Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Peste 40 de milioane de îmbolnăviri de COVID-19 la nivel global

Ziarul de Vrancea
19 oct 2020 1088 vizualizări

Mai mult de 1,1 milioane de oameni au fost răpuși de virus

Pragul de 40 de milioane de îmbolnăviri de COVID-19 a fost depășit la nivel global, dintre care peste 1,1 milioane de oameni au murit, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins. Cele mai afectate țări sunt SUA – 8,1 milioane de îmbolnăviri, India – 7,5 milioane, Brazilia – 5,4 milioane. China, de unde a pornit epidemia, a raportat până în prezent peste 90.000 de infectări. Franța și Spania sunt cele mai afectate state membre UE, care se apropie fiecare de un milion de cazuri. România se situează pe locul 29, cu peste 180.000 de cazuri.

Coronavirus: „Tsunami” de infecții în Belgia

Belgia pierde controlul asupra celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19 și este foarte aproape de a fi copleșită de „tsunamiul” de infecții, a declarat ieri ministrul sănătății belgian. Frank Vandenbroucke, ministrul sănătății la nivel federal, a declarat pentru televiziunea RTL că belgienii trebuie să își schimbe radical comportamentul, afirmând că situația din regiunea Valonia și capitala Bruxelles este „cea mai gravă și cea mai periculoasă din întreaga Europă”. „Suntem cea mai afectată regiune din Europa. Suntem foarte aproape de un tsunami... nu mai controlăm ce se întâmplă. Astăzi putem face acest lucru însă cu dificultăți enorme și stres enorm. Dacă infecțiile vor continua să crească, numărul de spitalizări va fi atât de mare încât vom fi nevoiți să amânăm tot mai multe cazuri de îngrijire pentru pacienții non-Covid, care este de asemenea foarte periculos”, a adăugat Vandenbroucke. „Guvernul are un singur mesaj pentru public: „Protejați-vă, protejați persoanele iubite pentru a nu fi contaminați”, a subliniat acesta.

Declarațiile lui Vandenbroucke vin după ce noile restricții anunțate de autorități au intrat în vigoare. Toate restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise începând de luni, vânzarea băuturilor alcoolice va fi interzisă după ora 20:00 iar o carantină pe timpul nopții a fost impusă între orele 00:00 și 05:00. Persoanelor li se va permite să aibă un singur „contact apropiat” în afara propriilor gospodării în care vor putea fi maxim patru musafiri, schimbabili odată la două săptămâni, dacă păstrează distanța înăuntru.

Noul premier belgian, Alexander De Croo, a declarat vineri că situația cu care se confruntă țara este „mai gravă” decât cea din luna martie, înainte de implementarea carantinei la nivel național.

„Sistemul cedează”

Guvernul federal era divizat cu privire la măsurile necesare după ce numărul de noi infecții a început să crească vertiginos dar Vandenbroucke a reușit să convingă scepticii din cabinet că pandemia este alimentată de contactele din sectorul ospitalității.

„Principalul aspect este comportamentul oamenilor”, a declarat Vandenbroucke, precizând că „aceștia trebuie să înțeleagă să se protejeze pe ei și persoanele iubite, prin urmare să respecte distanțarea, să poarte o mască dacă nu există distanțare, să limiteze numărul de contacte... Acest lucru este esențial”. „Pot doar să repet: virusul nu este vina nimănui, haideți să nu ne facem să ne simțim vinovați unii pe ceilalți. Dar rectificarea situației este acum responsabilitatea tuturor”, a subliniat ministrul sănătății.

Guvernul a fost criticat din cauza sistemului său de urmărire a contactelor, numărul mare de oameni care se testează pentru coronavirus cauzând întârzieri în furnizarea rezultatelor. Primarul orașului Namur, Maxime Prévot, a declarat că „există în mod clar o problemă astăzi în legătură cu testarea și cu atât mai mult în ceea ce privește urmărirea contactelor. Nu avem o monitorizare eficace. Avem cozi kilometrice de oameni care așteaptă să fie testați iar apoi așteptăm cu zilele primirea rezultatelor”.

Ministrul sănătății din regiunea Valonia, Christine Morreale, a admis că sistemul se află sub o presiune fără precedent. „Laboratoarele lucrează la capacitate maximă. Iar Belgia este una din țările din UE care face cele mai multe teste dar într-un anumit punct în care există prea mulți pacienți sistemul cedează”, a declarat aceasta.

Belgia a înregistrat 605 infecții cu SARS-CoV-2 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, doar Cehia având o rată a contagierilor mai mare, cu 771 de infecții la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Numărul mediu de infecții înregistrate zilnic între 8 și 14 octombrie este de 7.388, cu 88% mai mare comparativ cu anterioarele șapte zile. Între 11 și 17 octombrie 233,9 persoane au fost internate în medie în spital, o creștere cu 96% față de săptămâna anterioară.

Elevi au primit bani de la teroristul care l-a decapitat pe Samuel Paty

Numeroase întrebări se pun, la trei zile după atentatul de la Conflans-Sainte-Honorine - în care profesorul Samuel Paty a fost decapitat, iar ucigașul său ucis de poliție - cu privire la cronologia faptelor, în timp ce în cadrul anchetei 11 persoane erau în continuare reținute în arest.

Sosit la colegiu, Abdoullakh Anzorov le-ar fi propus sume de bani mai multor elevi, pentru a obține informații despre locul unde se afla profesorul.

Le Monde a dezvăluit inițial că unul dintre acești minori se află în arest preventiv și că ar fi confirmat această ipoteză. Anchetatori analizează deplasarea atacatorului de la Evreux, unde își avea reședința, la Yvelines.

Mai multe surse declară că o parte a acestei călătorii a fost făcută cu o mașină. Însă băiatul în vârstă de 18 ani care l-a decapitat pe profesor nu deține permis auto, iar un terț, probabil un cunoscut, l-a condus o parte a celor 100 de kilometri dintre cele două localități. Această persoană este, de asemenea, audiată de către poliție.

În afară de cronologia dramei, anchetatorii încearcă să înțeleagă când s-a radicalizat tânărul. Necunoscut serviciilor de informații în acest sens, rusul cecen ar fi început să se radicalizeze în urmă cu aproximativ șase luni, au declarat părinții săi în interogatorii în arest preventiv. În vară, contul de Twitter al teroristului a fost semnalat platformei Pharos, după publicarea unei imagini cu o “falsă decapitare” pe Twitter.

Moscova va începe vaccinarea în masă a rezidenților

Capitala și cel mai mare oraș al Rusiei, Moscova, care a înregistrat cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus din țară, va începe vaccinarea în masă a rezidenților săi împotriva maladiei COVID-19 în următoarele două luni, a anunțat ieri primarul Serghei Sobianin.

În prezent, Rusia se situează pe locul al patrulea la nivel mondial prin prisma numărului de contagieri cu noul coronavirus, cu peste 1,4 milioane de persoane infectate, și este, totodată, prima țară care va introduce pe piață un vaccin împotriva COVID-19 spre a fi aprobat pentru utilizare de către publicul larg.

Vaccinul, Sputnik V, a provocat controverse în rândul membrilor comunității științifice internaționale pe fondul afirmațiilor că nu a fost suficient testat. Oficialii ruși din domeniul sănătății au susținut însă cu fermitate vaccinul. “Vom începe vaccinarea în masă a populației în decembrie-ianuarie”, a declarat Sobianin într-un mesaj publicat pe site-ul său. El a menționat că în prezent circa 10.000 de persoane sunt spitalizate la Moscova cu COVID-19, dintre care aproximativ 1.000 sunt conectate la ventilatoare. “Este o cifră mare”, a apreciat primarul moscovit. El a avertizat însă că o revenire la măsurile de carantină, care au devastat economia rusă la începutul acestui an, ar fi “inacceptabilă și imposibilă”. “Strategia optimă este de a găsi o cale de mijloc între închiderea orașului și abandonarea completă a restricțiilor”, a adăugat el. În săptămâna trecută au existat “semne că răspândirea infecției este adusă sub control”, a precizat Sobianin, adăugând că numărul persoanelor care au folosit transportul public a scăzut cu 40%. Angajatorilor li s-a cerut să permită personalului să lucreze de acasă, în timp ce persoanele în vârstă și cu risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost sfătuite să evite deplasările.

Unui doctor libian i-a fost refuzată cetățenia germană după ce a refuzat să dea mâna cu o femeie

O instanță germană a decis vineri că unui bărbat musulman care a refuzat să dea mâna cu o femeie ar trebui să îi fie refuzată cetățenia germană, relatează Deutsche Welle. Bărbatul, un doctor libanez în vârstă de 40 de ani care a imigrat în Germania în 2002, afirmă că refuză să dea mâna cu femei din motive religioase.

Instanța administrativă din Baden-Württemberg (VGH) a hotărât că o persoană care refuză să dea mâna „datorită unor valori și concepții fundamentaliste” care privesc femeile ca „un pericol de tentație sexuală” respinge „integrarea în condițiile de viață germane”.

Doctorul a studiat medicina în Germania, fiind angajat în prezent într-o clinică. În 2012 acesta a depus o cerere pentru primirea cetățeniei prin naturalizare, semnând o declarație de loialitate față de constituția germană și împotriva extremismului. Bărbatul a luat testul de naturalizare cu cel mai mare scor posibil însă nu a primit cetățenia deoarece a refuzat în 2015 să dea mâna cu oficialul responsabil de înmânarea certificatului de naturalizare. Prin urmare femeia a reținut certificatul și i-a respins cererea. Doctorul a argumentat că a refuzat să dea mâna cu aceasta deoarece i-ar fi promis soției sale că nu va da vreodată mâna cu o altă femeie. Libianul a contestat în instanță decizia, pierzând primul proces și apelul ajuns la VGH. Acesta mai are o cale de atac rămasă la Curtea Administrativă Federală.Decizia VGH afirmă că oricine care refuză să dea mâna cu o altă persoană din motive legate de sexul acesteia încalcă egalitatea consfințită în constituția Germaniei.

Raport: Justiția nord-coreeană tratează deținuții “mai rău ca animalele”

Sistemul judiciar nord-coreean tratează deținuții “mai rău decât animalele”, prin tortură, umilire și smulgerea sub constrângere de mărturii, denunță într-un raport Human Rights Watch (HRW). Organizația de apărarea drepturilor omului cu sediul în Statele Unite precizează că a intervievat zeci de foști deținuți și oficiali nord-coreeni și denunță situația din centrele de detenție din Coreea de Nord, în care se practică adesea tortura. Coreea de Nord - acuzată de încălcarea drepturilor omului la scară mare - este o țară “închisă”, despre care se cunosc puține cu privire la funcționarea sistemului său judiciar. Persoanele intervievate au declarat că detenția de dinaintea unui proces este “deosebit de dură” și că deținuții sunt maltratați și sunt bătuți adesea. “Regulamentul spune că deținuții nu trebuie să fie bătuți, însă avem nevoie de măturii în timpul anchetei”, a explicat un fost ofițer de poliție. “Atunci, trebuie să lovești pentru ca să obții mărturia”, a recunoscut el. Foști deținuți au declarat că au fost obligați să rămână în genunchi sau așezați pe propriile picioare încrucișate fără să miște - uneori timp de 16 ore la rând -, iar orice gest antrena o pedeapsă. Erau bătuți, atunci, cu bastoane, centuri de piele sau cu pumnii și erau obligați să alegere în cerc până la 1.000 de ture pe marginea curții închisorii. “Acolo ești tratat mai rău ca un animal, ceea ce sfârșești să ajungi”, a declarat un fost deținut, Yoon Young Cheol. Femeile intervievate au declarat că au fost agresate sexual. Kim Sun Young, o vânzătoare în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a fugit din Coreea de Nord în 2015, a declarat că a fost violată de către anchetatorul său într-un centru de detenție. Alt ofițer a pipăit-o în timpul interogatoriului, a declarat ea, adăugând că nu a avut puterea să se opună. În raportul său, HRW cere Phenianului “să înceteze tortura endemică și crudă și tratamentele degradante și inumane în centrele de detenței”. HRW îndeamnă Coreea de Sud, Statele Unite și alte state membre ONU “să exercite presiuni asupra Guvernului nord-coreean”. În general, Coreea de Nord dă asigurări că respectă drepturile omului și susține că criticile comunității internaționale reprezintă o campanie de defăimare care are ca scop “să submineze sistemul socialist sacru”.

Nokia a fost selectată de NASA pentru construirea primei rețele 4G pe lună

Dacă nu prea ai semnal la telefonul mobil atunci când îți plimbi câinele în jurul blocului, știrea asta s-ar putea să te enerveze puțin: NASA va implementa o rețea 4G pe lună. Compania finlandeză Nokia a fost selectată pentru a lucra la acest proiect, relatează CNN. Pentru a-și atinge obiectivul fixat pentru 2028 de a crea o bază lunară care, în cele din urmă, să poată susține prezența umană, NASA a alocat 370 de milioane de dolari pentru transferul de tehnologie pe lună, în proiect fiind implicate peste 12 companii. Marele proiect include inovații privind centrale electrice, criogenie, robotică, metode de aselenizare în condiții de siguranță și tehnologie 4 G. NASA spune că rețeaua 4G ar putea oferi o îmbunătățire substanțială a comunicării față de actualele stații radio de pe lună. La fel ca pe pământ, tehnologia 4G va fi, la un moment dat, actualizată și se va trece la rețeaua 5G. Compania Bell Labs deținută de finlandezii de la Nokia a primit 14,1 milioane de dolari pentru a participa la proiect. NASA mai spune că Bell Labs își va folosi rețeaua wireless pentru transmiterea datelor, controlul sateliților de pe lună, navigarea în timp real (gândiți-vă cum ar fi Google Maps pentru lună?), dar și transmiterea video în regim HD, ceea ce ne-ar oferi nouă, pâmântenilor rămași la sol, imagini mult mai bune cu astronauții plutind pe lună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.