Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Posibilă catastrofă umanitară în India după prăbușirea unui ghețar

Ziarul de Vrancea
6 feb 2021 1436 vizualizări

Peste 100 de persoane și-ar fi pierdut viața în urma viiturii provocate într-un baraj de acumulare

Autoritățile din India se tem că până la 150 de persoane ar fi murit după ce un ghețar din Himalaya s-a fragmentat și s-a prăbușit într-un lac de acumulare ieri dimineață, iar viitura formată în urma acestui incident a determinat evacuarea satelor din aval. “Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat”, dar ne temem că între 100 și 150 de persoane au murit, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Un martor ocular afirmă că a văzut un “zid” de praf, roci și apă, după ce o avalanșă s-a produs în valea unui râu.

“Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a declarat Sanjay Singh Rana, care locuiește într-o zonă înaltă a satului Raini, într-o conversație telefonică purtată cu jurnaliștii de la Reuters. “Am crezut că și noi vom fi luați de viitură”, a adăugat el.

Localnicii se tem că angajații care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere au fost luați de viitură, precum și sătenii aflați pe malurile râului în timp ce căutau lemne pentru foc și își supravegheau turmele de animale, a adăugat Sanjay Singh Rana. “Nu avem nicio idee despre numărul oamenilor care sunt dați dispăruți”, a mai spus el.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat că urmărește situația cu mare atenție. “India este alături de Uttarakhand și întreaga națiune se roagă pentru siguranța tuturor oamenilor de acolo”, a declarat Narendra Modi pe Twitter, după o conversație telefonică purtată cu premierul acestui stat indian.

Autoritățile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul țării.

Imagini distribuite de localnici pe rețelele de socializare au surprins momentul în care apele lacului de acumulare s-au revărsat peste marginea superioară a barajului și au măturat tot ce le-a stat în cale.

Acele înregistrări video, care nu au putut fi verificate deocamdată de Reuters, arată inclusiv momentul în care viitura a dus la vale mai multe echipamente de construcție aflate la baza barajului.

Statul Uttarakhand, situat în Munții Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundații, viituri și alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torențiale au provocat inundații catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit “tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriașe de apă care s-au format în munți și care au trimis la vale cantități mari de roci și de noroi, acoperind locuințe și distrugând numeroase clădiri, drumuri și poduri situate în aval.

Ministru britanic: În toamnă s-ar putea să fie nevoie de revaccinare

„Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supraviețuiască”, spune Nadhim Zahawi

Ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a declarat că s-ar putea ca în toamnă să fie nevoie de o revaccinare a populației, pe măsură ce apar noi variante ale coronavirusului. Declarațiile sale au venit după publicarea unui studiu care arată că vaccinul Oxford/AstraZeneca are o eficacitate redusă împotriva tulpinii sud-africane.

“Am discutat în această dimineață cu Jonathan Van-Tham (adjunctul comisarului medical șef), iar noi credem că probabil va exista o doză anuală sau un rapel în toamnă, apoi o vaccinare anuală, așa cum procedăm cu vaccinările contra gripei”, a declarat Zahawi la BBC. Ministrul a avertizat că “cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supraviețuiască și să recurgă și la alte mutații”. El a spus că guvernul de la Londra este dedicat asigurării de vaccinuri împotriva noilor tulpini, un exemplu fiind acordul cu compania biotech germană CureVac, anunțată săptămâna trecută, pentru 50 de milioane de doze din potențiale noi vaccinuri.

Experții care lucrează la un nou vaccin menit să combată varianta sud-africană a coronavirusului speră că vor fi gata să-l administreze până în toamnă, a declarat principalul cercetător din domeniul vaccinurilor de la Oxford, Sarah Gilbert. Experta a spus, tot la BBC, că echipa ei “lucrează la o versiune cu secvența (proteinei) spike sud-africană”. “Nu este încă în stadiul în care putem vaccina oameni, dar în condițiile în care toți dezvoltatorii folosesc platforme tehnologice, există căi de a produce vaccinuri foarte ușor de adaptat”, a continuat ea. “Ne așteptăm, anul acesta, să arătăm că noua variantă a vaccinului va genera anticorpi care recunosc noua variantă. Apoi va fi cam ca realizarea de vaccinuri antigripale. Foarte probabil, va fi disponibil din toamnă”, a mai spus Gilbert.

Ungaria: Lege împotriva jurnaliștilor care filmează palatele lui Orban

Imagini cu somptuoasele proprietăți ale apropiaților lui Viktor Orban, dezvăluite cu ajutorul dronelor, sunt în vizorul puterii care a adoptat o lege ce împiedică activitatea jurnaliștilor. Jurnalista Gabi Horn a fost afectată de aceasta când a primit un telefon în octombrie cu privire la un subiect din articolele sale despre un oligarh, publicat pe site-ul Atlatszo. În mod naiv, ea a crezut mai întâi că a fost deschisă o anchetă pentru corupție. Dar “s-a dovedit că am fost acuzați de achiziții ilegale de date”, a explicat ea.

În final, cazul a fost clasat la începutul lui ianuarie, o nouă legislație intrând în vigoare pentru “protecția vieții private și care stabilește norme de securitate” în conformitate cu o directivă europeană, potrivit argumentului oficial.  De acum, difuzarea de imagini cu reședințe făcute din dronă fără autorizația proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare. Acest text “complică sarcina celor care învestighează corupția și deturnarea banului public și a fondurilor europene”, spune Gabi Horn. “Îi vizează în mod clar pe reporterii curioși”.  “Noi vom continua, dar cu perspectiva sumbră a unor posibile proceduri penale”, a continuat ea, chiar dacă nu crede că judecătorii ar trimite jurnaliști după gratii pentru un astfel de motiv. 

De la revenirea la putere în 2010 a premierului suveranist Viktor Orban, au fost semnalate piedici serioase puse libertății presei în Ungaria.

Organizația Reporters sans frontières (RSF) a calificat controlul exercitat asupra mass-media “fără precedent în Uniunea Europeană”.  În acest peisaj din ce în ce mai cenzurat, în care “posturile oficiale nu răspund aproape niciodată solicitărilor”, folosirea de drone s-a dovedit utilă, subliniază jurnalista în vârstă de 53 de ani. Site-ul său a publicat mai multe videoclipuri realizate cu drona anul trecut, în special cu proprietăți ale tatălui și ginerelui premierului Orban. Aceste imagini “cântăresc mult mai mult decât o mie de cuvinte: ele arată oamenilor obișnuiți bogăția șocantă a celor puternici”, insistă Gabi Horn.

Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie și asociat al lui Viktor Orban, ea a fost interogată de Poliție.

El este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere netă estimată la 1,4 miliarde de euro, potrivit Forbes, în timp ce companiile sale câștigă în mod regulat contracte de achiziții publice prin fonduri de stat și europene.     

Dincolo de cercul media, piloții de drone comerciale sau simplii amatori de duminică au denunțat această lege, considerând că a depășit reglementările europene.   De exemplu, prin lege este obligatorie înregistrarea oricărei drone cu cameră de filmat. De asemenea, este nevoie de aprobarea autorităților cu 30 de zile înainte de zbor. “Este mai strict ca în China”, a spus Balazs Kaplar, fotograf recent întors din Beijing după 15 ani petrecuți sub acest regim autoritar.

Nava spațială “Al-Amal” a Emiratelor Arabe Unite se apropie de Marte

Sonda primei misiuni interplanetare arabe ar trebui să intre marți pe orbita lui Marte, în ceea ce este considerată partea cea mai complicată a călătoriei destinată să descopere secrete ale planetei roșii. “Al-Amal” (“Hope”/ “Speranța”) este condusă de Emiratele Arabe Unite. Ea ar trebui să furnizeze o imagine completă a dinamicii temperaturii în atmosfera planetei roșii.  Decolarea acestei nave spațiale fără pilot a avut loc în iulie de la centrul spațial Tanegashima (sud-vestul Japoniei), după două amânări din cauza vremii nefavorabile. Ambițiile spațiale ale acestei țări din Golf bogată în petrol sunt percepute ca o reminiscență a epocii de aur a marilor realizări culturale și științifice din Orientul Mijlociu.  Statul federat compus din șapte emirate, dispune de nouă sateliți funcționali pe orbită și prevede să mai lanseze opt în anii următori.

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a fost primul cetățean arab care a stat pe Stația Spațială Internațională. Ambițiile țării merg mai departe pentru că intenționează să construiască o colonie umană pe Marte de acum și până în 2117.       

Emiratele au în vedere și proiecte miniere și de turism spațial. Au semnat un protocol de acord cu Virgin Galactic, societatea de turism spațial a miliardarului britanic Richard Branson. “Al-Amal”, sonda de 1.350 kg, de talia unui 4x4, a parcurs până acum 493 de milioane de kilometri în șapte luni, la timp pentru a marca a 50-a aniversare a unificării celor șapte emirate. Sonda va rămâne pe orbită timp de un an marțian, adică 687 de zile.       

Myanmar: Mii de manifestanți au ieșit în stradă, în ciuda cenzurii și arestărilor

Mii de persoane din Myanmar au ieșit din nou în stradă, ieri, în ciuda cenzurii internetului și a arestărilor, pentru a protesta față de lovitura de stat militară care a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi la începutul săptămânii. Polițiștii au fost desfășurați în număr mare în apropiere de Universitatea din Yangon, în nordul capitalei economice, unde are loc manifestația. Nicio confruntare nu a fost raportată. c“Vom continua să ne adunăm până vom obține democrația. Jos dictatura”, a declarat Myo Win, 37 de ani. c“Dictatura este înrădăcinată în țara noastră de mult timp”, a deplâns Myat Soe Kyaw.

Myanmar a trăit deja de aproape 50 de ani sub jugul armatei de la independența din 1948. cNu departe de aici, contestatarii au strigat: “Eliberați-o pe Mama Suu”, referire la Aung San Suu Kyi. Alții agitau drapele în culorile partidului Liga Națională pentru Democrație (LND) și salutau cu trei degete, un gest de rezistență.    

În ciuda fricii, într-o țară obișnuită cu represiunile sângeroase ca în 1988 și 2007, locuitorii din Yangon au ieșit din nou în stradă de la primele ore pentru a “vâna demonii”, militarii, lovind în tigăi. Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat deja în mai multe orașe pentru a condamna lovitura de stat din 1 februarie care a pus capăt unei tranziții fragile la democrație de 10 ani.       

Militarii au instaurat starea de urgență pentru un an, au arestat-o pe Suu Kyi, liderul de facto al guvernului civil, și pe alți responsabili ai LND.

Deși armata a ordonat blocarea intenetului și a rețelelor de socializare, adunarea de duminică a fost transmisă online, pe Facebook, unde mesajele de susținere au fost în număr mare: “Sunteți eroii noștri!”, “Respect manifestanților!”.

Reformă majoră în Cuba: Începe privatizarea

Într-o reformă majoră într-o economie dominată de stat, guvernul cubanez va permite activitatea micilor afaceri private în toate sectoarele economice, eliminând o listă de activități limitate, a relatat, sâmbătă, presa de stat din Cuba. Măsura, prin care guvernul cubanez vrea să scoată economia din criză, va extinde domeniile în care firmele private vor avea dreptul să desfășoare activități de la 127 la peste 2.000, a declarat ministrul Muncii, Marta Elena Feito Cabrera. Aceasta a vorbit la o ședință a consiliului de miniștri la care a fost aprobată măsura. Aceasta a adăugat că vor exista 124 de excepții, dar presa nu a oferit detalii.

Economiștii reformiști din Cuba au cerut de mult timp ca rolul firmelor mici să fie extins, pentru a ajuta relansarea economică și crearea de locuri de muncă. Economia cubaneză a stagnat ani de zile, iar anul trecut s-a contractat cu 11%, din cauza pandemiei de coronavirus care a devastat turismul și a sancțiunilor americane dure. Cubanezii se confruntă cu tot felul de lipsuri și stau la cozi lungi pentru a-și procura bunurile necesare.

Biden nu vrea să permită ca Trump să aibă acces în continuare la informații secrete

Noul președinte american Joe Biden nu vrea să permită ca predecesorul său Donald Trump să aibă acces în continuare la informații secrete, așa cum se procedează în mod tradițional în cazul foștilor președinți, relatează Reuters. Trump a dat dovadă de un “comportament imprevizibil” și ar putea dezvălui informații clasificate, a spus Biden într-un interviu acordat CBS.

Biden nu a speculat ce s-ar putea întâmpla, dar a explicat că Trump pur și simplu nu mai are nevoie de astfel de informații.

Noul șef de la Casa Albă a ținut să precizeze că acest lucru nu are legătură cu incidentele de la începutul lui ianuarie, când susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul. Potrivit media americane, Trump nu a fost de altfel prea interesat în mandatul său de briefingurile furnizate președinților de serviciile de informații, în timp ce Biden le consultă aproape zilnic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.