "a plecat de la un preț de 1,58 milioane de euro, sau 2,02 milioane de euro cu taxele incluse", a anunțat casa de licitații Aguttes, potrivit căreia cumpărătorul este un francez care colecta în principal lucrări de artă contemporană, dar care a achiziționat acum primul său dinozaur.Scheletul, complet în proporție de 70%, cu o lungime de aproximativ 9 metri și o înălțime de 2,60 metri, "va rămâne în Franța", a declarat licitatorul Claude Aguttes, adăugând că persoana care l-a achiziționat dorește ca el să fie expus într-un muzeu francez. Fosila va fi pusă totodată la dispoziția comunității științifice pentru a descoperi misterul care înconjoară "acest specimen care prezintă caracteristici neobișnuite pentru un allosaurus", a explicat paleontologul belgian Pascal Godefroit. Potrivit acestuia, ar putea fi vorba de o nouă specie de dinozaur carnivor. Anterior aflată în posesia unui britanic, fosila a fost descoperită în 2013 în timpul unor săpături efectuate în Wyoming, Statele Unite.

 

Bilanțul victimelor erupției unui vulcan activ în Guatemala a crescut la 62 de morți

Cel puțin 62 de persoane și-au pierdut viața în erupția, duminică, a Vulcanului de foc în Guatemala, au indicat luni seara autoritățile după descoperirea de către echipele de salvare a numeroase corpuri calcinate. Erupția vulcanului, înalt de 3.763 m și situat la 35 km sud-vest de capitala Guatemalei, a determinat totodată evacuarea de urgență a peste 4.500 de persoane din satele situate la poalele vulcanului, care a proiectat lavă și cenușă pe o vastă suprafață, provocând panică printre localnici. "Institutul național medico-legal (Inacif) a primit 62 de cadavre", a anunțat luni seara Fanuel Garcia, director al acestui organism care participă la identificarea victimelor, precizând că bilanțul ar putea să crească pe măsura căutărilor. "Există dispăruți, dar nu se știe câți", a declarat la rândul său Sergio Cabanas, de la Agenția de gestionare a catastrofelor din Guatemala. Un bilanț precedent consemna 33 de morți și 46 de răniți.

Potrivit lui David de Leonid, purtător de cuvânt al Coordonării naționale pentru gestionarea catastrofelor (Conred), căutarea eventualilor supraviețuitori - suspendată noaptea trecută din motive de securitate - continuă în zona cea mai afectată, unde acționează polițiști, militari și membri ai Crucii Roșii.

Duminică, imagini difuzate de televiziune și pe rețelele de socializare au arătat un imens nor de cenușă coborând din vulcan și înghițind un drum, în timp ce localnici și membri ai echipelor de intervenție fugeau din calea lui. Altele arătau persoane acoperite de cenușă, pe care echipele de intervenție încercau să le pună la adăpost. Directorul Conred, Sergio Cabanas, a indicat că persoanele decedate fuseseră prinse în capcană de lava incandescentă care coborâse cu mare viteză din vulcan.

Coloanele de cenușă, emise de vulcan, au depășit altitudinea de 2.200 de metri deasupra craterului, potrivit institului menționat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.