MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Politico: Merz a câştigat alegerile din Germania. Iată ce înseamnă acest lucru pentru Europa
Viitorul cancelarul al Germaniei, conservatorul Friedrich Merz, doreşte să poarte discuţii cu Franţa şi Marea Britanie cu privire la partajarea scutului armelor lor nucleare, ceea ce nu ar constitui un substitut pentru protecţia nucleară americană a Europei, relatează Reuters.
„Partajarea armelor nucleare este o problemă despre care trebuie să vorbim, trebuie să devenim mai puternici împreună în ceea ce priveşte descurajarea nucleară”, a declarat el duminică într-un interviu la Radio Deutschlandfunk, la o zi după ce a convenit asupra liniilor directoare ale unui acord de coaliţie între partidul său conservator şi partidul social-democrat SPD.
„Ar trebui să discutăm cu ambele ţări (Franţa şi Marea Britanie), întotdeauna şi din perspectiva suplimentării scutului nuclear american, pe care, desigur, dorim să îl vedem menţinut”, a spus Merz.
Germania, din cauza trecutului său din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a obligat la o apărare non-nucleară într-o serie de tratate internaţionale, dar participă la acordurile NATO de partajare a armelor.
Săptămâna trecută, preşedintele Emmanuel Macron a spus că este deschis să discute o extindere a umbrelei nucleare a Franţei la partenerii săi europeni, într-un discurs solemn către naţiune, în care a avertizat că Rusia este o ameninţare pentru întreaga Europă.
La summitul de joi de la Bruxelles, liderii UE au susţinut planurile de a cheltui mai mult pentru apărare, pe fondul temerilor că Rusia, încurajată de războiul din Ucraina, ar putea ataca în continuare o ţară din UE, în timp ce Europa nu se mai poate baza pe SUA pentru a-i veni în ajutor.
Poziţia mai dură a lui Merz cu privire la securitate şi migraţie reflectă un peisaj politic în schimbare în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit al doilea partid ca mărime din ţară.
Merz a declarat că planurile Germaniei de a înăspri legislaţia privind migraţia nu intră în conflict cu normele pan-europene privind migraţia ce urmează să fie introduse de Bruxelles. „Vrem solidaritate europeană, dar Germania are, de asemenea, în mod natural, dreptul de a-şi apăra propria securitate şi ordine”, a spus el.
Merz a declarat că doreşte să formeze o coaliţie guvernamentală până la Paşte şi a spus că va face presiuni pentru ca parlamentul în execiţiu să aprobe două pachete financiare majore privind infrastructura şi apărarea, precum şi modificarea normelor care reglementează împrumuturile de stat cunoscute sub numele de „frâna datoriilor”.
Merz şi SPD au nevoie în mod crucial de sprijinul Partidului Verzilor pentru a adopta măsurile, iar Merz a declarat sâmbătă că vor avea loc discuţii intense cu Verzii în această săptămână. „Vom integra măsuri de protecţie a climei (în aceste pachete)”, a promis Merz în interviul de la radio.
Într-un document de poziţie, miniştrii Partidului Verzilor au declarat că, pentru a sprijini planurile, doresc să vadă în pachetele financiare o proporţie mai mare de fonduri destinate statelor şi municipalităţilor, precum şi bani pentru apărare.
Șeful UFC, apropiat de Trump, i-a primit cu căldură pe fraţii Tate la un eveniment în Las Vegas
Fraţii Andrew şi Tristan Tate, care au plecat luna trecută în SUA după ce le-a fost admisă solicitarea privind modificarea obligaţiei impuse de a nu părăsi teritoriul României, au fost întâmpinaţi cu căldură la evenimentele de lupte în cuşcă din Las Vegas din weekend.
The Washington Post notează că fraţii l-au îmbrăţişat pe preşedintele UFC, Dana White - multimilionar şi membru al consiliului Meta care a jucat un rol important în cea de-a doua campanie prezidenţială a preşedintelui Donald Trump.
Cei doi, care fac obiectul unei anchete penale în Florida şi sunt acuzaţi de trafic de persoane în România - au stat lângă cuşcă la evenimentul UFC 313 de la T-Mobile Arena din Las Vegas, sâmbătă seara. De asemenea, ei au participat vineri la showcase-ul Power Slap 12 al lui White, la Fontainebleau Las Vegas. „Bine aţi venit în Statele Unite, băieţi”, le-a spus White vineri seară, bătând palma şi îmbrăţişându-i pe cei doi fraţi.
Primirea călduroasă a lui White vine la câteva zile după ce fraţii Tate au ajuns în Statele Unite, după ce procurorii români le-au ridicat interdicţia de călătorie. Fraţii au ajuns în Fort Lauderdale, Florida, în 27 februarie, cu un avion privat.
Pentru ce sunt cunoscuţi fraţii Tate
Andrew Tate, fost kickboxer în vârstă de 38 de ani, s-a confruntat cu acuzaţii de sexism, comportament plin de ură şi violenţă împotriva femeilor de când a fost eliminat din reality show-ul britanic „Big Brother” în 2016, după ce a apărut o înregistrare video care părea să îl arate atacând o femeie cu o curea. Tate a trecut la reţelele de socializare, unde a cultivat un grup de susţinători - dintre care mulţi sunt tineri şi băieţi - promovându-şi viziunea tulburătoare asupra masculinităţii moderne.
Fratele său în vârstă de 36 de ani, Tristan, a apărut şi el într-un reality show britanic, „Naufragiaţi: The Island”, şi a dezvoltat o personalitate online similară cu cea a fratelui său. Conţinutul virulent al lui Andrew Tate l-a făcut să fie interzis pe aproape toate platformele de socializare, dar când magnatul tehnologiei Elon Musk a preluat conducerea Twitter în 2022, i-a reinstituit contul lui Tate. Musk este în prezent un consultant important al preşedintelui Donald Trump, iar Tate are 10,7 milioane de urmăritori pe platforma unde a afirmat cândva că femeile ar trebui să „poarte responsabilitatea” de a fi fost agresate sexual.
Tate, un susţinător înfocat al lui Trump, evocă adesea numele preşedintelui în răfuielile sale online. „Tate va fi liber, Trump este preşedinte. Zilele bune de odinioară s-au întors. Şi vor fi mai bune ca niciodată. Ţineţi-vă bine”, a spus anterior Andrew Tate pe X.
În ciuda relatărilor conform cărora administraţia Trump a făcut presiuni asupra autorităţilor române să reducă restricţiile impuse fraţilor, oficialii Casei Albe au declarat că guvernul SUA nu a avut niciun rol direct în aducerea fraţilor Tate în Florida. Ministrul de externe al României a declarat că nu a fost supus la presiuni pentru a ridica restricţiile asupra influencerului. Când a fost întrebat despre întoarcerea fraţilor Tate în Statele Unite, Trump a spus că nu ştie nimic despre asta.
Tristan Tate a afirmat vineri într-o postare pe social media că intenţionează să folosească timpul petrecut în SUA pentru a lua o pauză şi a vizita familia.
"Am decis să mă odihnesc puţin în ţara mea natală şi să mă reîntâlnesc cu familia mea, de care m-au ţinut departe. Nu a fost uşor”, a spus el, referindu-se la problemele sale juridice.
Mark Carney, mesaj pentru Donald Trump: „Canada nu va fi niciodată, niciodată, parte a Americii”
Mark Carney, novice în politică, dar un bancher cu experienţă în conducerea instituţiilor financiare de stat în timpul crizelor, a câştigat duminică cursa pentru înlocuirea lui Justin Trudeau. Noul lider al Partidului Liberal vine cu o sarcină colosală în fruntea listei sale de sarcini: Să apere Canada de Donald Trump, notează Politico.
„America nu este Canada. Iar Canada nu va fi niciodată, niciodată, parte a Americii (n.r. - a Statelor Unite), în niciun fel, sub nicio formă”, a spus Carney în discursul său de victorie. „Nu am cerut această luptă, dar canadienii sunt întotdeauna pregătiţi atunci când altcineva aruncă mănuşile”.
Membrii Partidului Liberal, aflat la guvernare în Canada, l-au ales pe Carney cu o majoritate zdrobitoare în primul tur de scrutin, duminică, la un centru de convenţii din Ottawa, la câţiva paşi de Parliament Hill. Acesta va prelua oficial funcţia de cel de-al 24-lea prim-ministru al Canadei în cursul unei ceremonii de depunere a jurământului în zilele următoare.
Peisajul politic din Canada a fost răvăşit de revenirea lui Trump la putere în SUA, iar pentru prima dată în ultimii ani, liberalii aflaţi la guvernare sunt în ascensiune. Una dintre primele decizii ale lui Carney va fi dacă să convoace sau nu alegeri anticipate în mijlocul unui război comercial. El a identificat ameninţările tarifare continue ale lui Trump drept o „criză economică şi suverană”.
„Americanii vor resursele noastre, apa noastră, pământul nostru, ţara noastră”, a spus Carney. „Gândiţi-vă la asta. Dacă vor reuşi, ne vor distruge modul de viaţă”.
În timpul discursului său de despărţire, Trudeau a declarat că ţara se află într-un moment definitoriu pentru naţiune.
Carney a făcut campanie pentru poziţia de conducere pe baza reputaţiei sale de manager al dezastrelor, susţinând că este persoana potrivită pentru a-l înfrunta pe Trump. El a candidat la conducere împotriva fostului viceprim-ministru Chrystia Freeland, care a avertizat că modul în care Canada tratează cu preşedintele „va defini ţara pentru o generaţie, şi poate chiar mai mult”.
Trump se află acum în fruntea listei de motive de îngrijorare pentru canadieni, urmat de locurile de muncă, inflaţie şi economie. Aproximativ 90 % dintre canadieni locuiesc la mai puţin de 150 de mile de graniţa cu SUA, iar sondajele arată că cei 40 de milioane de locuitori sunt din ce în ce mai furioşi pe preşedintele american, care nu încetează să vorbească despre anexarea Canadei.
Carney, care a fost guvernator al băncilor centrale din Canada şi Regatul Unit, este în favoarea unor tarife de retaliere dolar pentru dolar. El a promis că una dintre primele sale sarcini în calitate de prim-ministru va fi să îl avertizeze pe Trump cu privire la dependenţa Statelor Unite de energia canadiană. La fel ca Trudeau, el a avertizat că toate cărţile sunt pe masă atunci când vine vorba de reducerea aprovizionării.
Carney preia conducerea Partidului Liberal într-un moment turbulent. Războiul comercial cu Statele Unite ameninţă să blocheze creşterea economică şi să trimită Canada în recesiune. De asemenea, Carney moşteneşte o criză imobiliară de lungă durată şi o inflaţie care continuă să afecteze bugetele gospodăriilor.
În timpul campaniei, el s-a prezentat ca un negociator dur, care îl poate opri pe preşedintele american din obiectivul său de a „domina emisfera” prin preluarea Canadei şi a Groenlandei. El a promis, de asemenea, să protejeze „limba, cultura şi apa” de mâna lui Trump.
Nu este prima dată când Carney a avut conflicte publice cu Trump. În 2018, în calitate de guvernator al Băncii Angliei, el a criticat cu îndrăzneală politicile tarifare ale lui Trump, susţinând într-un discurs că acestea ar afecta economia mondială.
Iar în 2020, în timpul unui discurs la Davos, el s-a aliniat activistei Greta Thunberg cu privire la politica climatică, intrând în conflict cu opiniile lui Trump.
Trudeau a condus liberalii din 2013. În ianuarie, acesta a anunţat că va demisiona odată cu alegerea unui nou lider, în ciuda propriei sale înclinaţii de a rămâne în funcţie şi de a încerca să obţină un al patrulea mandat. El a fost obligat să demisioneze în urma unei revolte a grupului parlamentar, declanşată de o scădere constantă în sondaje.
Partidul Liberal s-a raliat în mare măsură în jurul lui Carney, susţinând că experienţa sa economică pe scena mondială vine într-un moment potrivit pentru Canada. Reţeaua sa de contacte se extinde de la Davos la G20.
În calitate de guvernator al Băncii Canadei, Carney a ajutat ţara să treacă printr-o recesiune în timpul crizei financiare din 2008 şi a condus Marea Britanie prin Brexit în calitate de bancher central al ţării în 2020. Recent, a fost trimis special al ONU pentru acţiuni climatice şi finanţare, iar începuturile sale au fost la Goldman Sachs.
SUA „aproape” au pus capăt pauzei privind furnizarea de informaţii către Ucraina
Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică, la bordul Air Force One, că Statele Unite „aproape” au pus capăt unei suspendări a schimbului de informaţii cu Ucraina şi că se aşteaptă la rezultate bune în urma viitoarelor discuţii cu oficialii ucraineni în Arabia Saudită, relatează Reuters.
Întrebat dacă va lua în considerare încetarea pauzei în furnizarea de informaţii pentru Ucraina, Donald Trump a spus: „Aproape am făcut-o. Aproape că am făcut-o”. Directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat miercuri că SUA au întrerupt schimbul de informaţii cu Ucraina, punând presiune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să coopereze cu Trump în vederea convocării unor negocieri de pace cu Rusia.
Suspendarea furnizării de informaţii - vitale pentru Ucraina, pentru că ar putea costa vieţi prin afectarea capacităţii Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ruseşti - a urmat unei opriri a ajutorului militar american acordat Kievului.
Oficialii americani se vor întâlni marţi cu o delegaţie ucraineană în Arabia Saudită, în parte pentru a determina dacă Ucraina este dispusă să facă concesii materiale Rusiei pentru a pune capăt războiului. De asemenea, la discuţiile de la Jeddah se va vedea şi care este soarta unui acord privind mineralele încheiat între Washington şi Kiev. Trump şi-a exprimat optimismul cu privire la discuţii. „Vom face multe progrese, cred eu, în această săptămână”, a spus el duminică.
Zelenski şi Trump urmau să semneze acordul privind mineralele - care ar oferi SUA acces la anumite resurse minerale din Ucraina - cu ocazia vizitei lui Zelenski la Casa Albă din 28 februaie, dar aceasta s-a transformat într-o ciocnire între cei doi lideri, iar acordul nu a mai fost semnat. Duminică, Trump a declarat că el crede că Ucraina va semna acordul privind mineralele. Kievul doreşte ca el să conţină o garanţie de securitate din partea SUA. „Vor semna acordul privind mineralele, dar vreau ca ei să dorească pacea... Ei nu au arătat-o în măsura în care ar trebui”, a spus Donald Trump referindu-se la ucraineni.
Trump a mai spus că administraţia sa analizează o varietate de opţiuni în ceea ce priveşte tarifele pentru Rusia şi că oficialii administraţiei nu sunt îngrijoraţi de exerciţiile militare care implică Rusia, China şi Iran.
Forţele ruse au avansat şi mai mult în Kursk, susţin bloggeri de război
Forţele ruse au continuat să avanseze luni în regiunea Kursk, ca parte a unei operaţiuni majore de încercuire menită să forţeze mii de soldaţi ucraineni să fugă sau să se predea în vestul Rusiei, afirmă bloggerii de război pro-ruşi, potrivit Reuters. Bloggerul de război Two Majors a declarat că forţele ruse au "curăţat" aşezarea Ivashkovsky şi că unităţile ruse avansează în aşa-numitul „cazan” din Kursk din cel puţin şapte direcţii.
Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a declarat că a avut dificultăţi în a ţine pasul cu evenimentele, deoarece avansul rusesc a fost foarte rapid şi că unităţile ucrainene au fost prinse în mai multe puncte din Kursk.
Duminică, forţele ruse au recucerit încă trei aşezări din Kursk, după ce forţele speciale s-au strecurat pe kilometri întregi printr-o conductă de gaze din apropierea oraşului Sudzha, în încercarea de a surprinde forţele ucrainene.