Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Polonia taxează discursul lui Orban de la Tuşnad: De ce nu face el o uniune cu Putin?

Ziarul de Vrancea
29 iul 2024 967 vizualizări

Polonia a reacţionat duminică la discursul rostit de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tuşnad sugerându-i să iasă din Uniunea Europeană şi să facă o uniune cu Vladimir Putin şi cu alte state autoritare, dacă nu este mulţumit de deciziile UE şi NATO.

 

După discursul lui Viktor Orban rostit sâmbătă la Băile Tuşnad, în care la un moment dat acesta a făcut reproşuri Poloniei, au izbucnit tensiuni diplomatice între Budapesta şi Varşovia. Viktor Orban a criticat ambiţiile geopolitice ale Poloniei şi a acuzat-o de ipocrizie, afirmând că în timp ce blamează Ungaria, face afaceri cu Rusia prin intermediari. Premierul ungar a criticat politicile greşite - în opinia sa - ale UE şi ale Occidentului în ansamblu. Pe de altă parte, şeful guvernului ungar l-a lăudat pe Donald Trump şi a apărat Rusia.

De asemenea, Orban a acuzat Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere din Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configuraţii: Londra, Varşovia, Kiev, statele baltice şi Scandinavia. În acest fel, Grupul de la Vişegrad, care, în interpretarea lui Orban, trebuia să se bazeze pe recunoaşterea unei Germanii şi a unei Rusii puternice şi să formeze o a treia forţă importantă, a fost, de asemenea, slăbit.

„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care se situează la marginea societăţii internaţionale - atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO”, a subliniat duminică ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski. De asemenea, diplomatul polonez a subliniat că discursul lui Orban a fost comentat duminică foarte negativ şi de ambasadorul SUA la Budapesta. „Acesta a fost un atac atât asupra Poloniei, cât şi asupra SUA, asupra Uniunii Europene şi asupra NATO", a subliniat Bartoszewski. „Nu prea înţeleg de ce Ungaria mai vrea să rămână membră a unor organizaţii care îi displac atât de mult şi care se presupune că o tratează rău. De ce nu formează el (Orban) o uniune cu Putin şi cu unele state autoritare de acest tip? Principiul de bază este că, dacă nu vrei să fii membru al unui club, te poţi retrage oricând. Este cu siguranţă o politică antieuropeană, antiucraineană şi antipoloneză în acest moment", a punctat ministrul adjunct de externe de la Varşovia.

Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijarto, nu a întârziat să-i dea replica. Într-o postare pe Facebook el a reluat acuzaţia premierului Orban că Polonia dă dovadă de ipocrizie, pentru că în timp ce acuză Ungaria că importă petrol din Rusia, ea însăşi face acelaşi lucru. „Secretarul de stat polonez pentru afaceri externe a reacţionat dur la discursul de ieri de la Tuşnad... Reacţia dovedeşte adevărul zicalei maghiare: adevărul doare”, îşi începe postarea şeful diplomaţiei maghiare. „Mult timp am tolerat provocările şi ipocrizia actualului guvern polonez, cu intenţia de a păstra frăţia polono-ungară, dar acum s-a umplut paharul”, a continuat Szijjarto.

Peter Szijjarto a Opoziția din Venezuela spune că a câștigat alegerile cu 70 la sută din voturi, Maduro s-a proclamat învingătorreacționat dur: „S-a umplut paharul!”

Liderul opoziţiei din Venezuela, Maria Corina Machado, a declarat luni dimineaţă că Edmundo Gonzalez, candidatul opoziţiei, a câştigat 70% din voturi în competiţia prezidenţială din weekend, în timp ce Consiliul Electoral Naţional a anunţat o victorie de 51% din voturi pentru preşedintele Nicolas Maduro, contrazicând mai multe exit-poll-uri, relatează Reuters.

Autoritatea electorală a declarat că Gonzalez a obţinut 44% din voturi, deşi mai multe sondaje independente la ieşirea de la urne şi numărători rapide au demonstrat în mod decisiv victoria sa. În timp ce candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez a declarat că nu le va cere susţinătorilor să iasă în stradă sau să comită acte de violenţă, Machado susţine că opoziţia are copii doar pentru 40% din procesele verbale de vot.

Edison Research, cunoscută pentru sondajele sale în alegerile din SUA, a prezis într-un sondaj la ieşirea de la urne că Gonzalez va obţine 65% din voturi, în timp ce Maduro va obţine 31%. Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez şi puţin sub 14% pentru Maduro.

Guvernul a declarat că, cu excepţia unor incidente minore izolate, votul a fost paşnic. Campania tensionată a fost marcată de arestări ale unor figuri ale opoziţiei şi de alte măsuri luate de autorităţi, despre care opoziţia a afirmat că erau menite să împiedice desfăşurarea unor alegeri corecte. Maduro, un fost şofer de autobuz care a fost succesorul ales al mentorului său Hugo Chavez, se află la putere de la moartea lui Chavez în 2013.

Guvernul său a prezidat o deteriorare economică şi socială accentuată. Statele Unite au reimpus sancţiuni petroliere în aprilie, acuzându-l pe Maduro că nu a respectat acordurile încheiate cu opoziţia pentru a asigura alegeri libere.

În ceea ce-l priveşte pe Gonzalez, membru al opoziţiei de lungă durată, dar fără a fi foarte cunoscut, el are 74 de ani, este un fost diplomat şi se remarcă prin comportamentul său calm.

Statele Unite au îngrijorări serioase cu privire la faptul că rezultatele anunţate de autoritatea electorală nu reflectă voturile poporului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, solicitând publicarea unei situaţii detaliate a voturilor.

 Între timp, reacţiile liderilor latino-americani au fost mixte. Preşedintele argentinian Javier Milei a calificat rezultatul oficial drept o fraudă, în timp ce Costa Rica şi Peru l-au respins, iar Chile a declarat că nu va accepta niciun rezultat care nu este verificabil. Cuba, Honduras şi Bolivia, unde sunt la putere regimuri comuniste sau de extremă stânga, au aclamat în schimb victoria lui Maduro.

Un militant radical de stânga, arestat în timp ce era pregătit să comită un nou sabotaj asupra reţelei de căi ferate din Franţa

Un militant radical de stânga a fost arestat duminică la un amplasament al SNCF (căile ferate franceze) din Oissel, în timp ce părea să se pregătească de un act de sabotaj, potrivit unei surse din poliţie, citată de AFP. Bărbatul avea în vehiculul său "chei de acces la spaţiile tehnice ale SNCF", "cleşti de tăiat fire", un "set de chei universale" şi alte obiecte, precum şi literatură despre stânga radicală, a adăugat aceeaşi sursă. Bărbatul a fost dus în arestul poliţiei din Rouen, potrivit unei surse apropiate cazului.

Luni, ministrul de interne a afirmat la France 2 că serviciile au "identificat un anumit număr de profiluri care ar fi putut comite sabotajul de joi noaptea împotriva liniilor TGV ale SNCF. Gérald Darmanin a insistat că sabotajul a fost un act deliberat, foarte precis şi extrem de bine ţintit şi a subliniat că acesta este "modul tradiţional de acţiune al stângii radicale". "Întrebarea este dacă au fost manipulaţi sau dacă a fost în beneficiul lor", a mai spus el, după de anterior declarase că nu este exclusă nici o acţiune din străinătate.

În cursul nopţii de joi spre vineri, cablurile de fibră optică care trec pe lângă şine şi garantează transmiterea informaţiilor de siguranţă pentru conductori au fost tăiate şi incendiate în diferite locuri de pe reţeaua TGV. Sabotajul a avut loc cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, într-un moment în care mulţi pasageri intenţionau să călătorească spre capitală sau să plece în vacanţă.

Sinéad O'Connor a murit din cauza bolii pulmonare obstructive cronice şi a astmului

Sinéad O'Connor a murit din cauza bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) şi a astmului bronşic, conform certificatului de deces, scrie The Guardian. Informaţia a apărut pentru prima dată, duminică, în Irish Independent, la un an de la moartea artistei şi activistei irlandeze, la vârsta de 56 de ani.

Primul soţ şi prieten apropiat al lui O'Connor, John Reynolds, a înregistrat certificatul de deces la Londra miercuri. Documentul menţionează că O'Connor a murit din cauza "exacerbării bolii pulmonare obstructive cronice şi a astmului bronşic, împreună cu o infecţie de grad scăzut a tractului respirator inferior".

O'Connor a murit la 26 iulie anul trecut în locuinţa din sudul Londrei, unde poliţia a găsit-o "fără reacţie". La momentul respectiv, poliţia a declarat că nu consideră moartea ei suspectă. În ianuarie, un medic legist a stabilit că a murit din cauze naturale. Pe parcursul carierei sale de trei decenii, O'Connor a avut un succes mondial cu cover-ul său din 1990 al piesei lui Prince "Nothing Compares 2 U" - o piesă care a propulsat-o în lumina reflectoarelor, uneori împotriva dorinţei sale.

Moartea sa a stârnit o avalanşă de omagii din partea prietenilor, colegilor, colaboratorilor şi personalităţilor publice. Decesul lui O'Connor a survenit la 18 luni după ce fiul ei în vârstă de 17 ani, Shane, a murit după ce a dispărut. Artista mai are trei copii.

"Deadpool & Wolverine" a debutat în box office cu încasări record

"Deadpool & Wolverine", continuarea super-eroului Disney, a strâns 205 milioane de dolari în weekendul de debut la box office-ul nord-american, fiind al optulea cel mai bun debut din toate timpurile, înaintea filmului "Black Panther" din 2018 (202 milioane de dolari) şi după "Jurassic World" din 2015 (208 milioane de dolari) şi "The Avengers" din 2012 (207 milioane de dolari), conform Variety.

Doar nouă filme din istoria Hollywood-ului au depăşit pragul de 200 de milioane de dolari în weekendul de debut. De asemenea, vânzările de bilete au depăşit cu uşurinţă "Deadpool" din 2016 (132 de milioane de dolari), stabilind astfel recordul pentru cel mai profitabil weekend de debut clasificat R. Continuarea din 2018, "Deadpool 2", este acum al treilea cel mai profitabil debut în categoria R, cu 125 de milioane de dolari. Printre numeroasele repere ale celei mai noi părţi, "Deadpool & Wolverine" a înregistrat de departe cel mai bun debut al anului, depăşind continuarea Disney Pixar "Inside Out 2" (debut de 155 de milioane de dolari). La nivel internaţional, "Deadpool & Wolverine" a obţinut 233,3 milioane de dolari, pentru un total global de 438 de milioane de dolari. După trei zile de la lansare, filmul cu Ryan Reynolds şi Hugh Jackman este deja al şaselea cu cele mai mari încasări din 2024. Disney a cheltuit aproximativ 200 de milioane de dolari pentru a produce filmul şi încă aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a-l promova.

"Twisters", a coborât pe locul doi. Epopeea dezastrului, cu Glen Powell, Daisy Edgar-Jones şi Anthony Ramos în rolurile principale, a adus încasări de 35,3 milioane de dolari, în scădere cu 57% faţă de debut. Până în prezent, "Twisters" a generat 154,9 milioane de dolari în America de Nord şi 221 de milioane de dolari la nivel mondial. Pe locul trei, "Despicable Me 4" de la Universal şi Illumination a adăugat 14,2 milioane de dolari în al patrulea weekend de la debut. Până în prezent, sequel-ul animat a generat 290,9 milioane de dolari pe piaţa internă şi 677 milioane de dolari la nivel mondial. "Inside Out 2" a ocupat locul al patrulea, cu 8,3 milioane de dolari în cel de-al şaptelea weekend, ajungând la 613,4 milioane de dolari pe piaţa internă.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.