Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Peste 3 milioane de americani vaccinați într-o zi

Ziarul de Vrancea
21 mar 2021 1354 vizualizări

În medie, săptămâna trecută, 2,49 milioane de doze au fost administrate zilnic în SUA n 69% din americanii de peste 65 de ani au fost vaccinați

Statele Unite au administrat peste 3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pentru a doua zi la rând, o nouă ilustrare a unei campanii de vaccinare care continuă să crească în amploare.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a anunțat duminică 3,04 milioane de doze injectate în ultimele 24 de ore, după cele 3,12 milioane de doze administrate în ziua precedentă. “Este pentru prima oară când avem peste 3 milioane de doze administrate în două zile la rând”, a declarat pe Twitter coordonatorul statisticilor de la Casa Albă pentru pandemia de COVID-19, Cyrus Shahpar. “Înregistrăm progrese!”, a adăugat el.

În medie, pentru săptămâna trecută, 2,49 milioane de doze au fost administrate zilnic în această țară, care a raportat 542.000 de decese provocate de noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Potrivit CDC, 24,5% din populația americană a primit deja cel puțin o doză de vaccin, iar 13,3% dintre americani au primit deja și dozele de rapel. Procentul americanilor care au primit cel puțin o doză a ajuns la 31,5% în rândul persoanelor de peste 18 ani și la 69% în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Trei vaccinuri sunt de acum autorizate în Statele Unite: cel dezvoltat de Johnson & Johnson (o singură doză este necesară pentru fiecare persoană) și cele produse de alianța Pfizer-BioNTech și de compania Moderna, ambele necesitând două doze. Statele Unite au plasat deja comenzi pentru a primi până la sfârșitul lunii mai o cantitate suficientă de doze pentru a îi vaccina pe toți adulții americani.

„Dezastru” în Lombardia

Campania de vaccinare se îndreaptă spre “dezastru” în Lombardia din cauza unui sistem de programări defectuos, în condițiile în care această regiune din nordul Italiei este cea mai afectată de pandemia de coronavirus, au admis ieri responsabili politici locali. Lombardia era epicentrul epidemiei în urmă cu 13 luni și este în continuare regiunea cu cel mai mare număr de contaminări. Este “un dezastru, de la bun început”, a declarat primărița localității Crema, Stefania Bonaldi.

La Cremona, principalul oraș al provinciei apropiat de Crema, centrul de vaccinare era aproape pustiu în timpul weekendului, pentru că persoanele care urmau să se vaccineze nu au primit mesajul care îi informa să se prezinte. Funcționari locali au fost nevoiți să consulte registrul stării civile și să-i cheme pe oameni unul câte unul, iar un primar a împrumutat un microbuz pentru a transporta persoanele în vârstă de la domiciliul lor.

“Ieri am adus 20 dintre ei (pentru vaccinare), astăzi 30, apoi vreo 15 profesori”, a declarat Giuseppe Papa, primarul localității San Bassano, într-un alt interviu pentru La Reppublica. Ministrul sănătății al regiunii Lombardia, Letizia Moratti, a promis duminică că va lua “decizii rapide și drastice” pentru a remedia această situație “inacceptabilă”.

Italia, la fel ca celelalte țări din Uniunea Europeană, se confruntă cu o penurie de vaccinuri, însă eșecurile din Lombardia, una dintre regiunile cele mai bogate și care ar fi trebuit să fie printre cele mai eficiente, sunt și mai strigătoare la cer.

Această țară, unde aproape 105.000 de persoane au murit de COVID-19, a administrat până acum 7,8 milioane de doze și a vaccinat complet puțin sub 2,5 milioane de persoane, la o populație de 60 de milioane de locuitori.

Într-un sistem de sănătate publică ce le lasă regiunilor o mare marjă de manevră, lipsește o coordonare a priorităților, în pofida unei recomandări pe plan național de a se concentra asupra persoanelor de peste 80 de ani. Procentul acelora dintre ei cărora li s-a administrat cel puțin o injecție variază de la 87% în Lazio, regiunea Romei, potrivit ministrului regional al sănătății, și 2,6% în Sardinia, potrivit organismului independent de reflecție asupra sănătății GIMBE.

Promisiune: Imunizarea anti-COVID-19 a populației UE până în iulie

Comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, estimează că până la jumătatea lunii iulie populația Uniunii Europene va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care până atunci vor fi livrate statelor membre, toate produse în blocul comunitar. “Avem clar în mâinile noastre capacitatea de a livra între 300 și 350 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie”, a spus comisarul european într-un interviu acordat duminică seară postul francez de televiziune TF1.

Pentru o dată atât de simbolică în Franța cum este 14 iulie, Ziua Națională a acestei țări, “avem capacitatea să obținem imunitatea la nivel de continent”, a adăugat politicianul francez. El a remarcat și orizontul de timp similar evocat de președintele american Joe Biden, care de asemenea a promis că vaccinarea va permite o revenire la normalitate în jurul Zilei Naționale a SUA (4 iulie), și de asemenea de premierul britanic Boris Johnson, care a vorbit despre luna iunie. “Este ultima linie dreaptă pentru că știm că pentru a învinge această pandemie există o singură soluție: vaccinarea. Vaccinurile vin, vor fi aici”, a insistat comisarul european.

Uniunea Europeană așteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că în unele state membre “se formează creasta unui al treilea val” al pandemiei.

Aceste doze așteptate sunt împărțite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson și 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, state ale UE s-au plâns de întârzieri și calendare incerte în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca și 10 milioane Moderna.

Studiu AstraZeneca în SUA: Vaccinul are o eficiență de 79%

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca anunță că vaccinul său are o eficiență de 79% împotriva COVID-19 și că nu crește riscul formării unor cheaguri de sânge (tromboză), arată un studiu clinic efectuat în Statele Unite. Vaccinul are o eficiență de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, subliniază grupul.

Mai multe state membre UE au recomandat ca vaccinul AstraZeneca-Oxford să nu fie administrat persoanelor în vârstă, din cauza lipsei unor date în acest sens în studii anterioare. Utilizarea acestui vaccin este crucială, în contextul în care accelerează un al treilea val al epidemiei COVID-19, mai ales în Europa, unde Germania intenționează să aplice noi restricții.

Vaccinul are o eficiență de 79% în prevenirea simptomelor COVID-19 în populația generală și de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii și spitalizării, a anunțat laboratorul suedezo-britanic luni, în urma unor teste clinice în faza 3 efectuate în Statele Unite asupra a 32.449 de participanți.

El are o eficiență de 80% la persoane în vârstă și nu crește riscul formării unor cheaguri de sânge, potrivit laboratorului.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford este perceput ca mai degrabă “periculos” decât “sigur” în Germania, Franța, Spania și Italia, arată un studiu de opinie realizat în perioada 12-18 martie. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) l-a catalogat însă drept “sigur și eficient”, iar utilizarea vaccnului a fost reluată în mai multe țări.

Însă impactul asupra opiniei publice s-a făcut simțit, subliniază Institutul YouGov. “Nu doar că am constatat o creștere considerabilă a numărului persoanelor care-l consideră periculos în ultimele două săptămâni în Europa, dar vaccinul AstraZeneca(-Oxford) continuă să fie considerat cu mult mai puțin sigur decât vaccinurile Pfizer(-BioNTech) și Moderna”, comentează YouGov.

Prințul William consideră remarcile fratelui lui „departe de adevăr”

Prințul William, în dezacord cu afirmațiile făcute de frate lui, Harry, în interviul acordat Oprah Winfrey, nu se simte „captiv” în monarhie și consideră remarcile fratelui lui „departe de adevăr”, potrivit unui articol publicat de The Sunday Times.

Printre numeroasele comentarii făcute de prințul Harry și soția lui, Meghan Markle, în interviu, ducele de Sussex a spus că tatăl lui, prințul Charles, și fratele lui sunt „captivi” în monarhie. „Sunt parte din sistem cu ei, am fost mereu, dar cred - și sunt foarte conștient de asta - că fratele meu nu poate părăsi sistemul, însă eu am făcut-o”, a spus Harry, în vârstă de 36 de ani. „Tatăl meu și fratele meu sunt captivi. Ei nu mai pot pleca și îi compătimesc pentru asta”. Întrebat de Oprah dacă William a vrut să părăsească familia regală, fratele lui a spus: „Nu știu. Nu pot vorbi pentru el”.

O sursă apropiată fraților a declarat pentru The Sunday Times că William, al doilea în linia succesiunii la tronul britanic, după tatăl lui, consideră aceste comentarii „foarte departe de adevăr”. „Are calea lui desemnată și își acceptă în totalitate rolul. Seamănă foarte mult bunicii lui în sensul respectării misiunii și serviciului”.

O altă sursă apropiată prințului William, în vârstă de 38 de ani, a adăugat că ducele de Cambridge a fost „cutremurat” de cele declarate în interviu. „Se gândește numai la asta”. În interviu, Harry a spus că își iubește fratele „la nebunie”, dar că se află „pe căi diferite”. El a reiterat că va fi mereu alături de William și de familia lui.

Prințul Harry a discutat recent cu fratele și cu tatăl său, a afirmat marți o jurnalistă americană apropiată a cuplului. Discuția a venit după acuzațiile de rasism formulate de Meghan Markle la televiziunea americană CBS și care au împins familia regală britanică într-o criză. „Harry a vorbit cu fratele și de asemenea cu tatăl său. Mi s-a spus că aceste discuții nu au fost productive, dar ei sunt fericiți că au putut cel puțin să înceapă această conversație”, a spus Gayle King, prezentatoare a emisiunii „This Morning” de la CBS.

Ministrul francez al Muncii, bolnav de COVID-19, spitalizat

Ministrul francez al Muncii Élisabeth Borne, testat pozitiv cu COVID-19 la 14 martie, “a fost plasat sub supraveghere medicală într-un spital din regiunea pariziană”, iar starea sănătății sale “este pe cale să se amelioreze”, a anunțat într-un comunicat ministerul. Anturajul ministrului, în vârstă de 59 de ani, dă asigurări cu privire la starea sănătății acestuia.

Élisabeth Borne a anunțat la 14 martie pe Twitter că a fost testată pozitiv cu COVID-19 și că își exercită funcția de la distanță. Născută la 18 aprilie 1961, ea este însărcinată din iulie 2020 cu greul dosar al Muncii, locurilor de muncă și formării profesionale, în perioada pandemiei COVID-19.

Ea a deținut în guvernele lui Édouard Philippe portofoliul Transportului și l-a înlocuit apoi pe François de Rugy în postul de ministru al Tranziției Ecologice Solidare în iulie 2019.

Un asteroid de mari dimensiuni a trecut duminică pe lângă Terra

Cel mai mare asteroid care a ajuns în proximitatea Terrei în anul 2021 a trecut duminică pe lângă planeta noastră la o distanță de 2 milioane de kilometri, potrivit NASA, și a oferit astronomilor o oportunitate extraordinară de a studia acest corp ceresc care datează de la începuturile Sistemului Solar. Asteroidul a trecut pe lângă Terra la o distanță de aproximativ cinci ori mai mare decât distanța Pământ-Lună, însă suficient de aproape pentru a putea fi considerat un obiect cosmic “potențial periculos”.

NASA urmărește și repertorizează toate corpurile celeste susceptibile de a se ciocni cu Terra și de a provoca pagube considerabile, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 66 de milioane de ani, când un asteroid a distrus 75% din toate formele de viață terestre. Potrivit Observatorului de la Paris, asteroidul 2001 FO32 a trecut duminică, în jurul orei 14:00 GMT, la cea mai mică distanță față de Terra de pe traiectoria sa actuală. Conform specialiștilor de la NASA, asteroidul avea o viteză de deplasare de 124.000 de kilometri pe oră. “Vedeți acel punct luminos? Acel punct de lumină este asteroidul”, a declarat, entuziasmat, astrofizicianul Gianluca Masi, coordonatorul proiectului unui telescop virtual din Italia, care și-a fixat obiectivul asupra acestui corp ceresc.

Evenimentul de duminică ar trebui să le permită astronomilor să cunoască mai bine compoziția acestui corp ceresc teluric, al cărui diametru a fost estimat la 900 de metri.

Studierea asteroizilor și a cometelor care se apropie de planeta noastră le permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine istoria și funcționarea Sistemului Solar. Astfel de studii permit, de asemenea, constituirea unei prețioase baze de date despre amenințările potențiale care vin din spațiu, întrucât aceste corpuri cerești telurice au potențialul de a distruge într-o bună zi planeta noastră.

Potrivit NASA, între 80 și 100 de tone de materiale celeste, precum praf cosmic și mici meteoriți, cad în fiecare zi pe Terra, însă obiectele cosmice mai mari ar putea să provoace distrugeri enorme, din cauza dimensiunilor și a vitezelor lor mari de deplasare.

NASA consideră că peste 95% dintre asteroizii de mărimea lui 2001 FO32, susceptibili să treacă prin proximitatea Terrei, au fost deja repertorizați și că niciunul dintre ei nu prezintă un risc de coliziune cu planeta noastră în următorii 100 de ani.

Facebook a închis 1,3 miliarde de conturi false în ultimul trimestru din 2020

Corporația Facebook a anunțat ieri că a închis 1,3 miliarde de conturi false în rețeaua cu același nume, în intervalul octombrie-decembrie 2020. Compania a eliminat în același timp peste 12 milioane de elemente de conținut semnalate de experți internaționali în domeniul sănătății ca dezinformări despre coronavirus și vaccinuri. Afirmațiile false și teoriile conspirației legate de vaccinuri au proliferat pe platformele media sociale, inclusiv Facebook și Twitter, în timpul pandemiei.

Dezvăluirile au apărut pe blogul Facebook înaintea unei investigații a comisiei pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA privind combaterea dezinformării.

Curtea Supremă a SUA examinează anularea pedepsei cu moartea a lui Djokhar Tsarnaev

Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat ieri să examineze anularea condamnării la moarte a lui Djokhar Tsarnaev în atentatul cu bombă la maratonul din Boston în 2013. Guvernul lui Donald Trump, care voia să restabilească pedeapsa capitală, a cerut în octombrie “templului” dreptului american să se pronunțe în acest dosar. În pofida faptului că succesorul său democrat Joe Biden s-a opus acestei sentințe, Guvernul său a lăsat cererea administrației republicane să-și urmeze cursul. Luni, cei nouă “înțelepți” de la Curtea Supremă au acceptat dosarul, fără vreo explicație, așa cum fac de obicei.

Un student de origine cecenă, Djokhar Tsarnaev a fost condamnat la moarte în iunie 2015, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a depus, împreună cu fratele său mai mare, Tamerlan, două bombe artizanale, în oale sub presiune, în apropiere de linia de sosire a maratonului din Boston, care au ucis trei oameni și au rănit alți 264.

Apărarea a susținut mereu că tânărul, în vârstă de 19 ani la momentul faptelor, în vârstă de 27 de ani în prezent, se afla sub influența fratelui său mai mare, ucis de forțe de ordine la trei zile după atentat. În timpul fugii, cei doi frați au ucis prin împușcare un polițist.

La 31 iulie, o Curte de Apel din Boston a anulat condamnarea la moarte a lui Djokhar Tsarnaev, evocând nereguli în selectarea juraților. Jurații au trimis dosarul altui tribunal, apreciind că tânărul este necesar să fie condamnat cel puțin la închisoare pe viață.

Însă Donald Trump le-a criticat decizia și a apreciat că “pedeapsa capitală a fost rareori atât de meritată” ca în cazul lui Djokhar Tsarnaev.

“Guvernul federal este necesar să ceară din nou pedeapsa cu moartea. Țara noastră nu poate lăsa hotărârea în apel în vigoare”, scria el pe Twitter.

Guvernul miliardarului - un susținător înfocat al pedepsei cu moartea - a comis, în ultimele zile de mandat, un număr-record de execuții federale - 13.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.