Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pompeo: Partidul comunist chinez, principala amenințare a epocii noastre

Ziarul de Vrancea
28 ian 2020 2168 vizualizări

Secretarul american de stat le-a reproșat britanicilor că nu au exclus grupul chinez Huawei de la negocierile privind implementarea tehnologiei 5G

Secretarul de stat american Mike Pompeo a calificat joi Partidul comunist chinez drept “principala amenințare a epocii noastre”, cu prilejul unei întrevederi la Londra cu omologul său britanic Dominic Raab. “Partidul comunist chinez reprezintă principala amenințare a epocii noastre”, a declarat în fața presei șeful diplomației SUA, pe fondul tensiunilor dintre Londra și Washington după ce autoritățile britanice au dat undă verde participării grupului chinez Huawei la implementarea tehnologiei 5G.

Potrivit lui Pompeo, China “este o economie uriașă cu care economia americană are strânse legături” și reprezintă “oportunități uriașe de afaceri”, “dar Partidul comunist chinez, sub președintele Xi (Jinping), are obiective care nu sunt coerente cu valorile” occidentale.

France Presse amintește că la finele lui octombrie anul trecut Mike Pompeo a acuzat Beijingul că este “ostil pe față” Statelor Unite, iar o lună mai târziu a acuzat China că reprezintă “o nouă viziune a autoritarismului”. Beijingul l-a îndemnat în replică pe secretarul de stat al SUA să “renunțe la prejudecățile ideologice și mentalitatea depășită de război rece”. Ieri, Mike Pompeo a menționat că Regatul Unit și-a asumat un risc refuzând să excludă Huawei de la implementarea tehnologiei 5G, dar și-a exprimat încrederea că Washingtonul și Londra vor găsi o cale pentru a reglementa acest diferend. “Când permiți ca informații referitoare la propriii cetățeni sau la securitatea națională să tranziteze o rețea la care Partidul comunist chinez are acces legal, se creează un risc”, a explicat presei Pompeo.

Washingtonul exercită de mai multă vreme presiuni asupra statelor aliate să excludă orice colaborare cu compania chineză producătoare de echipamente de telecomunicații Huawei, invocând acțiuni de spionaj ce ar fi efectuate de aceasta pentru statul chinez.

Academia Română cere Moldovei să păstreze în vorbirea oficială “limba română”

Academia Română a solicitat autorităților Republicii Moldova, printr-o declarație al Biroului prezidiului său, să păstreze în vorbirea oficială noțiunile corecte și consacrate de “limba română” și de “istoria românilor” ca fiind singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind. Potrivit unei declarații privind unitatea limbii române, “Academia Română a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de «limbă moldovenească», susținută în trecut de propaganda sovietică și reluată, în prezent, de anumite cercuri interesate politic”.

Forul academic precizează: “Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte și mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân și cel istroromân. Baza limbii române este formată din dialectul daco-român, singurul vorbit la nordul Dunării, și care este, pentru marea parte a opiniei publice, limba română propriu-zisă. Graiurile limbii române nord-dunărene sunt numeroase, expresive, bogate în regionalisme: graiul ardelenesc (transilvănean), bănățean, bihorean (crișean), maramureșean, moldovean, muntean, oltean etc. Graiul moldovean (moldovenesc) este acela vorbit între Carpați, la vest, Nistru (pe alocuri și dincolo de Nistru), la est, Ceremuș, la nord și Milcov, Dunăre și Gurile Dunării, la sud. Prutul nu reprezintă o graniță lingvistică sau dialectală și, în consecință, limba vorbită de o parte și de alta a acestui râu este aceeași, anume limba română”.

Conform academicienilor români, “învățații moldoveni, de la Miron Costin și Dimitrie Cantemir până la Mihai Eminescu și Alexandru Philippide, au folosit constant noțiunea de limbă română și nu pe cea de „limbă moldovenească”. Cei mai importanți teoreticieni ai numelor de român (românesc) și România au fost moldovenii. Patria, pentru Eminescu, nu era Moldova, ci România, fapt pentru care a scris: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”. Este adevărat că astăzi există statul, recunoscut în plan internațional, Republica Moldova, dar limba majorității populației sale este limba română, exprimată în frumosul grai moldovenesc. Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil, iar acest adevăr vorbește clar și fără echivoc despre limba română, vorbită și scrisă cu alfabet latin pe ambele maluri ale Prutului”.

SUA: Un bărbat a fost executat la 23 de ani după o dublă crimă

Un bărbat condamnat în 1999 pentru uciderea fostei sale soții și a noului partener al acesteia a fost executat miercuri în statul american Georgia. În vârstă de 66 de ani, Donnie Lance a primit o injecție letală în penitenciarul din Jackson, în sud-estul Statelor Unite, au precizat autoritățile. El a fost condamnat la pedeapsa capitala pentru că, în 1997, i-a tras un glonț în cap noului iubit al fostei sale soții și a lovit-o cu patul revolverului pe femeie până când aceasta a murit.

Conform actului de acuzare, bărbatul și-a amenințat în mai multe rânduri soția că o va omorî dacă îl va părăsi și a reluat amenințările după despărțire. El ar fi întrebat de asemenea un apropiat cât ar costa un asasin plătit pentru a ucide noul cuplu. Donnie Lance a negat mereu că a comis aceste crime și, conform avocaților săi, nicio probă materială nu a fost prezentată la proces. În ultimii 20 de ani, apărătorii săi au introdus mai multe recursuri în încercarea de a-l salva. Ei au cerut în special analize ADN și redeschiderea procesului său, dar instanța le-a respins solicitarea. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins miercuri o cerere de suspendare a execuției.

Donnie Lance este al doilea condamnat executat în acest an în SUA. Un soț violent recidivist a fost executat la 15 ianuarie în Texas.

CEDO condamnă Franța pentru “condițiile degradante” din închisori

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat ieri Franța pentru “condițiile degradante” pe care le suportă unii deținuți în penitenciarele suprapopulate. Verdictul vine după o plângere formulată de 32 de deținuți din mai multe penitenciare (din Nisa, Nimes, Fresnes, Martinica, Polinezia și Guadelupa) care au denunțat condițiile de detenție pentru a obține o îmbunătățire a acestora.

Judecătorii europeni au estimat că Franța nu a protejat dreptul la un recurs efectiv în cazul acestor deținuți și va trebui să le acorde despăgubiri cuprinse între 4.000 și 25.000 de euro. Unul dintre acești deținuți, un polonez, va primi în plus și 3.000 de euro pentru cheltuieli de judecată și onorarii.

CEDO a constatat faptul că majoritatea reclamanților au dispus în întreaga perioadă de detenție de un spațiu personal mai mic de trei metri pătrați, adică sub norma minimă. De asemenea, penitenciarele unde au fost repartizați aceștia “nu oferă condiții de detenție decente, nici libertate suficientă de circulație și de activități în afara celulelor”.

Instanța mai subliniază că suprapopularea carcerală - de exemplu la închisoarea din Nisa rata de ocupare este de 215% - și starea de degradare a centrelor penitenciare reprezintă “un obstacol în fața opririi totale și imediate a gravelor încălcări ale drepturilor omului” pe care le suportă deținuții. De pildă, continuă CEDO, aceștia se plâng de toalete insalubre, prezența gândacilor și șobolanilor sau lipsa produselor pentru igiena personală.

Miliardarul care căuta parteneră pentru o plimbare pe Lună s-a răzgândit

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care era în căutarea unei “partenere de viață” care să-l însoțească în prima cursă comercială a SpaceX în jurul satelitului natural al Pământului, și-a anulat planurile.

Mogulul din industria modei Yusaku Maezawa a invitat femei singure, cu vârste de 20 de ani, să candideze pentru acest “post”. În jur de 28.000 de persoane au aplicat, dar ieri el a precizat că a experimentat “sentimente diferite” și a încetat căutările. Miliardarul în vârstă de 44 de ani încă plănuiește să facă excursia în spațiu, în 2023 - însă fără o parteneră.  Candidata la acest eveniment ar fi trebuit să aibă vârsta de peste 20 de ani, să fie necăsătorită, să aibă o personalitate „luminoasă”, să fie o fire optimistă și „să fie interesată să își trăiască viața la maxim”. Cel mai important, femeia trebuia să fie „dornică să meargă în spațiu și să participe la pregătirile pentru călătorie”. În plus, nu era obligatoriu să vorbească limba japoneză.

Călătoria spre Lună va avea loc peste trei ani.

Maezewa este a 22-a cea mai bogată persoană din Japonia, cu o avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de euro.

În septembrie 2018 a fost anunțat că Maezewa va fi primul pasager al SpaceX, compania lui Elon Musk. Japonezul a cumpărat toate locurile din nava spațială BFR pentru un preț care nu a fost dezvăluit.

Plănuită pentru 2023, misiunea ar urma să fie prima călătorie a omului către Lună din 1972.

Zidul lui Trump, doborât de rafale de vânt

Panouri de zid instalate recent la frontiera americană au căzut, la Calexico, în California, fără să provoace pagube, peste arbori de partea mexicană a frontierei, într-o zonă care face parte dintr-un proiect vizând o îmbunătățire a unor secțiuni ale zidului împotriva imigranților. “Aceste panouri au fost instalate recent pe fundații ale căror betoane nu s-a întărit suficient. Ele nu puteau, așadar, să reziste unor rafale de vânt”, a declarat pentru CNN un agent de la serviciul vamal de protecție a frontierelor, Carlos Pitones, la El Centro în California. “Din fericire nu au existat pagube și nici răniți”, a subliniat el. Potrivit Serviului american de meteorologie (National Weather Service, NWS), rafale de vânt au suflat miercuri cu 60 de kilometri pe oră. Ele au doborât aceste panouri din oțel de nouă metri înălțime, care au căzut peste arbori la Mexicali, de partea mexicană a frontierei.

Serviciul vamal și de protecția frontierelor a anunțat că autoritățile de la Mexicali au deviat circulația în zona accidentului, iar agenția americană cooperează cu Guvernul mexican în vederea ridicării zidului la loc cât mai rapid. “Nu știm cât timp vor fi suspendate lucrările de reconstruire în zonă, pentru a permite curățarea”, a precizat Pitones.

Această porțiune a “zidului” - cum o desemnează Donald Trump și Guvernul său, face parte din imensul proiect de reabilitare a frontierei cu Mexicul al locatarului Casei Albe.

Miliardarul republican intenționează să îmbunătățească instalațiile pe o lungime de 300 de kilometri, care include această frontieră.

O fabrică din Iran produce steaguri ale SUA și Israel pentru a fi arse de protestatari

Una dintre cele mai mari fabrici din Iran produce steaguri ale SUA, Marii Britanii și Israel pentru ca protestatarii iranieni să le ardă, scrie Reuters. La fabrica din orașul Komeyn, la sud de capitala Teheran, un bărbat și o femeie imprimă steagurile de mână, apoi le agață la uscat. Fabrica produce cel mult 2.000 de drapele americane și israeliene în cea mai aglomerată perioadă și peste 1,5 milioane metri pătrați de pânză pe an. Acestea ajung să fie arse la protestele pe care iranienii le organizează împotriva Occidentului.

Tensiunile dintre SUA și Iran au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii, după ce comandantul armatei iranieni Qassem Soleimani a fost ucis în urma unui atac cu drone americane la Bagdad, pe 3 ianuarie. Iranul a reacționat, trimițând mai multe rachete către o bază a SUA din Irak. La protestele finanțate de autoritățile de la Teheran, steagurile SUA, ale Israelului și Marii Britanii sunt de regulă arse.

Ghasem Ghanjani, care deține fabrica, a spus: “Nu avem nicio problemă cu cetățenii americani și britanici. Avem o problemă cu guvernanții lor, cu președinții lor, cu politica greșită pe care o au”.

“Cetățenii americani și israelieni știu că nu avem o problemă cu ei. Oamenii ard aceste steaguri la proteste pentru a-și spune punctul de vedere”.

În noiembrie 2019, mulți iranieni au ieșit în stradă să protesteze împotriva celor mai mari autorități ale țării, cântând “dușmanul nostru nu este SUA, dușmanul nostru este aici”.

În timpul protestelor care au izbucnit luna aceasta după ce Teheranul a admis că a doborât un avion din greșeală, demonstranții de la Teheran au refuzat să calce pe drapelul american pictat pe stradă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.