Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Politicieni britanici au mușamalizat timp de decenii cazuri de abuz sexual asupra copiilor

Ziarul de Vrancea
23 feb 2020 1305 vizualizări

Secretarul lui Margaret Thatcher era cunoscut ca fiind activ în interesul pentru copii, arată o anchetă independentă

Politicieni britanici, polițiști, dar și procurori “au închis ochii” la abuzuri sexuale asupra copiilor și au mușamalizat în mod activ acuzații timp de decenii, arată o anchetă independentă a istoricului infracțiunilor sexuale din Westminster. Ancheta nu a găsit dovezi privind o rețea organizată de pedofilie în perioada examinată care se întinde din anii 1960 până în anii 1990.Dar raportul a descoperit că “au fost eșecuri semnificative a instituțiilor de la Westminster în răspunsurile lor la acuzațiile de abuz sexual asupra copiilor”. “Acesta închide eșecul din a recunoaște, închizând ochii, protejând în mod activ abuzatorii sexuali și mușamalizând acuzațiile”, arată un rezumat al raportului. Raportul de 173 de pagini a identificat că mai mulți membri ai Parlamentului din anii 1970 și 1980, inclusiv Peter Morrison și Cyril Smith, erau “cunoscuți sau se zvonea că sunt activi în interesul pentru copii și au fost protejați de urmărirea penală în mai multe feluri” de către poliție, procurori și partidele politice. Peter Morrison era secretarul personal al lui Margaret Thatcher, premierul britanic de la acea vreme.Atât Morrison, cât și Smith au primit titulatura de “sir”, un sistem onorific britanic. Ancheta a identificat aproximativ 30 de cazuri în care titlurile onorifice au fost retrase după ce au fost condamnate pentru infracțiuni implicând abuz sexual. Margaret Thatcher a făcut presiuni pentru un titlu onorific pentru Jimmy Savile, pe care l-a obținut în 1990, în ciuda dezvăluirilor din mass-media cu privire la abuzul sexual al prezentatorului TV asupra copiilor, arată raportul. Ancheta vorbește și despre Paedophile Information Exchange (PIE), un grup de activiști pro-pedofili britanici, care a făcut campanie pentru acceptarea de către public a pedofiliei și schimbarea legii pentru a permite adulților să facă sex pentru copii. “Scopurile PIE au avut parte de sprijin nechibzuit și prostesc pentru mai mulți ani de către oameni și organizații care ar fi trebuit să știe mai bine... A fost un eșec fundamental să vezi lipsa de curaj moral de a confrunta”, scrie raportul. Ministrul de Interne al Marii Britanii, Priti Patel, a salutat “puterea și curajul” victimelor care au depus mărturie în anchetă. “Guvernul va evalua acest raport și va examina cum să răspundă conținutului”, a spus ea. Ancheta Independentă în Abuzul Sexual asupra Copiilor este una dintre cele mai mari și mai scumpe anchete care a avut loc în Marea Britanie. A început în 2017 și este așteptată să se încheie în cinci ani.

Ambasadoarea SUA la Varșovia critică poziția UE privind statul de drept în Polonia

Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, a criticat poziția Uniunii Europene de monitorizare a statului de drept în Polonia, spunând că blocul comunitar “a politizat puternic” acest subiect. UE “nu ezită să folosească această chestiune a statului de drept pentru a-și atinge obiectivele”, a afirmat Mosbacher într-un interviu pentru Super Express, un tabloid polonez, fără a elabora care sunt aceste obiective. Nicio companie americană prezentă în Polonia nu și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația statului de drept, iar ele performează foarte bine în această țară, a adăugat ambasadoarea. Occidentul “nu s-a împăcat” nici acum cu faptul că Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est nu mai sunt periferii ale continentului, așa cum s-a întâmplat în timpul comunismului, a mai spus Mosbacher. Polonia este în dispută cu UE din cauza amplelor sale modificări la sistemul judiciar, adoptate după venirea la putere, în 2015, a Partidului Lege și Justiție (PiS). UE este îngrijorată că reformele lansate de PiS, o formațiune naționalist-conservatoare, subminează independența sistemului judiciar și ar putea fi o încercare de a supune justiția sub controlul puterii executive.

Trei “nume grele” pentru succesiunea Angelei Merkel

Trei nume “grele” ale creștin-democraților germani și-au anunțat ieri în mod oficial candidaturile la șefia partidului, implicit la succesiunea cancelarului Angela Merkel, după demisia Annegretei Kramp-Karrenbauer. Friedrich Merz, fost lider de grup parlamentar, un vechi rival al Angelei Merkel și partizanul unei orientări spre dreapta a partidului, a anunțat pentru marți o conferință de presă pentru a-și prezenta candidatura la conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Merz, în vârstă de 64 de ani, de profesie avocat, a ieșit din viața politică în 2009 pentru o carieră în afaceri după ce a pierdut în fața lui Merkel într-o luptă internă în CDU. Prim-ministrul landului Renania de Nord - Westfalia, Armin Laschet, partizan al continuității pe linia Merkel, și-a anunțat tot ieri candidatura, sprijinită de Jens Spahn, actualul ministru al sănătății, care a renunțat să mai concureze. Partidul “traversează cea mai gravă criză din istoria sa. Dacă vom continua astfel, ne riscăm viitorul ca mare partid”, a declarat Spahn. “Și nu vreau ca Angela Merkel să rămână în istorie ca ultimul cancelar CDU”, a adăugat el într-o conferință de presă susținută alături de Laschet. Celor doi li se adaugă un alt centrist, Norbert Roettgen, înlăturat în urmă cu câțiva ani din guvern de cancelar și care are și el de luat o revanșă personală. Roettgen prezidează comisia de politică externă a Bundestagului. CDU a suferit o serie de reculuri electorale și scade în intențiile de vot la nivel național, concurat pe de o parte de extremiștii de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD) și la centru de Verzi, aflați în plină ascensiune. Duminică, în alegerile regionale din Hamburg, CDU a obținut doar 11,2% din voturi, cel mai mic scor în aproape 70 de ani. Partidul apare de mai multe luni dezorientat, fără direcție și în căutarea unei linii coerente pe măsură ce se apropie apusul erei Merkel. Alegerea viitorului lider de către delegații partidului va avea loc în cadrul unei conferințe extraordinare programate pe 25 aprilie la Berlin. Partidul este în prezent divizat între aripa centristă, reprezentată de cancelarul Angela Merkel, care s-a retras de la conducerea CDU la sfârșitul lui 2018, și elemente mai conservatoare care susțin o orientare spre dreapta pentru a se contracara astfel ascensiunea extremiștilor.

Pentagonul adoptă “principii etice” pentru folosirea inteligenței artificiale

Pentagonul a anunțat luni adoptarea de “principii etice” pentru folosirea de către forțele armate a inteligenței artificiale, o măsură care urmărește în special să îi convingă pe angajații giganților tehnologici americani să colaboreze cu militarii. “Inteligența artificială va schimba multe lucruri în câmpul de luptă în viitor, însă nimic nu va schimba angajamentul de neclintit al Americii de a se comporta responsabil și legal”, a transmis secretarul american al Apărării, Mark Esper. Pentagonul, care critică regulat utilizarea, pe care o consideră polițienească, a recunoașterii faciale în China, s-a angajat în special să utilizeze inteligența artificială în scopuri “explicite și bine definite”, se arată într-un comunicat. Aceste echipamente “inteligente”, care obțin singure, prin experiență, capacitățile necesare de a îndeplini sarcinile care le sunt atribuite, vor fi de asemenea “fiabile”, iar specificațiile lor vor fi transparente, dă asigurări armata americană.

De asemenea, ele vor fi “guvernabile”, adică vor putea fi dezactivate în cazul unei funcționări necorespunzătoare.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că ființa umană trebuie să dețină controlul, adică mașina însăși nu poate lua decizia de a trage asupra unei ținte. Aceste principii au fost definite după 15 luni de consultări cu reprezentanți ai giganților tehnologici americani, ai marilor universități și ai administrației, sub conducerea lui Eric Schmidt, fost vicepreședinte al consiliului de administrație al Google.

Sub presiunea angajaților săi, Google a renunțat în 2018 la un contract cu Pentagonul menit a ajuta dronele să distingă mai bine obiectele de oameni cu ajutorul inteligenței artificiale, un proiect numit “Maven”. “Dacă am fi avut principiile etice privind inteligența artificială în urmă cu trei ani (la lansarea proiectului Maven) și dacă am fi fost transparenți asupra a ceea ce încercăm să facem, poate că rezultatul ar fi fost diferit”, a comentat generalul Jack Shanahan, responsabil cu inteligența artificială în cadrul Pentagonului, prezentând noile principii presei.

Germania: 52 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la o paradă de carnaval

Numărul persoanelor rănite după ce o mașină a intrat în mulțime luni la o paradă de carnaval în orașul german Volkmarsen, landul Hessa, este de 52, printre ei aflându-se 18 copii, a anunțat ieri poliția locală, care încerca în continuare să stabilească motivul suspectului. “Există 18 copii printre victime (...) 35 de persoane sunt în tratament spitalicesc și alte 17 sunt tratate în ambulator și au putut deja să plece din spital”, a comunicat poliția din Kassel, pe contul de Twitter. O purtătoare de cuvânt nu a oferit alte detalii despre situația copiilor sau dacă vreunul dintre răniți este în stare gravă. Un automobil a intrat luni în mulțimea care participa la o paradă la Volkmarsen. Șoferul, un german în vârstă de 29 de ani, a fost arestat, a informat poliția. Bărbatul, care a fost la rândul lui rănit, este originar chiar din Volkmarsen, oraș cu 6.800 de locuitori. Motivul gestului său este neclar deocamdată. Justiția a deschis o anchetă pentru “tentativă de omor”. Parchetul federal antiterorist nu s-a sesizat, un indiciu că autoritățile privilegiază deocamdată ipoteza unei acțiuni voluntare, dar nu a unui atentat. Suspectul nu era cunoscut autorităților ca extremist, ci doar pentru injurii și pătrunderi prin efracție, a indicat marți dpa, din surse ale serviciilor de securitate. Incidentul de luni a survenit într-un climat tensionat în Germania, mai ales în Hessa, unde săptămâna trecută a avut loc dublul atentat rasist de la Hanau, în care au fost ucise nouă persoane provenite din rândul imigranților. Festivitățile de carnaval au loc mai ales în comunitățile catolice, printr-o serie de parade și petreceri în zilele care preced “Miercurea cenușii”, când începe postul Paștelui. Potrivit dpa, autoritățile din Hessa urmează să decidă dacă festivitățile de carnaval vor continua marți conform programului.

Adjunctul ministrului Sănătății din Iran, testat pozitiv cu Covid-19

Adjunctul ministrului Sănătății din Iran a fost testat pozitiv cu Covid-19, potrivit agenției ILNA. Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătății a confirmat într-un interviu că Iraj Harirchi este infectat și se află în carantină. Iraj Harirchi a lucrat până luni, inclusiv, când a ținut o conferință de presă cu jurnaliștii la Teheran despre coronavirus. În Iran au fost raportate 16 decese din cauza coronavirusului.

A murit fostul președinte egiptean Hosni Mubarak

Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak, îndepărtat de la putere în 2011, în urma unei revolte populare din „Primăvara Arabă”, a murit marți la vârsta de 91 de ani. Mubarak, care a condus țara între 1981 și 2011, era internat într-un spital din Cairo. Născut pe 4 mai 1928, el a fost militar în aviație. A fost comandatul Forțelor Aeriene Egiptene între 1972 și 1975. După asasinarea lui Anwar Sadat, el a devenit al patrulea președinte al Egiptului. A fost cel mai longeviv lider, după Muhammad Ali Pasha, care a condus țara din 1805 până în 1848. Mubarak a renunțat la funcție după 18 zile de demonstrații, în 2011. Puterea a fost transferată Consiliului Suprem al Forțelor Armate. Pe 13 aprilie 2011, un procuror a ordonat ca Mubarak și cei doi fii ai lui (Alaa și Gamal) să fie reținuți pentru 15 zile legat de mai multe cazuri de corupție și abuz de putere. Judecat și pentru acuzații de neglijență în cazul uciderii mai multor protestatari în timpul revoltelor, pe 2 iunie 2012, Hosni Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viață. După ce a primit verdictul, el a prezentat mai multe probleme de sănătate. În 2013, a fost hotărâtă rejudecarea cazului, iar Mubarak și fiii lui au fost condamnați în 2015 la închisoare pe viață. Fostul președinte a fost inițial reținut într-un spital militar. A fost achitat în martie 2017. Fiii lui au fost eliberați cu doi ani mai devreme.

Placido Domingo acceptă toată responsabilitatea privind acuzațiile de abuz sexual

Tenorul spaniol Placido Domingo, vizat de mai multe luni de acuzații de hărțuire sexuală aduse de mai multe femei, le-a cerut iertare, spunând că “îi pare sincer rău pentru suferința cauzată”, într-un comunicat publicat ieri. “Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele”, a adăugat tenorul în acest text transmis în Spania. American Guild of Musical Artists a concluzionat că tenorul a hărțuit sexual 27 de femei în perioada în care a fost directorul Operei din Washington și a celei din Los Angeles. “Înțeleg acum că unora dintre aceste femei le-a fost teamă să se exprime în mod onest pentru că erau îngrijorate că se putea încheia cariera lor”, a recunoscut cântărețul în comunicatul publicat marți. Scandalul care îl vizează pe Domingo a izbucnit la jumătatea lunii august 2019, când Associated Press a publicat un articol în care mai multe femei îl acuzau de hărțuire sexuală. Douăzeci de femei au declarat atunci că Plácido Domingo a avut un comportament neadecvat la adresa lor - atingeri, cereri persistente de a avea întâlniri private, apeluri telefonice nocturne și tentative de sărut. Teatrul Regal din Madrid, Scala din Milano, Royal Opera House, Opera din Viena și Opera din Berlin s-au numărat printre instituțiile care și-au exprimat sprijinul față de interpret și au menținut în program spectacolele și reprezentațiile care l-au inclus. Repertoriul lui Plácido Domingo cuprinde 150 de roluri, cu peste 4.000 de reprezentații, vocea sa apare pe mai mult de 100 de înregistrări - opere, arii și duete - și a primit până în prezent 12 premii Grammy.

Cel mai vârstnic bărbat din lume a murit la 112 ani

Japonezul în vârstă de 112 ani, desemnat luna aceasta drept cel mai vârstnic bărbat din lume, a murit, au anunțat marți mass-media locale. Chitetsu Watanabe, care locuia în orașul Joetsu, din centrul Japoniei, a murit duminică, a anunțat Kyodo News. Născut pe 5 martie 1907, Watanabe locuia într-un centru de îngrijiri. El a primit un certificat oficial cu titulatura de cel mai în vârstă bărbat de la Guinness World Records pe 12 februarie. După ce a absolvit studii de agricultură, Watanabe s-a mutat în Taiwan pentru a lucra la o companie japoneză de zahăr. După 18 ani, el a luptat în armata japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Watanabe s-a întors după război în Niigata, orașul natal, unde a fost funcționar public până la pensionare. El avea cinci copii, 12 nepoți 16 strănepoți și o stră-strănepoată, potrivit Kyodo. Cea mai în vârstă persoană în viață, Kane Tanaka, trăiește tot în Japonia. Ea și-a aniversat cei 117 ani în ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.