Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Pomul din Crăciun din Roma, ridiculizat pe rețelele social

Ziarul de Vrancea
19 dec 2017 704 vizualizări

"Obosit", "jumulit", "perie de toaletă": așa a fost descris pomul de Crăciun din Roma, uscat înainte de venirea sărbătorilor, în comentariile ironice ale utilizatorilor rețelelor de socializare. Primăria a decis să reacționeze, deschizând o anchetă pentru a determina cauzele acestei agonii premature, notează AFP marți.

Prevăzut să troneze cel puțin o lună în Piazza Venezia din centrul capitalei Italiei, molidul roșu, cu o înălțime de 21 de metri (potrivit site-ului Wantedinrome.com), a dat rapid semne de uscare, iar coroana sa "obosită" a devenit ținta ironiilor pe internet. "Pomul de Crăciun din Roma este uscat, mort imediat ce a ajuns. Aceasta este metafora pentru ceea ce a fost o capitală", a scris utilizator pe Twitter. Mulți compară "agonia pomului" cu proasta gestionare a Mișcării 5 Stele (populistă), al cărei reprezentant, Virginia Raggi, a fost aleasă primar în iunie 2016. "Ca și cum mizeria pe care ne-au adus-o timp de un an și jumătate nu este suficientă, trebuie să suportăm și această nenorocire", se plângea un locuitor al capitalei Italiei. "În Rusia, i-au spus chiar bradului nostru muribund “perie de toaletă”", remarca ironic și cotidianul Il Messaggero. În fața acestui val de critici, Virginia Raggi a solicitat serviciilor sale un "raport tehnic urgent". Potrivit primelor elemente ale anchetei, se pare că "bradul nu a fost decât parțial acoperit în timpul transportului" dintr-o pădure din Dolomiți, în partea de nord a țării, potrivit aceluiași Il Messaggero, care precizează că transportul a costat 48.000 de euro.

Relațiile turco-ruse, înfloritoare la un an de la asasinarea ambasadorului rus

Relațiile dintre Ankara și Moscova par mai amicale ca niciodată, deși există în continuare unele puncte de dezacord, la un an de la asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, relatează AFP. Pe 19 decembrie 2016, ambasadorul rus la Ankara Andrei Karlov, un veteran al serviciilor diplomatice din țara sa, a fost ucis prin împușcare, cu mai multe gloanțe, de către un polițist turc în vârstă de 22 de ani, în timpul vernisajului unei expoziții de fotografie.

Acest spectaculos asasinat, înregistrat de câțiva jurnaliști prezenți în sală, a fost denunțat de Moscova și Ankara drept o ”provocare” vizând să saboteze ”încălzirea” relațiilor lor, după o gravă criză provocată de distrugerea unui bombardier rus de către aviația turcă la frontiera siriană, în noiembrie 2015.

Imediat după atentat, președințiii turc Recep Tayyip Erdogan și rus Vladimir Putin, și-au afișat hotărârea de a nu lăsa relațiile să fie afectate de asasinat.

Anul care a trecut de la asasinatul ambasadorului Karlov a fost marcat de un intens trafic diplomatic între Turcia și Rusia, mai ales în dosarul sirian. Erdogan și Putin s-au întâlnit nu mai puțin de opt ori anul acesta.

Cei doi lideri, care s-au făcut cu ou și cu oțet în timpul crizei din 2015, au patronat un acord cu Iranul vizând să creeze ”zone de dezescaladare” în Siria, în scopul unei reduceri a intensității confruntărilor armate.

Un semn al ”încălzirii” relațiilor, turiști ruși vin din nou în număr important în Turcia, iar Rusia a reluat construirea primei centrale nucleare în această țară și construirea unui gazoduct rus avansează pe sub Marea Neagră. În plus, Ankara reglează ultimele detalii ale unei achiziționări de sisteme ruse de apărare antiaeriană S-400, o inițiativă care îi îngrijorează pe partenerii săi din NATO.

Cooperarea între Turcia Rusia pare foarte bună, însă alianța între cele două foste imperii rivale care s-au înfruntat timp de secole are totuși limite. ”Parteneriatul ruso-turc este fără vreo îndoială într-o stare mai bună decât acum un an”, subliniază Igor Delanoë, directorul adjunct al Observatorului franco-rus. ”Cu toate acestea, nu putem să spunem că Ankara și Moscova sunt pe aceeași lungime de undă în privința viitorului”. ”Divergențe profunde” rămân cu privire la rolul pe care să-l joace milițiile kurde din Siria, care controlează vaste zone în nordul acestei țări, în cadrul unui ”Congres al dialogului național” sirian, pe care Moscova dorește să-l organizeze anul viitor, subliniază acest expert.

Kerim Has de la Universitatea de stat din Moscova consideră că parteneriatul între cele două țări este inegal. Turcia depinde energetic de Rusia și datorează acestei țări influența sa în Siria, unde era ”în afara jocului” înainte de parteneriat. Relațiile între cele două țări avansează pe un ”teren alunecos și casant”, apreciază Has, adăugând că acordul cu privire la S-400 este un ”drum lung și sinuos”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.